Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

zachytl jsem článek v hospodářských novinách : TADY

podle šéfa Nicholase Hayeka by nejméně 60% celkové hodnoty hodinek mělo být vyrobeno ve Švýcarsku

Odesláno (upraveno)

Sa mi velmi paci ze OMEGA takto vyskakuje. Keby nebolo Tissotu uz davno omegy niet. Ale za to ze su vo vrchnej vrstve swatch group, si to mozu dovolit.

Co sa tym ale ziska? je to vsetko zase len o peniazoch. 60% sa bude robit v Svajciarsku, cim si budu moct znacky ako omega ci rolex prihodit dalsie peniaze k cenam hodiniek, vsak "sme cista svajciarska firma. Kvalita ma svoju cenu". Co znamena ze hodinky mozu ist hore aj o 10000 korun na kus. Neviem ale pride mi to tak, ze horna vrstva Swatch group ma uplne v p.deli co sa deje pod nimi a co na to hovoria znacky strednej a nizsej klientely. :thumbsdown_anim:

Upraveno uživatelem Senseeei
Odesláno

třeba se na trhu do budoucna objeví dvoje stejné hodinky , ale jedny budou mít made sviss a druhé ne a nebude to fake. Jen na zákazníkovy bude které si vybere . . . . ale asi by to byl nesmysl.

Návštěvník Snow
Odesláno
Sa mi velmi paci ze OMEGA takto vyskakuje. Keby nebolo Tissotu uz davno omegy niet. Ale za to ze su vo vrchnej vrstve swatch group, si to mozu dovolit.

Jsem asi neználek, můžeš mi to blíže osvětlit ? Mám o Tissotu poměrně tvrdé mínění, které tady teď nebudu ventilovat.

Odesláno (upraveno)
Jsem asi neználek, můžeš mi to blíže osvětlit ? Mám o Tissotu poměrně tvrdé mínění, které tady teď nebudu ventilovat.

Mozem samozrejme

Ako asi dobre vies, tissot vznikol roku 1853 v dedine le locle. Ked zacinala omega fungovali viac menej spolu s Tissotom. Tiisot vyrabal stojceky a ine komponenty ktore daval omege, a naopak to co vyrabala omega to davala tissotu. Avsak podla Swatch group to bolo rozdelene tak, ze tissot robi hodinky pre strednu vrstvu klientely a Omega bola luxusna znacka hodiniek. tak je to v swatch group rozdelene dodnes. Preto ma tissot logo - "zlate hodinky za cenu striebra" a Omega - Swiss luxury watches since....

Lenze Omega mala problemy, (nespomeniem si rok, ak by si to potreboval zozeniem ho) tak jej tissot pomohol a urcitu dobu fungovali spolocne. Bola to "kvazi" jedna firma ale vyrabala hodinky pre dve vrstvy. Neskor sa Omega osamostatnila, lebo robili kvalitne hodinky a vrchna vrstva im zacala doverovat, tak ako stredna tissotu. Samozrejme ze omega pouzivala tissot komponenty a naopak...

Tissot vznikol daleho predtym ako v roku 1853, ale nevyrabali hodinky. Vyrabali len strojceky. Ale kedze otec bol hodinar, syn mu povedal ze jedine co chce robit cely zivot su hodinky. Preto v roku 1853 firma tissot Vznikla v meste Le Locle

Sam dobre vies ze tissot prisiel ako prvy na svete s viacerymi vecami co sa tyka patentov a novych rieseni v oblasti merania casu

Inak rad by som vedel tvoje "tvrde mineni" o znacke Tissot. :)

Upraveno uživatelem Senseeei
Odesláno

V tom článku mě zaujala tato věta:

.... Mondaine Watch, která vyrábí zhruba jeden milion hodinek ročně a zaměstnává přibližně sto Švýcarů.

Počítejme:

1.000.000 / 330 (cca prac. dnů v roce) = 3.030 ks hodinek denně.

100 Švýcarů - 30% overhead (spíše více, ale hypoteticky proč ne) = 70 vlastní pracovníků ve výrobě.

3.030 / 70 ...... cca 43 ks na jednoho pracovníka denně. Vydělíme 8 = přes 5 kusů na jednoho pracovníka a jednu pracovní hodinu.

Je to výrobce?

Návštěvník Snow
Odesláno (upraveno)

Díky za osvětu, to jsem nevěděl neb Omegu mám u prdele a Tissot jakbysmet.

Tissot, měl jsem dvoje hodinky, na první model si nevzpomenu, vyhodil jsem je do odpadu, ale byly to chronography, mé první, ó jak já byl šťastný, pak nastala anábaze, kterou vezmu ve zkratce, první oprava za 3000, za nějaký čas druhá závada, neopravitelné, nazdar.

Druhé byly zde tolikrát opěvované Tissoty Seastar 1000, měl jsem je jeden den, druhý den šly z domu, dalšího komentáře netřeba.

Shrnutí, z mého pohledu subjektivního obyčejného, nenáročného uživatele, TISSOT je šunt, nepopírám, že mohou být statisíce a statisíce spokojených uživatelů, ale ptal jsi se na můj názor.

Upraveno uživatelem Snow
Odesláno
V tom článku mě zaujala tato věta:

.... Mondaine Watch, která vyrábí zhruba jeden milion hodinek ročně a zaměstnává přibližně sto Švýcarů.

Počítejme:

1.000.000 / 330 (cca prac. dnů v roce) = 3.030 ks hodinek denně.

100 Švýcarů - 30% overhead (spíše více, ale hypoteticky proč ne) = 70 vlastní pracovníků ve výrobě.

3.030 / 70 ...... cca 43 ks na jednoho pracovníka denně. Vydělíme 8 = přes 5 kusů na jednoho pracovníka a jednu pracovní hodinu.

Je to výrobce?

Možná zaměstnává taky 500 ukrajinců :withstupid:

Odesláno (upraveno)

Co sa tym ale ziska? je to vsetko zase len o peniazoch. 60% sa bude robit v Svajciarsku, cim si budu moct znacky ako omega ci rolex prihodit dalsie peniaze k cenam hodiniek, vsak "sme cista svajciarska firma. Kvalita ma svoju cenu". Co znamena ze hodinky mozu ist hore aj o 10000 korun na kus. Neviem ale pride mi to tak, ze horna vrstva Swatch group ma uplne v p.deli co sa deje pod nimi a co na to hovoria znacky strednej a nizsej klientely. :thumbsdown_anim:

Musim se priznat, ze vubec nerozumim Tvemu prispevku...

Swatch Group Ltd. je vlastnik rady svycarskych firem a je napr. vlastnikem firmy Tissot stejne tak jako firmy Omega.

Sama Omega nemuze pozadovat nic, protoze je vlastnena firmou Swatch Group Ltd.

Je to prave Swatch Group a tedy i ten Tissot (+ Richemont a Rolex), kdo chteji prosadit ty zmeny.

Na pozadavku za zvyseni procentualni produkce dilu ve Svycarsku pro oznaceni Swiss made, nevidim nic spatneho, naopak bych tu procentualni hranici zvedl jeste vyse, nez je nyni predkladanych 60%.

Radsi si zaplatim vice a budu mit skutecne Swiss made, nez si zaplatit "jen" sroubky a rubinova loziska vyrobena ve Svycarsku a cely zbytek vyroben kdo vi kde a pokrytecky se to ale cele bude tvarit jako Swiss made...

Kdyz si kupuji ruske hodinky, tak si chci take, aby byly skutecne ruske. Kdybych chtel cinske, tak si je koupim jako cinske, ale takove to na pul ala chytra Horakyne, me mi moc nelibi...

V dnesni dobe, bohuzel jen u tech cinskych znacek mam temer 100% jistotu zemi puvodu...

Upraveno uživatelem INA
Odesláno
Musim se priznat, ze vubec nerozumim Tvemu prispevku... Swatch Group Ltd. je vlastnik rady svycarskych firem a je napr. vlastnikem firmy Tissot stejne tak jako firmy Omega.

Sama Omega nemuze pozadovat nic, protoze je vlastnena firmou Swatch Group.

Je to prave Swatch Group a tedy i ten Tissot (+ Richemont a Rolex), kdo chteji prosadit ty zmeny.

Na pozadavku za zvyseni procentualni produkce dilu ve Svycarsku pro oznaceni Swiss made, nevidim nic spatneho, naopak bych tu procentualni hranici zvedl jeste vyse, nez je nyni predkladanych 60%.

Radsi si zaplatim vice a budu mit skutecne Swiss made, nez si zaplatit "jen" sroubky a rubinova loziska vyrobena ve Svycarsku a cely zbytek vyroben kdo vi kde a pokrytecky se to ale cele bude tvarit jako Swiss made...

Kdyz si kupuji ruske hodinky, tak si chci take, aby byly skutecne ruske.

Kdybych chtel cinske, tak si je koupim jako cinske, ale takove to na pul ala chytra Horakyne, me mi moc nelibi...

V dnesni dobe, bohuzel jen u tech cinskych znacek mam temer 100% jistotu zemi puvodu...

:wallbash: no to som potom pekny somar, som to zle precital, ja som to precital ze niektore znacky so Swatch group. Ospravelnujem sa za napadnutie Omegy.:notworthy:

Lenze s tym priplatenim. No neviem.. Akoze samozrejme, keby hodinky boli aj 75% je to lepsie, lenze zas ked china vyrobi puzdra je to urcite lacnejsie ako by sa mali vyrabat vo svajciarsku. A neviem teda, ale ak by to percento bolo fakt velmi vysoke tak hodinky ktore teraz stoja 70000 by potom moholi stat 150000, a to je dost mozne.

A ked je napriklad remenec kvalitny, je asi uplne jedno ci ho vyrobili svajciary alebo china. Remenec nesie logo znacky, cize patri do zaruky, a nemyslim si ze by bol nekvalitny - to si firma v ramci zachovania dobreho mena nedovoli.

Pokial vsak budu vyrabane strojceky, a hodinky zostavovane tam kde maju byt, je mi uplne jedno ci sklicko vyrobili japonci alebo americania. Kedze chcem svajciarske, nech je svajciarsky strojcek a nech je to zostatovane vsetko tam.

Je to ako s obuvou. Kvalitne adidasy vyrabaju tam kde nekvalitne "číňaky" a adidas vydrzi rok aj pol, a číňaky dva tyzdne a tiez je to china co vyraba inak svetovu znacku.

Lebo keby si mala firma vyrobit vsetko sama, tak hodinky za 15000 stoja 4x tolko, co je nemyslitelne.

A swiss made ak som spravne pochopil neznamena len kde je to vyrobene, ale je to punc kvality.

Este raz sa ale ospravedlnujem za nevsimnutie prislovky. Pardon

Odesláno
.................

A ked je napriklad remenec kvalitny, je asi uplne jedno ci ho vyrobili svajciary alebo china. Remenec nesie logo znacky, cize patri do zaruky, a nemyslim si ze by bol nekvalitny - to si firma v ramci zachovania dobreho mena nedovoli.

Pokial vsak budu vyrabane strojceky, a hodinky zostavovane tam kde maju byt, je mi uplne jedno ci sklicko vyrobili japonci alebo americania. Kedze chcem svajciarske, nech je svajciarsky strojcek a nech je to zostatovane vsetko tam.

.................

Mne se za Omegu resp. za jakoukoliv znacku omlouvat nemusis, nejsem idolovy typ...

Problem je, ze to procento pro "Swiss made" oznaceni, neni z hmotnosti soucastek, ale z jejich poctu...

A vzhledem k tomu, ze pouzdro, dynko, sklicko, remen, stezejky, tesneni, ciselnik, netvori 50% pouzitych soucastek v hodinkach (byt napr. stezejky maji min. 4 dilky atd.), tak vyrobci delaji i casti strojku mimo Svycarsko...

Prave posunuti hlanice vyse nez 50 ci 60% by mohla zajistit prave vyrobu komplet. strojku ve Svycarsku.

Takze ona predstava, ze vsechny Swiss made strojky je ciste cely Swiss original (obzvlaste u tech vyrobcu, kteri drzi hranici 50%) je mylna...

Odesláno (upraveno)

O niečo podobné sa snažia aj v Glashutte a všeobecne to je prijímané priaznivo. A o kooperácii Omegy, Tissotu a iných značiek si myslím, že v danom čase to pomohlo všetkým zúčastneným. Omega bola na tom minimálne od zač. 20 stor. kapacitne lepšie ako Tissot a to, že sú v odlišnom cenovom segmente neprišlo okamžite, ani nejakým náhlym rozhodnutím zhora, ale viacročným plynulým vývojom. A že Omega bola odkázaná na strojky od Tissotu? Od r. 1905 mali vyvinutých dostatok vlastných strojkov, hoci občas použili aj iné, napr. Lemania. Po nástupe Japoncov a ich digitálnych hodiniek sa objavovali spoločne vyvíjané kalibre rovnako, ako u väčšiny Swiss produkcie. To sa skončilo hromadným používaním ETA kalibrov. Návrat k vlastným kalibrom u Omegy v posledných rokoch potvrdil jej miesto v Swatch Group.

Upraveno uživatelem railmaster
Odesláno

Kdyz si kupuji ruske hodinky, tak si chci take, aby byly skutecne ruske. Kdybych chtel cinske, tak si je koupim jako cinske, ale takove to na pul ala chytra Horakyne, me mi moc nelibi...

Jenže ono to není až tak jednoduché. Když si hodinky "rozebereme", co dostaneme:

Strojek, pouzdro, řemínek.

Požadavek, aby byl strojek vyroben ve Švýcarsku vidím jako naprosto legitimní, o tom se přít nebudeme. Jenže, co to znamená "vyrobený"? Od kterého okamžiku musí být počítána výroba? Musí být ve Švýcarsku vytavené železo, použité na součástky? Nebo stačí pokud je zde jen zušlechtěno (na nějakou vhodnou ocel)? Nebo může být dokonce dovezen ingot? A je akceptovatelný i vyválcovaný plech, nebo nějaký polotovar? A co hotové kolečko? Je strojek švýcarské výroby pořád ještě švýcarský, pokud je ve Švýcarsku jen smontován?

Hodně podobné je to u pouzdra, od jakého okamžiku se počítá, že jde skutečně o ve Švýcarsku vyrobené pouzdro? Co třeba takhle nějaký polotovar, který je následně jen vybroušen/vyleštěn?

A řemínek? Těžko bude někdo požadovat, aby byl ve Švýcarsku vychován krokodýl, žralok, rejnok nebo jiné zvíře, ze kterého se řemínek bude dělat. Surovou kuži taky asi nikdo nedoveze (zkazila by se), a co "nakrájení", to je ještě povoleno? Atd.

Má smysl bazírovat na tom, kde je vyrobeno těsnění, barvy použité na číselník, a co třeba to, kde jsou vytěženy a zabroušeny drahé kameny použité na pouzdru/číselníku?

Vyrobit takové safírové sklíčko taky není zrovna "prča", to má mít každý výrobce svojí továrnu? A nebo jim to má dodávat nějaký monopolní výrobce za zbytečně vysoké ceny?

Myslím, že tohle opatření by bylo kontraproduktivní, jen by to snížilo nabídku (některé věci se nevyplatí vyrábět v malých sériích) a zvýšilo ceny (částečně kvůli vyšším nákladům, částečně kvůli "nenažranosti" firem, které tak získají monopol nebo dominantní postavení na trhu).

Podle mého názoru by švýcarskému hodinářskému průmyslu mnohem více prospěly regule ve smyslu hlídání kvality výroby (např. vysoké pokuty za překročení stanoveného procenta reklamací, menší povolené tolerance strojků, zdravotní nezávadnost nebo odolnost použitých materiálů, povinné delší záruky, atd).

To totiž odstraní "montéry" (nakoupí součástky ze zahraničí a dají do nich nějaký levný ETA strojek), kteří kazí švýcarskému hodinářskému průmyslu dobré jméno.

Odesláno
O niečo podobné sa snažia aj v Glashutte a všeobecne to je prijímané priaznivo. A o kooperácii Omegy, Tissotu a iných značiek si myslím, že v danom čase to pomohlo všetkým zúčastneným. Omega bola na tom minimálne od zač. 20 stor. kapacitne lepšie ako Tissot a to, že sú v odlišnom cenovom segmente neprišlo okamžite, ani nejakým náhlym rozhodnutím zhora, ale viacročným plynulým vývojom. A že Omega bola odkázaná na strojky od Tissotu? Od r. 1905 mali vyvinutých dostatok vlastných strojkov, hoci občas použili aj iné, napr. Lemania. Po nástupe Japoncov a ich digitálnych hodiniek sa objavovali spoločne vyvíjané kalibre rovnako, ako u väčšiny Swiss produkcie. To sa skončilo hromadným používaním ETA kalibrov. Návrat k vlastným kalibrom u Omegy v posledných rokoch potvrdil jej miesto v Swatch Group.

Ja som povedal ze na zaciatku, ty hovoris o roku 1905 co je o 52 rokov neskor ako tissot vznikol. Ano omega mala dostatok vsetkeho svojeho ale chvilu fungovali spolocne az potom sa oddelili a tissot im k tomu vyrazne pomohol, lebo im podal pomocnu ruku, kym neboli TOP

Odesláno

Patrik - velmi dobre a vystizne napsano, souhlasim! Jinak celkem by me zajimalo jaka ta skutecna regulace ohledne toho co znamena ze je ten konkretni dill Swiss Made je ;) Osobne si myslim, ze to bude z jakehokoliv polotovaru dil, nebo celek vyrobeny ve svycarske tovarne. Napriklad pouzdro - dovezeny, nebo klidne Swiss material ve Svycarsku obrobeny a dokonceny jakozto finalovy vyrobek, nebo reminek - dovezena kuze, tvarovana, sita, lepena atd ve svycarsku + ve svycarsku dokoncena jako finalni vyrobek.. ale treba to tak neni a mylim se ;)

Odesláno
Jenže ono to není až tak jednoduché. Když si hodinky "rozebereme", co dostaneme:

Strojek, pouzdro, řemínek.

Požadavek, aby byl strojek vyroben ve Švýcarsku vidím jako naprosto legitimní, o tom se přít nebudeme. Jenže, co to znamená "vyrobený"? Od kterého okamžiku musí být počítána výroba? Musí být ve Švýcarsku vytavené železo, použité na součástky? Nebo stačí pokud je zde jen zušlechtěno (na nějakou vhodnou ocel)? Nebo může být dokonce dovezen ingot? A je akceptovatelný i vyválcovaný plech, nebo nějaký polotovar? A co hotové kolečko? Je strojek švýcarské výroby pořád ještě švýcarský, pokud je ve Švýcarsku jen smontován?...

No tak já mám na toto téma zcela jiný názor. Já bych naopak ještě přitvrdil a swiss made bych dával jen hodinkám vyrobených zcela a výhradně ve Švýcarsku!

Samozřejmě suroviny a materiál by mohl být dovezen, ale veškeré další výrobní postupy by musely být realizovány ve Švýcarsku, a to bez výjímky. Zavedené a drahé značky toto splňují už teď a nižší a střední třída by ztrátou označení zas o tolik nepřišla. Takže si myslím, že ceny by nahoru ( rychleji než teď, když i tak stoupají o cca 10% ) jít neměly. Ale je to jen můj názor.

Odesláno
No tak já mám na toto téma zcela jiný názor. Já bych naopak ještě přitvrdil a swiss made bych dával jen hodinkám vyrobených zcela a výhradně ve Švýcarsku!

Samozřejmě suroviny a materiál by mohl být dovezen, ale veškeré další výrobní postupy by musely být realizovány ve Švýcarsku, a to bez výjímky. Zavedené a drahé značky toto splňují už teď a nižší a střední třída by ztrátou označení zas o tolik nepřišla. Takže si myslím, že ceny by nahoru ( rychleji než teď, když i tak stoupají o cca 10% ) jít neměly. Ale je to jen můj názor.

Kolik znáš značek, které si např. dělají vlastní ručky (mě napadá jenom Brequet) nebo těsnění (já neznám žádnou) nebo safírová sklíčka?

Ano, je to pozlátko, to co drží švýcarský hodinářský průmysl "nad vodou" jsou právě zákazníci co chtějí "Švýcary", protože v kvalitě jim dokážou bez problémů konkurovat i v jiných zemích (např. Německo).

Kdyby se to dovedlo až k takovémuto konci, tak odhaduji, že jednoduché mechanické hodinky nebudou v maloobchodní ceně pod 100 tisíc :(

Zákazník by tím nic nezískal, jediní, kdo by tím získali jsou právě různé hodinářské konglomeráty (právě Swatch group, Ridmond group), které jediné jsou díky velkému množství značek schopny jakž tuhle vizi realizovat. Nejvíce by trpěli různí nezávislí výrobci, protože by neměli od koho nakupovat (konglomeráty by si vyráběly sami pro sebe, ze zahraničí by nic použít nemohli a samostatní výrobce sklíček/pouzder/těsnění/ruček a dalšího by se na malém švýcarském trhu neuživili.

Odesláno
Kolik znáš značek, které si např. dělají vlastní ručky (mě napadá jenom Brequet) nebo těsnění (já neznám žádnou) nebo safírová sklíčka?

Že je možný udělat hodinky výhradně z čistě švýcarskejch komponentů dokazuje třeba případ MIH Watch...

Odesláno

Ano, je to pozlátko, to co drží švýcarský hodinářský průmysl "nad vodou" jsou právě zákazníci co chtějí "Švýcary", protože v kvalitě jim dokážou bez problémů konkurovat i v jiných zemích (např. Německo).

Kdyby se to dovedlo až k takovémuto konci, tak odhaduji, že jednoduché mechanické hodinky nebudou v maloobchodní ceně pod 100 tisíc :(

Zákazník by tím nic nezískal, jediní, kdo by tím získali jsou právě různé hodinářské konglomeráty (právě Swatch group, Ridmond group), které jediné jsou díky velkému množství značek schopny jakž tuhle vizi realizovat. Nejvíce by trpěli různí nezávislí výrobci, protože by neměli od koho nakupovat (konglomeráty by si vyráběly sami pro sebe, ze zahraničí by nic použít nemohli a samostatní výrobce sklíček/pouzder/těsnění/ruček a dalšího by se na malém švýcarském trhu neuživili.

No promiň, ale dle mýho názoru je nejsložitější na hodinkách strojek, a ten si pořádný firmy i nezávislí hodináři už dělaj stejně sami. A ostatní souřásti zvládne každý,takže nevím, proč by si je nemohli dělat taky. Tebou uváděné ručky, to snad ani nemůžeš myslet vážně. Firma, která je schopná vyrobit vlastní kalibr, vyrobí ručky takříkajíc "při svačině ve vrátnici". A cena snad tím tak rapidně nevzroste...

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...