Přejít na obsah

Moje PRIM

Doporučené příspěvky

Nejsem sběratel a těch několik PRIMek, které mám, se ke mně dostalo spíš shodou okolností. Nejsem ani extra fanda, ale mám tu značku rád, možná i proto, že bydlím nedaleko. Mám 5 Primek, všechny staré. Nebudu teď psát o leteckých automatech, o těch vím už dost, ale o zbývajících moc nevím a třeba mi poskytněte další informace. Ani ne tak o strojcích, ale o provedení hodinek, resp. jejich ciferníků. Tento týden přinesla Dáša domů knihu PRIM, koupila ji v podnikové prodejně v Novém Městě, tak jsem šel hned hledat ty svoje, protože jsem myslel, že tam jsou opravdu všechna provedení. Ale asi nejsou, nebo mi to možná vysvětlíte. Přikládám vždy foto skutečných hodinek a foto hodinek z knihy, které se mým podobají nejvíc:

Hodinky č.1 - moje prastaré PRIMky, které jsem dostal v roce 1967, když jsem šel do 1. třídy a nějakým zázrakem se dožily současnosti. Nikdy žádná oprava, výměna skla, nic. Nosil jsem je mnoho let, je to na nich vidět, ale ve skutečnosti vypadají mnohem zachovaleji než na fotce. Moje hodinky a ty v knize se liší barvou číslic datumu a přijde mi, že moje mají širší korunku.

Hodinky č.2 - tyhle a zbývající dvoje se ke mně dostaly náhodou, už jsem o tom kdysi psal. Před 5 lety jsem byl vedoucím prodejny s nářadím. Sedím v kanceláři a slyším, jak se prodavači baví s někým o hodinkách. Vyběhl jsem a u pultu stál starší pán, již důchodce, s krabičkou plnou hodinek. Nakoukl jsem, všechno Prim. A že je prodává. Tak jsem ho vzal do kanceláře a koupil od něj troje mechanické hodinky, které měl, zbytek byl quartz. Z pána vypadlo, že dělal celý život v Eltonu a tyhle hodinky postupně nashromáždil. Nebyly k nim krabičky ani záruční listy, ale byly nové. Pán je nenosil, aspoň myslím, ale staral a stará se o ně, protože i teď v důchodu si přivydělává jako hodinář. Věděl o výrobě hodinek v Eltonu všechno, později jsme se sešli ještě několikrát, já od něj koupil další hodinky a dlouhé hodiny poslouchal jeho vyprávění. To by bylo na knihu a je škoda, že se pán nerozhodl ji napsat. Ke každým hodinkám mi dal jím na stroji naklepaný návod - popis kalibru, jak se hodinky obsluhují atd. No a tohle jsou jedny z těch tří. Na fotce tak nevypadají, ale opravdu jsou jako nové. Rozdíl mezi mými hodinkami a fotkou z knihy je jen v malém ciferníčku na pozici 6, u mne nemá kruhový okraj, odinky v knize ho mají (možná má ciferníček v knize jiný povrch nebo je nepatrně zapuštěný a tím vynikne jeho kruhovost). Jinak vypadají stejně, pokud to mohu posoudit.

Hodinky č.3 - moje i ty v knize vypadají zcela shodně, jen by mne zajímalo, jestli může být u mých originální i tah, který pouzdro pěkně obepíná.

Hodinky č.4 - moje a ty v knize se liší jen v hodinové a minutové ručičce. Nicméně v knize jsem našel pouze jedinou fotku s tímto ciferníkem, s popisem "Servisní provedení číselníku NH Datumic", žádná jiná fotka s tímto ciferníkem mezi běžnými modely v knize není. Máte pro to vysvětlení?

Děkuji za odpovědi, rád se ochytřím od místních odborníků. 

Zdrojem produktových fotografií je kniha Libora Hovorky - Primky.

1S.jpg

1K.jpg

2S.jpg

2K.jpg

3S.jpg

3K.jpg

4S.jpg

4K.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...