farářskej Odesláno 2. února 2010 Nahlásit Odesláno 2. února 2010 Nesmí tam být žádné mazivo... Nevšiml jsem si, že by Omega svůj model Speedmaster Professional používala v bezolejový verzi.
Helex Odesláno 2. února 2010 Nahlásit Odesláno 2. února 2010 Nevšiml jsem si, že by Omega svůj model Speedmaster Professional používala v bezolejový verzi. Zajímavé.. btw, jak se to takhle doma pozná? Možná že do vesmíru letěly lehce jiný než do normálního prodeje..
Adam99 Odesláno 2. února 2010 Nahlásit Odesláno 2. února 2010 Myslím si, že zrovna Farářskej o nich má docela dost informací!!!
atim Odesláno 2. února 2010 Nahlásit Odesláno 2. února 2010 Samozřejmě neletěla konfekce ale úprava, je to stejný problém, který řešila firma hasselblad s fotoaparáty, části které se o sebe třou se upravovaly nějakým mazivem na bázi silikonu, jinak se nehádám, dávám k dobru to co vím od designera který dělal pro nasa.
Helex Odesláno 2. února 2010 Nahlásit Odesláno 2. února 2010 Myslím si, že zrovna Farářskej o nich má docela dost informací!!! Pak je teda nejpravděpodobnější varianta "úprava" jak píše atim, protože při 150 stupních je asi "vyvaření" maziva nevyhnutelný, stejně jako zamrznutí... Nebo jak to teda je?
farářskej Odesláno 3. února 2010 Nahlásit Odesláno 3. února 2010 Samozřejmě neletěla konfekce ale úprava Jedno z nejnebezpečnějších slov na světě je "samozřejmě"...
atim Odesláno 3. února 2010 Nahlásit Odesláno 3. února 2010 Myšleno ve smyslu testování a úprav pro dané použití, v tomto případě ve vesmíru. Když je to takhle napsané tak to vypadá "samozřejmě" nebezpečně. Je pravda že mnoho samozřejmých věcí bylo úplně jinak
farářskej Odesláno 3. února 2010 Nahlásit Odesláno 3. února 2010 Já mám zase zato, že letěla konfekce - stejně jako chlapi z NASA testovali vzorky chronografů koupený v běžným obchodě. Všechny pochybnosti se dají vyřešit dobře mířeným dotazem na Omegu.
atim Odesláno 3. února 2010 Nahlásit Odesláno 3. února 2010 Na dotaz už jsem také myslel, konfekce letěla určitě, bylo to mnohokrát zmiňováno, že na testy byly koupeny hodinky různých značek v obchodě ale po testování dodávala omega speciálně kusy pro nasa. Nevím jak to bylo s věcma který byly ve volným kosmu, tam je to všechno složitější. Byl jsem třeba hodně překvapenej jak složitý je výstup do volného kosmu. Člověk má zažitý mylný představy z filmů a tak. Když člověk vleze do skafandru tak ten se natlakuje a musí v něm strávit asi osm hodin než může vystoupit ven. Je v nějaký kapsli kde se zvýší ten tlak. Je to takový opak dekomprese. A jenom to obléknout je docela proces, i tím vnitřním přetlakem je omezená ty hybnost, nejen těma vrstvama. O těch foťácích jsem to někde měl podrobně, dokonce některý těla přístrojů nechali na měsíci, možná to jednou bude dobrej job najít ten foťák na můnu a pak ho prodat na aukru!
Iha Odesláno 3. února 2010 Nahlásit Odesláno 3. února 2010 Predpokladam, ze hodinky museli byt namazane vhodnym mazivem, ktere se spatne odparuje. Stejne jako kdyz se maze ve vakuu na zemi, ale tam je duvod k malemu odparovani hlavne ten, ze odparene mazivo by mohlo poskodit aparaturu, pripadne znehodnocovalo vakuum. Vyroba tocivych stroju do vakua je sama o sobe veda. Problem je totiz prave v tom, ze obycejne mazivo se odpari a stroj se zadre. Mazivo na bazi silikonu by to mohlo byt. Pripadne by to mohl byt nejaky specialni vakuarsky olej, nejspise difuzni, drahy je sice jak cert (100 ml myslim stoji neco kolem 20 kKc) a pokud se ma neco ve vakuu mazat, tak se to maze nim. Jeste je tu olej pro rotacni olejove vyvevy, ale ten neni tak kvalitni. Dalsi moznost je, aby v hodinkach zustal staly pretlak a sklicko to vydrzelo (1 atm snad da a i pri zmene teploty to nebude hruze). Pak musi poresit jen tu teplotu. To bude problem jak pri vysoke, tak pri nizke teplote, protoze pri vysoke, se muze mazivo odparit a pri nizke zase zatuhnout.
Helex Odesláno 4. února 2010 Nahlásit Odesláno 4. února 2010 (upraveno) Já myslím, že problémem bude právě a jedině teplota (teda co se maziv týče). Hodinky jsou vodotěsné, takže uvnitř by vakuum být nemělo. edit: dá se to najít, ale tady to neni. Těch Seiko vyrobily 100 kusů, z toho 97 šlo do prodeje Upraveno 4. února 2010 uživatelem Helex
Iha Odesláno 4. února 2010 Nahlásit Odesláno 4. února 2010 Problem je prave to, ze jsou vodotesne. To vubec nezarucuje plynotesnost. Jedine co me napada, ze by pouzili nejaky plyn s velkymi molekulami, aby zajistili jeho co nejpomalejsi unikani. Samostrejme musi zajistit, aby v hodinkach nebyl plyn ktery by zkondenzoval pri nizke teplote. Coz zase nahrava tomu, aby hodinky plynotesne nebyly.
Rudina Odesláno 4. února 2010 Nahlásit Odesláno 4. února 2010 Jak to asi tak řešil Leonov při prvním výstupu do vesmíru. Měl mít Sekondy 3017, celkem zajímalo by mě jestli je sověti nějak upravovali (jask je tak znám, tak to asi moc neřešili) a jestli teda ty hodinky pak vůbec šly. Vždy snad ani nemohli vědět do čeho jdou. Takovej mráz, jak to asi zkoušeli, leda - že by ho posadili na pár hodin na Sibiři na mráz?
Iha Odesláno 5. února 2010 Nahlásit Odesláno 5. února 2010 Vedet to vedeli pred nim tam bylo uz spousta druzic. Vakuum i teplotu neni problem simulovat na zemi. Jedine trvaly stav beztize nejde nasimulovat.
Návštěvník admira Odesláno 27. března 2010 Nahlásit Odesláno 27. března 2010 Specifications: SEIKO Spring Drive Spacewalk, the Commemorative Edition Ref. SPS005J1 Case: High-intensity Titanium Diameter 53.0 mm (12-6h), 48.7 mm (3-9h) Thickness 15.2 mm Weight 92.5 g Glass: Sapphire crystal with anti-reflective coating Water resistance: 10 Bar Crown: Screw-in crown Band: Ballistic nylon strap with titanium buckle and velcro fastening with an additional elastic nylon strap Movement: Spring Drive Chronograph Caliber 5R86 Hour, minute and second hands with date calendar GMT hand Power reserve indicator 50 jewels Movement Diameter: 30.0 mm, Thickness: 7.6 mm 416 parts Power reserve: 72 hours with/without chronograph function in use Chronograph to 12 hours Approximate recommended retail price: US$28,000
sureshot Odesláno 20. listopadu 2010 Nahlásit Odesláno 20. listopadu 2010 (upraveno) som to objavil az teraz,ta cena mi vyhovuje lebo inak by to boli prve moje seiko Upraveno 20. listopadu 2010 uživatelem sureshot
Sekhmet Odesláno 20. listopadu 2010 Nahlásit Odesláno 20. listopadu 2010 Predpokladam, ze hodinky museli byt namazane vhodnym mazivem, ktere se spatne odparuje. Stejne jako kdyz se maze ve vakuu na zemi, ale tam je duvod k malemu odparovani hlavne ten, ze odparene mazivo by mohlo poskodit aparaturu, pripadne znehodnocovalo vakuum. Vyroba tocivych stroju do vakua je sama o sobe veda. Problem je totiz prave v tom, ze obycejne mazivo se odpari a stroj se zadre. Mazivo na bazi silikonu by to mohlo byt. Pripadne by to mohl byt nejaky specialni vakuarsky olej, nejspise difuzni, drahy je sice jak cert (100 ml myslim stoji neco kolem 20 kKc) a pokud se ma neco ve vakuu mazat, tak se to maze nim. Jeste je tu olej pro rotacni olejove vyvevy, ale ten neni tak kvalitni. Dalsi moznost je, aby v hodinkach zustal staly pretlak a sklicko to vydrzelo (1 atm snad da a i pri zmene teploty to nebude hruze). Pak musi poresit jen tu teplotu. To bude problem jak pri vysoke, tak pri nizke teplote, protoze pri vysoke, se muze mazivo odparit a pri nizke zase zatuhnout. Co všechny kameny nahradit mosazí bez maziva? Životnost nebude vysoká. Kdo ale bude chtít strávit několik let ve vakuu a teplotě blížící se absolutní nule. 1 1
grand Odesláno 20. listopadu 2010 Nahlásit Odesláno 20. listopadu 2010 Zopár fotiek: http://mollewatch.webgain.se/information/photoalbum.xhtm?webgainGroupId=55217 Minule boli na eBay za niečo málo pod 15k USD. Teraz sa dajú kúpiť za ~23k EUR na http://en.item.rakuten.com/tokeikan/sps005jc/
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se