Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Orosování a vodotěsnost.

Na několika místech se zde píše o vodotěsnosti a také o zamlžování (rosení) sklíčka hodinek zevnitř. Protože se zde píšou někdy jednoduché a zkratkovité závěry chtěl bych se podělit o zkušenosti které mám, ale taky nevysvětlitelné záhady z praxe. Jsem hodinář a uzavíráním a testováním vodotěsných hodinek se zabývám denně a hezkou řádku let.

Přístroje na testování vodotěsnosti bývají suchou a nebo mokrou cestou. Používáme přístroj suchou cestou a to jak podtlakovou zkouškou tak přetlakovou zkouškou. Vodotěsnost se měří tak, že hodinky se v komoře upnou a měří se jejich výška na 1/1000mm. Když jsou hodinky vodotěsné tak při zvyšujícím se tlaku se hodinky zmenšují (prohne se víčko i sklo) a tuto hodnotu odečítáme na stupnici měřícího přístroje, takto pod tlakem je nechám asi minutu, když se jejich rozměr nemění a po vypuštění tlaku se vrátí jejich výška na původní hodnotu jsou hodinky vodotěsné.

Toto je celkem jasné, ale s rosením na vnitřní straně sklíčka to vše jasné není. Hodinky se zavírají v opravně za různé relativní vlhkosti, my si ji měříme a většinou je 40-50%, což je příjemně málo, ti co mají opravnu větranou okny tak za vlhkého počasí se zvýšené vlhkosti nevyhnou. A co se týká vlhkosti vzduchu při výrobě sice podrobné informace nemám, ale určitě je nezavírají v nějaké komoře bez vzduchu, ale vlhkost si určitě hlídají. Protože náchylnost k rosení mají i nové hodinky. Tím chci říct, že v hodinkách může být různá vlhkost vzduchu a tím také různá náchylnost k rosení. Aby se hodinky neorosily snad ani nejde zabránit, dělal jsem test s Casio hodinkami G-shock s plastovým sklíčkem, typ který jsem nikdy neviděl orosený. Zahřál jsem je v ruce fénem asi na 60stupňů a pak na sklíčko položil asi 3x3mm kousek ledu a jemná rosa pod sklíčkem začala po pár vteřinách vznikat. Takže rosení jde snad vždy vyvolat.

Na orosení hodinek existuje dokonce norma získaná s citizen servisu ? citace:

? Postup zkoušky kondenzace (rosení) vodotěsných a potápěčských hodinek dle DIN 8310 (vodotěsné), ISO 6425 (potápěčské).

1. Hodinky zahřejeme na teplotu 40-45stupňů Celsia (průměrný čas zahřátí je 30 min.)

2. Na sklo položíme filcovou tkaninu o rozměru 1mm čtvereční, napuštěnou vodou, nebo kapku vody o teplotě 18 ? 20 stupňů Celsia.

3. Po jedné minutě odstraníme tkaninu, nebo kapku vody a sklo otřeme suchým hadříkem.

4. Pokud je pod sklem kondenzát, hodinky nevyhovují.?

Tato norma je tak měkká, že se snad žádné hodinky neorosí a asi by se dala využít jen při nějaké soudní při, ale zákazníka neuspokojí.

Na filmu ze školení pro amatérské hodináře u Primu jsem si všiml komory na zavírání hodinek v argonu, zajímalo by mě jestli v tom zavírají všechny hodinky a nebo jen některé.

Orosování se stává nejvíc v létě když panují vedra, a to více u černých číselníků, které se víc zahřejí na sluníčku a pak když se ve vodě prudce ochladí a nebo zase v zimě na horách. U nás pak orosené hodinky po otevření a vysušení ještě dál vysoušíme fénem, aby vlhkost byla co nejmenší a za tepla zavřeme, a máme s tím dobré zkušenosti. Taky vím , že existují emulze proti orosování a tím se natírají sklíčka zevnitř a taky potom působí antireflexně, u optiků se dají koupit proti orosování brýlí. Kdo nosí brýle tak zná ten problém když přijde v zimním období do teplé místností ? brýle se zamlží.

Přesto se stávají s orosováním záhady, které si neumím vysvětlit.

Prodali jsme hodinky s celonerezovým pouzdrem, světlým číselníkem a vodotěsností 50M, zákazník se sice pravidelně sprchoval ve studené vodě, ale dřívější hodinky se mu neorosovaly a tyto ano. Ač jsme se snažili hodinky co nejvíc vysušit zákazník se pravidelně vracel se zamlženýma hodinkami na kterých nebylo rozeznat kolik je hodin. Vodotěsnost jsme měřili i zamlžené hned po přinesení zákazníkem a byly vždy 100% vodotěsné. Když se to opakovalo po3x tak jsme hodinky poslali dovozci do jeho servisu s tím ať něco radikálního udělá. No zákazník přišel zase se zamlženými hodinkami. Tak jsme se dohodli na výměně hodinek za velmi podobný typ hodinek ? celonerezové, 50M, do hodinek jsme vyměnili baterii, takže zase byly u nás otevřené, zkontrolovali vodotěsnost a zákazník se s orosením už neobjevil i když jsem mu říkal ať klidně přijde když bude problém. Ale proč se ty první hodinky rosily a ty druhé ne to mě zůstává záhadou. Při konzultaci s hodináři autorizovaných servisů jsem zjistil, že mají podobné zkušenosti, prostě jsou někdy nevysvětlitelné události. Tím ale nechci naznačit, že rosení nejde léčit, právě naopak ve většině případů se to podaří, mám namysli jen vodotěsné hodinky.

A teď poradím co dělat s vodotěsnými hodinkami když se přece jenom orosí. Většinou vzniknou velmi malé kapičky, téměř nejsou od sebe rozeznatelné, prostě takový opar. Opar vzniká jen na sklíčku, takže se žádná součástka nepoškozuje. Hodinky je třeba nechat lehce ohřát, v přírodě na sluníčku a doma fénem, ale hodinky musíme držet v ruce, abychom měli jistotu, že je nepřehřejeme. No a po chvilce mlhovina zmizí. Může se stát, že po vysušení jsou vidět malé stopoy po kapkách na sklíčku.

Ovšem když uvidíme pod sklíčkem větší kapky vody, tak to pravděpodobně došlo k poruše vodotěsnosti a abychom hodinky zachránili, tak je potřeba je co nejdřív otevřít a nechat sušit. Když není v hodinkách voda víc jak 3dny tak se hodinky bez následků zachrání.

• po 4 týdnech...
Odesláno

Asi je to fakt věc náhody, mám čtvrey hodinky momentálně, všechny 100m, a ani jedny se za jakýchkoliv podmínek nerosí. Setkal jsem jsem s tím jen kdysi u nevodotěsných digitálek po dešti.

Návštěvník Kamil
Odesláno

Ze všech hodinek, které jsem kdy měl, se mi orosily jediné. A ještě to bylo mojí vinou!:P

Měl jsem kdysi ruské automaty s udávanou vodotěsností 200 m, se šroubovacím dnem i korunkou. Jednou když jsem ladil odchylku, jsem špatně (přes těsnění) zašrouboval dýnko. Zjistil jsem to vlastně až tím orosením, tak jsem je otevřel, nechal vyschnout, zase pořádně zavřel a od té doby byly opět úplně v pořádku.

to: ssykora

Mohl bys mi otestovat jedny hodinky? Údajně mají 1000 stop.

Odesláno

moje seika 5 (za 2300,- SK) - na ktorych je napis water resist - ani pocet metrov tam neni, v pohode zvladnu ponaranie do 5 metrov (viac to nezvladam ja :) a ziadne orosenie a podobne chujoviny s nimy niesu

Odesláno

to:Kamil

Vlastním přístroj na měření vodotěsnosti, který je schopen vytvořit tlak 10at. Takový přístroj určitě mají i v Praze, takže jestli ti to stačí tak si je nech přeměřit tam.

Návštěvník Kamil
Odesláno

Vlastním přístroj na měření vodotěsnosti, který je schopen vytvořit tlak 10at. Takový přístroj určitě mají i v Praze, takže jestli ti to stačí tak si je nech přeměřit tam.

Já bych právě chtěl na větší tlak. Nevíš o někom? Praha nebo Brno.

Odesláno

Zajimalo by mě, zda je to duvod k reklamaci. Moje jsou vodotesné do 100m, ale když je dám na ruku, tak se zamlží tak, že skoro není vidět ciferník. Navic tam zbyly nehezký fleky....

Odesláno
ssykora psal:

O žádném takovém nevím, ani, že by někde existoval. Hodinky když udrží tlak v 5at tak vždy drží i v 10at, tady jde jen o to, jestli vydrží materiál mechanickou pevnost. Slyšel jsem, že někdo zatížil hodinky závažím a spustil je na udici velmi hluboko.

Odesláno
ssykora psal:

O žádném takovém nevím, ani, že by někde existoval. Hodinky když udrží tlak v 5at tak vždy drží i v 10at, tady jde jen o to, jestli vydrží materiál mechanickou pevnost. Slyšel jsem, že někdo zatížil hodinky závažím a spustil je na udici velmi hluboko.

Já bych o jednom věděl, akorát není k testování hodinek :) Pokud jim věříš, dosáhnout tlak 1000 bar by neměl být problém. :)

Odesláno

...slyšel jsem že potápěčské hodinky se plní nějakým plynem, snad dusíkem, je to možné ?? Právě kvůli vodotěsnosti a rosení skla....nevím, bylo mi to řečeno při koupi profesionálních potápěčských hodinek Casio DEP 610 1C. Při výměně je prý budou asi posílat do Německa. Informace přímo od FAST s.r.o. - výhradní dovozce CASIO...tak nevím, v origo manuále je jen, že jsou třeba k výměně baterie speciální nástroje a zařízení....

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...