Ivan Lelák Odesláno 14. září 2020 Nahlásit Odesláno 14. září 2020 Zajímalo by mne, zda a jak využíváte komplikace u Fortisů. Já si třeba u B-42 Official Cosmonauts GMT zvykl zjistit orientační čas rychlým pohledem na GMT ručičku. Mám na ní nastaven stejný čas jako na hodinkách a rychlé mrknutí mi stačí ke zjištění, zda je ještě dopoledne nebo už odpoledne (jasně, kvůli obědu) a kolik je zhruba hodin. V tom mají hodinky geniálně vymyšlený 24 hodinový kroužek, který má půlnoc na pozici 6 a poledne na pozici 12. Spodní půlka kroužku (18.00-6.00, tedy noc) je černá, horní půlka je šedá. Druhou věcí, kterou občas používám, je chronograph na mých B-42 Pilot Professional Chronograph. Třeba při různých soutěžích atd. V tom musím pochválit kalibr ETA 7750, alespoň třeba proti kalibru 31681, který mám na ruských hodinkách. U ruských hodinek lze čas stopovat do 30 minut. Ciferníček na pozici 6 je jen 24 hodinová ručička, ciferník na pozici 9 je klasická malá vteřinovka a pro potřeby stopek slouží jen 30 minutový ciferník na pozici 3. U Fortisů je to mnohem lepší. Malou vteřinovku máme na pozici 9, ta mne při měření moc nezajímá. Na pozici 6 je ale měření hodin a to až 12 hodin, s dělením po půlhodinách, což je také příjemný detail. Na pozici 12 je minutová ručička až do 30 minut a pak zbývá centrální vteřinová ručička, měřící sekundy. Počet kmitů ruského kalibru 31681 je navíc 21600 oproti 28800 u ETY, u které lze lépe odečíst s menší tolerancí i desetiny sekundy. Vzhledem k tomu, že si mé ruské Aviatory a Šturmanskie hrají na pilotky, nedává mi příliš smysl měření času pouze do 30 minut, 12 hodin u Fortisů, navíc s přesností téměř na desetiny sekundy, je výrazně smysluplnější. Kromě různých soutěží si měřím třeba i příjezdy a odjezdy na služebních cestách kvůli vyplnění cestovního příkazu atd. Třetí věcí, kterou jsem si chtěl vyzkoušet, je tachymetrická stupnice sloužící pro zjištění rychlosti na 1 km úseku. Tady praktické využití moc nevidím, ale třeba mne někdo místní dokáže inspirovat. Nicméně jsem si nedávno chtěl jen tak pro srandu ověřit přesnost tachometru v autě. Nastavil jsem na tempomatu 80 km/h a když na počitadle km (resp. stovek metrů) naskočila nula, zmáčknul jsem stopky. Když naskočila nula opět, tedy po teoretickém 1 km, jsem stopky zastavil a na tachymetrické stupnici odečetl rychlost. Pak jsem to zkusil ještě pomocí kilometrovníků na dálnici. Výsledek u kilometrovníkové metody byl trochu lepší, ale je nutno brát v úvahu nepřesnost v okamžiku spuštění stopek atd. Ale tak nějak amatérsky mi vychází, že na tempomatu nastavená rychlost je cca správná, počitadlo km ale neukazuje zcela správně. No, kdo si hraje, nezlobí..:-). Bohužel, Fortisy s jinými komplikacemi zatím nemám, on vlastně zbývá už jen budík, pokud se nepletu...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se