Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno (upraveno)

Byl jse pověřen delikátním úkolem - zprovoznit tyto Swiss made hodinky někdy z první republiky (rodinná památka). První dojem - tolik měděnky pohromadě jsem snad ještě neviděl. Po otevření pouzdra jsem se nestačil divit. Strojek typu Ruhla - liší se jen tím, že má setrvačku v kamenech. Válečkový krok pak měření času obohacuje o značnou neurčitost. Stroj byl zatuhlý tak, že s ním skoro nešlo pohnout. Skončil tedy na 2 dny v benzínovém láku, pak se začal jakžtakž hýbat.

Po vyčištění včetně pera a lehkém namazání se soukolí krásně roztočilo, ale stroj stále odmítal jít. Nakonec jsem zjistil proč: strojek buď dostal nějakou ránu nebo prostě zaúřadoval zub času a setrvačka drhla o můstek stoupacího kola. Pomohl jemný pilníček a už to běhalo. Pak ještě odmagnetování (trafopájka), vydrhnutí pouzdra od měděnky (zubní pasta plus kartáček), přeleštění plastového skla pastou, kompletace a hodinky v současné době chodí. O přesnosti raději nemluvit, rezervu nátahu jsem zatím nezkoumal (jsou zkompletované asi 2 hodiny). A nakonec něco fotek (nebijte mě pro jejich kvalitu, spolu s mým kompaktem to líp neumíme a na zrcadlovku jsem se zatím nevzmohl):

Strojek z různých stran:

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Ta tlustá čára kolem setrvačky bylo vyznačení místa pilování můstku - zapomněl jsem ji odstranit, ještě provedu. Zub na stoupacím kole nechybí, je jen dokonale ve stínu.

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

CIferník:

Skoro hotové dílo:

A takhle to dopadlo:

A ještě víčko krabičky:

Edit: překlep

Upraveno uživatelem JHonza
  • po 2 týdnech...
  • po 2 týdnech...

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...