ELDA76 Odesláno 18. října 2008 Nahlásit Odesláno 18. října 2008 Chtěl bych se zeptat jak správně seřídit kalibr 3133? Už si s tím hraju týden a výsledek je horší a horší. Když se hodinky předbíhají tak potočím čím? Tou pacičkou A nebo B? A směrem do + nebo - ? Točil jsem oběma do ? (mínus) a výsledek je žalostný.
mischa Odesláno 18. října 2008 Nahlásit Odesláno 18. října 2008 napřed si poslechni, jestli tikají pravidelně /nekulhají/ Jeli to v pořádku, tak na packu B nesahej. V opačném případě s ní pohni o kousek, třeba 1mm doleva, či doprava. V případě, že se to zlepší, nebo zmizí, tak si jí dále nevšímej. Jestli se to naopak zhorší, tak s ní pohni v opačném směru. Pak se věnuj pacce A, Když pohneš doprava, ve směru hodinových ruček, tak chod hodinek zrychlíš a opačně. V případě nepřesného chodu o třeba 2 nebo 3 min/denně pohni packou co nejméně, v řádu desetin milimetru. Korekce v řádech desítek vteřin se už dělají špatně, buďto páčkou nepohneš vůbec a pohneš-li, tak to přepískneš a chod hodinek, které dělaly +10 vteřin je najednou -20 vteřin..... Když je vyreguluješ do přesnosti+- 1 minuta, zkus jejich chod sledovat v různých polohách. V případě, že se chod bude lišit v řádu desítek vteřin denně, buď rád. Jestli je rozdíl větší, hodinky nepůjdou vyregulovat na žádné zázračné hodnoty. Všechna měření dělej radši s vypnutým chronografem, pak můžeš poměřit i rozdíly se zapnutým. Při vyčištěném a ne příliš dobitém strojku by ses měl u 3133 dostat k přesnosti s denní odchylkou v řádu desítek vteřin.
KGrob Odesláno 18. října 2008 Nahlásit Odesláno 18. října 2008 Klasická rada je pohnout ručkou mikroregulace tak, že se ti zdá, že jsi vůbec nepohnul. Jak píše Mischa musíš si uvědomit, že krok zrychlíš zkrácením pera setrvačky.Tak přeju hodně trpělivosti
Hugo14 Odesláno 18. října 2008 Nahlásit Odesláno 18. října 2008 Vlastní zkušenost s 3313: Vzal jsem si hodinářskou lupu a mikrošroubovák a jemně tlačil na páčku A. Postupně jsem to dostal na 1 s / den. Ale jak píšou kolegové, jen minimální pohyby. Bez lupy prakticky nemožné udělat.
vana Odesláno 19. října 2008 Nahlásit Odesláno 19. října 2008 (upraveno) Já seřizuji už zásadně jen s pomocí svého zlepšováku. Z měděného drátku sem si vyrobil udělátko, který na regul. ručku nasadím, takže její rameno se několikanásobně prodlouží a jeho pohyb tím pádem ohromně zpřesní. Na konci mám milimetrovou stupnici, podle které posunutí kontroluji. Ten drátek slouží jen jako ukazatel, netlačím do něj, takže na té regul. ručce může držet jen svou vahou. Pak stačí k seřízení použít jen trojčlenku, u Prim kalibru mám třeba vypočtené, že posunutí o 1 cm na stupnici se změní chod o 7,47s/h a pak už je spočítat otočení hračka... Dělám to už pár let takhle a ušetří to spoustu času proti tradičnímu seřizování "od oka". Například teď jsem si takhle sešteloval Seika tak, že denní odchylka je do 1 s a dlouhodobá - mám je na ruce asi měsíc a udělaly za tu dobu 5 s, což by se mi bez toho udělátka určitě nepodařilo... Upraveno 19. října 2008 uživatelem vana
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se