tombed Odesláno 30. dubna 2010 Nahlásit Sdílet Odesláno 30. dubna 2010 Hele Tome co je na tom směšného? Nějak tomu nerozumím. Někdo chce udělat anketu (lepší než o fejcích) a dokonce věnovat hodnotnou cenu. Že se malý Péťa osype když vidí Onion, na tom nic nemění. Vždyť nemusí reagovat, když se mu něco nelíbí. Určitě by to bylo lepší, než ty jeho offtopic stupidní rádobyironické poznámky. Kamile směšného nic, jen souhlasím s Peťou, se seminárkami se Onion netají a to, že si kupuje zpátky reputaci, to si myslím i já... Ale mám období míru, a tak jako jsem se nevyjadřoval v TomAntově anketě, nebudu se vyjadřovat ani v tomto vlákně... jen mi přišlo, že Biker vystihnul trefně jádro pudla Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Návštěvník SukHoi Odesláno 30. dubna 2010 Nahlásit Sdílet Odesláno 30. dubna 2010 Hele Tome co je na tom směšného? Nějak tomu nerozumím. Někdo chce udělat anketu (lepší než o fejcích) a dokonce věnovat hodnotnou cenu. Že se malý Péťa osype když vidí Onion, na tom nic nemění. Vždyť nemusí reagovat, když se mu něco nelíbí. Určitě by to bylo lepší, než ty jeho offtopic stupidní rádobyironické poznámky.offtopic je celé tohle vlákno - nováčkům tu mejeme p...l za stupidní dotazy atd... bla bla bla Wikipedia a příslušný odstavec Modern usage The word "gentleman" as an index of rank had already become of doubtful value before the great political and social changes of the 19th century gave to it a wider and essentially higher significance. The change is well illustrated in the definitions given in the successive editions of the Encyclopædia Britannica. In the 5th edition (1815) "a gentleman is one, who without any title, bears a coat of arms, or whose ancestors have been freemen". In the 7th edition (1845) it still implies a definite social status: "All above the rank of yeomen". In the 8th edition (1856) this is still its "most extended sense"; "in a more limited sense" it is defined in the same words as those quoted above from the 5th edition; but the writer adds, "By courtesy this title is generally accorded to all persons above the rank of common tradesmen when their manners are indicative of a certain amount of refinement and intelligence". The Reform Act 1832 did its work; the "middle classes" came into their own; and the word "gentleman" came in common use to signify not a distinction of blood, but a distinction of position, education and manners. By this usage, the test is no longer good birth, or the right to bear arms, but the capacity to mingle on equal terms in good society. In its best use, moreover, "gentleman" involves a certain superior standard of conduct, due, to quote the 8th edition once more, to "that self-respect and intellectual refinement which manifest themselves in unrestrained yet delicate manners". The word "gentle", originally implying a certain social status, had very early come to be associated with the standard of manners expected from that status. Thus by a sort of punning process the "gentleman" becomes a "gentle-man". In another sense, being a gentleman means treating others, especially women, in a respectful manner, and not taking advantage or pushing others into doing things they choose not to do. The exception, of course, is to push one into something they need to do for their own good, as in a visit to the hospital, or pursuing a dream one has suppressed. In some cases its meaning becomes twisted through misguided efforts to avoid offending anyone; a news report of a riot may refer to a "gentleman" trying to smash a window with a dustbin in order to loot a store. Similar use (notably between quotation marks or in an appropriate tone) may also be deliberate irony. Another modern usage of gentleman- is as a prefix to another term to imply that a man has sufficient wealth and free time to pursue an area of interest without depending on it for his livelihood. Examples include gentleman scientist, gentleman farmer, gentleman architect[2], and gentleman pirate. The term is used in the United States Code of Military Justice in a provision referring to "conduct befitting an officer and a gentleman." Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Návštěvník Tada Odesláno 30. dubna 2010 Nahlásit Sdílet Odesláno 30. dubna 2010 SukHoi: Tak to tu nejsme Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Návštěvník SukHoi Odesláno 30. dubna 2010 Nahlásit Sdílet Odesláno 30. dubna 2010 SukHoi: Tak to tu nejsme tak pak ještě tohle Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Návštěvník Tada Odesláno 30. dubna 2010 Nahlásit Sdílet Odesláno 30. dubna 2010 tak pak ještě tohle Ten odsud snad odešel ne? Pokud se tedy pod jiným nickem nevrátil Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Diamondking Odesláno 30. dubna 2010 Nahlásit Sdílet Odesláno 30. dubna 2010 ....jo, už tady dlouho nebyly hádky..tak do toho pánové gentlemani Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
jankoxxx Odesláno 30. dubna 2010 Nahlásit Sdílet Odesláno 30. dubna 2010 ....jo, už tady dlouho nebyly hádky..tak do toho pánové gentlemani x2 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Návštěvník SukHoi Odesláno 30. dubna 2010 Nahlásit Sdílet Odesláno 30. dubna 2010 OT: jestli jsem vyhrál ty longíny tak je odkazuji Tadovi Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Dantechno Odesláno 30. dubna 2010 Nahlásit Sdílet Odesláno 30. dubna 2010 (upraveno) Gentleman je rovny clovek ktery riky co si mysli a kdyz si mysli neco, o cem si mysli ze by mohlo nekomu ublizit, tak to nerika. Nikdy neporusi svoje zasady a kdyz je porusi, dlouho ho to mrzi. EDIT: Snad jsem se vyjadril dost jasne Upraveno 30. dubna 2010 uživatelem Dantechno Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
XXXfazerXXX Odesláno 30. dubna 2010 Nahlásit Sdílet Odesláno 30. dubna 2010 Gentleman je rovny clovek ktery riky co si mysli a kdyz si mysli neco, o cem si mysli ze by mohlo nekomu ublizit, tak to nerika. Nikdy neporusi svoje zasady a kdyz je porusi, dlouho ho to mrzi. EDIT: Snad jsem se vyjadril dost jasne na pedchozi strance,zrovna vo tobe pisu.......ale jinak si to trefil pekne...jak je neco zadarmo,tak se strhnes-i kdyz je to rozflakany Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Diamondking Odesláno 30. dubna 2010 Nahlásit Sdílet Odesláno 30. dubna 2010 Gentleman - šlechetný člověk. V Anglii slove tak ona třída společenská, jež zaujímá místo mezi šlechtou a nižší třídou, pak vůbec lidé uhlazených mravů. V Americe sluje tak každý člověk, jenž vyniká poctivostí a ušlechtilostí ducha, nehledíc na rod, vzdělání nebo bohatství. Množného čísla ? gentlemen ? užívá se jako oslovení nebo při přátelském pozdravu. [Gentleman] jest v Anglii též titul muže, jemuž dovoleno nositi zbraň, ale jenž nemá titule šlechtického. Gentlemanem se člověk nerodí, nýbrž stává. Gentleman je produktem umění, konkrétně zušlechťování. Je důsledkem výchovy a vzdělání; formování vkusu a charakteru. Novověký gentleman je následníkem středověkého rytíře, jehož mnohé charakteristiky, např. ohleduplný a galantní vztah k ženám a dívkám, sdílí. I když je schopen bojovat, je v jednom aspektu pro gentlemana klíčové -, důraz na vojenské ctnosti, jenž je pro rytíře konstitutivní, je u gentlemana fakultativní. Zatímco rytíř byl válečníkem sui generis, tak řečeno na plný úvazek, gentleman jim není, alespoň ne nutně; i když za určitých okolností bojovat musí. Naopak, u gentlemana - na rozdíl od rytíře - je důraz na vzdělání a státnictví. Gentleman vzdělaný být musí. Stačí to tak... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Skalamander Odesláno 30. dubna 2010 Nahlásit Sdílet Odesláno 30. dubna 2010 Budiž dostatečným důkazem mého gentlemanství to, že jsem odpověděl ještě dřív, než byla za odpověď přislíbena výhra Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
odklizec Odesláno 30. dubna 2010 Nahlásit Sdílet Odesláno 30. dubna 2010 Virtuální fórum gentlemanů je nereálné. Zde se nevstupuje za vlastnosti, které tě gentlemanem dělají. Bohužel. Ja bych to upresnil. Ono to asi neni realne v nasich koncinach. Staci se podivat na jakekoliv jine ceske nebo slovenske forum. Co je zajimave, ze v zahranici to mnohdy funguje? Uz driv jsem tu uvadel priklady hodinkovych for, kde se s necim podobnym proste nesetkate? Lidi jsou tam k sobe korektni a respektujou nazor toho druheho. Nejake diskuze ohledne adminem stanovenych pravidel tam proste neexistujou. A kdyz to nekomu ujede, sam se nakonec omluvi tomu koho urazil. A nemyslim si, ze by tahle fora byla sterilni, nebo mala mensi navstevnost nez chronomag? A jeste jeden priklad z vlastni zkusenosti. Zhruba v dobe, kdy jsem vice mene opustil tohle forum, jsem si zalozil forum venovane fotakum. Prisaham na holy pupek, ze jako moderator jsem musel za 3 roky fungovani dat jeden jediny ban totalne neprizpusobivemu clovekovi. Krome spamu jsem nesmazal nebo nezeditoval asi ani jeden jediny prispevek. Absolutne se mi taky nestalo, ze bych musel resit nejake veci ohledne pravidel, nebo nekomu domlouvat. Nevim cim to je? Ze by proto, ze je tam kazdy odjinud, z jine kultury a prostredi a snazi se drzet? Ale fakt to funguje. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
dizi Odesláno 30. dubna 2010 Nahlásit Sdílet Odesláno 30. dubna 2010 Pozrime sa na to takto: fórum vzniklo približne pred 5timi rokmi, kedy ešte pripojenie na internet nebolo samozrejmosťou. Neviem sa dopátrať k presným štatistikám, ale v roku 2005 bolo ešte bežné dial-up/DSL pripojenie kde sa platilo za objem prenesených dát. Teda "bežní" ľudia jednak nemali peniaze na celodenné surfovanie po inete a jednak fórum nebolo, aspoň u nás, tak zaužívanou formou komunikácie. Preto sem chodila o niečo vyberanejšia spoločnosť. Teraz má neobmedzené pripojenie na inet oveľa viac ľudí, zaregistrovať sa môže naozaj každý a nikoho odtiaľto nevyhadzujeme. Kto tu prišiel pred tými rokmi, neprišiel predávať. Ľudia až neskôr objavili možnosti obchodovania na internete, tak sa toho chopili. A "gentleman" je ten, ktorý tu neprišiel predávať ani sa hádať, ale diskutovať. To je odo mňa asi všetko. P.S.: ospravedlňujem sa, že si tu moc o hodinkách nepíšem, môj vkus musí ešte dozrieť. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Návštěvník Tada Odesláno 30. dubna 2010 Nahlásit Sdílet Odesláno 30. dubna 2010 (upraveno) OT: jestli jsem vyhrál ty longíny tak je odkazuji Tadovi Podle mě si teda jakože vyhrál A seš teda ten gentleman Upraveno 30. dubna 2010 uživatelem Tada Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
little_w Odesláno 30. dubna 2010 Nahlásit Sdílet Odesláno 30. dubna 2010 no, ono to slovo "gentlemen" znamena pouze a jen "vytribeny clovek". cesky to nezni spravne, ale nechtel jsem psat "clovek vytribeneho vkusu..." ono je to totiz celkova vytribenost. vytribeny vkus, vytribene mravy, vytribene zpusoby, vytribene nazory... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Diamondking Odesláno 30. dubna 2010 Nahlásit Sdílet Odesláno 30. dubna 2010 Místo slov: Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
cody Odesláno 30. dubna 2010 Nahlásit Sdílet Odesláno 30. dubna 2010 (upraveno) ..Prisaham na holy pupek, ze jako moderator jsem musel za 3 roky fungovani dat jeden jediny ban totalne neprizpusobivemu clovekovi. Krome spamu jsem nesmazal nebo nezeditoval asi ani jeden jediny prispevek. Absolutne se mi taky nestalo, ze bych musel resit nejake veci ohledne pravidel, nebo nekomu domlouvat... Hod sem klukum odkaz a mas tam hned veslejc Tady se fotakum taky rozumi Upraveno 30. dubna 2010 uživatelem cody Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Návštěvník Odesláno 30. dubna 2010 Nahlásit Sdílet Odesláno 30. dubna 2010 (upraveno) Onione tady žádný fórum gentle džentl manů není. Tady se motá 11 tisícihlavý dav, ve kterém najdeš celý jakýkoli typ, ketrý si vybavíš. Dantova Božská komedie mixnutá Komenského Labyrintem světa. Tys mě prodal pěkný hodinky za slušnou cenu. Neznali jsme, zavolali jsme si, přišel jsi na schůzku včas, i když jsem tě o to nežádal, slevil jsi mi litr proti ceně v inzerátu. Já z tvých některých postů dostávám kopřivku, ale respektuju tě jako člověka s velkými znalostmi a neseru se do tebe. To znamená, že oba přes své osobnostní libůstky ctíme lidskou slušnost a určitou vyspělost. A takových jako my je tady dost. Takže gentleman je kdokoli z aktivního stádečka chronomagu, který se chová slušně. Tahle obyčejná slušnost vzájemně sdílená pak vytváří neproniknutelnou bariéru vychcancům, které mezi sebe nepustí nebo je rychle identifikuje a vyhostí. A že se v tom stádečku občas pošleme do p....e nebo si dokonce nevoníme, to dělá to soužití jen atraktivnější... Upraveno 30. dubna 2010 uživatelem Roman I. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
hciq Odesláno 30. dubna 2010 Nahlásit Sdílet Odesláno 30. dubna 2010 Hale Onione...mě se ty hoďky hrozně líběj. Tlačit na tebe ať mi je prodáš, je asi teď hovadina. Tak jsem zvolil variantu pruda veliká a asi po dvou letech se pokusil sesmolit něco co má víc než čtyři holý věty.....a ty hodinky chci vyhrát Takže ke kořenům gentlemanství citace..John Henry Newman ve svém díle The Idea of a University z roku 1852 popsal svou definicí gentlemana: ?Všeobecné vzdělání nedělá z člověka křesťana ani katolíka, nýbrž gentlemana. Je dobré být gentlemanem; je dobré mít vzdělaného ducha, jemný vkus, ryzí, vyváženou a klidnou mysl, vznešený a ušlechtilý postoj v celém způsobu života. A teď se na to podívejme z trochu jiného úhlu. Dobu z které tato definice pochází všichni znáte jako Viktoriánské období, jenž je vymezeno vládou královny Viktorie ve Spojeném království. Byla epochou bouřlivého průmyslového rozvoje a hlavně konečnou změnou evropského kastovního systému. Do této doby měly všechny evropské národy původ v dobách, kdy bylo samozřejmé, že lidé si nejsou od narození rovni. První kdo na tento "omyl" poukázal byl Rousseau. Vyvodil tuto myšlenku pravděpodobně při úvahách vlivu Nového světa na Evropu a o jedinci, kterého nazval vznešeným divochem. Nový svět tak daroval Evropě nový fenomén, společenskou rovnost. Takže v tomto počátečním společenském "chaosu" bylo potřeba vytvořit nové principy nového společenského žebříčku. Šlechtic válečník byl nahrazen gentlemanem, bohužel ale už dle viktoriánsko-puristické morálky a kvality. Co tedy byla ta jejich morálka a kvalita. Byla to obyčejná blaseovaná póza, načančaná panská sídla tisíců věžiček a okrasných ornamentů, móda korzetů a vycpávek, nesnesitelné normy pro společenský a duševní život, krasomluvu a stolování. Celé tehdejší výtvarné umění je plné bezduchých panáků pózujících na antických piedestalech, zahalených v řeckých róbách. Občas jedna holá nožka nebo ňadro, čehož si určitě nikdo nevšiml proto, že jsou všichni tak povzneseni. Tak to byla jejich kvalita. Kvalita byla pózou, společenským korzetem a ozdobnými věžičkami. Byla to kvalita dobrých mravů, samolibá kvalita potlačující lidskou slušnost. Jejich období skončilo, když na věky postulovali co je to pravda, ctnost, morálka a kvalita a pak, ve jménu těchto ideálů, poslali celou jednu generaci do zákopů první světové války. Tak co, ještě si chcete hrát na gentlemany? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se