2139103620 Odesláno 23. října 2010 Nahlásit Odesláno 23. října 2010 (upraveno) Ahoj, dneska sa mi podarilo kúpiť jedny zaujímavé hodinky značky Raketa. Pod sklíčkom týchto hodiniek sa nachádza otočná luneta, ako keby kompas. Neviete načo slúži tá luneta (aké má využitie)??? Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Upraveno 23. října 2010 uživatelem 2139103620
StanoBare Odesláno 23. října 2010 Nahlásit Odesláno 23. října 2010 (upraveno) ahoj, Edit: sorry, som to nejako blbo pochopil a rozpisal som sa o urcovani smeru svet. stran podla hodiniek + lunety... Tak ty mas rozdelenie lunety na uhlove stupne a oblukove minuty = pouzivane v letectve na urcenie polohy a v zorientovani sa. Sipky = nastavenie na svetovu stranu, podla toho pootocenia sa orientoval. Upraveno 23. října 2010 uživatelem StanoBare
StanoBare Odesláno 23. října 2010 Nahlásit Odesláno 23. října 2010 (upraveno) este upresnim: Tvoja luneta - je rozdelena len na uhlove stupne = pouzivane v letectve na urcenie smeru (+ s oblukovymi minutami v zorientovani sa), alebo pre turistov na len priblizne urcenie smeru. Inak neviem, ta lunta nema ziadne medzistupne, trochu mi to pripomina delbu nemeckych pilotiek, ti mali cely hodinovy okruh rozdeleny cisto, ale po 60 stupnoch. Sipky - Sever Juh. Potom by sa to dalo vyuzit na to, co som povodne zmazal. Urcenie svetovych stran klasicky podla hodinovej rucicky, nasledne zafixovanie zvoleneho smeru. Ale veeelmi priblizneho. Napr. otocne lunety u Seiko to maju delene presnejsie aj po 5tich stupnoch. Upraveno 23. října 2010 uživatelem StanoBare
vendy Odesláno 23. října 2010 Nahlásit Odesláno 23. října 2010 To rozdělení lunety trochu připomíná ,,kroužek" na starších leteckých kompasech,který se používal na ,,připomenutí" kurzu a sloužil i pro orientaci při přechodu na nový kompasový kurz(pouhým pohledem bylo jasné na kterou stranu je rychlejší zatáčet),popřípadě jaký je zpětný kurz)otočený o 180 stupňů.Jen mne trochu mate ještě to dělení (modré) od kurzu 0 stupňů na obě strany do 6.Ono konečně i stupňové dělení (červené) není dost podrobné pro tyhle účely.Takže jen ,,takové připomenutí kurzu" ?
FoxTrader Odesláno 23. října 2010 Nahlásit Odesláno 23. října 2010 (upraveno) Než se vyjádří moudřejší chronomagoři. Pouze selský rozum.. Vzhledem k tomu, že hodiny nemají kompasovu ručičku, luneta se stupněm nemá žádný význam. Určení jihu pomocí velké a malé ručky nemá s tímto typem ciferníku nic společného..snad jsou přesné.. ? Myslím, že při čtení dalších příspěvků k ruským hodinkám najdeš lepší značky a modely ke koupi ..P.S: "Otočná" luneta jsem nepostřehl.. Takže určíš jih jako polovinu mezi malou ručkou a 12h, nastavíš tam 180st, a máš sever na 0. Nekdo další?.. Upraveno 23. října 2010 uživatelem FoxTrader
StanoBare Odesláno 23. října 2010 Nahlásit Odesláno 23. října 2010 (upraveno) ale nie , ja som to editoval. Vyuzitie hodiniek a lunety so svet. stranami som myslel takto: Mas znamy smer z mapy, alebo ti ho niekto povedal, zistil si si inak....a chces vediet, overit si smer - vid obr. Je to priklad, ktory sme pri turach pouzivali, uz viacmenej zo zvedavosti, ze tu lunetu mas. Mne osobne pomohlo v tom, zi si v nom mozem zafixovat smer, pre pripad, ked buzolu stratis, nechtiac pootoci sa ti...na to som mslel, takze podla mna to vyuzitie urcite ma. Dalej pisem, ze tu - v pripade RAKETY hodiniek, to bude mozne, ale len tak fakt priblizne zakladne svet strany, kedze to nema ziadne medzistupne ako v prilohe Seiko Alpinist. edit: priloha Upraveno 23. října 2010 uživatelem StanoBare 1
StanoBare Odesláno 23. října 2010 Nahlásit Odesláno 23. října 2010 ale nie , ja som to editoval. Vyuzitie hodiniek a lunety so svet. stranami som myslel takto: Mas znamy smer z mapy, alebo ti ho niekto povedal, zistil si si inak....a chces vediet, overit si smer - vid obr. Je to priklad, ktory sme pri turach pouzivali, uz viacmenej zo zvedavosti, ze tu lunetu mas. Mne osobne pomohlo v tom, zi si v nom mozem zafixovat smer, pre pripad, ked buzolu stratis, nechtiac pootoci sa ti...na to som mslel, takze podla mna to vyuzitie urcite ma. Dalej pisem, ze tu - v pripade RAKETY hodiniek, to bude mozne, ale len tak fakt priblizne zakladne svet strany, kedze to nema ziadne medzistupne ako v prilohe Seiko Alpinist. edit: priloha blbne mi poradie priloh, tak este raz: Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se