Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Nadešel čas, sepsat recenzi a zároveň vhled, do iracionální mysli chronomagorské.

Kap.1 - Omáčka

Poslední přírůstek, pořízený vlastně, tak nějak omylem. Kus, plný překvapivých vlastností, i rozporuplného zpracování.

Baume registruji již delší dobu, většinou však jako cibule prodávané nějakou šedivkou, těžce pod retailem a s lehkou pachutí, nucené střední třídy konglomerátu Richemont. Něco málo jsem naškudlil, a začátkem roku se rozhodl jednat.

Skálopevně přesvědčen, pořídit Omegy, nebo když to klapne, třeba i Blancpain. Barvitě jsem si představoval, jak hrdinně saji všechny účty, a dočasně se inkarnuji v chronobožskou entitu, a budu doufat, že mě nelapí celník😆...

Kap.2 - Teď vážně

V požadované cenovce, a vzhledem k další výdajům, jsem nakonec vypustil fantazie typu Girrard Perregaux, Jaeger Le-coultre apod. a zaměřil se na jeté Seamastery, nebo Aqua Terry. Samozřejmě jsem váhal, váhal, až jsem provahal, a všechny slušné kusy s papíry, krabicí, a obstojnou přesností po letech bez servisu, byly ty tam. A tu náhle! Chrono mi navrhuje zajímavé, čerstvé Baume. In-house, 120h rezerva nátahu, polointegrovaný tah, všechny propriety, a slušnou cenu?

Ve slabší chvilce, a s pocitem neskutečné úspory, jsem poslal poptávku, a mezitím si projížděl příslušenství, kde jsem objevil originální camo strap, kompatibilní, s jejich motýlovou sponou... Bylo rozhodnuto. Vzhledem k ceně komba, a s trochu problémovou dostupností, jsem s objednávkou počkal, kdyby náhodou došla na místo hodinek jen cihla. Jeden dealer nekomunikoval, druhý, nabídl dokonce slevu při objednání obého. Bylo tedy rozhodnuto.

Kap.3 - Poznatky

Hodinky, jejich celkové balení i rozsah příslušenství, mi trochu připomíná spíše krabice Hamiltonu, ale alespoň s osmiletou zárukou. Hodinky samotné, pak působí neotřele a nezapadnou v davu.

Indexy jsou moc pěkně provedené, plastické, se slušnou namodralou Lumi, která drží nasvícení. Kouřový safír s průhledem na datový věnec a částečně i strojek, tvoří na slunci zajímavou podívanou. Dýnko nabízí průhled a strojek je slušně zdobený, pár broušených ploch, nicméně žádný výstřel ze cviček.

Trochu zarážející, jsou ostré hrany na korunce, které věřím, že nenosit hodinky na pravé ruce, fest by mě drbaly do ohybu zápěstí. Tah je slušně provedený, netrhá chlupy na zápěstí, působí masivně, přitom lehce, ale pořád, mi přijde tak nějak ne úplně dokonale opracovaný.

Guma, tedy krom čistě subjektivně vybrané barvy, je celkem zklamání za 250€. Dostanete potištěný tvrdý kaučuk, který srovnáme-li například s aftermarket Horusem za zlomek ceny... Měkoučký, poddajný, jemný, a přitom robustní, tak přesně takový, není.

Spona je sice supr vyleštěná, ale působí celkem křehce.

Co je bez debat super, váha hodinek. Na gumě i oceli, je to prostě super lehké, a když trefíte počet dílků, i supr nositelné.

Nicméně, stran kritiky, kalibr drží rezervu nátahu, paradoxně má násobně(3x) vyšší odolnost vůči magnetismu, než násobně(3x) dražší brácha se stejným kalibrem - IWC Ingenieur. Reálně chodí -2/+4, a třeba ona korunka, při plném dotažení, přesně lícuje s hranou pouzdra, a to cením. Vodotěsnost 300m bych jim i věřil. Pogumovaná luneta, je šikovná featura, a lumi body v ní aplikované, skutečně funkční.

Nechám na každém, jestli to za to stojí. Ale určitě, nepůjdete s davem!

IMG_20240402_133435.jpg

IMG_20240402_133543.jpg

IMG_20240402_134713.jpg

IMG_20240402_193818.jpg

• Like 1
  • Dát hlas 1
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Kdo dočetl až sem, budiž pochválen, lumi nechť je osvícen.

IMG_20240415_195949.jpg

IMG_20240519_130358.jpg

• Dát hlas 1
Odkaz ke komentáři

Vďaka za recenziu. Priznám sa, u Baume&Mercier nemám úplný prehľad kolekcie, ale tento model prekvapuje, aj keď modelová rada Riviera je už dlhoročná. U potápiek nemám veľmi rád rímske číslice a komplet priehlad na dátumový veniec, ale tu mi to nevadí. Puzdro je výborné, zaujímavé, ručičky majú krásny tvar. Ochrana korunky a aj jej samotný tvar ladí s puzdrom. Je na čo pozerať. Na lunete pod určitým uhlom však zanikajú indexy celých minút 20, 30 atď...

> Dekor na ciferníku - ako to je v skutočnosti? Lebo na obrázkoch mi príde, že je dokorované to podkladové sklíčko, inde mi príde, že je dekorovaný povrch samotného strojčeka. Páči sa mi, že ten istý vzor je potom použitý aj na gume zospodu. Potisk sa mi ale nepáči, pôsobí to lacno.

> Plusom je aj Fast Strap systém výmeny remeňov. Nikdy som taký nemal, tak prosím, funguje dobre? 

Zaujímavý model, ktorý nie je len na bežný pohľad, dokonca som si vyhľadal o ňom niečo viac a dozvedel sa, že tvorcom rady Riviera pre Baume&Mercier ešte v 70. rokoch je dizajnér Jean-Claude Gueit, rovnaká generácia ako Gerald Genta, len Gueit nebol až tak známy.

Odkaz ke komentáři

Taky děkuju za recenzi prvních zdejších potápek s pětidenním Baumaticem. Už vloni jsem měl v Dubaji na pracce téměř dokonalý výchozí model a brblal proč místo šroufků nemá tu masivní lunetu otočnou - no a když bylo moje přání výrobcem vyslyšeno (nová luneta vypadá fakt dobře a funkčně), radost ze znovuobjeveného chronobundusu mi obratem zchladila pozice výřezu datumky (proboha proč, když korunku to má na trojce?) + subjektivně zbytečně potrhlý tvar ruček a různé velikosti indexů. Ale jestli se to takhle někomu líbí, nebudu kazit radost a popřeju ať slouží :smoke:

Odkaz ke komentáři

@StanoBare Děkuji! Je to tak občas minutové indexy hledat, dá řádnou práci, i k nastavení času, chce využít 15min stupnici na lunetě. Sklíčko vypadá zespodu dekorované, ale musel bych ověřit pod lupou, nicméně indexy minutové vypadají tištěné, kdežto hodinové, zřejmě aplikované.

Je to tak, myslím, že je to takový entry level GG, a malý test před GP Perregaux, tak třeba jednou!

Odkaz ke komentáři

@Radek124 Také díky, ten design je alespoň neotřelý i když některé praktické vychytávky viz.luneta, trochu kazí některé nedodělky, ale zatím radost převládá.

Ale ta guma...! 

IMG_20240415_092849.jpg

Odkaz ke komentáři

A ještě k té rychlovýměně, mi to trochu připomíná systém na Formexech, a ať tah nebo guma, obé tam padne jak ulité, a už se nehne, takže za mě super.

Odkaz ke komentáři

• po 4 týdnech...
  • po 3 týdnech...
  • po 4 týdnech...

Velká gratulace k velmi zajímavému kousku 👍 Baume jsou moc fajn a tohle je opravdu povedený model. Ja bych dal přednost staré verzi s otočnou lunetou, ale to bych chtěl moc. Tak jako tak gratuluji k originálnímu kousku do sbírky.

Odkaz ke komentáři

• po 2 týdnech...
V 17. 8. 2024 v 20:31, DarylVanHorne napsal:

Velká gratulace k velmi zajímavému kousku 👍 Baume jsou moc fajn a tohle je opravdu povedený model. Ja bych dal přednost staré verzi s otočnou lunetou, ale to bych chtěl moc. Tak jako tak gratuluji k originálnímu kousku do sbírky.

Mockrát děkuji, jak říkám, jak k tomu šla objednat camo guma, bylo rozhodnuto😁

PS: Ta luneta u téhle verze Azur, je otočná, proto jsou tam ty gumové zoubky, kvůli snazší manipulaci např. V rukavicích, nebo pod vodou🙃.

Odkaz ke komentáři

před 15 hodinami, DarylVanHorne napsal:

Krucinál, to jsi neměl říkat, líbí se mi o to víc 😉 

Klidně na ně někdy můžeš mrknout, až budeš mít cestu🙃

Odkaz ke komentáři

• po 3 týdnech...
  • po měsíci...

Menší update po čase, hodinky krásně drží rezervu nátahu, i přesnost, a po zkrácení kaučuku o jeden dílek, ani ta korunka není tak hrozná, i když pořád, by snesla lepší opracování. Dostali se do příležitostné rotace s OP41, BB Steel, takže za mě, zatím cajk.

IMG_20241018_103805.jpg

Odkaz ke komentáři

V 7. 6. 2024 v 20:05, nizkotucnytvaroh napsal:

Nadešel čas, sepsat recenzi a zároveň vhled, do iracionální mysli chronomagorské.

Kap.1 - Omáčka

Poslední přírůstek, pořízený vlastně, tak nějak omylem. Kus, plný překvapivých vlastností, i rozporuplného zpracování.

Baume registruji již delší dobu, většinou však jako cibule prodávané nějakou šedivkou, těžce pod retailem a s lehkou pachutí, nucené střední třídy konglomerátu Richemont. Něco málo jsem naškudlil, a začátkem roku se rozhodl jednat.

Skálopevně přesvědčen, pořídit Omegy, nebo když to klapne, třeba i Blancpain. Barvitě jsem si představoval, jak hrdinně saji všechny účty, a dočasně se inkarnuji v chronobožskou entitu, a budu doufat, že mě nelapí celník😆...

Kap.2 - Teď vážně

V požadované cenovce, a vzhledem k další výdajům, jsem nakonec vypustil fantazie typu Girrard Perregaux, Jaeger Le-coultre apod. a zaměřil se na jeté Seamastery, nebo Aqua Terry. Samozřejmě jsem váhal, váhal, až jsem provahal, a všechny slušné kusy s papíry, krabicí, a obstojnou přesností po letech bez servisu, byly ty tam. A tu náhle! Chrono mi navrhuje zajímavé, čerstvé Baume. In-house, 120h rezerva nátahu, polointegrovaný tah, všechny propriety, a slušnou cenu?

Ve slabší chvilce, a s pocitem neskutečné úspory, jsem poslal poptávku, a mezitím si projížděl příslušenství, kde jsem objevil originální camo strap, kompatibilní, s jejich motýlovou sponou... Bylo rozhodnuto. Vzhledem k ceně komba, a s trochu problémovou dostupností, jsem s objednávkou počkal, kdyby náhodou došla na místo hodinek jen cihla. Jeden dealer nekomunikoval, druhý, nabídl dokonce slevu při objednání obého. Bylo tedy rozhodnuto.

Kap.3 - Poznatky

Hodinky, jejich celkové balení i rozsah příslušenství, mi trochu připomíná spíše krabice Hamiltonu, ale alespoň s osmiletou zárukou. Hodinky samotné, pak působí neotřele a nezapadnou v davu.

Indexy jsou moc pěkně provedené, plastické, se slušnou namodralou Lumi, která drží nasvícení. Kouřový safír s průhledem na datový věnec a částečně i strojek, tvoří na slunci zajímavou podívanou. Dýnko nabízí průhled a strojek je slušně zdobený, pár broušených ploch, nicméně žádný výstřel ze cviček.

Trochu zarážející, jsou ostré hrany na korunce, které věřím, že nenosit hodinky na pravé ruce, fest by mě drbaly do ohybu zápěstí. Tah je slušně provedený, netrhá chlupy na zápěstí, působí masivně, přitom lehce, ale pořád, mi přijde tak nějak ne úplně dokonale opracovaný.

Guma, tedy krom čistě subjektivně vybrané barvy, je celkem zklamání za 250€. Dostanete potištěný tvrdý kaučuk, který srovnáme-li například s aftermarket Horusem za zlomek ceny... Měkoučký, poddajný, jemný, a přitom robustní, tak přesně takový, není.

Spona je sice supr vyleštěná, ale působí celkem křehce.

Co je bez debat super, váha hodinek. Na gumě i oceli, je to prostě super lehké, a když trefíte počet dílků, i supr nositelné.

Nicméně, stran kritiky, kalibr drží rezervu nátahu, paradoxně má násobně(3x) vyšší odolnost vůči magnetismu, než násobně(3x) dražší brácha se stejným kalibrem - IWC Ingenieur. Reálně chodí -2/+4, a třeba ona korunka, při plném dotažení, přesně lícuje s hranou pouzdra, a to cením. Vodotěsnost 300m bych jim i věřil. Pogumovaná luneta, je šikovná featura, a lumi body v ní aplikované, skutečně funkční.

Nechám na každém, jestli to za to stojí. Ale určitě, nepůjdete s davem!

IMG_20240402_133435.jpg

IMG_20240402_133543.jpg

IMG_20240402_134713.jpg

IMG_20240402_193818.jpgOfftopic, ale co to je za parádní řemen na těch BB ? Dík 

Odkaz ke komentáři

Odkaz ke komentáři

Ty za to ku*va stojí! Krásný Baumy. Jak je to s nima pocitově na ruce? Nepřekáží? Z fotky se mi zdá že mají nožky dost rovně a vytrčené... Každopádně extrémně zajímavý kousek.

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...