Přejít na obsah

Patek Philippe ? Inovace


java

Doporučené příspěvky

Dobrý den,

 

dovoluji si předložit svůj třetí překlad článku, tentokrát je to z oficiálních stránek výrobce. Mé dva předešlé překlady se týkaly Omegy (historie a technologie co-axial). Opět jsem hledal na českém internetu, abych nedělal něco, co už přede mnou někdo zpracoval a nic podobného jsem nenašel. Buď jak buď, pustil jsem se do překladu a i když si takhle člověk angličtinu moc nezlepší (no... maximálně člověk nabude znalosti velmi specifického slovníku...), dává mi celý tenhle malý koníček krásný vhled do různých technologií hodinkářských firem. Tím, že se textem musím aktivně zabývat tak aby dával nějaký smysl, tak se do světa moderních mechanických hodinek nořím čím dál hlouběji (než když by si o tom člověk pouze pasivně četl) a musím říct, že mě to jako fakt baví. Kupodivu mi to nevzalo ani tak moc času jak jsem si myslel (sfouknul jsem to v pracovní době za relativně obstojnou dobu a samozřejmě jsem si pak vyhradil delší čas na revizi, aby ten text dával nějaký smysl). Co se týče odborných pojmů ze světa mimo hodinky, tak ty prostě vždycky nějak odvodím, zkontroluji na netu jestli něco takového existuje a dám to nějak dohromady. Nepůjdu už ale do takových detailů, abych se složitě pídil po tom, jestli např. tenhle průmyslový proces existuje a jestli jsem ho správně nazval. Tím samozřejmě mířím na tu jednu výtku v mých předešlých tématech - budu rád, když tady opět někdo napíše v čem jsem udělal chybu, ale asi nemám šanci podchytit chybu, která je mimo oblast mechanických hodinek. Tak a to by bylo asi vše... vůbec nemám představu, co budu překládat dál, i když mi někdo z vás uživatelů napsal pár návrhů. Uvidím, něco si zas po čase vyberu a pustím se do toho. Jsem opět zvědavý na vaše reakce a těším se na ně, ať už jakékoli povahy. Takže zase někdy nazdar.

 

 

- o autorovi článku:

 Ron DeCorte je mistr hodinář z Toleda ve státě Ohio, USA. Zaměřuje se na restaurování komplikovaných hodinek. Je taktéž výrobcem svých vlastních hodinek a zastává roli konzultanta jak v různých hodinářských projektech, tak v projektech zabývající se mikro mechanikou.

 

Ron v průběhu mnoha let pracoval s různými uznávanými švýcarskými hodináři, kde se mnohému naučil.

 

Jeho zkušenosti ze strojového inženýrství, jemné mechaniky (pracoval jako nástrojař) a hodinářství mu umožňují jedinečné pochopení mechanických komplikací.

  

post-22896-0-56331600-1416657248_thumb.jpg

 

Patek Philippe ? Inovace

Oddělení výzkumu a vývoje Patek Philippe důsledně zkoumalo možnosti uvedení nových materiálů a součástek na trh komplikovaných mechanických hodinek. Nelze ignorovat velké množství moderních materiálů a s nimi spojené obrovské možnosti, které představují. Nebrat na tento element zřetel by bylo hloupé vzhledem k tomu, že žijeme v 21. století. Pro srovnání se můžeme podívat na dopravu, tím máme na mysli vlaky, auta a letadla a vidět jak velký vliv měly moderní materiály na jejich zlepšení.    

 

Firma Patek Philippe není jedinou firmou, která se zaměřuje na inovace a pokročilou technologii. Rozdíl je však v tom, že pokračuje ve vývoji se stále stejným nasazením bez ohledu na jeho časovou nebo finanční náročnost. Tento přístup učinil jméno Patek Philippe synonymem dokonalosti. 

 

post-22896-0-60064400-1416656869_thumb.jpg

 

První inovací pocházející z oddělení výzkumu a vývoje Patek Philippe bylo krokové kolo nepokoje Silinvar?, uvedené v roce 2005 a založené na křemíku. Silinvar?, vyvinuté společností CSEM (soukromá nevýdělečná švýcarská společnost pro aplikovaný výzkum, technologie, strategie; založena roku 1984 ve švýcarském Neuchatel ? pozn. překladatele), je výsledkem exkluzivní spolupráce mezi Patek Philippe, Rolex a Swatch Group. Má unikátní vlastnosti jako například extrémní tvrdost, která snižuje opotřebení a potřebu mazání, je anti-magnetické a extrémně lehké. Ale pravděpodobně největší a nejpraktičtější výhodou tohoto krokového kola je možnost jeho výroby za použití leptání nadměrně reaktivní iontové rytiny (zkráceně za použití ?DRIE?). Je to právě DRIE, které přináší nové možnosti, co se týče přesnosti součástek krokového kola Silinvar?. Mluvíme až o pětinásobném zlepšení, pokud toto krokové kolo porovnáme s ostatními běžně vyráběnými součástkami z oceli. 

 

post-22896-0-57777800-1416656880_thumb.jpg

 

V roce 2006 jsme představili vlásek na setrvačce Spiromax?, což je další ze Silinvar? komponentů. Spiromax? přináší nové možnosti v rámci tohoto dílu mechanických hodin. Kromě důležitého faktu, že je vlásek kompletně nekovový, tudíž nemagnetický, může být celá součástka vyráběna pomocí DRIE. Pryč jsou problémy spojené se spojováním, tvarováním a přizpůsobováním každého jednotlivého vlásku na setrvačce, protože všechny vlásky na setrvačce Spiromax? jsou navzájem zcela shodné. Možná důležitější výhodou byla možnost vytvořit unikátní koncový oblouk na vnějším konci vlásku (zde lze vidět v podobě vypukliny). Je to právě koncový oblouk a jeho tvar, díky kterému může Spiromax? fungovat při libovolném množství energie pérovníku. Vlásky na setrvačce Spiromax? byly taktéž navrhnuty tak, aby kompenzovaly termální expanzi setrvačky Gyromax?. Ve zkratce ? jak setrvačka zvětšuje svou plochu díky zvyšující se teplotě, Spiromax? částečně ztratí flexibilitu, díky čemuž může udržovat pravidelnou frekvenci oscilátoru. Důležité a zcela záměrné spojenectví technologií, které by nebylo možné bez technologie Silinvar? a DRIE.

 

post-22896-0-34018200-1416656889_thumb.jpg

 

Vrcholem výroby Silinvar? součástek dle přísných norem byl rok 2008, kdy Patek Philippe uvedl novou paletu kotvy - Pulsomax?, která byla poslední ze Silinvar? komponentů. ?Trilogie? jak celý proces rád nazývám, byla kompletní. Přesnost výroby za pomocí DRIE vrhla nové světlo na odvěký problém správné symetrie. Rubínové paletové kameny se již nemusí používat díky tvrdosti a výrazně sníženému tření materiálu Silinvar?. Značné nevýhody konvenčního pákového krokového ústrojí jako je mazání palety a krokového kola již nejsou problémem. Detailní, ale velmi důležité geometrické tvary můžou být nyní začleněny dovnitř palety kotvy a tak zlepšit součinnost s krokovým kolem nepokoje (setrvačkou), což má za následek vyšší účinnost a přesnost.

 

post-22896-0-96512000-1416656900_thumb.jpg

 

Od roku 2005 byly komponenty Silinvar? zabudovány do několika specifických limitovaných edicí hodinek Patek Philippe. Patek Philippe postupně uvádí Silinvar? inovace do stávající produkce, kupříkladu Spiromax? je součástí hodinek se strojkem 324. Tam patří široké spektrum pánských hodinek Patek Philippe, jako jsou modely Nautilus, Aquanaut, Calatrava a Annual Calendar. 

 

post-22896-0-98573400-1416656912_thumb.jpg

Není překvapením, že oddělení výzkumu a vývoje Patek Philippe nezahálí. Uvádění nových vylepšení v pravý čas udržuje bystrou mysl a podporuje nové nápady. Jeden z takových nových nápadů se týká setrvačky, další nedílné součásti regulačního mechanismu. Nápad na návrh nové setrvačky může na první pohled vypadat celkem radikálně, přesto je ale k němu dobrý důvod.

 

post-22896-0-37866600-1416656920_thumb.jpg

Setrvačka je kolo, které paprskovitě kmitá na jednotlivých osách a musí být dokonale vyváženo, pokud má perfektně splnit svou povinnost, tak jak je u mechanických hodinek požadováno.

 

Během výroby je na vnější obvod kola setrvačky vmíchána zlatá směs, do které je během výrobního procesu začleněn Silinvar?. Záměrem je učinit nosnou konstrukci setrvačky maximálně odlehčenou, aby se při výrazném zatížení zvýšila její efektivní hmotnost. Přece jen je efektivní hmotnost setrvačky spojena s ohebnými vlastnostmi vlásku na setrvačce a tak má přímý vliv na přesnost mechanického měření času.

 

post-22896-0-82722600-1416656930_thumb.jpg

Jelikož je velmi dobře známo, že každý mechanický mechanismus se skládá z velkého množství součástek, je seřízení času nezbytné. Nová setrvačka Patek Philippe tuto potřebu bere již při vývoji v potaz skrz zdvojený soubor časových závaží (červená), které leží naproti sobě na vnějšku nosné konstrukce Silinvar?. Závaží jsou shodná s těmi, které byly používány u patentované setrvačky Gyromax? po mnoho let. Jedno otočení jakýmkoliv směrem má za následek měření času tak přesné, že mluvíme o ztrátě zlomku sekundy za den. Cesta k budoucnosti přesného měření času se díky pokročilým technologiím rozšiřuje.

 

post-22896-0-28811400-1416656948_thumb.jpg

Pulsomax? a Spiromax? posunuly hranice v použití materiálů a geometrie v jemné hodinařině. Velkou mírou k tomuto posunu přispěly materiály jako Silinvar? a jeho výrobní proces DRIE.

 

 

Nejtěžší výzvou v hodinařině, kterou nelze ignorovat, je odvěký boj o ovládnutí kmitu setrvačky se spirálovitým vláskem. V Patek Philippe přijímáme tyto nové výzvy s pevným odhodláním a s vědomím, že všechno chce svůj čas?

 

                                                                                                                                                             

Na úplný závěr doplňuji slovník nových anglických pojmů (viz mé předešlé příspěvky):

 

main spring ? pérovník = součást mechanických hodinek, která je určena k zásobování mechanického strojku energií. Jeho podoba je samozřejmě odvislá od modelu. U náramkových hodinek je to zpravidla bubínek, ve kterém naleznete stočené pero. Tento bubínek se skládá ze dvou částí, z nichž jedna je ozubené pouzdro a druhá kryt. U některých hodin může být pérovník zdvojený.                                        - zdroj: dusak.cz

 

pallet fork ? paleta kotvy = činná plocha kotvy kotvového kroku nebo jiných druhů kroků. Podle funkce rozeznáváme na paletě plochu záchytnou a popudnou.                     - zdroj: kralovstvihodin.cz

 

Ruby pallets stones ? rubínové paletové kameny = Nejčastější uložení otáčivých dílu v hodinkách je v kamenech, jinak řečeno v rubínech. Je zde dosaženo minimálního tření ještě zmenšeného mazáním ložisek speciálními hodinářskými oleji; Kamen je materiálem nejčastěji syntetický rubín, který vyniká svojí velkou tvrdostí                                           - zdroj: hodinky-damske-panske.cz

 

 

 

 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...