Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

• Odpovědi 69
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Odesláno
  cigi napsal:
maxsi, mám to pochopit tak, že před WWII béčka měla nulování vteřinovky (při zmáčknutí tlačítka nebo korunky - se vteřinovka posune na nulu - sekundennullfuntion, jak píše viktor - vlastně skoro chronograf) a některá pozdější z WWII jen prosté zastavení vteřinovky (vteřinovka se při natahování zastaví - sekundenstopp - tak jsem to chápal já z toho článku, jak mají moderní ety) ? Jestli se to ovládá tlačítkem nebo korunkou je mi teď jedno. Obojí myslím pro synchronizaci času více hodinek postačuje. Teď je otázka - měla jednu či druhou komplikaci všechna béčka? - píšeš, že to bylo ve specifikaci (asi Luftwaffe?), nebo byla i taká, co se zastavením vteřinovky nezabývala?

Ja som s nulovaním ešte žiadne B-Uhr nevidel.B-Uhr budeme nazývať iba 55 mm hodinky z WW II.Aby nebol zmätok.

Chronologicky:

1. 1935 - predchodca B-Uhr - špecifikácia R.L.M. Nav.B-uhr - jedno tlačítko umožňovalo nastavenie ručičiek, druhé ovládalo rattrapante funkciu(dve sekundovky,jednu zastavovalo to tlačítko č.2, nulovaním som si nie celkom istý)

2. prvé hodinky podľa FL 23883 špecifikácie - mali tlačítko na nastavenie ručičiek(ako staré vreckové hodinky - keď chceš nastaviť čas, zatlačíš tlačítko) Veľké množstvo výrobcov.

3.1939-1945 B-Uhr FL 23883 bez tlačítka.Pri vytiahnutí korunky sa zastavila sekundovka. Akože tých päť dodávateľov(už som to spochybnil :-))

Takže nulovanie mali pravdepodobne iba tie prvé,prapôvodné.A tie budú aj vzorom pre G.Senator.

Inak FL 23883 špecifikácia požadovala iba zastavenie, nie nulovanie sekundovky.

To sú informácie, ktoré mám ja.Zdroj internet a K.Knirim.

Ak nezabudne zajtra dodám nejaké foto.

Odesláno
  Onion napsal:
Já měl v ruce Laco a IWC podle poslední specifikace a mohu potvrdit, že to sedí :)

Aj uvažuješ o kúpe pôvodných? Alebo hodinky do vitríny by ťa nebavili?

Odesláno (upraveno)

Díky maxsi, vyčerpávající a jasné. Nemůžeš prosím na chronomag (asi do vlákna o B Uhr, co se na něj správně odkazuje onion pověsit celou specifikaci R.L.M. i FL 23 883 ? Ne, že by to bylo dogma, ale je dobře vědět, kdo je originál, kdo se drží originálu a kdo je nefunkční atrapa a kdo metrosexuální epigon (mezitím pochopitelně mnoho odstínů šedé :D).

Podle mě je tedy (předpokládám) určujícím znakem béček centrální vteřinovka (hugo14 už mi laskavě vysvětlil, proč), sekundenstopp/hacking/zastavení vteřinovky (je to kvůli synchronizaci času? - hugo tvrdí, že nebylo s kým synchronizovat, protože hodinky měl na palubě jen navigátor - jestli je to pravda, má ten argument logiku, že jo, ale že by němci za WWII bazírovali na nadbytečné fintičce se mi nezdá.) Dál asi matné pouzdro - jako ty IWC ve slide show, co na ně odkazuje onion, velký průměr (asi těch 55mm??) přes bundu, svítící indexy a ty dva ciferníky - byly taky součástí specifikace FL 23 883 ?

Konečně jsem našel ty senátory bez Big Date na webu a je to opravdu bombička, mazel kalibr - pro mě opravdu nejhodnotnější moderní béčka, něco jako panerai v žánru kampfschwimmer. No, IWC zdatně sekundují, bych taky bral :D , ale musely by mít datum (bid date) na 3 a rezervu chodu na 9 - to je moje osobní preference ciferníku. Nejhezčí jsou stejně mark XI a XII podle britské specifikace, nebo ty francouzské brequety, v eleganci a kráse němci opravdu nejsou úplně doma. Proto taky tak pátrám po jaksi smyslu a specifikaci těch hodinek.

Upraveno uživatelem cigi
  • po měsíci...
Odesláno

Rad bych se tu pozeptal odborniku, jestli delaji se jeste nejake dalsi pilotky a la BP s datumovkou? Ne ze by se mi nelibily, to naopak, ale asi by kreditka zaplakala. A krom toho si 7days setrim na Portugese :angel:

Ano datum je to prohresek proti originalu, ale zjistil jsem, ze potrebuju daleko casteji vedet kolikateho je, nez kolik je hodin. Mozna by stacilo trosku potrenovat pamet, ale asi bude jednodussi si koupit hodinky s datumovkou :smile_anim:

L.

Odesláno
  Libor napsal:
Rad bych se tu pozeptal odborniku, jestli delaji se jeste nejake dalsi pilotky a la BP s datumovkou? Ne ze by se mi nelibily, to naopak, ale asi by kreditka zaplakala. A krom toho si 7days setrim na Portugese :angel:

Ano datum je to prohresek proti originalu, ale zjistil jsem, ze potrebuju daleko casteji vedet kolikateho je, nez kolik je hodin. Mozna by stacilo trosku potrenovat pamet, ale asi bude jednodussi si koupit hodinky s datumovkou :smile_anim:

L.

Laco, Aristo, Poljot nějaké větší modely s datumkou mají, bohužel jsou v tom malý strojky a datumový okýnko pak plave na ciferníku daleko od kraje a vypadá to většinou hnusně. Asi nejlíp datumka vypadá na 42 mm Archimede Pilot a na 40 mm Stowa pilotech.

Odesláno
  Viktor napsal:
Laco, Aristo, Poljot nějaké větší modely s datumkou mají, bohužel jsou v tom malý strojky a datumový okýnko pak plave na ciferníku daleko od kraje a vypadá to většinou hnusně. Asi nejlíp datumka vypadá na 42 mm Archimede Pilot a na 40 mm Stowa pilotech.

Ty Archimede no nevim ta datumovka mezi 4 a 5 vypada jaksi podivne. Stowa je uz zajimavejsi, ale taky by mohli byt vetsi. Pravda, mel jsem na ruce Spitfire od IWC a ty na svych 39mm vypadaji vyrazne vetsi nez jsou, holt tenkej okraj. Stowa ma 40mm a podobnej layout. Asi by to bylo OK, ale prece jenom jsem si rikal, ze by to mohl byt kus zeleza.

No zase klasika, clovek si udela konkretni predstavu a skonci s tim, ze bude muset slevit s pozadavku a nebo naopak pritlacit na prkno :)

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...