Přejít na obsah

Proč je quartz považován za méněcenný?

Návštěvník Quido

177 hlasů

1. 1. Pova?ujete bateriové hodinky za mén?cenné ?

• ano
      80
    • ne
      96
  2. 2. Kolik vlastníte náramkových mechanických hodinek ?

• 1 - 5
      94
    • 6 - 10
      21
    • více ne? 10
      39
    • ?ádné
      4
  3. 3. Kolik vlastníte náramkových bateriových hodinek ?

• 1 - 5
      123
    • 6 - 10
      5
    • více ne? 10
      3
    • ?ádné
      27

• Prosím přihlaste se nebo zaregistrujte, abyste mohl hlasovat v této anketě .

Doporučené příspěvky

A proč, ona pravda a trochu ostřejší názory mnohým z vás nevoní, občas sice trochu monotonní, ale mnohem inspirativnější a čtitelnější, než od některých z vás. A do tohoto vlákna sedí. Jen naprostej blb můze napsat, že quartz je méněcenný oproti mechanice.Co, proč a jak je méněcenné.. nebo slovo méněcenné chápetete tak, že stojí méně...pak jsou jeho reakce proti vám naprosto OK

Nene, já jsem hlasoval, že kvarcové hodinky považuji za méněcenné, čili tedy jsou pro mě méně cenné oproti mechanickým. To je vše - zkrátka pro mě nemá cenu je kupovat ani vlastnit.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

• Odpovědi 275
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď
Nene, já jsem hlasoval, že kvarcové hodinky považuji za méněcenné, čili tedy jsou pro mě méně cenné oproti mechanickým. To je vše - zkrátka pro mě nemá cenu je kupovat ani vlastnit.

Mám dotaz a když třeba jedeš v terénu na horském kole nebo vrtáš vtračkou do zdi jaké máš hodinky?

Odkaz ke komentáři

A proč, ona pravda a trochu ostřejší názory mnohým z vás nevoní, občas sice trochu monotonní, ale mnohem inspirativnější a čtitelnější, než od některých z vás. A do tohoto vlákna sedí. Jen naprostej blb můze napsat, že quartz je méněcenný oproti mechanice.Co, proč a jak je méněcenné.. nebo slovo méněcenné chápetete tak, že stojí méně...pak jsou jeho reakce proti vám naprosto OK

Myslím, že jen naprostej blb může napsat, že jen naprostej blb může napsat, že quartz je méněcenný oproti mechanice. :speak_cool:

Fakt nemám právo na tento názor a když mám asi 11 mechanik a žádný quartz, jsem fakt takovej blb? Jdu se vožrat! :)

Odkaz ke komentáři

a kdo zpusobil onu hodinarskou krizi!?

nebyly to naaahodou menecene digi a quartz!?

kdyz uz v nicem jinem v tomhle se naplno projevila jejich cena:

neco rozbouraly

hmm a kdo způsobil obuvnickou a oděvářskou krizi v téhle republice?

nebyly to náhodou šmejdy z vietnamských tržnic?

nebo to snad mám chápat tak že triko Adidos se čtyřma proužkama je hodnotnější protože dokázalo

zničit textilní průmysl v celý republice?

Odkaz ke komentáři

hmm a kdo způsobil obuvnickou a oděvářskou krizi v téhle republice?

nebyly to náhodou šmejdy z vietnamských tržnic?

nebo to snad mám chápat tak že triko Adidos se čtyřma proužkama je hodnotnější protože dokázalo

zničit textilní průmysl v celý republice?

Tak to jsi vedle, to se nedá srovnávat. V těch 70. letech lidé digitálky určitě nechtěli proto, že by byly levné. Byly mnohem dražší, byl to zázrak techniky. V podstatě vrchol snažení hodinářů o co nejpřesnější přístroj na měření času. Tenkrát to byly stejné elektronické hračky, jako dnes mobily, digifoťáky a podobné. O mechanické hodinky nebyl zájem, hodně firem zaniklo. To, že mechanické hodinky přežily umožnilo jen to, že se zařadily ze spotřebního užitkového zboží mezi šperky. U šperku ztrácí pojem užitná hodnota smysl, potože šperk žádnou nemá. Tak je možné stanovit libovolně vysokou cenu a přesto se najdou zákazníci, kteří je koupí.

Quartz není fake mechanických hodinek. Jsou jen technicky vyspělejší a dokonalejší - tím myslím přesnost a spolehlivost. Dají se vyrábět levně ve velkém množství a jsou přístupné všem. Jsou to dvě technologie, které se doplňují. Pro běžné spotřebitele jsou výhodnější quartz, pro milovníky řemesla a jemné mechaniky jsou mechanické šperky.

Odkaz ke komentáři

Tak to jsi vedle, to se nedá srovnávat. V těch 70. letech lidé digitálky určitě nechtěli proto, že by byly levné. Byly mnohem dražší, byl to zázrak techniky. V podstatě vrchol snažení hodinářů o co nejpřesnější přístroj na měření času. Tenkrát to byly stejné elektronické hračky, jako dnes mobily, digifoťáky a podobné. O mechanické hodinky nebyl zájem, hodně firem zaniklo. To, že mechanické hodinky přežily umožnilo jen to, že se zařadily ze spotřebního užitkového zboží mezi šperky. U šperku ztrácí pojem užitná hodnota smysl, potože šperk žádnou nemá. Tak je možné stanovit libovolně vysokou cenu a přesto se najdou zákazníci, kteří je koupí.

Quartz není fake mechanických hodinek. Jsou jen technicky vyspělejší a dokonalejší - tím myslím přesnost a spolehlivost. Dají se vyrábět levně ve velkém množství a jsou přístupné všem. Jsou to dvě technologie, které se doplňují. Pro běžné spotřebitele jsou výhodnější quartz, pro milovníky řemesla a jemné mechaniky jsou mechanické šperky.

Myslím, že to je přesné a výstižné.

Je to prostě rozdíl mezi praktickým užitným předmětem a šperkem.

Proč to pořád někdo nechce nebo nemůže pochopit?

Odkaz ke komentáři

Malé srovnání:

http://www.prim.cz/kolekce/sport-xl

http://www.prim.cz/kolekce/sport-41-automatic

Na první pohled stejné hodinky. Jedny quartz, druhé automat. Quartz stojí 6 950, automat 26 400. Rozdíl jen ve strojku. ETA 2824/2 stojí asi 2 500, Ronda může stát tak 1 000-1 500. Nevím přesně, dražší, než automat určitě nebude. Zbytek hodinek je stejný. Nerez pouzdro, safírové sklíčko, ciferník, ručičky.

Výroba quartz: Hodinář vezme z krabičky kompletní koupený strojek, nasadí ciferník a ručičky, seřídí, vloží do pouzdra, upevní strojek, nasadí korunku, zašroubuje víčko, seřídí, udělá tlakovou zkoušku.

Výroba automat: Hodinář vezme z krabičky kompletní koupený strojek, nasadí ciferník a ručičky, seřídí, vloží do pouzdra, upevní strojek, nasadí korunku, zašroubuje víčko, seřídí, udělá tlakovou zkoušku.

Za co je těch 20 000 rozdílu v ceně? Jsou quartz méněcenné nebo mechanické nesmyslně předražené?

Já vím, jiné pouzdro - rozdíl jen ve vnitřních rozměrech daných kalibrem. Pracnost výroby obou pouzder je stejná, jen jiné parametry pro CNC frézku.

Mechanické kalibry Prim rozebere, zkontroluje a složí. Proč? Jsou to švýcarské strojky, nové, za kvalitu ručí výrobce. To jsou v Novém městě tak super hodináři, že je platí zlatem? Za 20 000 navíc můžou k hodinkám přibalit 5 nových kalibrů navíc jako náhradní díly :)

Mechanické hodinky jsou lepší, protože....proto. Je třeba vytvořit iluzi nedostupnosti, i když to vůbec není pravda. Mezi tím automatickým kalibrem a quartz není při výrobě žádný rozdíl. Všechno montují automaty na lince.

Jo, pokud bude Prim vyřezávat zoubky na kolečkách ručně, pak pochopím, že cena bude vysoká.

To není nic proti Primu. Vzal jsem to jen jako příklad. Podobný poměr ceny mechanických a quartz hodinek je i u ostatních výrobců.

Odkaz ke komentáři

já to taky nesrovnávám, já jen rejpu do toho člověka s atomovým avatarem. Ale mám pocit že ta krize nastala později, až když digi citelně klesly na ceně. Ze začátku byly stejně exkluzivním zbožím jako jsou dnes mechaniky ale pak se staly děvkou prodejnou jak jsem napsal už dříve. Já tu dobu pamatuju, venku to asi bylo dřív, u nás to přišlo v osmdesátých letech. Nejdřív jednoduchý digi od bambusáků, tehdy ještě dělali ve fabrikách a kšeftama si jen přilepšovali. Pak s budíkem, se sedmi hudbama. Pak přišla snad zvrhlost největší, pseudoanalog. Na displeji s kontrastem šedozelená- šedá se zobrazovaly jakoby ručičky. Muselo se na to chvíli zírat aby se rozlišilo která je malá, velká a sekundová. Díky bohu za ručičkové quartzy. Jestli je quartz vyspělejší a dokonalejší je věcí úhlu pohledu. Je kilo banánů luxusní zboží? Pro moji matku ano protože má stále v podvědomí to že banány byly jednou do roka, v množství nepatrném. Mě už to tak nepřijde, je mi 38 let. Pro desetileté dítě je kilo banánů banalita, vždyť jich všude jsou metráky. S quartzama je to podobné. Integrovaný obvod je sice kus velmi vyspělé technologie ale dnes jsou po světě tisíce fabrik které toho dokážou vyrábět miliony kusů při nepatrných výrobních nákladech. Tak co na tom obdivovat? Trochu nám to zevšednělo. Slouží to, je to dostupné, v pořádku ale obdivovat to nebudu. Naproti tomu špičkový mechanický strojek dokáže pár firem.

Odkaz ke komentáři

• po 2 týdnech...
Quartz není horší než mechanika, či naopak. Je to šance zvolit pro určitý způsob nošení/zábavy to, co je v dané chvíli lepší z jednoho či druhého. A v určitých extrémech pak jen převažuje jedna forma na druhou (být dřevorubec, vezmu G-Shock, do opery třeba Nomos). Já osobně třeba quartz si beru na motorku, vibrace neprospívaly jedněm mým oblíbeným mechanikám.

treba kúpiť Motorku, t.j. 4valec - 4 takt ;)

Odkaz ke komentáři

• po 2 týdnech...
Návštěvník slava
vazeny.

me nazory tu mas.

ale co se hodi tobe nehodi se zjevne jinym.

flaaammeee..

ale neee klideg:

tak deticky prave se domlouvame ze uz vas asi nebudem trapit kdyz vam to nedela dobre.

jeste by nekterym z vas mohla prasknout cevka.

pro ty ktere to jeste zajima(nekteri mi psali ze si tenhle nick davaj do ignorovanych coz mimochodem je funkce ktera je tu prave proto jen to nekomu zjevne nedoslo nebo o funkci nevi nebo je lama ktera to neumi pouzivat a nebo jeste dalsi moznost proste se radi hadate)male rozuzleni:

proste jsme potrebovali s mymi studenty a kolegy(2nezavisle skupiny a problemy)neco overit v praxi.

a podarilo se.

nektere veci funguji zarucenej a presnej nez hodinky a jedno zda mechanicke nebo jine.

co jsme se tu mimo jine dozvedeli!?

ze psychologicky rozbor nekoho koho jsme v zivote nevideli a sotva od nej poradne neco cetli na hodinarske forum patri.

nejvic to pobavilo vzhledem k faktu ze se takhle rozebirala multi osoba a ze hodne casto byly pouzity argumenty z muzskeho sveta proti holkam..

mozna jeste vic by pobavilo vedet kdo se o ty rozbory pokousel urcite nejaky delnik z kolbenky.

dal jsme se dozvedeli ze kandelabr je nejspis soucasti hodinek kdyz se o nem pise na hodinkovem foru.

nebo jsme se dozvedeli ze gentleman je ten kdo nosi mechanicke hodinky.

jak se to ale slucuje prave s onim vesenim na kandelabr jaksi globalne nepochopujem.

nebo jsme se dozvedeli o autorovi tohohle vyroku ze jeho otec byl znamy komunisticky funkcionar a deda jeste znamejsi nacisticky pohlavar kdyz vyznava takovahle reseni!?

to tez urcite patri na nejen hodinkove forum to by se melo probirat mnohem castej a vsude.

na kandelabru by vlastne meli viset vsichni ovsem krom autora vyroku.

ani nevite kolik nam to zas dalo.

zas!?

no jo podobne veci se deji casto.

a vzdy se nekdo chyti.

spriznene duse napriklad z www.hnojivonasedm.cccp tedy timhle zdravim znamym heslem:

z spatnych surovin neni dobreho kompostu.

postaru by se reklo:

bude-li kazdy z nas z kremene je cely narod z kvadru(a bude to v celem narode jiskrit jak rika jiny klasik).

no nic tedy takze se minimalne prozatim louci:

alice v.(skoro vzdy)

bb1 aka b´y

bb2 aka b´i

ina(z mocnice uprostred vesnice)

lapchik(severozapadnim smerem)

paola(belka talyjanka)

pavel

pavla

pete

petr

zdenda(and his servant toys wenda)

zuza(neck)

usw(kdyby se nahodou na nekoho zapomnelo).

p.s.:

komu/cemu dik je jasne(snad to nebude drahe s.)..

a uplnym zaverem nesmrtelne:

sorry if i stepped on some toes, but it is a free forum and my 2 cents are worth the same as anyoneelses 2 cents

(ale za sebe to sorry nemyslim uprimne na to jste byli moc spatni)

dik mi!?

sicaci.

pa/rchanti a pa/cholci.

volci.

smradi a jini byvali karamadi.

kompostaci a dalsi podobni hnojaci.

soudruzkyne a soudruzici.

zenstiny i muzici.

chuj s vama na vecne casy a nikdy nikde nijak.

tak jak!?

uz je vam lip!?

zas jste zneuzili necich chyb!?

to musi bavit...s vama se bavit.

(zdravim j.d.c.)..

no ale aspon zas budem mit co slavit.

mame to u sebe a pak to budem mit i v sobe.

jak videt nekteri jsou uz za zivota v hrobe.

minimalne dusevne.

o jak usmevne.

nebo k placi!?

jsou to sraci...a to uz staci.

tak p+p kolegynky a kolegacci.

zapujcka mi byla narodnim svatkem.

ale pro poradek pripominam ze piju zejmena sotka ROMANka konTIKA nebo sotka petra ci dokonce sotka iq.

takze vite nac se mi slozit bando.

ne fakt hodinky mi uz vazne nekupujte opravdu nee a neee.

nejak se mi totiz posledni dobou hromadi.

maj totiz jednu podstatnou technickou zavadu:

nedaj se pit.

very truly yours truly mine truly ja sam prvni puvodni S

p.s.:

zdravim obzvlast mohutne do sillicon valley(uz mas silikony kocko nebo co to tam vlastne tak dlouho nacvicujes!?)

Odkaz ke komentáři

Archivováno

Toto téma je nyní archivováno, a proto není možné odpovídat na toto téma.

• Vytvořit...