speedmaster1 Odesláno 4. listopadu 2012 Autor Nahlásit Odesláno 4. listopadu 2012 tohle jsem v minulosti vlastnil, jící stroj na závaží pro lepší přesnost a odbíjení / mimochodem do dvou kovových zvonků !!! / na pera. cca 1860
pikec Odesláno 4. listopadu 2012 Nahlásit Odesláno 4. listopadu 2012 Zeptám se, jelikož to nechci hledat Když jsou tam tři otvory na klíček jedná se o čtvrtky, že? Ale nejdou mě do hlavy ty závaží. Jak je napsáno (závaží pro lepší přesnost) to znamená, že péro se díky závaží tváří do poslední chvíle jako plně natažené? Moje Junghans nemají závaží a když třeba odbíjí a dochází jim šťáva, tak odbíjení je pomalejší, se závažím by bylo stejné stále? Pochopil jsem to dobře, nebo se pletu?
lorch Odesláno 4. listopadu 2012 Nahlásit Odesláno 4. listopadu 2012 Pode počtu otvorů v číselníku čtvrtky nepoznáš, můžou být i čtvrtky s dvěma otvory, s jedním, nebo bez otvorů.Síla pera a závaží v tomto kombinovaném stroji není nijak provázaná, je to trochu jinak než píšeš. Závaží je stále stejně těžké, proto stroj jde stále stejně rychle, na bití není potřeba stále stejná síla,nezmění to přesnost stroje, proto tam stačí pera. Tohle jsou začátky výroby pendlovek, kde konstrukce stroje vycházela z jednodenních pérových strojů. Tyhle kombinované stroje byli vetšinou jednodenní nebo třídenní, ty na fotce jsou asi třídenní.
pikec Odesláno 4. listopadu 2012 Nahlásit Odesláno 4. listopadu 2012 Díky moc :notworthy: za info a ty tři závaží jsou jen pro strojek? A ani jedno pro bití?
lorch Odesláno 4. listopadu 2012 Nahlásit Odesláno 4. listopadu 2012 (upraveno) Díky moc :notworthy: za info a ty tři závaží jsou jen pro strojek? A ani jedno pro bití? U trojzávažových je levé závaží na odbíjení celých hodin, prostřední je na chod stroje a pravé závaží je na odbíjení čtvrtí. U kombinovaného stroje je místo levého a pravého závaží pero, jinak je to všechno podobné. Takže když u trojzávažových sundáš pravé a levé závaží, tak normálně půjdou, jen nebudou bít. Dalo by se zjednodušeně říct, že čtvrťový trojzávažový stroj je složen ze třech oddělených částí, kde je každá část poháněna svým závažím a jsou spolu provázány jen pákami na spouštění. Chod stroje spustí v každou čtvrť čtvrťové bití, a to po odbití čtvrtí spouští odbíjení celých hodin. Upraveno 4. listopadu 2012 uživatelem lorch
lorch Odesláno 4. listopadu 2012 Nahlásit Odesláno 4. listopadu 2012 Opět díky už mám jasno Klidně se ptej dál, čekám tu na foru 6 let abych si tu konečně pokecal o pendlovkách
pikec Odesláno 4. listopadu 2012 Nahlásit Odesláno 4. listopadu 2012 Tak to zakladatel tohoto vlákna bude asi i rád :-) Tedy snad No se mnou moc nepokecáš, jelikož vlastním ty jedny a časem plánuji i nějaké ty čtvrtky. A asi i díky tomuto vláknu závažovky nebo jak se jim říká ohledně jejich chodu (tikotu). Takže čtvrtky na první pohled (předek hodin) nepoznám? Do teď jsem myslel tři díry a jsou to čtvrtky. Ale byl to omyl. Jak tedy na to? Jestli mohu poprosit.
lorch Odesláno 4. listopadu 2012 Nahlásit Odesláno 4. listopadu 2012 Tak to zakladatel tohoto vlákna bude asi i rád :-) Tedy snad No se mnou moc nepokecáš, jelikož vlastním ty jedny a časem plánuji i nějaké ty čtvrtky. A asi i díky tomuto vláknu závažovky nebo jak se jim říká ohledně jejich chodu (tikotu). Takže čtvrtky na první pohled (předek hodin) nepoznám? Do teď jsem myslel tři díry a jsou to čtvrtky. Ale byl to omyl. Jak tedy na to? Jestli mohu poprosit. Čtvrtky poznáš na první pohled podle počtu závaží a otvorů v číselníku, přesně tak jak to máš zafixované, ty další varianty co jsem vypsal jsou už spíš takové chuťovky se kterými se běžně nesetkáš. Výhoda pohonu stroje závažím oproti perům je přesnější chod / stále konstantní síla pohonu/ U týdenní perových se ti může někdy stát, že ti pero při prasknutí vyrazí jeden nebo i více zubů na perovníku, nebo ohne hřídel, nebo také vymlátí půl stroje, to u závažových nehrozí. Ty pokud nějaký amatér nerozjebe, tak jsou téměř nezničitelné.
pikec Odesláno 4. listopadu 2012 Nahlásit Odesláno 4. listopadu 2012 .......U týdenní perových se ti může někdy stát,........No a zase pěkně poučné info. A asi poslední co mě zajímá je mazaní, to asi bude zajímat více lidiček, jak často a co, popřípadě jaký olej. Olej mám Uhrenol. Ty moje co jsem dával dohromady a stále zdárně a dle mě přesně (týden cca + 2 minuty) to ti ani psát nebudu , jak jsem je vyčistil (techničák a ultrazvuk) a čím namazal (konkor) Ten Uhrenol jsem bohužel sehnal pak, až bude čas a chuť tak to provedu znova a už s olejem co tam snad patří.
lorch Odesláno 4. listopadu 2012 Nahlásit Odesláno 4. listopadu 2012 No a zase pěkně poučné info. A asi poslední co mě zajímá je mazaní, to asi bude zajímat více lidiček, jak často a co, popřípadě jaký olej. Olej mám Uhrenol. Ty moje co jsem dával dohromady a stále zdárně a dle mě přesně (týden cca + 2 minuty) to ti ani psát nebudu , jak jsem je vyčistil (techničák a ultrazvuk) a čím namazal (konkor) Ten Uhrenol jsem bohužel sehnal pak, až bude čas a chuť tak to provedu znova a už s olejem co tam snad patří. No teď tě asi nepotěším, po koupi nechat udělat kompletní Go u hodináře, není to jen o vyčištění, ale spíš o tom znovu udělat čepy, ložiska a další věci co se tam ještě najde. Pak na to nemusíš 10 let sáhnout / závažové/, pak případně znovu nechat po 10 ti letech kompletně udělat. Takže sám nic nemažeš, jen natahuješ a jedeš. Problém je v tom že 80 procent dnešních hodinářů ti to stejně jen vyčistí a víc na tom neudělá.
pikec Odesláno 4. listopadu 2012 Nahlásit Odesláno 4. listopadu 2012 To byl jen pokus co zvládnu (rozmontovat, vyčistit, pendl péro sehnat, smontovat, promazat, seřídit a bednu Diavou vyčistit) K hodinám jsem neměl žádný srdečný vztah, ale po tomto díle už jsou hodně v srdci zaryté a po každém ránu když otevřu oči mě potěší. Máme je v ložnici :-) Moc díky.
speedmaster1 Odesláno 5. listopadu 2012 Autor Nahlásit Odesláno 5. listopadu 2012 No a zase pěkně poučné info. A asi poslední co mě zajímá je mazaní, to asi bude zajímat více lidiček, jak často a co, popřípadě jaký olej. Olej mám Uhrenol. Ty moje co jsem dával dohromady a stále zdárně a dle mě přesně (týden cca + 2 minuty) to ti ani psát nebudu , jak jsem je vyčistil (techničák a ultrazvuk) a čím namazal (konkor) Ten Uhrenol jsem bohužel sehnal pak, až bude čas a chuť tak to provedu znova a už s olejem co tam snad patří. pokud jsou to pérovky a chodí 2min. / týden tak je to celkem v pořádku, ale kvalitní závažovky takovou odchylku nesmí udělat ani za měsíc.
speedmaster1 Odesláno 5. listopadu 2012 Autor Nahlásit Odesláno 5. listopadu 2012 moje nejoblíbenější epocha je historismus 1870-1890. pár lepších kousků jsem dříve vlastnil, ted mam jen jedny v obyváku a v ložnici.
Bimbac Odesláno 5. listopadu 2012 Nahlásit Odesláno 5. listopadu 2012 Hmmmm, trojky pěkný :-) Sice bych si je nevybral, ale jejich stav je moc pěkný :-) No ono jich sice může být dost, ale těch, co se vymykají průměru nebo jsou něčím zajímavé je dle mého málo.. :-)
speedmaster1 Odesláno 5. listopadu 2012 Autor Nahlásit Odesláno 5. listopadu 2012 Hmmmm, trojky pěkný :-) Sice bych si je nevybral, ale jejich stav je moc pěkný :-) No ono jich sice může být dost, ale těch, co se vymykají průměru nebo jsou něčím zajímavé je dle mého málo.. :-)sehnat se dá lecos, horší je to pak zaplatit.
Bimbac Odesláno 5. listopadu 2012 Nahlásit Odesláno 5. listopadu 2012 .. tak pokud se o to člověk aspoň trochu zajímá, tak ví, jaká je cenová hladina.. :-)
speedmaster1 Odesláno 5. listopadu 2012 Autor Nahlásit Odesláno 5. listopadu 2012 já mam rád i hodiny selky, konkrétně foliovky. ty ale rozhodně nepoužívám, protože to se opravdu nedá poslouchat
Bimbac Odesláno 5. listopadu 2012 Nahlásit Odesláno 5. listopadu 2012 .. ty jsem zahlédnul asi jen párkrát v životě, někde na výstavě nebo ve stálé expozici.. Na podívání pěkné, zajímavé, ale doma bych si je představit nedokázal a snad ani na stavení venkovského typu.. ale je to jen můj osobní pohled :-)
speedmaster1 Odesláno 5. listopadu 2012 Autor Nahlásit Odesláno 5. listopadu 2012 pošlete někdo nákou fotku at je na co koukat
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se