Přejít na obsah

Výměny a prodeje III. aneb jak GS zamíchaly mým přemýšlením o hodinkách


kaktusář

348 zobrazení

Výměny a prodeje pokračují, sbírka se precizuje. Největší zásah do mého chronoživota byl díky výměně/prodeji astronů přírůstek GS quartz (do nějž mě nainspiroval @childe - za což nevím, jestli mu mám poděkovat, ale asi ano, protože z GS mám velkou radost a je to posun nahoru, vpřed, dále - což je samo o sobě otazníkem, ale budiž). Tento přírůstek zamíchal stavem sbírky v samotném jádru, protože součástí jádra sbírky jsou seika sarx035.

image.thumb.png.287f76c78c53b54f984eb930437c3fc2.png

Ty z části byly něco jako bejby GS. Najednou, když mám GS, tak jsem si uvědomil, že sarxy už na ruku téměř nedám. Nastal tedy čas poslat je dál :( ... protože nač mít doma několik hodinek, které nenosím a jen se na ně dívám jako na sochy. Takhle mám i plnou krabici krásných dýmek a od doby co nemůžu kouřit, jsem skoro do té krabice nesáhl a ani se na ni nepodíval. 

Čili sbírkové předměty musím čas od času užít. Jakmile je nepoužiji, nastává jejich duchovní smrt. Proto je lepší, když budou žít u někoho jiného aktivním životem :) 

Stejně dopadly quartzové titanové seika, které jsem taky užíval jako bejby GS.

image.thumb.png.7e8c490b62e1da1338e88e83230c3107.png

A stejně dopadly alpinisty, protože jsou jaksi přespočetné a zjistil jsem, že je fakt nenosím, že to byla zbrklá koupě.

image.thumb.png.a1c3a25d5b3e5521a173a33821aa6ee2.png

Dokonalá quartzová technologie GS také zamíchala mým vztahem k mechanikám. Nač mít x mechanik - které jsou většinou těžké a velké - když mám špičkový quartz GS? Není lepší si nechat jedny dvoje špičkové mechaniky a ostatní pustit, protože to prostě nejsem schopen všechno servisovat a nosit?

Pustil jsem tedy želvy a dostal za ně zpět quartzové hamiltony. Ale jsou také větší - 40mm. Po získání GS jsem si uvědomil, že menší hodinky - 37, 38mm mi jdou nejlíp, nejlíp se v nich cítím, nejlíp se mi nosí... Této velikosti byly i mé první mechanické hodinky, seika 5 fieldy:

koukám na ně a říkám si: není to krása? Jak jsem se vlastně posunul od nákupu prvních hodinek tehdy za 2500kč?

image.png.b40f4c918b42c036f8ce38cc02544e45.png

Podle mě, když tohle srovnání uvidí laik, tak řekne: ty hodinky v levo jsou lepší. Mají čísla, mají den v týdnu, mají úžsnou lumi:

image.thumb.png.c5b9bfadfea9bd5867e9b39b6088b60a.png

mají bezkonkurenční tvar pouzdra:

image.png.dc323a06dc0bf51a4234db65fc98c12f.png

jsou krásně malé, výborně nositelné.

A z dálky nebo po několika letech ošoupání - je zaratsu skoro srovnatelné s tímto ošoupáním.

A kdo bude na potkání koukat na kalibr? Nevydržel jsem to a odšrouboval dýnko, abych se pokochal. Kalibr je opravdu krásný. Je to krása neviditelná, skrytá běžnému pohledu. Ale já o ní vím :) 

image.png.bcd602804fbf59e8b7d655f54667db54.png

Takže základní existenciální otázka: kam jsem se za dva nebo tři roky chornomagorství dostal? Nemá jednoduchou odpověď... 

Protože hodnotu, kterou vidím v GS - asi dokážu těžko někomu vysvětlit - někomu, kdo není zainteresován. Nicméně získání GS vedlo k značnému přehodnocení mého vztahu k hodinkám.

1/ Kvalitní quartz se mi hodně líbí - jednak je absolutně přesný a jednak nepotřebuje tak drahou údržbu jako jiné typy hodinek z vyšší třídy

2/ GS quartz je krásný i ze vnitř a nevadí mi, že to není patrné na první pohled

3/ GS mě vrátily k ocenění menší velikosti hodinek - jsou velké jen 37mm a mám subjektivní pocit, že mi padnou naprosto přesně - to vede k otázce, co mám dělat se všemi hodinkami, které mám a které jsou 40mm a více? 

=====================

Z mechanických hodinek, které mám ve sbírce, mám v současné době nejraději steelmastery a říkám si, že kdybych si měl vybrat dvoje hodinky, které mi zůstanou nebo které bych chtěl mít v jádru sbírky, tak to budou GS a steemastery. 

Nepočítám digitální casia a první seika, protože tyto hodinky jsou jaksi mimo kategorii :)))

 

 

 

 

7 komentářů


Doporučené komentáře

No pekne v tom jedes :)

1. ano pokud jde o presnost, posunul ses o poradnej kus dal, ale, presne umeji byt i radia za zlomek ceny ze jo :) Spis bych to posunuti videl v kvalite strojku, ktery te prezije a nekompromisni zpracovani ciselniku a rucek. Provozni naklady oproti mechanikam jsou tresnicka na dortu.

2. na to se vyprdni a nikomu nic nevysvetluj :) Pokud tohle dela radost tobe, neni co resit. Nejsou to jediny hodinky, co maji klenot pod dynkem a neni na nej videt.

3. mensi velikost a tloustka je fajn, pokud ten rozdil citis, je to lepsi, libi se ti to, je to prece taky posun dal.

Mozna bych se neukvapoval s tim prodejem hodinek, GS mas kratce, ono si to sedne a casem uvidis.

 

  • Like 1
Odkaz ke komentáři

děkuji za cenné postřehy :) , rádia samozřejmě mám - ale právě na těchto se mi libí určitá nezávislost na třetí straně v poskytování signálu - ale jako jo - mám titanová casia lieneage, na něž nedám dopustit... a rozhodoně je nebudu prodávat.

nerozprodávám celou sbírku - jen hodinky, které jsem kupoval jako bejby GS, teď to najednou nemá význam. 

problém s velikostí si skutečně možná časem sedne, třeba časem budu rád za větší hodinky... ale tento problém mám od začátku šíelnství, když jsem dal své první mechaniky na servis a začal koukat po "náhradních hodinkách v době nepřítomnosti pětek" čímž začalo moje sběratelství, tak jsem si koupil první větší mechaniky, pětky, a byl nepříjemně překvapen velikostí a váhou - a tohle řeším od začátku. Nezvykl jsem si. Nepatřím k lidem, co potřebují hodinky na ruce "cítit". Takže je to problém, který trvá cca 3 roky, od doby, co jsem poprvé dal na ruku hodinky velikosti cca 40mm.

takže spíš si myslím, že velikost je skutečně něco, co jaksi přetrvává - a potřebuju hodinky kolem 38mm. problém je, že takových hodinek moc nejni a i GS dělá v současnosti většinu modelů kolem 40 nebo víc. 

no a hromada ozubenejch koleček je sice super, ale dělá to tu váhu no... a na casiích - právě těch lineage - jsem si ozkoušel, že váha je důležitá... 

zatím GS tohle všechno splňují jako ideál. jsou lehké, přesné, nezávislé, skvost uvnitř, malé... prostě takovej malej zázrak :) 

Odkaz ke komentáři

Ja treba na GS quartz ani tak neocenuji presnost (ale jasne patri to k nim je to spicka, jsou drahe na to ze je to quartz, musi byt i presne), spis tu peclivost a robustnost strojku, spolehlivost a dlouhovekost. Presnost pro me nebyla priorita u zadnych hodinek. Jestli udelaji 10s za rok, za mesic, nebo za den je mi uplne jedno. Dulezite pro me je, aby nemeskaly a dalo se podle nich chodit na autobus, spolehnout se, dlouhodoba stabilita chodu a servisni naklady :) No a samozrejme to perfektni zpracovani vseho ostatniho na tech hodinkach. GS Quartz je pro mne idealni namixovani vseho, co se me na hodinkach libi. Jen holt ten dizajn neni muj salek. Proto tyhle konkretni hodinky co mas, nemam ja. Dlooouho byly v inzerci ( snad pul roku nebo i vic ?) a ja na ne porad cumel. Ale... neni to proste muj styl. Klidne bych sel u Seika co se tyce strojku i o level niz ( vyborny 7c46 kalibr), ale zase jen v seiko tuna.Skoda. :)

Kdysi jsem nosival Seiko MM300, nadherne hodinky. A jsou porad, ale dnes uz je beru jako ciste ucelovy nastroj. Stejne jako tunaky. Hodinky pro obcasne nasazeni pri potapeni. Na ruce bych je nesnesl. Jsou tezke a pri mych aktivitach zavazi. Hodinky kolem tech 50g s nizkym tezistem jsou tak akorat. Proto nosim co nosim. Hodinky jsou vsude se mnou a to se me libi. :)

  • Like 1
Odkaz ke komentáři
před 13 minutami, ATOM napsal:

Dlooouho byly v inzerci ( snad pul roku nebo i vic ?

3 mesice... ja na ne ale dlouhou dobu nemel penize, nabizel jsem kolegovi za ne astrony mj. takze pohyb timto smerem byl... ale celkove vzato tady asi nejsou moc v kurzu nebo lidi nemaj penize nebo nechtej polo-vintage GS a chtej nove, tezko rict, nemam na to odpoved... kazdopadne jsem moc rad, ze na me pockaly :) na chrono24 jsou vsechny drazsi, takze zpetne to vidim tak, ze to byla obrovska prilezitost a jakoby dar. takze diky, ze s me k tomu popostrcil :) 

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...