Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno (upraveno)

https://www.watchtime.com/brands/sports-watch/panerai-luminor-luna-rosso-chrono-and-luminor-luna-rosso-gmt

Panerai Luminor Luna Rosso Chrono and Luminor Luna Rosso GMT: title

40 mm                                                                                      44 mm

Upraveno uživatelem Vit
Odesláno
před 1 hodinou, Vit napsal:

No…… Hamilton umí sqělé hodinky , v bronzu , ale tahle limitka je ….. podle mého názoru …. Zbytečná. Raději limitku věnovanou letectví , armádě , dobývání kosmu ….námořnictvu , ponorkám ….. autozávodům … a ostaním závodům , kde se měři čas … když se na ně podívám z dálky …. Vidím skoro i Movado Museum …

Odesláno
před 1 hodinou, FantasticFabio napsal:

No…… Hamilton umí sqělé hodinky , v bronzu , ale tahle limitka je ….. podle mého názoru …. Zbytečná. Raději limitku věnovanou letectví , armádě , dobývání kosmu ….námořnictvu , ponorkám ….. autozávodům … a ostaním závodům , kde se měři čas … když se na ně podívám z dálky …. Vidím skoro i Movado Museum …

Za mě to není špatné, hodinky se mi moc líbí. Také cena mi vůči celkem omezenému počtu přijde také zajímavá. 
Spojení s Řeckým hrdinou mi přijde vkusné a nebijící do očí. To Movado bych jim odpustil vzhledem k velkému nápisu Hamilton. 
To jestli je to pamětihodná událost bych nechal na vkusu každého soudruha.
Oni obecně jedou ve filmech, viz např nedávno: https://blog.helveti.cz/hamilton-american-classic-boulton-quartz-indiana-jones-a-osudovy-ciselnik/
Spíš mě dráždí fakt, že v té době hodinky ani hodiny ještě nebyly.

Odesláno
před 34 minutami, Vit napsal:

Za mě to není špatné, hodinky se mi moc líbí. Také cena mi vůči celkem omezenému počtu přijde také zajímavá. 
Spojení s Řeckým hrdinou mi přijde vkusné a nebijící do očí. To Movado bych jim odpustil vzhledem k velkému nápisu Hamilton. 
To jestli je to pamětihodná událost bych nechal na vkusu každého soudruha.
Oni obecně jedou ve filmech, viz např nedávno: https://blog.helveti.cz/hamilton-american-classic-boulton-quartz-indiana-jones-a-osudovy-ciselnik/
Spíš mě dráždí fakt, že v té době hodinky ani hodiny ještě nebyly.

Spojení Hamiltonu a Dr. Jonese je super ….  No ale spojení hodinek s Odysseou …. Kdyby to byl název expedice ….. tak je to oukej ! Hodinky mě  neoslovili a jako takové bych je nekoupil , pokud bych chtěl něco …. něco v tomto pojetí …. Klidně bych šáhnul po jiné značce…Ale to je jedno, můj názor je ten , že tato limitka je zbytečná, ale určitě si svého kupce najde. 

Odesláno
před 4 hodinami, Vit napsal:

Hodinky moc hezký, na ten strojek FC 350 se budu muset zaměřit …… přece jen je to inhouse gmt ✌️😀

• Like 1
Odesláno (upraveno)
před 13 minutami, FantasticFabio napsal:

Hodinky moc hezký, na ten strojek FC 350 se budu muset zaměřit …… přece jen je to inhouse gmt ✌️😀

No, úplně inhouse ne:

Kalibr Frederique Constant FC-350 patří mezi tzv. hybridní kalibry – nejde o manufakturní strojek v pravém slova smyslu, ale ani o čistě sériový Sellita. Frederique Constant využívá osvědčený základ Sellita SW200-1, na který montuje vlastní GMT modul vyvinutý interně. Výsledkem je cenově dostupný mechanický GMT s funkcí „office GMT“ (nezávisle nastavitelná GMT ručka, nikoli lokální hodinová ručka).

Základní technické údaje

Parametr Hodnota
Označení                                 FC-350
Základ                                                       Sellita SW200-1
Typ                                 Automatický
Funkce     hodiny, minuty, centrální sekundy, GMT, datum
Frekvence                                 28 800 A/h (4 Hz)
Počet kamenů                                 26
Rezerva chodu                                 38 hodin
Nátah                                 obousměrný automatický
Datum                                 na pozici 6 hodin
Stop-sekunda                                 ano
Ruční nátah                                 ano

Konstrukce

Základ Sellita SW200-1

Samotný strojek vychází z velmi rozšířeného kalibru Sellita SW200-1, který je konstrukční alternativou ETA 2824-2.

Zachovává tedy:

• robustní architekturu
  • snadný servis
  • vysokou dostupnost náhradních dílů
  • osvědčený automatický nátah

To je jedna z jeho největších výhod.

Vlastní GMT modul

Nejzajímavější částí FC-350 je modul GMT.

Frederique Constant nepoužívá Sellitu SW330 (která již GMT obsahuje), ale:

• vezme SW200,
  • přidá vlastní modul GMT.

Díky tomu může:

• zachovat nízkou cenu,
  • upravit ovládání podle vlastních představ.

Výrobce tento systém označuje jako "in-house modified movement with jumping hour GMT", i když samotný základ pochází od Sellity.

Typ GMT

FC-350 je:

✅ Office GMT

nikoli

❌ Traveller GMT.

To znamená:

GMT ručka se nastavuje samostatně.

Lokální hodinová ručka není skoková jako například u:

• Rolex GMT-Master II
  • Tudor Black Bay GMT
  • Longines Spirit Zulu Time

Proto je FC-350 vhodnější pro uživatele, kteří většinu času pracují s druhým časovým pásmem, než pro časté cestovatele.

Přesnost

Frederique Constant uvádí pro FC-350 tovární toleranci:

−5 až +24 s/den

Nejde tedy o COSC.

Ve skutečnosti bývá přesnost často lepší.

Výhody

✓ robustní základ SW200

✓ jednoduchý servis

✓ dostupné náhradní díly

✓ vlastní GMT modul

✓ nízká servisní náročnost

✓ tenčí konstrukce než klasické GMT Sellita

Nevýhody

• pouze 38 hodin rezervy
  • není to "true GMT"
  • nemá křemíkový krok ani modernější escapement
  • GMT modul přidává složitost při servisu oproti standardní SW200

Ve kterých modelech se používá

Nejčastěji:

• Classics GMT
  • Yacht Timer GMT
  • Runabout GMT
  • některé limitované edice Classics

Srovnání s konkurencí

Strojek Základ GMT               Rezerva
FC-350 Sellita SW200-1 + vlastní modul      Office GMT                38 h
Sellita SW330-2                integrovaný      Office GMT                56 h
ETA 2893-2                integrovaný      Office GMT                42 h
Miyota 9075                integrovaný     Traveller GMT                 42 h
Tudor MT5652                manufakturní      Traveller GMT                  70 h

Odborné hodnocení

Z hodinářského hlediska je FC-350 zajímavým kompromisem mezi cenou a funkcionalitou. Nejde o manufakturní kalibr v pravém slova smyslu, ale ani o běžný přeznačený Sellita. Frederique Constant využívá osvědčený základ SW200-1 a doplňuje jej vlastním GMT modulem, čímž nabízí technicky propracovanější řešení než pouhé použití standardního GMT strojku. Pro uživatele představuje výhodu snadná servisovatelnost a spolehlivost, zatímco z pohledu hodinářského nadšence je největší slabinou krátká 38hodinová rezerva chodu a skutečnost, že jde o office GMT, nikoli o cestovatelské (traveller) GMT. Přesto patří FC-350 ve své cenové kategorii mezi velmi dobře navržené kalibry.

Upraveno uživatelem Vit
  • Díky 1
Odesláno

Myslel jsem si , že to nebude až tolik inhouse , když je tam v tom zakomponovaná Sellita ….ale nemohl jsem zpochybnit tvrzení takové známé značky. Výraz hybridní mě pobavil a také potěšil ✌️ takže do svého podvědomí ho uložím ke strojku Alpina AL 555 , který také vychází ze Sellita 200. Proč však FC nevyužívá Sellitu 330 , nebo Soprod , to ví jen oni a mají tedy pro to své pádné důvody. 

každopádně jsou FC  krásné hodinky

díky za osvětu !!!

• Like 1
Odesláno
V 1. 7. 2026 v 6:19, Vit napsal:

https://www.kazdavterina.cz/luminiscence         - Díl 5

73078-5q-3.png

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...