Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno
Asi tvarovú podobnosť púzdra s Panerai a ručiek s B-R... To bolo prvé, čo ma napadlo, keď som prvý krát videl Lum-tec. A vidím, že som nebol sám... :) Ale označenie "fejkový hybrid" je asi prisilné, mne sa tie hodinky celkom páčia. To je ale OT, bavíme sa o luminiscencii...

Vela krat som si vsimol, ze ked je nieco drahe, tak sa to povazuje za original a lacnejsie hodinky su automaticky fejk. Ved to puzdro Panerai sa tiez poriadne inspirovalo inde, az na ochranu korunky. A nikto nepovie, ze napr. Alpina kopiruje OP. Co sa tyka ruciciek a cifernika - vychadza zo stantardov pre letecke pristroje, ktore boli v kokpitoch uz pocas WWII. V naramkovych hodinkach tento dizajn zacal pouzivat Sinn davno pred B&R, no neodvazim sa tvrdit, ze B&R vykradol Sinn.

656.JPG

Odesláno (upraveno)

Na to som presne myslel, keď som písal, že označenie "fejkový hybrid" je prisilné. V žiadnom prípade by som Lum-tec neoznačil ako fake, len z toho dôvodu, že nemjú históriu značky ako Omega, OP, Sinn atď. a sú teda podstatne lacnejšie. Asi ste si už niekedy skúsili navrhnúť dizajn vlastných hodiniek. V konečnom dôsledku sa to stále bude na niečo ASPOŇ TROCHU podobať, či už tvarom púzdra, typom ručičiek, ciferníkom... Ako som už písal, niektoré modely Lum-tec sa mi dizajnovo páčia, škoda len toho quartzu. No a na tému luminiscencia Lum-tecu (jej intenzita a výdrž) sa asi vyjadria aj ich majitelia, nielen predajca. :)

Upraveno uživatelem martin1974
Odesláno (upraveno)

Aby sme sa vratili k svietivosti... spomenul som si na slova jednoho nasho docenta ktory sa nam vzdy marne snazil vysvetlit ze osciloskop primarne nesluzi na osvetlovanie miestnosti .... a hodinky na tom budu myslim nejako podobne.

Podla mna nie je dolezite aby hodinky svietili do dialky dolezite je aby sa aj za sera dalo urcit kolko je hodin... idealne potom aj za uplnej tmy. Na to prve pohodlne staci kontrastny cifernik aj bez luminiscencie. Na to druhe potom vhodne zvolena luminiscencia.

Zo vsetkeho najhorsie je ak tam luminiscencna farba je ale svieti kratko (casto sa da vidiet u lacnejsich poljotov) to by som u hodiniek v relacii B rozhodne necakal/netoleroval. To ze sa pri hodinkach neda citat v noci detektivka by mi naopak nevadilo :)

ja sam mam

Sinn - tradicna luminova neoslni ani neurazi nebudeme si nic nahovarat nad ranom uz je to bieda ale dohanaju to cifernikom

PRS-14 - citelnost cifernika vdaka inspiracii omega 300 dibra ale inak svietivost to iste ako sinn

Prim - mam troje vsetky by sa dali oznacit za novodobu prodikciu (2x supersport 1x Igen nerez) supersporty bieda Igen ako tak.. ta farba je zvlastna svieti velmi malo ale zato rovnomerne v case

O&W - tritium (nie trubice len nater) svieti malo ale zato vecne (teda kym sa neznici co trva cca 10r)

Poljot aviator - nie je to luminova ale nebude to asi radioaktivne sviei to dlho a vydatne s casom ale intenzita klesa az na nulu

druhy poljot aviator novsi - bieda nad biedu farby je menej a je asi aj horsia... rucky este ako tak ale cifernik 0 bodov

poljot chrono sturmanskie remake - este vacsia bieda ... farba tam je ale vydrzi tak do 10 minut

traser - nekomrpmisna svietivost nezavisla na nasvieteni ak nikeomu na svetluskovani naozaj zalezi nic ine odporucit nemozem ale je nutne sa zmierit s tym ze po 10r bude nenavratne po nich

vyslovene stare hodinky mam len jedny a to TagHeuer divers cifernik a-la submariner... je tam nater s tritiom maju odhadom okolo 15+ rokov a vysledky su stale obstojne jak u ruciek tak u indexov (rozumej "v pohode aj nad ranom")

Upraveno uživatelem cali
Odesláno
Ako som už písal, niektoré modely Lum-tec sa mi dizajnovo páčia, škoda len toho quartzu. No a na tému luminiscencia Lum-tecu (jej intenzita a výdrž) sa asi vyjadria aj ich majitelia, nielen predajca. :)

Som majitelom Lum-Tec, model M2 a ich svietivost, ako i doba svietenia su vynikjuce. Pri porovnani s Omegou SMP su v noci citatelnejsie, no neoslepuju, rychlejsie sa urci cas, a to aj po 6-7 hodinach. Porovnaval som to za beznych podmienok nosenia, cize ziadne extra nasvietenie, ziadne porovnavanie v tmavej komore a pod. Vascina fotiek luminiscencie je skreslenych a zobrazuje svietivost par minut po "nabiti", no nie po niekolkych hodinach v uplnej tme. Onedlho budem mat moznost porovnat Lum-Tec nazivo s hodinkami s tritiom, tak som zcedavy, ako to dopadne.

No a ten quartz - tu na chronomagu sa to berie ako nevyhoda, no ber to tak, ze su to americke hodinky pre sirsiu, najma americku verejnost a pre nich je quartz ovela prijatelnejsi, ako mechanika (rovnako, ako uprednostnuju auta s automatickou prevodovkou). Aj ja radsej budem nosit hodinky s quartzom, ako lacnym, nepresnym, podpriemernym automatom, ktory chcu natrepat do novej volframovej serie...

Odesláno
...

traser - nekomrpmisna svietivost nezavisla na nasvieteni ak nikeomu na svetluskovani naozaj zalezi nic ine odporucit nemozem ale je nutne sa zmierit s tym ze po 10r bude nenavratne po nich

Nie je to nahodou tak, ze cca po 12 rokoch sa svietivost znizi na polovicu? Vychazam z toho, ze polcas rozpadu tritia je 12,5 roka. Teoreticky by svietivost trubic mala byt aj po 20 rokoch na urovni 1/4 povodnej intenzity.

Odesláno

Jaem, ďakujem za informácie. Vedel som, že na fóre už sú majitelia hodiniek Lum-tec, len som nemal čas vyhľadať, kto to je...

Čo sa týka quartzu - moje 1. lepšie hodinky boli Casio Oceanus a stáli ma okolo 8000 Sk. Stále ich mám. Ďalšie boli Timex Expedition T45601 s kompasom a teplomerom - čistá Amerika. Slúžia perfektne dodnes, až na ten nepodarený remeň. :) No a potom som doma našiel nejaké staré Primky a Poljoty, nejaké kúpil po burzách, prišiel na chronomag a už sa veziem... ;) Jednoducho sa neviem vynadívať na Archimede pilot zozadu...

post-1627-1231338067.jpg

Odesláno
Nie je to nahodou tak, ze cca po 12 rokoch sa svietivost znizi na polovicu? Vychazam z toho, ze polcas rozpadu tritia je 12,5 roka. Teoreticky by svietivost trubic mala byt aj po 20 rokoch na urovni 1/4 povodnej intenzity.

polcasy su polcasy a prax je prax......15 rocne hodinky s trubicami uz proste nesvietia na ebay sa sem tam nejake vintazne vyskytnu a predajcovia na to vzdy extra upozornuju ze uz nesvietia... tak vychadzam z toho.

• po měsíci...
  • po měsících...
Odesláno

Tak jsem to zkusil také porovnat. Obrázek je poněkud větší, takže pouze link - kuk sem.

Čas na hodinkách odpovídá reálnému času, stejné hodnoty expozice pro celou řadu, tj. relativní svítivost klesá odpovídajícím způsobem.

Účastníci porovnání zde:

porovnani_svitivosti.jpg

aneb:

Šturmanskie | Steinhart | Seiko Orange Monster

Traser Super Sport | Omega SMP | Vostok Red Square

a finále testu - po cca 50 minutách to svítí takto (exponováno tak, aby na každých hodinkách bylo vidět alespoň něco málo - aneb "tritium vede"):

porovnani_svitivosti_finale.jpg

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...