jirka2 Odesláno 23. dubna 2006 Nahlásit Odesláno 23. dubna 2006 Ono ještě musí být do jedné krajní výchilky vychylována i setrvačka (do druhé ji vychyluje vlásek). Čím vyšší frekvence, tím větší impuls síly je k tomu potřeba, pokud by těchto impulzů nebylo, tak bude amplituda kmitů postupně klesat k nule. Tak mě napadá, nevíte někdo o nějaké pěkné animaci popisující fungování tohoto srdce hodinek? Docela by se to hodilo občas pro nějaký výklad. Romane mrkni na tohle http://taktik.wz.cz/zaklady/zaklady.htm
Roman Šula Odesláno 23. dubna 2006 Nahlásit Odesláno 23. dubna 2006 jirka2: Jo, to už jsem viděl. Mimochodem, ještě jsem neviděl na jiných stránkách tolik pravopisných chyb, co na taktik.cz, i když se divám, že v citovaném příspěvku mám chybu taky... I v tom odkazu na schéma mě hned praštilo do očí "švícarské"...
dehyd Odesláno 23. dubna 2006 Nahlásit Odesláno 23. dubna 2006 Osobně bych si více cenil hodinek, které mají naprosto stabilní odchylku řekněme 30 sekund/den, než hodinky, které budou mít menší odchylku, ale bude se stále měnit. Tak to je celkem pochopitelný - ten předstih, či zpoždění si můžeš upravit, ale ta stabilní odchylka je právě to, co COSC celkem draze certifikuje.
jirka2 Odesláno 23. dubna 2006 Nahlásit Odesláno 23. dubna 2006 To Roman: Máš pravdu, také jsem si toho všiml a koulel očima. No, ale nelze se čemu divit, když mi jeden maturant napsal v písemce, cituji: visokopecní plin.... no to už jsem šel do kolen. Prostě střední školy jdou pomalinku do pr...
Roman Šula Odesláno 23. dubna 2006 Nahlásit Odesláno 23. dubna 2006 jirka2: Bohužel, mám v poslední době pocit, že ministryně Buzková si nechala zmenšit nejen poprsí. Svoje děti mám na základní škole, do astronomického kroužku mi chodí i pár středoškoláků, a nad úrovní dnešního školství základního a středního kroutím hlavou. Netýká se to jen jazyků, ale i přírodních a společenských věd i matematiky. Ale to tady nevyřešíme.
mechano Odesláno 24. dubna 2006 Nahlásit Odesláno 24. dubna 2006 pro Romana: za největší perlu v českém jazyce považuji vzkaz od ředitele kulturního domu : volali Kralupi......... a k hodinkám: vlásek naopak u hodinek supluje to co poskytuje hodinám zemská přitažlivost, to jest vrací sertvačku do střední polohy. Animaci nemám k dispozici , pouze nějaké učebnice. nechci Tě naštvat protože až navštívím příště hvězdárnu , potřeboval bych u Tebe mít spíš vočko.
Roman Šula Odesláno 24. dubna 2006 Nahlásit Odesláno 24. dubna 2006 mechano: Na hvězdárnu se klidně stav. V muzeu astronomie jsou právě jako jeden z exponátů pendlovky s tepelnou kompenzací. Já s nimi v praxi tu čest už neměl, ale údajně byly velmi přesné.
mechano Odesláno 24. dubna 2006 Nahlásit Odesláno 24. dubna 2006 Dík za pozvání , naposledy jsem tam byl na podzim při "noci otevřených dveří" nebo jak se to jmenovalo.
Roman Šula Odesláno 24. dubna 2006 Nahlásit Odesláno 24. dubna 2006 Jo, tak to jsem tam zrovna nebyl, ale kolegové, co měli na starosti starost o návštěvníky, říkali, že tam bylo přes 1000 lidí, tak měli docela záběr.
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se