Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Můžete někdo poradit,jak odstranit škrábance na pouzře? Zkoušel jsem Silichrom a zdá se mi , že to pouze vyleští a vyčistí(leštil jsem to ručně a vrtačkou s filcovým kotoučkem). Možná by to bylo lepší mikromotorem např. Dremel, který má otáčky až 30.000 za min.Můžu se běžným broušením dostat až na základní kov? Máte s tím někdo zkušenost?

Odesláno

Pokud je to pouzdro nerez,tak by tam neměla být vrstva přes kterou se dostaneš.Ale vyšší otáčky nepomůžou.Musíš začít něčím hrubším(jemný smirek třeba)Ale důležitý je ať ho máš na pevné rovné ploše,jinak tu rýhu budeš jen kopírovat(viz.filc a silichrom)a až rýha zmizí tak jemnější leštící pasty.Ideální aspoň 3 hrubosti.A při smirkování i leštění měnit směr pohybu .Tak aby se stopy po leštění křížily.

Odesláno

Je několik způsobů, jak si pomoci. Testoval jsem toho poměrně dost, zabrušovací pasty jsou super věc. Pokud ale nejsou k dispozici, jemné "kartáčování" svede např. pásek frote látky namotaný na vrtačce + zubní pasta či sypké nebo tekuté prášky na nádobí) + olej. Ten olej je tam dost důležitý, brusivo pak působí rovnoměrně a nemá tendenci se zanášet. Na tahy je toto ideální. Naopak vyleštit plochu úplně do zrcadla lze namotaným páskem jemné kůží na vrtačce + případně pasta na zuby. Silichrom je podle mých zkušeností v tomto případě příliš hrubý. Pasty na zuby jsou také různých hrubostí, chce to zkoušet. Ale většinou stačí na kůži nanést slabou vrstvu a pak jen leštit. Na kůži se pak udělá taková zvláštní vrstva, která je schopná vyleštit do zrcadla tak, že ani na sluníčku pak nejsou vidět žádné rýhy. Chce to jen trpělivost a čas.

Také spona se na vrtačce dělá perfektně. Nejdříve se ručně smirkem srovnají velké rýhy a pak se spona zabrousí na vrtačce. výhoda otáček nástroje je, že směrování brusu je pak perfektní.

Hrozně také záleží na tom, jaký druh kartáčování byl použit jako originál a jestli má tah i nějaké leštěné části. To většinou bývá dost problém a pak se musí dělat každý článek či jeho část zvlášť. (obrovskou výhodou je, když leštěné plochy jsou pod úrovní broušených) Jako další věc zase vhodnou na tahy bych doporučil brusnou pastu + kartáček na zuby. Výhoda je, že tímto jdou zabrousit i části, kam by jste se jinak ani nedostaly (záhyby, prohlubně atd.). Dobrou službu dělají i gumy různých hrubostí. Co se týká samotného broušení smirkem ručně, tak rovné plochy nejsou problém, ale těch moc na hodinkách není a jinak je celkem problém udržet přesně směrování a docílit stejné hrubosti na různých částí. Opravdu nám pomůže i vrtačka či malá frézka.

S opravou pouzdra je to o dost složitější. Zde mi ale zase dobrou službu dělají brousící gumy i kancelářské, jejich výhoda je ta, že jsou schopné se "přizpůsobit" povrchu a je s nimi možno docílit hned finální brus, či jen poopravit stávající.Gumy nejsou totiž tak agresivní jako smirek. Některé tahy lze též dobře opravit i ocelovým kartáčem do vrtačky. Pozor na to, jak hrubý kartáč je a také zde je potřeba olej, na sucho má tendenci se zadřít. Kartáče se nemusí použít jen ocelové u jiných záleží na tom s jakým brusivem je použijeme. Doporučuji si několik způsobů vyzkoušet na hodinkách od Vietnamců.

Přiznám se, že při výběru hodinek už dnes koukám na to, jak půjdou případně "poopravovat".

Další způsob je to svěřit odborníkovi.

Zkusím sem pak hodit několik fotek výsledků práce.

• po měsících...
Odesláno

Hodinky jsem ještě neleštil ale nerez obecně už ano. Přikláněl bych se tomu, že bez hadrového kotouče namontovaného na stolní brusku je to práce pro vraha. Obecně se nejdřív leští filcovým kotoučem (stačí i miniaturní, třeba ten dremel) a lešticími pastami (prodávají se ve tvaru takových kostek, nejhrubčí je bílá, pak zelená, tmavě zelená a na konec nejjemnější modrá). Začíná se hrubší pastou, končí nejjemnější. Pozor, kupodivu to jde dost rychle a strašně snadno se zkurvěj hrany a výstupky. Pak se ten černý hnus očistí benzínem a použije se hadrák na sucho a tím se leští s nepatrným přítlakem tak dlouho dokud nejsem s leskem spokojen. A když už to mám naprosto dokonale tak to donesu do firmy Broušení kovů v ulici Pod plynojemem v Praze a oni mi předvedou, že to co jsem považoval za zrcadlový lesk byl jenom takový středně matný povrch :-)

Odesláno

Říká se, že žádná otázka není tak nicotná, aby si nezasloužila na svém konci otazník...

Takže tady ji máme, mršku: V tom jméně Silichrom je i CHROM. Dá se tedy ta pasta použít pro jednoduchou opravu pochromovaného pouzdra? Mám doma jedny PRIM cal. 50 a chtěl bych jim vrátit trochu lesku. Jsou sice ve velmi dobrém stavu - strojek vyčiště, pouzdro vyměněno za to nejlepší co pan hodinář měl, sklíčko nové - ale i tak by to chtělo např. vyleštit korunku. Možná i jiné části pouzdra... a tak přemýšlím jak na to.

(BTW, ptal jsem se PRIMova spolupracovníka, jestli tam ve fabrice mají nějaké NOS, a nebyl schopen mi odpovědět aniž bych tam posílal samotné hodinky... fotky nestačily... To je ten extra přístup k zákazníkům? - No asi mají práce dost i beze mně :/ )

Odesláno

Silichrom se mi zdá dost hrubý, aby jsi to nevybrousil až na mosaz. Na Primky se mi zdá nejlepší SITOL, koupíš v drogerii za 50 Kč. Je jemnější, ale na nějaké větší vrypy to není, ale vyleštění a jemné obroušení v poho.

Odesláno
Silichrom se mi zdá dost hrubý, aby jsi to nevybrousil až na mosaz. Na Primky se mi zdá nejlepší SITOL, koupíš v drogerii za 50 Kč. Je jemnější, ale na nějaké větší vrypy to není, ale vyleštění a jemné obroušení v poho.

Díky za tip, až to zkusím, dám vědět.

• po měsících...
Odesláno

Ja jsem hodinky lestil prvni jemnyma smirglama az k zrnitosti kolem 1200. A pak jsem to rucne dolestil zelenou voskovou brousici pastou nanesenou na hadrik. (tato pasta se pouziva na lesteni pistoli ve zbrojovkach a nanasi se na hadrovy kotouc). Hodinky byly jako nove.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...