Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Dobry den.

Mam zopar B71 budikov a rad by som sa naucil rozborku B71. Hladam tipy napr na kurzy, knizky, scripta atd.  Nasiel som B90 skripta v jihlavskej skole a skusim to objednat. Na kolko je B90 podobny s B71. Dakujem. Henro

Odesláno

Ahoj.

Podobnosť je tam veľká,  aj keď asi na prvý pohľad pre laika ani nie.

Pri porovnavani isto na prvý pohľad zbadaš, že B90 ma krokove kolo mosadzné a aj kotva s vidlicou je mosadzna, palety sú v tváre kolikov, od toho je odvodený kolikovy krok, kolíky sú kolená oceľ.

Keď si pozrieš B71 tak kotva a krokove kolo sú už z plastu a tu pri opotrebovani už pomôže iba výmena za nové súčiastky. 

V podstate sú tie stroje podobné, ak pochopíš princíp fungovania mechanického hodinového stroja, ... v budikoch je naviac prídavné zariadenie, ktoré v spojení s hodinovým strojčekom plní úlohu budíka- zvukový mechanizmus, tam je potrebné pochopiť čo ten mechanizmus spúšťa a co zastavuje a ako sa správne nastavia rúčky aby to zvolilo v pravý čas.

• Like 1
  • Dát hlas 1
Odesláno

Dobrý den, jsem v tomto směru úplný nováček. Nedělám hodinářskou školu. Pouze jsem se stal nadšencem do hodinek a do mechanismu. Proto jsem se rozhodl rozebrat budík Prim B71. Hned po rozdělání na mě vystřelilo pero chodu a rozsypal se zbytek. Snažil jsem se asi čtyři hodiny budík složit. Měl jsem fotky a snažil jsem se dát vše správně, bohužel se mi stále nepodařilo budík složit, natož dostat do chodu. Proto bych vás poprosil o nějaké rady. Jak jít postupně, jak si ulehčit postup, jestli lze namotat pero až při složeném zbytku. Za každou radu a pomoc budu velice rád. Plus jestli existuje nějaká kniha, či učebnice o mechanismu, kterou by jste mi doporučili. Předem děkuji za odpovědi. 

Ondřej 

• Like 1
Odesláno

Napiš mi email do SZ a já Ti napíšu postup Jirka

• Like 1
  • Díky 1
  • Harwey změnil název na B71 rozborka, dotazy, servis
Odesláno
On 4/25/2025 at 3:56 PM, OndřejP said:

Dobrý den, jsem v tomto směru úplný nováček. Nedělám hodinářskou školu. Pouze jsem se stal nadšencem do hodinek a do mechanismu. Proto jsem se rozhodl rozebrat budík Prim B71. Hned po rozdělání na mě vystřelilo pero chodu a rozsypal se zbytek. Snažil jsem se asi čtyři hodiny budík složit. Měl jsem fotky a snažil jsem se dát vše správně, bohužel se mi stále nepodařilo budík složit, natož dostat do chodu. Proto bych vás poprosil o nějaké rady. Jak jít postupně, jak si ulehčit postup, jestli lze namotat pero až při složeném zbytku. Za každou radu a pomoc budu velice rád. Plus jestli existuje nějaká kniha, či učebnice o mechanismu, kterou by jste mi doporučili. Předem děkuji za odpovědi. 

Ondřej 

no na toto som ja viac menej pripraveny, rozobral som uz jeden stroj z nastennych hodin ale som si dopredu zakupil nastroje ktore drzia tie pera uzavrete aby nelietali po celej izbe. na B71 ale nemam nic tam su pera ovela mensie ale myslim ze princip bude ten isty. objednal som tie ucebnice na B90 a v dohladnej dobe skusim najst aj B90 budik.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...