Hugo14 Odesláno 1. září 2009 Nahlásit Odesláno 1. září 2009 Proč Alba Riki Watanabe? Už dlouhou dobu jsem si chtěl koupit nějaké hodinky s japonským strojkem. Ale nějak jsem nevěděl jaké. Design japonských hodinek není většinou to, co se mě bere u srdce. U potápek mi vždycky něco vadí ? luneta, ručky nebo ciferník. Například mi tak nějak vadí ty šipky ukazující na indexy ve formě koleček. Nebo tzv ?bullet? indexy. Oblekovky mi také moc nesednou ? často je datumka lemována vysokým kontrastním okrajem a to mi prostě vadí. Ano, mluvím převážně o Seiko 5 a vím, že jsou i jiné, vyšší, řady, ale ani tam si nedokáži najít to pravé ořechové pro mne, možná nějaké Seiko Spirit. Takže zatímco někomu třeba Seiko Alpinist učarovaly, mě se prostě vůbec nelíbí. Už to pomalu vypadalo na předělávku nějakých potápěčských Seiko od Yobokies s nějakým ?evropštějším? vzhledem, když jsem si vzpomněl, že Kubson míval na svém shopu nabídku Alba Riki Wanatabe. Už je tam pravda nemá, ale vzpomínka mě motivovala pátrat dál. Kdo je Riki Watanabe? Riki Wanatabe je snes již zasloužilý japonský designér. Něco drobností o jeho kariéře je k nalezení třeba tady. Krom hodinek o kterých tu je řeč patří mezi jeho známou tvorbu nábytek z kartónového papíru (lidově papundeklu). No prostě jak z citátu z jednoho filmu: Japonci ? divná rasa. Pokud jde o hodinky, Riki Watanabe občas navrhne design celé kolekce hodinek, které produkuje Seiko. Ten design je ale hodně odlišný od toho, co Seiko normálně vyrábí. Subjektivně - je takový ?japonský?, hravý a vtipný. Osobně vzhledu těchto hodinek říkám ?bambus a papír?. Jsou vyráběny ve třech barevných kombinacích ? s ciferníkem stříbrným, světle béžovým a černohnědým. Stříbrný ciferník jsem nechtěl a hodinek s tmavým ciferníkem už několik mám. Takže jsem zvolil verzi béžovou. Kde jsem je koupil? Přestože tento model už zřejmě není ve výrobě (aktuálně se vyrábí hodinky s indexy ve formě číslic), jsou běžně k dostání na Ebay i u dalších obchodníků, prakticky výhradně pouze japonských. Někde jsem totiž narazil na informaci, že hodinky tohoto brandu jsou určeny pouze pro japonský trh. Pokud ano, zlatý internet. Hodinky jsem nakonec koupil na Seiya Japan a přišly mě na 199 USD (placeno pay-pal) včetně pošty. Krémový model v nabídce sice není, ale stčil jeden mail a bylo jasno - je možné ho mít.Z Japonska jsem je měl na stole za 5 dní (v pátek ráno jsem je objednal a zaplatil, Seiya-san je v neděli odeslal a v úterý byly u páníčka). Celnicí díky nízké ceně (tj do 150Eu) prošly bez povšimnutí. Přišel poctivě zabalený a vystlaný balík, z něhož jsem vytáhl krabičku s hodinkami a katalogy Seiko, Casio a Alba Riki. Komunikace s prodejcem je skvělá, služby též, mohu jen doporučit. Hodinky samy jsou baleny v takřka běžné kartónové krabičce. Na první pohled nic moc, zdálo by se. Ale na druhý to docvakne. Jednak je zajímavě potištěna čísly (stejný font jako na současných hodinkách) a jednak si člověk uvědomí, že Riki Wanatabe dělal právě i papírový nábytek. Takže stále ve stejném duchu, zapadá to do sebe. U hodinek byl přiložen japonsko ? anglický návod. V čem to je namontové? Pouzdro hodinek je z nerezové, leštěné ocele. Dýnko je s průhledem na strojek. Vodotěsnost je přímo na hodinkách udávána jako Water resistant, což odpovídá 30 metrům. Koneckonců ? nejsou to potápky, ale hodinky na denní nošení. Průměr dýnka je 36,5 mm bez korunky, 38 mm s korunkou. Rozteč nožek je pak 18 mm. Přestože to jsou dnešním pohledem malé hodinky, jsou i na mé tlapě stále elegantní. Nevypadají totiž tolik subtilně, jako třeba hodinky od Nomosu. Hodně tomu napomáhá prakticky neexistující luneta, ale také celková výška. Ta je 13 mm. Což není málo a je srovnatelné s mnohými chronografy. Ale jak píši výše, nijak mi to nevadí a napomáhá to celkovému vzezření hodinek. Dalším důvodem pro tuto výšku bude prostorové členění ciferníku. Ale o tom až za chvilku. Pouzdro je završené cylidrickým sklíčkem. To je z tvrzeného plastu, jak je u japonské produkce časté. Co je tedy vidět? Co mne těchto hodinkách uchvátilo je neuvěřitelná hravost a současně jednoduchost ciferníku a ručiček. Jak už jsem psal, vybral jsem si variantu světle béžovou. Přesnější by ale bylo napsat, že ciferník má barvu blízkou slonové kosti nebo něco jako ?světlá vintage bílá?. Prostě bílá s lehkým nádechem do krémova. Ciferník je rozdělen na tři sekce. Vnitřní je kruh vyplněný prolisy ve tvaru soustředných kružnic. Jsou zde také natištěny nápisy Riki a AUTOMATIC. Nutno říci, že bez jediného kazu. Stejně tak jsem nenašel kaz ani jinde na hodinkách. Střední část ciferníku je pak hladké mezikruží bez prolisů. Jejho povrch je matový. Jeho matování je ale při bližším pohledu tvoří velmi jemné paprsky. Tak trochu něco na způsob tzv. novoměstských, jenže v diametrálně odlišné intenzitě a jemnosti provedení. Na pozici 3 je pak okénko datumky. Zatímco dvě vnitřní sekce jsou tvořeny jen jinou povrchovou úpravou částí jednoho kusu, vnější mezikruží je tvořeno dalším dílem, připevněným na spodním. Má stejnou povrchovou úpravu jako prostřední sekce ciferníku. Minutové indexy jsou na ciferníku natištěny, ale hodinové jsou opět každý ze samostatného kusu, lepené na vnější sekci ciferníku. Jsou natřeny kovově šedou barvou a přečnívají toto vnější mezikruží nad střední sekci ciferníku. Tvoří tak něco jako startovací bloky v plaveckém bazénu. Podle mého velice krásný detail. Jenže hravost designu tím ještě nekončí. Vše je totiž doplněno ručkami. Začněme třeba hodinovou. Sahá jen k hraně vnitřní sekce ciferníku. Designem je to takový skeleton, kdy jak dutina, tak i obě ?kosti? skeletonu mají stejnou šíři. No a protože stejnou šíři má i minutová ručka, jejich pohyb při vzájemném překrytí dělá očím dobře. Minutová ručka sama sahá zase k hraně středního mezikruží ciferníku (a je tedy fyzicky nad hodinovými indexy ? mimo jiné proto ta větší zástavbová výška). No a vteřinová ručka dosahuje přesně minutové indexy. Všechny ručky jsou natřeny matnou černou barvou. Co v nich tiká? Antož toto hodinky jsou z nízké cenové kategorie, je jasné, že nebudou osazeny žádným high-end strojkem. Ve skutečnosti v nich šlape strojek Y675. Není to nic jiného, než rebrandovaný kalibr Seiko 7S26. Tedy strojek s automatickým nátahem a v tomto případě pouze ukazatelem data. Jedná se tedy o běžný a levný strojek. Což ale není synonymum slova šunt. Je naopak znám pro svoji odolnost, danou například i konstrukční jednoduchostí. Takže trochu podrobněji: Automat o frekvenci 21.600. Strojek nemá ?ruční přítah?. Nicméně na rozběhnutí hodinek po odstávce jimi stačí opravdu trochu zatřepat v ruce a běží. Jsem zaměstnáním kancelářská krysa a při běžném nošení a odkládání na noc na stůl se přes den v pohodě plně natáhnou. Rezerva chodu pak činí nějakých 45 hodin. Strojek má na evropské poměry poněkud nezvyklý přenos pohybu rotoru na nátah péra. Využívá dvou západkových ramen, která jsou na jednom konci upevněna excentricky na kole hnaném rotorem. Na opačném konci jsou pak opatřena západkami a roztáčí kolo, které pak přímým převodem natahuje pružinu. Rotor má nátah v obou směrech otáčení. Vysvětluje se to poněkud obtížně. Jednodušší je toto sledovat pod proskleným dýnkem. Při tom je možné také si všimnout, že strojek nenese ani nejmenší známku jakéhokoliv zdobení. Prostě čistě syrová strojová výroba. Ale na druhou stranu precizní, žádná čínská plechařina. Nikde není vidět jakákoliv užvejklá hrana, tříska nebo tak něco. Prostě to, čemu se říká ?jemná japonská mechanika?. Datum je možné rychle nastavit při povytažení korunky do první polohy. Jeho překlápění není okamžité, jako je zvykem třeba u strojků ETA. Trvá cca hodinu a půl. Mě osobně tohle ani v nejmenším nevadí. Denní přesnost tohoto strojku je někde deklarovaná na +/- 60s, někde na +/- 30s. Moje hodinky dělají z výroby do -5 s / den. Při pohledu na strojek mne prostě těší, že je někdo schopen vyrobit kvalitní jednoduchý automatický strojek za tuhle cenu. Na čem to drží? Řemen je asi nejslabší místo hodinek. Dodaný řemen je ze světle hnědé kůže, která k hodinkám barevně docela pasuje. Má šíři 18mm po celé délce. Je jemný a tenký. Provedení se mi už tak dobré nezdá. Dále je na něm vidět, že hodinky jsou primárně pro japonský trh. Je prostě krátký. Mám obvod zápěstí mezi 19 až 20 cm a řemen zapínám předposlední nebo poslední dírce. Což mi trochu vadí. Navíc je tu jeden dost subjektivní problém. V létě se docela dost potím. A tenhle řemen díky své konstrukci pot z ruky silně saje. Následně pak moc nevoní. Dalo by se říci, že je cí***. Dost cí***. Takže ve výsledku asi dojde brzy k náhradě. Jak to šlape v provozu? Za sebe mohu říci, že dobře. Příjemný design. Netradiční, hravý, ale přitom jednoduchý. Prostě se mi líbí a za tu cenu nelze říct nic jiného, než že skvělá koupě. Jako ?causal watch? je mohu jen doporučit.
skik Odesláno 1. září 2009 Nahlásit Odesláno 1. září 2009 Pěkná a podrobná recenze zajímavých a cenově dostupných hodinek... Díky
qasper Odesláno 10. července 2012 Nahlásit Odesláno 10. července 2012 pěkná recenze, pro mě hodně nových informací dekuji
Quido Morava Odesláno 11. července 2012 Nahlásit Odesláno 11. července 2012 Moc príma napsaná recenze; zajímavé a neotřelé, přitom levné hodinky (sice ne můj vkus, ale objektivně opravdu zajímavé)......smekám
chicon Odesláno 14. července 2012 Nahlásit Odesláno 14. července 2012 Výborně napsaná recenze!!! Jen ty hodinky nejsou moc můj šálek kávy. Fakt si nemůžu pomoct, ale na první pohled mi hrozně připomněly hodiny, co bývaly (a vlastně ještě pořád jsou) všude na vlakových nádražích
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se