Přejít na obsah

AweOne

Členové_50
  • Příspěvky

    74
  • Registrace

  • Přítomen

Návštěvy profilu

1 338 zobrazení profilu

AweOne's Achievements

Pokročilejší začátečník

Pokročilejší začátečník (3/8)

  1. o Velikonocích jsme otočili Barcelonu pouze s baťohem, letadla plná a nikdo nic nekontroloval (wizzair/vueling). Překvapilo mě, že absolutně nikdo nechtěl vidět ani občanku/pas
  2. girocard má nějaké super výhody oproti visa/MC?
  3. je to v podstatě DIP. Myslím, že XTB rovněž plánuje být poskytovatelem DIP a jediný racionální rozdíl v poskytování oproti klasickým službám je omezení výběru peněz (výměnou za snížení základu daně). ETF nakupuješ/prodáváš jak chceš. A samozřejmě nedává smysl posílat do DIP více, než je možné odečíst z daní - 48k ročně (za předpokladu, že nevyužíváš odpočty na penzijko/životko)
  4. nevidím moc důvod v zatracování DIPu... pokud dobře vybereš poskytovatele a chceš investovat na delší dobu, tak je to úplně to stejné jako ETF investice s tím, že navíc se uplatní odečet ze základu daně. Tj pokud vyberu DIP u nějakého brokera, je (zjednodušeně) jediný rozdíl v tom, že peníze budou na samostatném portfoliu a k dispozici až po 60 (v opačném případě ztrácím výhody), ale stále nakupuji co chci a kdy chci. Osobně ještě chvilku počkám, až se DIP rozjede u více poskytovatelů (byl tam trochu legislativní chaos a novela se podepisovala na poslední chvíli) a následně něco vyberu.
  5. jo Tyrwhitta znám, ale přišlo mi, že mají hodně různorodou kvalitu a občas i velikosti. V podstatě jsem od něj přecházel k TM Lewin... Já mám problém u těch klasických konfekcí s tím, že potřebuji docela úzký obvod krku a naopak dlouhé rukávy. Ještě jsem kdysi zkoušel https://www.harvieandhudson.com/ a asi nejlepší kvalita. Nevýhody - pro mě "těžkopádnější" střih, nedělají non iron a už trošku vyšší cena.
  6. aha, pravda...v tom případě vyřešeno a budu vděčný za tip na košile v podobně dobrém poměru cena/kvalita
  7. nemáte prosím někdo zkušenost z poslední doby s objednávkou z britského TMlewina? Mám počítat už s clem/DPH?
  8. ne tak úplně. Na úrovni obchodníka probíhá další regulatorní reporting, platí se z tohoto klientského majetku pojištění atd. - existují snahy dohledového orgánu, resp. regulace obecně, majetek oddělit a zabránit jeho zneužití. Klasický krach brokera by tak na tvůj majetek v podstatě neměl mít zásadní vliv bez ohledu na typ účtu v CDCP, problém by nastal až v případě, kdy broker s tvým majetkem nějakým způsobem manipuloval
  9. české papíry jsou v CDCP. A rozdíl je zejména v tom, jestli jsou konkrétní cenné papíry na individuálním účtu (na tvé jméno) nebo na nominee (jméno obchodníka, evidováno spolu s dalšími klienty)
  10. KB dividenda se dá poslat kamkoliv. Stačí v KB potvrdit formulář, určit běžný účet u banky dle vlastních preferencí a vyplnit i pro vyplácení v budoucnu (držím přes JT a dividenda chodí na účet do ČSOB).
  11. ex dividend date k mimořádné dividendě + nám tam trochu opadla euforie
  12. díky, jeden kus som stihol ... povodne som plánoval nákup až pred zimou, ale snáď mi to do tej doby nezapadne prachom
  13. nemáš nemovitost na slovensku? ja aktuálne uvažujem, že si práve pred budúcoročným refinancovaním hypo v ČR vytiahnem aspoň časť cez americkú hypo v EUR. V niektorých slovenských bankách by som sa mal aj na amerike stále dostať pod 2% p.a.
  14. Točiť termiňáky, resp. obdobné vkladové produkty podla popísaného scenára je úplne bežný jav a nieje s tým žiadny problém. Často sa to kvoli lepším sadzbám robí aj na termíňákoch na dlhšie obdobie, tj napríklad každý mesiac založíš ročný terminovaný vklad a ďalší rok vieš, že v prípade potreby máš každý mesiac volný cash, za ktorý buď založíš ďalší vklad alebo ho použiješ inde. Inak terminovaný vklad je v podstate zmluva na dobu určitú, ktorú by teoreticky nemalo byť možné ukončiť predčasne. V praxi to úplne prešlapané neni a vačšinou každá banka za nejakú sankciu (úroky a prípadne časť istiny) umožňuje predčasné ukončenie.
  15. ja mám v SB malú hypo dokonca :)) ... takže zatiaľ vyčkávam a sledujem, čo sa bude diať. Predčasne splácať neplánujem, worst case je asi refinancovanie inde za aktuálnych tržných podmienok (fix by končil za rok, až taká strata to nebude)
×
×
  • Vytvořit...