Přejít na obsah

dknespl

Členové_50
  • Příspěvky

    1 837
  • Registrace

  • Přítomen

Vše od uživatele dknespl

  1. Novinka z roku 1683 :-). Campaniho papežské noční hodiny. V kapesních hodinkách provedeno opakovaně v 19. století (Vacheron Constantin), v moderní době a v náramkových prvně Audemars Piquet 1991, později Uhrwerk, Arnold a syn a asi další. Ale jeden novej fór tam přeci jen je. Ta "podsvícená" hodina (která odkazuje i k původním nočním hodinám). Zatímco u jiných výrobců se číslička otáčejí vždy po 90 stupních, tak zde se jsou hodiny posunuty při výběhu o 135 a při náběhu o 45 stupňů, tj až když je ta hodina aktivmí, přejde na bílé pozadí, tj. se "rozsvítí". To je fakt dobrej nápad. Navíc tedy jde ta vandrující hodina proti směru hodinových ruček, což nevím zda je úplně šťastné.
  2. To jo, na tom nic není, ostatně první plast na světě byl právě z mléka, resp. tvarohu, tj. z kaseinu. Ve Švýcarsku se z mléka speciální plasty a barvy normálně vyrábí.
  3. Na to video to mohla být animace, a aukce byla sice ohlášena, ale Meylan to mohl mít od začátku vymyšlené, že to s humbukem stáhne :-)
  4. Proč si myslíte (ti kdo si to myslíte), že ty hodinky byly fyzicky vyrobený?
  5. Jak někdo psal v diskusi na hodinkee, výborný by bylo, kdyby podle toho číňani udělali repliku :-) Do toho bych šel.
  6. Tak už to stáhli. Hodinky na aukci nebudou. Otázka tedy je jestli to není fór na druhou - totiž, že neexistovaly ani hodinky (byl to jenom render), a že možná neexistuje ani hrozba žalobou :-)
  7. Máte už někdo nový Mac Book Pro? Jak vám vyhovuje ta nizounká klávesnice? Zkoušel jsem v krámě, a dost mi to vyděsilo.
  8. V pondělí 4.6. zavřeno, úterý, středa svátek.
  9. Nevím proč, ale připomíná mi to krabičku od Rothmansek.
  10. Nevíte někdo jak přesně funguje posílání a příjem SMS mezi "Zprávami" na macu a iphonem. Proč se ptám - dnes jsem si zapomněl doma telefon a s údivem jsem zjistil, že mi do maca (a z něj) chodí SMS (myslím skutečné SMS ne imessage), přesto, že jsem za x firewally a doma i v práci na dhcp.
  11. Jen bych upřesnil že nezaniklo tak docela, ale přestěhovalo se. Ne tedy do Humpolce, ale do Děčína. http://www.muzeumhodin.info/decin_prohlidky.htm
  12. Su Sungovy hodiny byly vodní hodiny, tj. rovnoměrnost jejich chodu byla dána rovnoměrným přítokem vody. Jsou skutečně prvními známými hodinami, které použivaly krokový mechanismus. Evropské vodní hodiny v antice a středověku pracovaly na principu stabilního přítoku vodu ze zásobní nádrže do "měřící nádrže" u níž byla odečítána hladina (jak píše kolega přede mnou). To buď přímo, nebo pomocí plováku spojeného lanem s ukazovacím mechanismem. Hodiny tedy "šly plynule". Su Sung naproti tomu měl jakési vodní kolo po obvodu s miskami, do kterých natékala voda a byl vybaven pákovým mechanismem s protizávažím, který se uvolnil vahou misky vždy až v okamžiku kdy miska byla plná vody, závaží se převážilo a kolo se dalo do pohybu, aby bylo záhy zachyceno druhým ramenem páky a opět se čekalo až se miska naplní a závaží na páce se převáží. Tj pohyb se střídavě zastavoval a pouštěl, což je přesně princip kroku v hodinách, i moderních. V moderních hodinách však pravidelnost chodu není dána tokem vody, ale oscilátorem - kyvadlem nebo setrvačkou. Kyvadlo ani setrvačka však neřídí otáčení soukolí přímo, ale právě pomocí krokového mechanismu. Nejčastějším krokovým mechansmem v hodinkách je právě krok kotvový, který pracuje obdobně jako Su Sungův krok. Jedno rameno kotvy zachytí zub a vypustí ho až v okamžiku kdy ji posune ve své krajní poloze oscilující kyvadlo (nebo v hodinách setrvačka), kolo se začne pohybovat, ale na opačné straně ho zachytí druhé rameno kotvy, zase až do okamžiku než do něj "drkne" kyvadlo (nebo setrvačka). Takhle slovně se to děsně blbě vysvětluje. Na internetu je spousta animací, stačí použít google a hledat třeba "anchor escapement". Jinak ano je to pravda, byl to regulátor, a byly to čínské su sungovy hodiny a ano funguje to principielně stejně jako v dnešních hodinkách.
  13. dknespl

    ETERNA SONIC cal. 1550

    Ebay - buďto vrak strojku nebo tam zrovna někdo rozprodává součástky. Nebo mrkni na cousinsuk.com, tam maji pod ESA 9162 ten RC Unit (4245) jako alternativu z Omega 1250, stojí teda balík. Anebo boley.de, tam vypadá, že by taky mohli mít, levnější, ale jen na dotaz, tj. není jisté, že skutečně je.
  14. Jakou offline navigaci na ipad? Celou Evropu. Placenou.
  15. Prázdniny, dovolené - od středy 15.7. až do konce července omezený provoz, vždy raději před návštěvou volejte.
  16. Do konce týdne (1 - 3. 7. 2015) otevřeno do 15 h. Od úterý příští týden (7.7.) zase normálně.
  17. Tak se k tomu také ještě vyjádřím :-) Josef01 má pravdu, pro poledne jsem záludně vybral nejmenší odchylku azimutu. Ta analemna se nám k horizontu naklání, takže během roku udělá pro příslušnou hodinu větší rozdíl v azimutu než těch ideální 4 stupňů. Nicméně je otázka co budeme porovnávat. Jsme na 50 rovnoběžce. Používáme SEČ (letní čas je jasné každému skautovi, že si musí posunout o hodinu). Nejdřívější západ Slunce máme letos v 15:43 a to 12.12. (pokročilí si mohou rozmyslet proč to není 21.12 a proč Lucie noci upije, ale dne nepřidá). Ráno neuvažujeme, ráno skaut spí. Určováním severu po 15:43 se nazabýváme, protože to nemáme přes rok s čím porovnat, protože v zimě je Slunce pod obzorem a nemám na co namířit ručku Primek. Max rozdíl v azimutu Slunce pro 15:30 je cca 28 stupňů, jenže to jsou krajní hodnoty mezi maximem a minimem, tj od střední hodnoty to je 14 stupňů. Máme českého skauta, ten skautuje na Sázavě, tj kolem 15 poledníku, tj mu Primky ukazují skoro střední místní čas. Jinak samozřejmě může nabrat ještěch cca 4 stupňů chybu (ne 7,5 ale 4 na východ, 3,5 na západ od 15). Tj. pokud skaut určuje sever těsně před západem Slunce, v Jablůňkově (tam zapadá slunce o 15 minut dříve, tj ve stejnou dobu je jeho azimut cca o 3.5 stupně západněji), 12.12., navíc je těsně nad horizontem tj plus refrakce, otázka je jak je vysoko (nadm. výška) atd. atd. - tj. má kliku chyby se mu odečtou a on se cca o 10 stupňu sekne, kdyby byl v Aši sekne se o 18 stupňů. Otázka je také jak skaut drží hodinky, zda měří skutečně azimut (v horizontálních souřanicích, kde má ten zjevný horizont (to není ten ideální astronomický jako na moři), nebo zda měří směrem k tomu Slunci, nakloněné podle aktuální deklinace. No suma sumárům, řekl bych že Primkama lze určit azimut s přesností +- 20 stupňů, což pro dělostřelce asi nestačí, ale skautovi k orientaci mapy ano. Navíc skaut chodí na tůru od května do září, kdy je čas rovnice max 6 minut a jak jsem psal na Sázavu (tj kolem 15. poledníku), a ztratí se nejčastěji kolem poledne, tj. v ideálních podmínkách jsou Primky přesnější než buzola :-)
  18. Odchylka azimutu Slunce v okamžik středního poledne (to co ukazují hodinky) od jihu (zeměpisného, nikoliv magnetického) je díky efektu analemny (tj. časové rovnice) max cca 4 stupně. Magnetická deklinace (odchylka magnetického a zeměpisného severu) v našich šířkách a v tomto roce (dlouhodobě magnetický pól migruje) je 3 stupně. Tj přesnost určení jihu v poledne po celý rok podle hodinek je cca stejná jako podle buzoly, navic nepřesnost při odečtu (nasměrování ručky ke Slunci) je zcela jistě souměřitelná s touto tolerancí. Tj klidně podle hodinek vzhůru na sever! (nebo na jih) Když nepomůžou hodinky zkusit lišejník, mraveniště a věže kostelů. Skautingu zdar!
  19. Tak nevím jestli to patří sem nebo do rubriky "Nezávislí hodináři" :-) (zdroj: https://www.facebook.com/sarpanevawatches)
  20. Tak už se prej prodaly i ty nejdražší ve zlatě (prej okolo 25.000 USD) https://instagram.com/p/1gMa-vFzmN/embed/captioned/?v=4
×
×
  • Vytvořit...