Jump to content

Recommended Posts

Posted

K napsání tohoto příspěvku mě inspirovala odpověď tolji zde:

http://forum.chronomag.cz/index.php?showto...mp;#entry306014 .

Jako pamětník pamatuji na akci tehdejšího národního podniku Klenoty, která trvala dlouhá léta a v rámci které bylo možno za levný peníz vyměnit staré primky za tzv. renovované. Tímto způsobem jsem kdysi dávno získal i vyobrazené hodinky.

Pokud mi paměť slouží, fungovalo to asi takto: za jakékoliv staré i nefunkční primky bylo možno získat tzv. renovované. Osobně se domnívám, že se Klenoty a výrobce tímto způsobem zbavovali neprodejných starých zásob - například tyto hodinky byly koupeny v roce 1973, i když oficiální produkce kal. 50 a 52 skončila v r. 1971.

Cenové relace byly následující:

- základní provedení 90 tehdejších Kčs

- zlacené pouzdro +100 Kčs

- datumka + 40 Kčs,

takže vyobrazené hodinky stály závratných 230 Kčs. Dodnes spolehlivě šlapou, za celou dobu byly 1x na čištění.

Neví někdo z odborníků - pamětníků o této záležitosti více? Jestli to byly opravdu skladové zásoby celých hodinek, nebo skládačky z různých skladových dílů, popř. opravdu renovace - starý strojek do nového pouzdra apod.?

Škoda jen, že v této akci zřejmě zmizelo hodně starých pěkných hodinek - například tátovy pavouky z počátku 60 let (BTW s centrální vteřinovkou někdy v r. 1963 - to musel být kal. 55?). Teď bych s nimi dělal parádu, určitě by je někdo spravil.

Prohledal jsem fórum celkem důkladně, ale na toto téma jsem zde žádnou zmínku nenašel. Pokud jsem hledal špatně, předem se omlouvám.

Images are visible only to registered users. Please register or sign in to enable full experience.

Posted

Čert ví jaké byly všechny důvody, určitě to nebyl prodej ležáků. Hlavní důvod byl centralizace oprav do jednoho místa (Poříčí nad Sázavou), snížení nákladů a taky zrychlení inkasování peněz.

Pouzdra "pavouk" stála vždycky za starou bačkoru, proto se moc dlouho neudržela.

Stejný systém se uplatnil třeba při opravách motorů Trabant, dokonce se mi povedlo za ten "utavenej" dostat nepoužitou funglovku protože jim došly ty opravené.

Posted

Takže tyhle hodinky jsou nejspíš opravdu skládačka - původní renovovaný strojek v novém pouzdře? Pokud ano, byla ta renovace opravdu perfektní - až do čištění nebyla na strojku žádná stopa po tom, že by nebyl nový (škrábance apod. - ty se tam objevily až po čištění v tehdejším Saturnu).

Posted

[quote name='Widloun' date='12.8.2009 - 15:43' post='306216'(škrábance apod. - ty se tam objevily až po čištění v tehdejším Saturnu).

A sakra, tak to jsem byl já nebo někdo z mých spolubojovníků. :suicide_anim:

Posted

Jen tak pro zajímavost:

Průměrná mzda v roce 1973 byla 2237 Kčs, průměrná mzda v první čtvrtletí 2009 je 22328 Kč, což je skoro přesně 10x více. Z toho plyne, že dnes by takové hodinky stály ~2300 korun. Na druhou stranu tehdy byly nájmy třeba i jen 100 korun, takže efektivně byly hodinky ještě levnější. Ale nejsem pamětník, takže klidně může někdo doplnit :)