Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Ty jsi byl v cernobylu ?

Foto je autenticke nekde jsem je jiz videl jsou to RZB a RZG ty se stale jeste pouzivaji i na Dukovanech ale prubezne je nahrazujeme novymi.

Odesláno
Ty jsi byl v cernobylu ?

Foto je autenticke nekde jsem je jiz videl jsou to RZB a RZG ty se stale jeste pouzivaji i na Dukovanech ale prubezne je nahrazujeme novymi.

No jo byl jsem tam v roce 2006. Dlouho pak kolovala netem moje powerpointova prezentace. Neskutečnej zážitek.

Odesláno

wow. parada. diky kibi.

jeste ze tam tenkrat otec nejel na montaz. mel tam byt prave v dobe vybuchu. porad me ohromuji ty cisla co o tom ctu. btw, je mozne aby se neco podobneho opakovalo v dnesnich jad. elektrarnach? kdekoli?

Odesláno
nedavno jsem to dostal mailem... netusil jsem, kdo je autor... :)

je to tohle?

Ano to je ono :-) A ten fešák u brány jsem já. Povím Vám pánové v životě jsem něco tak depresivního nezažil. A to jsem se naštěstí hlavně díval do hledáčku takže mi to snad ani hned nedošlo.

Odesláno
Ano to je ono :-) A ten fešák u brány jsem já. Povím Vám pánové v životě jsem něco tak depresivního nezažil. A to jsem se naštěstí hlavně díval do hledáčku takže mi to snad ani hned nedošlo.

jak dlouho bys tam musel byt aby jsi zacal mit zdravotni problemy? pokud jsi byl v oblasti kde byla hodnota 7,neco ...?

Odesláno

Děsivá podívaná... ale jel bych tam taky, kdyby se naskytla příležitost.

Mimochodem, tuhle jsem našel na webu jeden zajímavej obrázek - je na něm bejvalá, dneska už zarostlá ulice a na kraji týhle v podstat lesní cesty značka přechodu pro chodce... nevím, kam jsem si to uložil.

Odesláno (upraveno)
wow. parada. diky kibi.

jeste ze tam tenkrat otec nejel na montaz. mel tam byt prave v dobe vybuchu. porad me ohromuji ty cisla co o tom ctu. btw, je mozne aby se neco podobneho opakovalo v dnesnich jad. elektrarnach? kdekoli?

Pokud budeš chtít dělat testy na reaktoru typu RBMK a vyřadíš ochrany řídícího systému, tak jako to provedli v Černobylu, tak odpověď zní ANO.

U reaktorů typu VVER/PWR (Dukovany, Temelín) k tomuto typu havárie nemůže dojít, protože pára pro turbinu se tvoří v parogenerátoru a ne přímo v reaktoru.

edit: RBMK je grafitový reaktor, který má regulační tyče umístěné vodorovně. Při testu v Černobylu se výkon reaktoru během setiny vteřiny zvýšil asi 1000x, došlo k deformaci grafitových kanálů a tyče nešly zasunout (stejně už bylo pozdě) a došlo k parnímu výbuchu.

Upraveno uživatelem Ruda
Odesláno
edit: RBMK je grafitový reaktor, ...

RBMK - jednookruhový systém - pára generovaná v reaktoru proudí do turbiny, v kondenzátoru kondenzuje a je čerpána zpět do reaktoru.

VVER/PWR - dvou nebo tříokruhový systém - v primáru proudí pouze tlaková těžká voda, která v případě dvouokruhového systému předává tepelnou energii do sekundáru v němž se buď přímo tvoří pára nebo v případě tříokruhového systému se používají do sekundárního okruhu tekutý sodík nebo draslík, které následně předávají energii do terciáru, který je opět tvořen technicky čistým kondenzátem/parou

Odesláno
jak dlouho bys tam musel byt aby jsi zacal mit zdravotni problemy? pokud jsi byl v oblasti kde byla hodnota 7,neco ...?

Abych se přiznal tak vůbec nevím. Jsem přesvědčený že na to jsou tu lepší odborníci než já

• po měsíci...
Odesláno

Diky aspon za to zprostredkovani... taky jsem o tom tuhle uvazoval, ale jak tak koukam na fotky, bez znalosti rustiny bych si to asi poradne neuzil...

(pozn. jsem uchylnej na cedule :)

• po 2 týdnech...
Odesláno
No jo byl jsem tam v roce 2006. Dlouho pak kolovala netem moje powerpointova prezentace. Neskutečnej zážitek.

Tak jsem se taky podíval...

No je to masakr. Celkem sugestivní foto.

Jak je to s přístupností? Píšeš že jste vystoupali po požárním schodišti hotelu a vypadá to, že jste město docela prolezli. Město je volně přístupné, nebo s vámi jde nějaký průvodce? A co fotografování? Bez problému?

Omlouvám se za tolik otázek...

Odesláno

No tak ta prezentace, to je mazec, tam se musim rozhodne nekdy podivat. Opustene mesto jsem chtel vzdycky videt. Jen je skoda, ze ** neopustili proto, ze bylo hnusne.

Odesláno

Naprosto souhlasim s tim, ze tohle je opravdu prakticka komplikace.

Zajimalo me ale, jak moc to zdima baterku... kdyz to budu mit zapnute, tak to musi byt docela zahul. Kdyz to zapnute mit nebudu, tak je mi ta funkce celkem na bzum. Jenom mi to vrta hlavou... nevite nekdo, jak to tedy v praxi je?

• po 4 týdnech...
Odesláno
Tak jsem se taky podíval...

No je to masakr. Celkem sugestivní foto.

Jak je to s přístupností? Píšeš že jste vystoupali po požárním schodišti hotelu a vypadá to, že jste město docela prolezli. Město je volně přístupné, nebo s vámi jde nějaký průvodce? A co fotografování? Bez problému?

Omlouvám se za tolik otázek...

S přístupností je to na jednu stranu jednoduché, na druhou složité. Když už se dostaneš do zony, ( at už si to necháš zařídit specializovanou cestovkou, nebo přímo s ministerstvem Ukrajiny které má zonu ve správě ) je to snadné. Přidělí Ti průvodce který Tě neomezuje v tom kam chceš jít, spíš dává pozor aby jsi někam nespadl, eventuelně aby jsi až tak moc nekřepčil v hromadách listí které jsou ještě celkem dost kontaminované. V době kdy jsem tam byl já, se směla po městě takhle pohybovat jen jedna skupina maximálně 5 "návštěvníků", fotit se na Ukrajinské ( a obecně země bývalého sovětského svazu ) mohlo úplně neuvěřitelně všechno. Plánuju ještě jednu výpravu, přeci jen tenkrát jsem byl úplný fotografický amatér, dneska mám už trošku lepší vybavení i ( doufám ) znalosti....

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...