Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Ahoj všem,

byl jsem v hospodě zaúkolován zjistit o jaké kapesní hodinky se jedná. Na ciferníku je nápis Tiempo, takže jsem začal podle něj, ale vůbec nic jsem nenašel. Úspěšnější jsem byl ve vyhledávání podle strojku. Na západkovém kole je nápis Tavannes, takže podle toho už šlo celkem něco najít (i tady na fóru se kapsáče Tavannes prodávaly). Našel jsem typ strojku, je to Cyma, kterou Tavannes do hodinek dával, konkrétně model "plejády" http://www.ranfft.de/cgi-bin/bidfun-db.cgi?10&ranfft&a&2uswk&Cyma_17_10_Pleiade. Podle infa o historii Tavannes na jejich oficiálních stránkách http://www.tavanneswatches.com/index.php/tavannes-history-1910 vyhráli roku 1910 zlatou medaili v Bruselu, proto se tím chlubí na plášti.

Takže pointa vlákna: dospěl jsem k názoru, že pouzdro i strojek jsou Tavannes, cifr je ale něco jiného. Mohl by se mi na to někdo znalý mrknout a eventuelně potvrdit či vyvrátit prosím? Říká někomu z vás něco Tiempo? Jaké se vlastně dělaly ciferníky do kapesních hodinek před první válkou nebo mezi válkami, byly i z kovu (jako v tomto případě) nebo jenom keramika/papír (jestli není ciferník vyměněný někdy později)? A poslední otázka - jak to bylo s fontem na cifernících, dělaly si různé značky své vlastní nebo to mohlo být u více značek stejné? Srovnal jsem si totiž font na cifru s fontem jiných Tavannes a vypadá stejně, byť je tam nápis Tiempo (napadlo mě, že to mohlo vyjet z fabriky, ale natiskli tam něco na požádání, třeba firmu apod.). Tož tak. Za možnou pomoc předem díky, snad se tady na fóru najde někdo, kdo si chce ještě povídat o hodinkách. ;)

post-2667-0-34036900-1390210200_thumb.jpg

post-2667-0-84064500-1390210203_thumb.jpg

post-2667-0-75660800-1390210207_thumb.jpg

Odesláno

Snad Ti odpoví i někdo fungovanější, ale já si myslím, že jsi si většinu odpovědí vyvodil správně sám. Myslím si, že Tvá teorie je správná, tedy Tavannes ( Cyma ) hodinky i strojek, pouze cifr byl potištěn jiným jménem.

Tiempo znamená španělsky čas, našel jsem ještě obdobné hodinky pod názvem Noldi, taky od Tavannes. 

Noldi Tiempo Tavannes Watch Co; Schwob Freres & Co pocket watch

Odesláno

Jde o to, že rodina ,,Schwob,, vlastnila mnoho značek a výroba byla propojena. Takže to, že stroj je značen Tavannes a na číselníku je Timpo není nic divného.

Tady je odkaz na Mikrolisk jen pro zajímavost za kterými značkami je tato rodina a její podnikání.

http://www.mikrolisk.de/show.php?site=280&suchwort=Schwob&searchWhere=all&searchMode=exact&id=1#sucheMarker

Odesláno

Já jen k těm ciferníkům. Ciferníky byly vždy kovové (mosazné, měděné, hliníkové) a s nějakou povrchovou úpravou (lakované, stříbřené, zlacené, smaltované) a s potiskem. Keramické (porcelánové) nikdy a papírové asi jen u nějakých levných předělávek, nebo snad u nějakých ultralevných hodinek.

Jinak hodinky moc hezké, krásně zachovalé.

A taky poprosím o radu. Strojek má v hlavním soukolí nějak moc kol. Občas takovéhle strojky s ložisky navíc vídám, ale ještě jsem se nedopátral o jaké řešení se jedná. Jak je to tam dělané a má tohle řešení nějakou výhodu? Díky.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...