Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno (upraveno)
to mengelis: doporučuji Ti vytisknout si tuhle debatu, aby ses' měl za dvacet let za co pohlavkovat. Mluví z Tebe skripta ale ne zkušenost.

Zkušenost je třeba co? Jakože bych byl zdeformovaný vyrůstáním za bolševika a proto se choval a myslel úplně jako bolševik, jenomže s opačným ideovým nátěrem (což mám pocit, že tady někteří předvádějí a ještě tím argumentují jako pozitivem)?

Děkuji, nechci.

Upraveno uživatelem mengelis
  • Odpovědi 596
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Odesláno
Zkušenost je třeba co? Jakože bych byl zdeformovaný vyrůstáním za bolševika a proto se choval a myslel úplně jako bolševik, jenomže s opačným ideovým nátěrem (což mám pocit, že tady někteří předvádějí a ještě tím argumentují jako pozitivem)?

Děkuji, nechci.

Zemlbába

kategorie: teplé sladké pokrmy

 

recept je určen pro 4 osob(y)

 

 

Ingredience:

10 žemlí (1/2 veky),

1 1/2 l mléka,

2 vejce,

1/2 kg jablek,

80 g cukru,

skořice,

rozinky,

80 g másla.

 

Příprava:

Žemle nakrájíme na plátky a dáme do mísy. V mléce rozkvedláme vejce a nalijeme na nakrájené žemle, necháme úplně nasáknout. Na vymazaný pekáč poklademe třetinu žemlí a na ně rozložíme 1/2 oloupaných a na plátky nakrájených jablek, posypeme je poloviční dávkou cukru a rozinek, zakryjeme druhou třetinou máčených žemlí. Znovu položíme jablka, posypeme cukrem, skořicí a rozinkami. Nakonec dáme poslední žemle a pokapeme máslem. Pečeme v troubě až povrch pěkně zrůžoví. Porce sypeme cukrem.

 

Čerpáno ze sešitu Kuchařka pro nezaměstnané (1991).

 

Původní kuchyní tohoto receptu je Česká republika

Autorem receptu je vladka

 

 

Odesláno
Zemlbába

kategorie: teplé sladké pokrmy

 

recept je určen pro 4 osob(y)

Ingredience:

10 žemlí (1/2 veky),

1 1/2 l mléka,

2 vejce,

1/2 kg jablek,

80 g cukru,

skořice,

rozinky,

80 g másla.

 

Příprava:

Žemle nakrájíme na plátky a dáme do mísy. V mléce rozkvedláme vejce a nalijeme na nakrájené žemle, necháme úplně nasáknout. Na vymazaný pekáč poklademe třetinu žemlí a na ně rozložíme 1/2 oloupaných a na plátky nakrájených jablek, posypeme je poloviční dávkou cukru a rozinek, zakryjeme druhou třetinou máčených žemlí. Znovu položíme jablka, posypeme cukrem, skořicí a rozinkami. Nakonec dáme poslední žemle a pokapeme máslem. Pečeme v troubě až povrch pěkně zrůžoví. Porce sypeme cukrem.

 

Čerpáno ze sešitu Kuchařka pro nezaměstnané (1991).

 

Původní kuchyní tohoto receptu je Česká republika

Autorem receptu je vladka

Tohle je, ale celkem jednoznacne hovorici nazor ohledne radaru :thumbsup_anim: :thumbsup_anim: :thumbsup_anim:

Odesláno (upraveno)
Zemlbába

kategorie: teplé sladké pokrmy

 

recept je určen pro 4 osob(y)

Ingredience:

10 žemlí (1/2 veky),

1 1/2 l mléka,

2 vejce,

1/2 kg jablek,

80 g cukru,

skořice,

rozinky,

80 g másla.

 

Příprava:

Žemle nakrájíme na plátky a dáme do mísy. V mléce rozkvedláme vejce a nalijeme na nakrájené žemle, necháme úplně nasáknout. Na vymazaný pekáč poklademe třetinu žemlí a na ně rozložíme 1/2 oloupaných a na plátky nakrájených jablek, posypeme je poloviční dávkou cukru a rozinek, zakryjeme druhou třetinou máčených žemlí. Znovu položíme jablka, posypeme cukrem, skořicí a rozinkami. Nakonec dáme poslední žemle a pokapeme máslem. Pečeme v troubě až povrch pěkně zrůžoví. Porce sypeme cukrem.

 

Čerpáno ze sešitu Kuchařka pro nezaměstnané (1991).

 

Původní kuchyní tohoto receptu je Česká republika

Autorem receptu je vladka

 

Já mám doma Úspornou domácí kuchařku pro šetrné hospodyňky a ta je z roku 1929 Zvláště mě tam fascinuje jeden recept který začíná slovy .Vezmi zbylou půlku krocana od oběda............ To mi jen tak napadlo když vidím odkud jsi čerpal :D

Upraveno uživatelem Conrad
Odesláno
Tohle je, ale celkem jednoznacne hovorici nazor ohledne radaru :thumbsup_anim: :thumbsup_anim: :thumbsup_anim:

Všimněte si, že ačkoli se říká Zemlbába, tak je ten "pokrm" připravený ze Žemlí. Mělo by se tedy říkat Žemlbába. A takových nejasností je tady spousta. Ale to lidé s nesprávným názorem samozřejmě nepochopí, ačkoli pořád je tady odkaz na první republiku a pozdější smíření příslušných národů po bosensko-tureckém konfliktu. Nehledě na následné repatriace a vestsfálskou dohodu. Císařovna to ovšem později vetovala.

Odesláno
Všimněte si, že ačkoli se říká Zemlbába, tak je ten "pokrm" připravený ze Žemlí. Mělo by se tedy říkat Žemlbába. A takových nejasností je tady spousta. Ale to lidé s nesprávným názorem samozřejmě nepochopí, ačkoli pořád je tady odkaz na první republiku a pozdější smíření příslušných národů po bosensko-tureckém konfliktu. Nehledě na následné repatriace a vestsfálskou dohodu. Císařovna to ovšem později vetovala.

Zalézám do nory a hluboce se stydím za to, že mám nepatřičně nízký věk na to, abych měl nějaký názor a platím nepatřičně nízké daně na to, abych měl volební právo a mám nepatřičnou politickou orientaci na to, abych mohl žít v naší krásné demokracii.

Odesláno
Zalézám do nory a hluboce se stydím za to, že mám nepatřičně nízký věk na to, abych měl nějaký názor a platím nepatřičně nízké daně na to, abych měl volební právo a mám nepatřičnou politickou orientaci na to, abych mohl žít v naší krásné demokracii.

Každý názor jest vysoce ceněn. Pro tyto případy uvádím jednoduchý recept, možná diskuze o něm budiž ozdobou tohoto poučného vlákna :

 

Bramborové šišky s mákem

05.01.2007

 

Suroviny: 70 dkg vařených brambor, 2 vejce, 30 dkg hladké mouky, špetka soli, máslo, mletý mák, moučkový cukr

 

Postup: uvařené brambory oloupeme, nastrouháme, přidáme mouku, sůl, vejce a vypracujeme na vále těsto. Z těsta uděláme váleček, který krájíme na kousky a z každého uválíme šišku. Šišky dáme do osolené vroucí vody a vaříme dokud nevyplavou nahoru. Okapané posypeme mletým mákem smíchaným s moučkovým cukrem a polijeme rozpuštěným máslem.

 

Zdroj: Maruščin blog.

Odesláno
Každý názor jest vysoce ceněn. Pro tyto případy uvádím jednoduchý recept, možná diskuze o něm budiž ozdobou tohoto poučného vlákna :

 

Bramborové šišky s mákem

05.01.2007

 

Suroviny: 70 dkg vařených brambor, 2 vejce, 30 dkg hladké mouky, špetka soli, máslo, mletý mák, moučkový cukr

 

Postup: uvařené brambory oloupeme, nastrouháme, přidáme mouku, sůl, vejce a vypracujeme na vále těsto. Z těsta uděláme váleček, který krájíme na kousky a z každého uválíme šišku. Šišky dáme do osolené vroucí vody a vaříme dokud nevyplavou nahoru. Okapané posypeme mletým mákem smíchaným s moučkovým cukrem a polijeme rozpuštěným máslem.

 

Zdroj: Maruščin blog.

 

A ty brambory musí být uvařené den dopředu, aby se přes noc zbavily páry....jinak bude těsto příliš měkké a rozpadavé!!!

 

Asi takový význam má tahle diskuze....

Odpůrce a ani zastánce nepřesvědčí, referendum nebude, vláda a Topolánek si stejně udělají co sami chtějí.

Nemá být tohle fórum hlavně o hodinkách, ne o vzájemném osočování a napadání??

 

Odesláno
... Nemá být tohle fórum hlavně o hodinkách, ne o vzájemném osočování a napadání??

 

Tak se hlavně podívej kdo a za jakým účelem toto vlákno založil. Bohužel tento (zakladatele tohoto vlákna) útočný postoj je tak typický pro levičáky, hlavně že se halí do vlajky demokracie a používají patetické výrazy.

Opravdu se mi z vás, vy levicová lůzo, zvedá kufr... :sick01:

 

Fuj, to jsem si ulevil... Opravdu jsem se už neudržel a musel jsem vyjádřit zhnusení; nyní slibuji, že už v tomto vlákně nebudu na nic reagovat (musel bych zabíjet)... :skull: :)

Odesláno (upraveno)
Všimněte si, že ačkoli se říká Zemlbába, tak je ten "pokrm" připravený ze Žemlí. Mělo by se tedy říkat Žemlbába. A takových nejasností je tady spousta. Ale to lidé s nesprávným názorem samozřejmě nepochopí, ačkoli pořád je tady odkaz na první republiku a pozdější smíření příslušných národů po bosensko-tureckém konfliktu. Nehledě na následné repatriace a vestsfálskou dohodu. Císařovna to ovšem později vetovala.

Zamyšlení odkud se tedy vzala ta "zemlbába"

 

Čeština patří do větve indoevropských jazyků, a to do rodiny slovanských jazyků.

Slovanské jazyky mají společný prazáklad v podobě praslovanštiny a již v tomto období se dostala praslovanština do styku s germánskými kmeny (hlavně Góty) a z jejich kulturního okruhu si vypůjčila několik výrazů. Do češtiny pronikaly germanizmy od třináctého století neustále a tak je těžké vytyčit nějaké vztyčné body tohoto průniku. Přeci jen však v češtině lze nalézt období, ve kterých byl přísun germanizmů masovější než jindy.

 

Po bitvě na Bílé hoře nastal úpadek češtiny a její místo začala nahrazovat němčina. Česká

inteligence a šlechta byla nucena emigrovat a její místa zaujala inteligence německá. Privilegované

vrstvy českého měšťanstva začaly dávat přednost němčině před češtinou. To mělo navíc oporu

v sousedních německých a rakouských zemích, kde vývoj jazyk nějak přerušen nebyl. Ti co mluvili

česky, používali často makaronismu, tj. smíšení dvou jazyků dohromady, tj. v tomto případě němčiny

a češtiny. V tomto období nemůžeme hovořit o rozšiřování slovní zásoby, ale o jejím upadání. Toto

období však bylo důležité z pohledu pronikání germanizmů do češtiny v období následujícím.

 

V období národního obrození můžeme sledovat rapidní nárůst germanizmů v češtině. Tyto

germanizmy nepronikaly do češtiny v podobě přejímek, ale jako kalky a slovní složeniny. Ze složenin například přírodopis (podle die Naturbescheidung), bleskovod (podle der Blitzarbeiter) aj.. Mezi kalky si uvedem slova názor (podle der Ansicht), pojem (podle der Begriff) aj. Vliv němčiny můžeme pozorovat i ve frazeologii, např. frazeologismus o čem se jedná je překlad německého es handelt sich um etwas ...

 

...a pár takových ukázek

buchta, buřt, cukr, cukrovat (cukřit), dort, dynstovat, erteple, ešus, fajnšmekr, fašírka,

fašírovat, flaška, frištik, futrovat (se), gábl, gáblík, kafe, kalich, kastrol, knedlík, koštér,

(o)koštovat, kuchtík, kuchtit, kuchyně, ládovat se, lák, lógr, mošt, moštárna, nášup, pajšl, putra,

putrovat, rajs, rendlík, restovat, rošt, roštování, rozinka, sekt, semlbába (zemlbába), servírka,

servírovat, servít(ek), sos (sós), sporák (šporák), sulc, šál, šálek, šlichta, šmak, šmáknout (si),

šmakovat, šmolc, šnycl, šnytlich (šnytlík), šouf, špejle, špejlovat, špek, špekáček, špekbuř

(špekvuřt), špekové knedlíky, špenát, špikovat, šporhert (špolhert), špunt, (za)špuntovat, štola,

štrúdl, štrycle (štrycla), šufánek (žufánek), šunka, šunkofleky (šunkafleky), talíř, vurst, vuřt,

artikl, aušus (aušús), brak, brakovat, (za)cálovat, cejch, celník, cifra, (pro)clít, clo, čachr ,

čachrovat, falšování, falšovat, fixlovat, flok, foršús, gauner, gaunerství, grešle, groš, haléř

(halíř), handl, handlíř, handlovat, hanza, inzerát, inzerce, inzerent, inzerovat, jarmark, kasa,

kasírovat, kauf, klasa, koštovat, krachovat (krachnout), krám, kramář, kramářka, krejcar (grejcar),

kšeft, kšeftovat, kumpán, kunšaft (kunčaft), kundšoft, kuplíř, kuplířka, kuplířství, kvelb,

(od)lifrovat, litkup, mandel, mince, probíř (probéř), punc, puntovat, rest, rudl, sorta, spedice,

speditér (špeditér), speditérství, šacovat, šacovník, šacunk (šacuňk), šejdíř, šilink, šlohnout,

šmejd, šmelina, šmelinář, šmízo, špárkasa, špárovat, špársystém, špeceraj, šporovat (špórovat),

šrajtofle, štont, šunt, švindl, švindlíř (švindléř), švindlovat, být švorc, švorcák, vekslák,

vekslovat, vindra

Upraveno uživatelem hciq
Odesláno

V tom případě přidávám pojednání o málo známé léčivé bylině, proskurníku lékařském. Už jeho název napovídá o jeho léčivých schopnostech, tak potřebných zejména při onemocněních, způsobených převážně nějakými příčinami, vzniklými vlivem různých působení.

 

Proskurník lékařský

Althaea orfficinalis L.

 

20010110

 

Výskyt:

Původem je ze Středomoří, u nás roste planě jen v nejteplejších oblastech v pobřežních houštinách a na vlhkých loukách a pastvinách. K léčivým účelům se pěstuje.

 

Popis:

Vytrvalá bylina z čeledi slézovitých, až 150 cm vysoká, s jednoduchými nebo větvitými, zevně špinavě žlutými kořeny a s bílými, častěji narůžovělými nebo nafialovělými pětičetnými květy, které na vrcholu lodyhy tvoří řídké hrozny. Celá rostlina je měkce plstnatá. Květy a kořen mají sladkou a sliznatou chuť a charakteristickou mdlou vůni.

 

 

Sbíráme:

Sbíráme květ před rozkvětem od července do srpna, list před rozkvětem (Althaeae folium)od června do července, kořen (Althaeae radix) v říjnu a listopadu.

 

 

Účinné látky:

Proskurník obsahuje slizové látky, které ulehčují odkašlávání a mírní dráždění sliznice.

 

 

Použití:

 

Macerát:

Nejčastěji se proskurník používá k přípravě prsních čajů a sirupů,

 

 

Čaj (nálev):

doporučovaných k

 

usnadnění odkašlávání,

 

při kataru průdušek,

 

bronchiálním astmatu,

 

černém kašli,

 

po zápalu plic,

 

při zánětlivých onemocněních močových cest

 

střev,

 

žaludku,

 

dvanácterníku,

 

a zvláště při dětském průjmu.

 

 

Zevně se proskurníkového čaje užívá ke kloktání při

 

zánětech mandlí

 

a dutiny ústní.

 

 

- 4 lžičky drobně řezaného sušeného kořene zalijeme dvěma sklenkami studené vody a necháme přes noc vyluhovat. Ráno přecedíme, přihřejeme a pijeme přes den při výše zmíněných potížích.

 

 

- 2 lžíce řezaných sušených listů nebo květů (nebo 1 lžíce květů a 1 lžíce listů na 2 sklenice vody. Přelijeme vařící vodou a necháme 10 minut na horké plotně louhovat. Pijeme teplý přes den.

 

 

Prsní čaj:

40 g proskurníku (kořen),

 

15 g lékořice (kořen),

 

10 g anýzu (semeno),

 

10 g divizny (květ),

 

20 g podbělu (list),

 

5 g kosatce (oddenek).

 

Přelijeme vařící vodou a necháme 15 minut pod pokličkou louhovat

 

 

Čaj na odkašlávání:

55 g proskurníku (list),

 

25 g proskurníku (kořen),

 

15 g lékořice (kořen)

 

5 g slézu lesního (květ).

 

přelijeme studenou vodou, uvedeme do varu a vaříme 15 minut. Necháme ještě 5 minut louhovat a scedíme.

 

 

Odesláno
Tak se hlavně podívej kdo a za jakým účelem toto vlákno založil. Bohužel tento (zakladatele tohoto vlákna) útočný postoj je tak typický pro levičáky, hlavně že se halí do vlajky demokracie a používají patetické výrazy.

Opravdu se mi z vás, vy levicová lůzo, zvedá kufr... :sick01:

 

Fuj, to jsem si ulevil... Opravdu jsem se už neudržel a musel jsem vyjádřit zhnusení; nyní slibuji, že už v tomto vlákně nebudu na nic reagovat (musel bych zabíjet)... :skull: :)

 

Asi jsi pravicovej fašista ne? Co to tady pořád všichni melete o levici a pravici?

Odesláno
Asi jsi pravicovej fašista ne? Co to tady pořád všichni melete o levici a pravici?

 

Našel jsem i něco o varlatech, kdyby to někoho zajímalo.

 

Pohlavní orgány jsou také rozmnožovacími orgány. Všeobecně je užívání těchto orgánů a péče o ně po stránce tělesné i duševní ?překryto? smysly.

 

 

 

Každý druh má zcela normální a přirozenou úlohu se rozmnožovat, aby nevymřel. Přehnané používání nebo zneužívání těchto orgánů je často zodpovědné za mnohé choroby.

 

 

 

Chuť je v každé formě a po každé stránce ten nejzáludnější nepřítel člověka. Hlad je touha těla po potravě; ale nadměrná chuť se stane břemenem, vedoucím obyčejně k těžkým a nepředvídaným nemocem, zvláště když jí holdujeme přehnaně.

 

Jestliže mluvíme o chuti, potom je důležité vědět, jaký účinek má potrava na tělo. Nadměrné užívání ostrého koření vede k předrážděnosti zažívacího systému, který ovlivní ledviny a pohlavní orgány Pálivý pepř stimuluje pohlavní orgány stejně jako nadměrný konzum masa.

 

 

 

Jeden známý docent ze zdravotnictví, který byl pyšný na stavbu svého těla a mužnou sílu a který celý život jedl mnoho masa, prohlásil před mnoha lety, že Walkerův program by mohl mít nějaké přednosti. Zkusil to s tímto programem asi dva roky; potom se však vrátil ke svým zvyklostem v jídle a tvrdil, že program zlepšil skutečně jeho zdravotní stav, ale oslabil jeho pohlavního chtíče.

 

 

 

Všechno, co dodáme našemu tělu a co podporuje sexuální chtění a aktivitu, může mít negativní, degenerující účinek na tkáň a buňky mozkové. Všeobecně řečeno může to vést k abnormalitám.

 

Odesláno

To je ale roztomile zvrhlé vlákno...

 

Na druhou stranu, vyjádřit svůj názor zde je přirozené, většina z nás jsme asi celkem přemýšliví lidé a rádi se svým názorem pochlubíme, na rozdíl od masy (tzv. lid), která přejímá názor nejsilnějšího vozky v čele, ať již je tento názor jakýkoliv. Většinou stačí lidu něco slíbit nebo mít hezkou šlajfku.

 

Já jsem si u toho vlákna popřemýšlel i jsem se zasmál, což je prima koktejl.

Odesláno
to J.F.: Tak co, jsi spokojen s otevřením tématu který já jsem v jiném vláknu zamknul? ještě nějaká kritika? :D

Jsem rád, že jsem toto vlákno otevřel. Dověděl jsem se docela dost. Sice ne o radaru (kromě fobického strachu z rusů a iracionální lásky k USA mnoho argumentů nepadlo), ale o způsobu argumentace. O tom jak jeho obhájci nedůvěřují demokracii, nebo ji rovnou chtějí zrušit. Jak nevedou diskusi, a hlásají svá tvrzení a melou cosi o bolševismu těch co si myslí něco jiného. S despektem píší o levičácích, socanech.... bez interpunkce, diakritiky a s hrubkami. Jak jsi představují, že lidé přispívají společnosti jen daněmi (na něž chtějí vázat volební právo) a vůbec ani náznakem nepřipouštějí, že mnozí prispívají daleko většími hodnotami, které se ovšem neodrážejí v účetnictví. Někteří mají bohužel vysloveně fašizující názory i vystupování.

Nebudu toto vlákno zamykat. Asi v něm už sice věcně nic důležitého nepadne, ale ať přetrvává jako sociologicko-psychologická studie.

Návštěvník YPO
Odesláno

.... pokud tohle vlákno bylo založeno jako sociologicky-psychologická studie, tak by snad bylo lepší studovat příspěvky pod články na iDnes - tam je to kulturně na výši.

Odesláno
Jsem rád, že jsem toto vlákno otevřel. Dověděl jsem se docela dost. Sice ne o radaru (kromě fobického strachu z rusů a iracionální lásky k USA mnoho argumentů nepadlo), ale o způsobu argumentace. O tom jak jeho obhájci nedůvěřují demokracii, nebo ji rovnou chtějí zrušit. Jak nevedou diskusi, a hlásají svá tvrzení a melou cosi o bolševismu těch co si myslí něco jiného. S despektem píší o levičácích, socanech.... bez interpunkce, diakritiky a s hrubkami. Jak jsi představují, že lidé přispívají společnosti jen daněmi (na něž chtějí vázat volební právo) a vůbec ani náznakem nepřipouštějí, že mnozí prispívají daleko většími hodnotami, které se ovšem neodrážejí v účetnictví. Někteří mají bohužel vysloveně fašizující názory i vystupování.

Nebudu toto vlákno zamykat. Asi v něm už sice věcně nic důležitého nepadne, ale ať přetrvává jako sociologicko-psychologická studie.

 

Mam rad kdyz nekdo tepe nejaky nesvar a sam se ho svym prispevkem zucastni. To cos predved, muze napsat kdokoliv o komkoliv. Nebo mi muzes vysvetlit, jaky smysl tvuj prispevek mel? Jsou v nem nejake argumenty? Myslim, ze by si spise mel sesumirovat argumenty proti stejne hezky jako Onion misto takoveho vylevu.

 

PS: Nepouzivani diakritiky melo svuj smysl. Ted jiz, pravda, to asi neni nutne, ale stale to neni na internetu zadne faux pas.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

×
×
  • Vytvořit...