Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Zdravím Vás pánové,

tohle je můj první příspěvek, přestože toto fórum sleduju už dobrého 1/4roku. Zdá se, že se tu schází povětšinou kvalitní sebranka, stejně založených "bláznů" jako jsem já.. což se mi líbí :) Až budu mít vybráno a nachystané finance, poprosím vás o pomoc po druhé ;)

Ale teď k věci..

Kamarádka našla na ulicích Londýna (konkrétně před Shakespearovým divadlem) hodinky Roskopf Patent - Brilliant Star, 51jewels Automatic se zadním šroubovacím krytem.

O co vás žádám, je pomoc při identifikaci nebo možá spíš, jestli o tomto výrobci někdo něco ví :)

Mr.Google mi vyhazuje jen kapesní hodinky a mluví o historii od roku 1835. Dále jsem našel kapesní hod. tohoto výrobce za USD22.50, takže si od toho moc neslibujeme!

..předem díky chlapi ;)

dsc0492p.th.jpg

Návštěvník Tada
Odesláno
..co přesně 51jewels znamená? Ď

51 kamenů - v ložscích hodinek se používají syntetické rubíny aby se omezilo tření - normální hodinky bez komplikací si vystačí tak s 15 kameny. V případě těchto Roskopfek, tam bude asi právě strojek právě tak s 15-17kameny a zbytek kamenů tam bude jen tak do počtu - v tom období to pár výrobců dělalo :)

Odesláno

To by mi tedy také zajímalo. Nemůžeš vyfotit strojek? Patent Roskopf je patent již z 19 století, jistý pan Roskopf si nechal patentovat, že u hodinek je možné zaměňovat mechanismus kroku bez nutnosti měnit zbytek strojku, tj. je možné použít krok kotvový, válečkový nebo kolíčkový. Účelem bylo z komponent strojku (ebauche) stavět levné hodinky. Nechal tak vyrábět kapesní hodinky s laciným kolíčkovým krokem a vytvořil tak proletářské hodinky a otevřel úplně nový trh. V americe např. hodinky za jeden dolar. Jednoduché laciné hodinky s kolíčkovým krokem se dělaly pozdějí i jako náramkové až do nástupu laciných kvarcek a digitálek. Navíc zpravidla neměly vůbec žádné kameny. Takže náramkové, automatické roskopfky s 51 kameny to je opravdu kuriozitka. Leda že by těch 51 kamenů byl ten diamantový prach na číselníku.

Návštěvník Tada
Odesláno

Na té fotce je to jasně vidět - ty ozubená kolečka naprosto zbytečně posázená kameny jen aby se jejich číslo zvedlo :)

Návštěvník Tada
Odesláno
..je pravda, že se rubíny dávaly pravé a syntetické až později?

No, ty syntetické se podle mě začaly používat už někdy koncem 19stol, ne-li dřív...

Odesláno

Hmm, zajímavé. Co je na tom ale ten Roskopf to tedy netuším. Roskopf je podle mne kolíčkový krok, sloupková konstrukce, velký perovník, to tady tedy nevidím. Nebo jestli tím myslí ten modulární vyměňovací krok. Nebo je vespod pod tou tunou kamenů kolíčkový krok?

Návštěvník Tada
Odesláno
Hmm, zajímavé. Co je na tom ale ten Roskopf to tedy netuším. Roskopf je podle mne kolíčkový krok, sloupková konstrukce, velký perovník, to tady tedy nevidím. Nebo jestli tím myslí ten modulární vyměňovací krok. Nebo je vespod pod tou tunou kamenů kolíčkový krok?

Podle mě jde jen o použití kdysi známého jména v nějaké inkarnaci ze 60tých let...

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...