Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Nejdřív jsem vůbec nechtěl chrona, jsou špatně čitelné, ciferník je přeplněny .. už vůbec ne Breitlingy. Teď mám dvoje. Nejdřív mi řízením osudu skončily v hodinkovnici klasické Navitimery. Naučil jsem se je postupně číst a nosit. Logaritmickou stupnici nosím nastavenou na aktuální kurz eura, aby se mi snadněji přepočítávali ceny na dovolené. Jen mi trochu překáželo pouhých 30m WR. Ale krom toho jsem si je dost oblibil. Takže když se objevily Navitimer 8 se 100m WR a šroubovací korunkou, hned se dostaly do hledáčku ...

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Trocha historie. CEO Breitlingu Georges Kern nechal oživit design oddělení 8, které vyrábělo palubní přístroje ~1930-40 letadel. Netroufám si tvrdit nakolik z původního designu se dostalo do finále, ale inspirace tu cítit je. Každopádně, pokud jste se těšili na 8dní rezervy nátahu (k čemuž název svádí), tak budete zklamaní.  8 tu odkazuje na název oddělení a v této verzi se hodinky osazují buď Etou, nebo B01 (teď B04). Já je mám ve verzi B01 se 70-ti hodinovou rezervou.

… zpět k mému příběhu. Po prvním zkouknutí jsem byl zklamán, že nemají logaritmickou stupnici – já mám osobně Navitimery spojené hlavně s logaritmickou stupnicí. Breitling moje tiché úpění vyslyšel .. napotvoru přesně opačně, než bych chtěl a řadu prostě přejmenoval na Breitling AVI.

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

V následující verzi zmizel nápis Navitimer z ciferníku a design se začal posouvat směrem, který mě nelákal a už jsem si mohl leda vyčítat, že jsem si nekoupil předchozí verzi a doufat, že ji potkám aspoň z druhé ruky. Takže když Karol hodil do zdejší inzerce Navitimer 8 ještě z první série s nápisem Navitimer, dlouho jsem nečekal.

Mám je zatím jen pár dní, takže si je užívám. Nemaji sice logaritmickou stupnici, ale baví mě, jak je oproti klasickým Navitimerům ciferník v zásadě klidný. Subciferníčky jsou v designu starých, dobře čitelných leteckých přístrojů. Každý trochu jiný a přesto celkově tvoří estetický ‚kokpit’. 

Hodinky to jsou na dnešní dobu velké – 43MM, ale to nějak k leteckým hodinkám a této značce patří a vlastně jsem se na to těšil. Nožky jsou kratší, takže hodinky drží lépe na ruce než klasické dlouhonohé Navitimery, ale má to i stinnou stránku, nasadit do nich kovový tah je na návštěvu servisu – já na to tedy trpělivost nemám. Taky trochu pruda je rozchod nožek 23mm. Kautchut do nich dávám 24mm bez problémů. Breitling NATO (modré) je taky 24mm a šedý seatbelt na foto je 22mm. Oboje tam kupodivu vcelku dobře jde a drží to pevně a spolehlivě. Jen stejně velké klasické Navitimery (43mm) mají mezi nožkama standardních 22mm, sluší jim to a není mi úplně jasné, proč tady Breitling cuknul na 23mm. Možná je to proto, že klasické Navitimery se světlou stupnicí působí vlastně ve stejném rozměru o dost menší ..?..

WR 100m, to mi chybělo k tomu aby se klasické Navitimery dostaly na ruku častěji. Tyhle se nebojím vzít do deště, korunka je šroubovací a má parádní závit. Rozepisovat se o kvalitách B01 asi nemá smysl, ta je stejná, přesná, jde vyrovnaně ať je puštěné chrono, nebo ne. Ovládaní chrona je přesné, s pořádným cvaknutím.

Antireflex je brutálně modrý, výkonný, ale vzhledem k tomu, že jsem je chtěl jako odolnější kousek, tak bych ocenil, kdyby byl jen vnitřní, bohužel je oboustranný.

• Like 4
  • Dát hlas 1

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...