bronek Odesláno 6. prosince 2013 Nahlásit Odesláno 6. prosince 2013 Ahoj,tak mi to přeci jen nedalo. Získal jsem je před pěti roky, zdály se mi zajímavé. Tula je na nich vypadaná, setřelá. Máte zkušenosti s opravou?Long zmiňoval email zaleštěný do lesku nebo matu. Experimentovat na nich nechci. Díky za názor. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.
speedmaster1 Odesláno 8. prosince 2013 Nahlásit Odesláno 8. prosince 2013 (upraveno) tak tohle mě taky zajímá. pokud se oprava povede, rád bych viděl fotky. Upraveno 8. prosince 2013 uživatelem speedmaster1
tondako Odesláno 8. prosince 2013 Nahlásit Odesláno 8. prosince 2013 tak tohle mě taky zajímá. pokud se oprava povede, rád bych viděl fotky.Taky bych rád věděl, jestli to někdo umí. Svého času jsem to sháněl na mnohem méně poškozené hodinky a nikdo mi neuměl pomoct.Hlavní problém je v tom, že pravá Tula se vypaluje při poměrně vysoké teplotě a hrozí nevratné poškození toho stříbrného pouzdra.Zkoušel sem to opravovat za studena pomocí rozpuštěného grafitu, na první pohled to nevypadalo tak zle, ale byl problém s tím, že ten grafit je poměrně mekký a dlouho to nevydrželo. A to jsem opravoval jen drobné vypadané kousky, tady jde o rekonstrukci celého pláště.
long Odesláno 8. prosince 2013 Nahlásit Odesláno 8. prosince 2013 Tulu ti tady nikdo neopraví a tady na ty hodinky se to nevyplatí nechat restaurovat v cizině. Jo kdyby tam byla AURORA. :-)))))))))Ta vysoká teplota je jasná věc a navíc jsi poprvé myslím nedal fotografii a nyní koukám, že je to řádně ošoupané.TAM ASI NA NĚKTERÝCH MÍSTECH asi není co vyplňovat. Tak asi tak.
bronek Odesláno 8. prosince 2013 Autor Nahlásit Odesláno 8. prosince 2013 Asi to tak je. Na malých plochách jsem to opravoval takovým černým tmelem, po přeleštění to skoro není vidět. U těchto hodinek by asi po přeleštění nezůstal žádný materiál a z toho mám strach.
Karlos Odesláno 8. prosince 2013 Nahlásit Odesláno 8. prosince 2013 Ale byly to krásné hodinky, to jo.Co zkusit to stříbro napatinovat? To je snadný, levný a rychlý, stříbro tím hodně ztmavne a jen by se pak vyleštily ty části a plochy, který mají být lesklý...Tady u toho bohatého zdobení by to mohlo vypadat dobře.Nějaké stříbrné dekly někde v šuplíku mám, asi udělám pokus
bronek Odesláno 8. prosince 2013 Autor Nahlásit Odesláno 8. prosince 2013 A čím to budeš patinovat? Jestli ten pokus uskutečníš tak dej prosím vědět. Díky.
Karlos Odesláno 8. prosince 2013 Nahlásit Odesláno 8. prosince 2013 Nejjednodušší je to jodovou tinkturou (jodisol). Dřív bývala součástí autolékárničky jako dezinfekrní prostředek. Dá se to koupit v lékárně.Tím stříbro natřeš, chvilku počkáš a opláchneš. Podle potřeby zopakuješ. Urychlit tmavnutí stříbra jde silným světlem, nejlíp na sluníčku (je to vlastně podobná chemická reakce jako při fotografování). Ale rozhodně doporučuju to nejdřív natrénovat na něčem bezcenným.
bronek Odesláno 9. prosince 2013 Autor Nahlásit Odesláno 9. prosince 2013 Až se k tomu dostanu určitě zkusím.Pro zajímavost přikládám neumělé fotky klíčovek téže značky. Podle www.thewatchguy.com/pages/LONGINESSERIAL.html z roku 1870. Sklo se mi podařilo rozbít, naštěstí poslední tohoto rozměru jsem ještě měl... Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.
Karlos Odesláno 9. prosince 2013 Nahlásit Odesláno 9. prosince 2013 Hezké hodinky a hezky staré a zachovalé, nepobouchané... Přiznám se ale, že to ozdobné skeletování se mi moc nelíbí. Myslím si, že se tím hodně naruší pevnost strojku a ten je pak asi hodně náchylný k fatálním poškozením.
speedmaster1 Odesláno 11. prosince 2013 Nahlásit Odesláno 11. prosince 2013 jinak v minulosti jsem nepotkal nikoho kdo úspěšně opravil vypadanou tulu na kap. hodinkách. je to prostě problém.
bronek Odesláno 4. května 2014 Autor Nahlásit Odesláno 4. května 2014 Tak pokus o opravu.Kapesní tříplášťové tuly. Jedna strana perfektní, druhá vypadaná. Zcela. Nebylo co zkazit...Za kvalitu fotek se omlouvám.Fotka 1 - nanesení přípravku k opravě děr, rýh atd. Jde o tmel skládající se ze dvou různobarevných hmot. Po promíchání vznikne taková šedá plastelína, kterou jsem natlačil do stříbra po vypadané tule.Fotka 2 - po částečném zatvrdnutí jsem břitvou nahrubo seřízl zbytky tmele. Po dalším zatvrdnutí ještě více, pak jsem to obrousil jemným smirkem.Fotka 3 - oprava po vyleštění (jsou vidět zbytky tuly)Fotka 4 - srovnání nepoškozené přeleštěné strany a opravené vypadlé tuly.Chybu jsem udělal, že jsem leštil i když tmel nebyl zcela vytvrdlý. Bylo to sice za 24 hodin, ale při leštění jsem ho stáhl pod plošky stříbra. Další problém je, že nejde vyleštit do lesku původní tuly. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.
Altruista Odesláno 7. května 2014 Nahlásit Odesláno 7. května 2014 Na fotce to nevypadá špatně. Otázka je jak to bude náchylné. To záleží na složce tmelu. U takto vypadaného niello bych buď koupil niello prášek, nahřátím opravit a doleštil. Nebo bych koupil prášek na smalt. A nebo bych koupil hmotu na základě epoxydu.
bronek Odesláno 8. května 2014 Autor Nahlásit Odesláno 8. května 2014 Odolné to je, je to plastický kov. Dá se to brousit, pilovat...O niello prašku jsem na internetu včil (nyní) četl, že se aplikuje při teplotách 180°C. Zkoušel jsi to? Co se stane se stříbrem a zbylou tulou?
Altruista Odesláno 11. května 2014 Nahlásit Odesláno 11. května 2014 Odolné to je, je to plastický kov. Dá se to brousit, pilovat...O niello prašku jsem na internetu včil (nyní) četl, že se aplikuje při teplotách 180°C. Zkoušel jsi to? Co se stane se stříbrem a zbylou tulou?Co by se s tím stalo... teplota tání stříbra je 962°C. Zbylá tula by se dle mého měla natavit a snad slinout s novou. Tam bude záležet především v jakém je stavu onen pozůstatek. Osobně jsem s tulou přímo nedělal, ale měl jsem přístup do restaurátorských laboratoří a studoval jsem s několika uměleckými šperkaři, takže jsem to viděl. Vzhledem k obsahu olova to není až taková sranda. Stejný problém je ostatně u pokovování obecně. Smaltování jsem dělal. S niello bych postupoval stejně. Prášek dal do pojiva, nanesl a nechal slinout hořákem. Dostupné to dle mého není hlavně kvůli již zmíněnému olovu. A nebo místo pojiva se na smalt používá tekutina, díky které přilne prášek přes sítko na požadovaném místě. Nicméně stejně bych to radši nanášel v emulzi.
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se