Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

• Odpovědi 62
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Odesláno

Seiko dělá hodinky podstatně déle než mnozí z těch, kteří se nad Asiaty ofrňují. Firma existuje od roku 1881 (tehdy jako Hattori). První náramkové hodinky udělali někdy kolem roku 1913. Konglomerát firem dnes zahrnuje i známého výrobce počítačových periferií Seikosha/Epson. Křápy dělají pod značkami Lorus a Pulsar.

SNP003 je elektromechanický automat s perpetuálním kalendářem. Přes 230 dílů, tenoučký ultrazvukový motor, kondík místo baterky. Hi-tech zázrak. Z čistě inženýrského hlediska asi nejdokonalejší věc, která v autonomních hodinkách může být. Safír, ocelové pouzdro.

Cenově zhruba odpovídají levnějším modelům s mechanikou ETA 775x. Popravdě řečeno, obojí dělá robot a v obojím je plast. Pokud nemáte ideologickou averzi ke kmitajícímu křemennému výbrusu namísto kmitající pružinky, je to výborná a technicky zajímavá volba na rozhraní mezi klasickou mechanikou a elektronikou.

Odesláno

Trochu som zalovil aj v googli a našiel som pár obrázkov.

Pre tých, ktorí Seiko Premier SNP003 ešte nevideli:

SNP003P1.jpg

Alebo SNP005:

SNP005P1.jpg

Myslím, že priaznivcov automatov určite zaujme najnovší výtvor od Seiko - SPRING DRIVE.

Pre porovnanie s mechanickými chronometrami - jeho presnoť je desaťnásobne lepšia - +-1s/deň.

Toto je Spring Drive:

releaseimage3sm.jpg

releaseimage2sm.jpg

Odesláno

musím uznat, že ačkoli jsem příznivcem swiss made, design ciferníků je dost zajímavý. Zkuste přihodit nějakou internetou adresu, kde se dá prohlídnout více modelů a něco dozvědět.

Odesláno
Ad Kamojedov: ..a proč jsou hodinky Lorus křápy??

Většina výrobců spotřebního zboží má několik značek pro různé cílově skupiny a zpravidla také v rámci cenové škály. Můžou tak jít na masový trh bez eroze marží v "prémiovém" segmentu. V případě Seka je tohle rozdělení Grand Seiko/Seiko/Lorus a Pulsar.

Lorus myslím nedělá nic jiného než quartzky v cenovém segmentu <= $200. Jak jsou na tom v porovnání se Swatchkami nebo Q&Q netuším.

Návštěvník dapler
Odesláno

Děkuji za odpověď, ale stále nechápu, proč to jsou křápy.

Nejsou přesné,nevydrží..nebo proč?

Je cena tak důležitá pro porovnání jejich užitné hodnoty?

Odesláno

Užitná hodnota je u hodinek nejasná věc. Pokud je kritériem cena versus přesnost a životnost, mají zdaleka největší užitnou hodnotu quartzky z tržnice s čínským ocelovým pouzdrem - ceny začínají kolem 800 Kč.

Lorus jsou prostě laciná Seika, u kterých z nějakých důvodů Seiko nechtělo, aby na nich bylo napsáno Seiko. Možná díky kvalitě, možná ale jen chtěli oslovit nějaké zákazníky, o kterých jim z průzkumů vyšlo, že si produkci na první pohled z Asie oškliví - Lorus zní neutrálně. Bezpochyby jsou přesnější než libovolné slavné automaty stojící sto až tisíc krát tolik. Takže závisí na preferencích - čas ukazují skvěle, jako symbol postavení ve smečce jsou použitelné obtížně :).

S odkazem na poetické vyjádření pana domáciho "Chronomag - svět hodinek jako pánských šperků" je to přinejlepším bižuterie.

Proti úplnému no-name mají pochopitelně alespoň teoretickou výhodu záruky a servisu. I když v téhle kategorii může být lepší jít po ceně a místo servisování prostě vyhazovat - hodinky jsou potom pořád jako nové.

Pokud se Vám Lorusy líbí, vybíral bych jen z modelů s ocelovými pouzdry (mají tam i nějaké kousky s hliníkem a mosazí) a hlídal bych adjustaci ručiček a ciferníku u daného exempláře.

Odesláno

Ak sú niektoré japonské hodinky zaradené na základe masovosti a dostupnosti medzi "křápy", rád by som vedel, prečo majú niektorí hodinárski fajnšmekry averziu voči tým ostatným - "nekřápom".

Odesláno
Pokud Vás zajímá Spring Drive, tak tady je názorný popis a fotografie: http://www.timezone.com/library/rdnotebook...ok/200509073623

Článek i samotná technologie stojí určitě za prostudování, i když se nejedná o "pure mechanical" mechanismus, což někomu z nás (mě samotného nevyjímaje) může činit potíže :-)

Technologie je to úžasná a vypadají rozhodně netuctově - netuctová je ostatně i cena: ocelové 5R65A s ocelovým tahem mají MSRP 3500,- EUR.

• po měsíci...
Návštěvník Kamil
Odesláno

Tak právě jsem koupil vánoční dárek. Diametr 43 mm, 170 USD s dopravou, co vy na to?

SeikoDiv01.jpg

Už přišly, ve skutečnosti jsou ještě lepší než na obrázku. Celnice mi napařila 370 Kč DPH :(

Návštěvník Kamil
Odesláno

2 saboter > tyhle mají necelých 200 gramů, taky je dělají v titanu, jsou trochu dražší a velmi těžko se shání. Je to Seiko Samurai a už se nevyrábí (titanové mají trochu jiné indexy a ručičky a označení "TI")

Než jsem stačil odpovědět, už se ozval odklizec :)

Návštěvník Kamil
Odesláno

Jestli se ti taky líbí, mám na ně kontakt. Nové za 273 USD + shipping.

http://www.seiko5ers.com/SBDA001.htm

Třeba ty na Ebay vyjdou levněji, o čemž pochybuji, zvlášť v Německu. To by bylo na euro 233. Tak jak jsem si pročítal popis, vydraží se asi za víc.

Odesláno

Dík za ponuku. Páčia sa mi, ale skorej som to myslel tak že keby sa ti ich podarilo kúpiť za výhodnu cenu v BDR - a po pol roku vytešovania sa by ti zunovali, tak by som o ne v rámci "tradičneho" kolobehu hodiniek medzi fajnšmekermi prejavil pravdepodobne záujem.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...