Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Môže mi niekto poradiť,ako je to s premlčacou dobou?? V roku 2001 a 2004 ma chytil revízor v MHD. Nedávno som sa bol opýtať na dopravnom podniku,či som niečo dlžný (po toľkých rokoch sa mi ozvalo svedomie).Tam mi povedali,že som dlžný a odkázali ma na právnika, ktorý ma moju pohľadávku. Po návšteve právnika som odchádzal s vypísaným šekom (z nie malou sumou)a z úmyslom,že to zaplatím a budem mať pokoj.....Potom ma napadlo,že som nebol odsúdený a nebola na mňa vydaná exekúcia.Naskytla sa mi otázka,či mám po toľkých rokoch zaplatiť a či už neprešla premlčacia doba...

Vie mi niekto poradiť?? Za každú odpoveď vopred ďakujem.

Odesláno

viem,že sa mam opýtať právnika...myslel som,či sa nájde niekto na fóre,čo ma s tým skúsenosť...

Odesláno

Nejsem právník, ale soudím, že se nejedná o přestupek /tudíž zde neplatí žádné promlčení/, jedná se o občansko - právní spor. Čili, máš zaplatit nějakou pokutu za jízdu na černo...dobrá tedy...pokud ji nezaplatíš v nějakém termínu, tak Ti začnou počítat penále a může se to vyšplhat do závratných výšin a potom exekuce ... takže bacha na to :sad01_anim:

Návštěvník Tada
Odesláno

Nejsem právník, ale soudím, že se nejedná o přestupek /tudíž zde neplatí žádné promlčení/, jedná se o občansko - právní spor. Čili, máš zaplatit nějakou pokutu za jízdu na černo...dobrá tedy...pokud ji nezaplatíš v nějakém termínu, tak Ti začnou počítat penále a může se to vyšplhat do závratných výšin a potom exekuce ... takže bacha na to :sad01_anim:

Jdeš na to správně. Těžko říct jak to je na Slovensku.

Tyhle pokuty za jízdné nemají charakter pokuty jako od policisty, ale charakter pokuty vycházející ze smluvního vztahu (smlouva o přepravě nebo tak něco:D), ale na slovensku to může být jinak.

Odesláno

U nás to tutově přestupek není, ale občansko - právní spor, policista při tom je maximálně z důvodu zjištění totožnosti černého pasažéra a právním zájmu revizora a potom to je pouze věc mezi dopravním podnikem a oním černým pasažérem...jedná se o to, že tady v žádném případě neplatí promlčecí doba..myslím, že na Slovensku to jiné nebude. :)

Odesláno

Vyzerá to tak,že asi budem nútený nemalú sumu zaplatiť?? :( (mohol som mať za tie peniažky pekne hodinky) :(

Odesláno

U nás to tutově přestupek není, ale občansko - právní spor, policista při tom je maximálně z důvodu zjištění totožnosti černého pasažéra a právním zájmu revizora a potom to je pouze věc mezi dopravním podnikem a oním černým pasažérem...jedná se o to, že tady v žádném případě neplatí promlčecí doba..myslím, že na Slovensku to jiné nebude. :)

Si myslím, že organizace může dle OZ žalovat osobu do 3 let od zjištění, že jí něco dluží. nemohlo proběhnout soudní jednání nebo něco, aby měl exekut tzv. vykonavatelný titul.

Musel si mít platební rozkaz , nebo na tebe byla podána žaloba a tys nepřebíral poštu. Pak mohla být dle OSŘ brána fikce doručení nebo ti jmenovali opatrovníka a ten konal. Más nějaký papír od exe?

pošli ho v sz, uvidíme. Hasič

Odesláno

... to ani na sud neprišlo za toľké roky..tým pádom ani k exekútorovi.Celý čas to ležalo u toho právnika,iba na dopravnom podniku bol záznam,že pohľadávku ma na starosti konkrétny právnik. Mne za cele obdobie od roku 2002 a 2004 nič od právnika neprišlo.keby som nemal "zlé"svedomie a nešiel sa informovať,tak ani neviem že to mám ešte zaplatiť.

Odesláno

... to ani na sud neprišlo za toľké roky..tým pádom ani k exekútorovi.Celý čas to ležalo u toho právnika,iba na dopravnom podniku bol záznam,že pohľadávku ma na starosti konkrétny právnik. Mne za cele obdobie od roku 2002 a 2004 nič od právnika neprišlo.keby som nemal "zlé"svedomie a nešiel sa informovať,tak ani neviem že to mám ešte zaplatiť.

Tak to maj smůlu, nikomu nic nedat!

Odesláno

Tado, ty jsi opravdový hlupák a měl bys rituálně spálit svůj index.

Pro tento vztah je zásadní (i když po tak dlouhé době už vlastně ne), v jakém režimu je daná smlouva uzavřena. Vzhledem k tomu, že obchodní zákoník výslovně neupravuje smlouvu o přepravě osob, musela by být v režimu tohoto zákona uzavřena nějaká nepojmenovaná smlouva. V praxi proto bývá častější, že dopravní podniky uzavírají s cestujícími smlouvy v režimu zákoníku občanského, a to dle úpravy smlouvy o přepravě osob dle §760 a násl.

Vzhledem k tomu, že v ustanoveních o této smlouvě není upravena promlčecí doba odchylně, použije se zde obecná promlčecí doba dle občanského zákoníku, která činí 3 roky. Promlčecí doba počíná plynout dnem splatnosti závazku. Pokut tedy v dokladu, který jsi obdežel od revizora, bylo stanoveno např. "zaplaťte do 15 dnů", promlčení začalo plynout po této lhůtě. Obecná promlčecí lhůta podle občanského zákoníku činí 3 roky. Podle obchodního zákoníku je obecná promlčecí lhůta 4 roky, což je v tomto případě nepodstatné. Není zde ani podstatné to, že tě třeba upomínali nebo vyzývali k zaplacení, rozhodující pro stavění promčecí doby je podání žaloby u soudu. Pokud, jak říkáš, želoba podána nebyla, je tento závazek promlčený.

Je třeba dodat, že pohledávka promlčením nezaniká a nezaniká ani právo ji vymáhat u soudu. Promlčení bude soudem "uznáno" vznesením námitky promlčení v soudním řízení.

V každém případě můžeš být v klidu.

Jen pro upozornění dodávám, že v praxi dopravních/přepravních společností bývá obvyklé sjednání rozhodčí doložky. Např. Plzeňské městské dopravní podniky, a.s. mají ve smlouvě rozhodčí doložku sjednanou a případné spory ze smluv o přepravě jsou pak řešeny u Rozhodčího soudu ČR,což je v podstatě soukromá instituce. To ovšem nic nemění na výše uvedeném.

• Dát hlas 7
Odesláno

Jen pro upřesnění uvádím, že promlčení výše uváděných úroků z prodlení není zákonem upraven, i když se paradoxně jedná o problém, který je soudy téměř každodenně řešen. V praxi panuje shoda na tom, že vhledem k tomu, že úroky z prodlení představují příslušenství pohledávky, promlčují se soušasně s pohledávkou, ke které se váží.

Odesláno

budes to musiet zaplatit a bohuzial sa ti zrejme priratali slusne uroky a poplatky za oneskorenu platbu co ? mozes sa dohodnut aj na splatkovom kalendari, mozno aspon to ti pomoze...

• Hlasovat proti 1
Odesláno (upraveno)

nechci být škarohlíd, ale tvoje reakce a návštěva právníka DP a to, že sis odnesl šek dle mého znamená, že promlčení či nepromlčení - z tvé strany došlo k uznání dlužné pohledávky a tak je tak nyní zcela oprávněně žalovatelná - promlčení tak v podstatě ztratilo na významu, nejde o prekluzi! proto bych určitě zaplatil, jelikož reálně hrozí krom samotné dlužné částky i úhrada nákladů právního zastoupení a to mnohdy bývá mnohem víc, než samotný dluh

off topic: čistě teoreticky - rozhodčí smlouvy u Plzeňského DPO? dle mého jde o obdobu spotřebitelského vztahu a proto je v podstatě neplatná

Upraveno uživatelem Gordon
  • Dát hlas 1
  • Hlasovat proti 1
Odesláno

budes to musiet zaplatit a bohuzial sa ti zrejme priratali slusne uroky a poplatky za oneskorenu platbu co ? mozes sa dohodnut aj na splatkovom kalendari, mozno aspon to ti pomoze...

Lžeš.

nechci být škarohlíd, ale tvoje reakce a návštěva právníka DP a to, že sis odnesl šek dle mého znamená, že promlčení či nepromlčení - z tvé strany došlo k uznání dlužné pohledávky a tak je tak nyní zcela oprávněně žalovatelná - promlčení tak v podstatě ztratilo na významu, nejde o prekluzi! proto bych určitě zaplatil, jelikož reálně hrozí krom samotné dlužné částky i úhrada nákladů právního zastoupení a to mnohdy bývá mnohem víc, než samotný dluh

off topic: čistě teoreticky - rozhodčí smlouvy u Plzeňského DPO? dle mého jde o obdobu spotřebitelského vztahu a proto je v podstatě neplatná

A ty taky lžeš. Uznat dluh lze pouze pouze PÍSEMNÝM jednostranným prohlášením dlužníka, že dluh uznává co do důvodu a výše. To, že nějakému šulibrkovi na dopravním podniku řekne, že přestupek někdy v minulosti opravdu spáchal a odnese si "šek"?, účinky uznání dluhu nemá.

Mám strašně rád takovéhle internetové vinkláře, kteří shlédli první serii Ally McBealové a vědí všechno. Pouze tak lidem, kteří mají skutečně problémy, škodí.

• Dát hlas 2
  • Hlasovat proti 2
Odesláno

Lžeš.

A ty taky lžeš. Uznat dluh lze pouze pouze PÍSEMNÝM jednostranným prohlášením dlužníka, že dluh uznává co do důvodu a výše. To, že nějakému šulibrkovi na dopravním podniku řekne, že přestupek někdy v minulosti opravdu spáchal a odnese si "šek"?, účinky uznání dluhu nemá.

Mám strašně rád takovéhle internetové vinkláře, kteří shlédli první serii Ally McBealové a vědí všechno. Pouze tak lidem, kteří mají skutečně problémy, škodí.

Uznat dluh jde implicitně a soudy na to rády slyší, to mi věřte, (patrně) kolego.
  • Dát hlas 1
  • Hlasovat proti 1

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...