Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno (upraveno)

Když jsem tenhle kousek objevil, tak jsem je v zavrhnul, že jsou sice hezké, ale kdo se má trápit se Seiko strojkem. Ale nedalo mi to, hledal jsem dál .. začetl se v hlubinách internetu a .. teď vám můžu popsat prvních pár společných dnů ..

Předně vzhled a stav. Malé 36mm, bílý jednoduchý cifr, datum. Spousty vlásečnic. Takové obyčejné .. vlastně nic moc.

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Jenže  mi tenhle rozměr dost sedí, a kvalita zpracování tu jednoduchost ciferníku krásně podtrhuje. Jen aplikované logo výrobce s nápisem Automatic. Pouzdro je jen důkladně vyleštěné a kupodivu to stačí. Sice chybí obvyklé kontrasty s broušenými plochami, ale pouzdro, ciferník i safír hází srovnatelné odlesky a hodinky tak působí jako jeden lesklý oblázek. Možná bych je snesl bez datumu, ale už jsem si na jeho vizuální podobu zvykl natolik, že si nejsem jistý. Datum je orámované leštěným kovovým rámečkem a hezky do ciferníčku zapadne. Ručičky, jak jinak, leštěné do vysokého lesku, s jedinou výjimkou a tou je vteřinovka, která je černá a nese na sobě ozdobu v podobě půlměsíce známu z některých pozdějších Credorů. Hodinové indexy jsou leštěné, aplikované, na 12-tce zdvojené. Záhada jsou minutové indexy, které nedovedu úplně popsat, vypadají jako vypouklé leštěné ťupky, pochybuju že je možné něco takového aplikovat, ale tištěné mi taky nepřijdou.

Ze kdy jsou. Jedná se o model SCVK001, který se vyráběl 199(1)2-1998. Podle 6-ti místného serialu a podle internetových návodů mohou být ze srpna 1996, takže brzy oslavíme třicátiny. Každopádně jsem je našel v Seiko katalogu z r.1993. Původní retail byl údajně kolem 115.000 JPY. Já je koupil loni, dráž, ale údajně v NOS stavu. Nevím, z čeho je ciferník, ale leskne se jak čerstvě nalakovaný a podle foto na internetech tyhle ciferníčky zdá se nedegradují (asi je 30 let zatím málo). Také jsem našel nějaké úvahy na téma, zda není náhodou datový věnec kovový. Je pravda, že lupou na něm nějaká struktura vidět je, ale stejně nevím, jak bych se to dalo poznat.

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Řemen a balení. Původní řemen se podle mě nezachoval. Dostal jsem je na lahvově zeleném, který se mi nelibí a vysvětloval by, proč se hodinky dlouho neprodali 😄 Hodinky jsem opatrně zkoušel na semišovém pásku, aby se ta lesklost trochu vyvážila, ale asi se mi víc líbí na lesklém krokodýlovi, který ji přirozeně doplnil (díky @jankoxxx). Seiko spona taky asi nikoho moc neosloví. Naopak moc hezká je krábka i s papírovým přebalem, k tomu dokumentace v japonštině, visačka s ustřihnutou cenou, co víc si přát. Nepodařilo se mi dohledat, jak vypadá to správné balení, tak se utěšuju, že je vše, jak má být. 

Shrnuto, na pohled hezké, ale co strojek.

Strojek. Tady se pro mě láme chleba. Po chvilce hledání jsem narazil na zajímavé články o jednorožci mezi Seiko strojky. Z některých kalibrů je možné chronometr udělat, některé se prý chronometry rodí. 4s35. Tohle jsem prostě potřeboval vyzkoušet. Údajně první z povedené 4s řady, s tovární specifikací +15/-10s. Následující 4s15 už měl smutnějších +25s/-15s. A přitom i tak zrovna ten stál u znovuzavedení mechanických King Seiko. Následník 4s71 (používal se myslím pouze u Credorů) je podle některých zdrojů jen 4s35 bez data se zdobením. 4s35 přitom rozhodně není ošklivý a díky safírovému průhledu je na něj hezky vidět. Ruční nátah, hacking, 25 kamenů, termokompenzovaná balančka i vlásek, na Seiko Hi-beat 28'800 A/h.

Předpár dny se mi vrátily z @ONYX servis hodinek. Moc času jsem na ně zatím neměl. Skvelá práce, jako obvykle. Jdou jako hodinky, bezpečně v rámci specifikace. Co jsem stačil vypozorovat, tak jdou v zásadě +6s/den a to odložené, na ruce, venku i doma. Možná je zkusím nechat ještě nechat poregulovat, protože by bylo škoda, aby tenhle potenciál zůstal nevyužitý.

Každopádně mě moc baví na ruce. Jednoduché, lesklé, a přitom za mě jdou i k tričku. Nevím, jestli to byl záměr, použít místo kalením modřené vteřinovky, vteřinovku natřenou matnou černou barvou, ale díky tomu mají nečekaně příjemné monochromatické kouzlo. A navíc si nemusím dělat hlavu s první vlásečnicí

Upraveno uživatelem nazdarhodiny
  • Like 5
  • Dát hlas 2
Odesláno

Super recenze, napsaná lidsky pohodově a přitom má vše podstatné. Takhle si dokážu představit celou knihu s recenzemi, to by bylo skvělý 🤞🏻👍🏻

Jsou to fakt krásný hodinky, tak si je náležitě užívej Tome🍀

Odesláno

Moc diky vsem za vsechny reakce.

Kdyz jsem si to po sobe dnes rano cetl, tak sem si dal predsevzeti, ze uz priste nic delsiho nebudu postovat vecer narychlo 🤦🏼‍♂️ O to vic potesi podpora @tikzot, diky Lukasi

Jeste prihodim detail pouzdra, na kterem si dal nekdo fakt zalezet

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...