Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

V tomto vlákně jsem hledal strojek původem z kapesních hodinek pro vestavbu do náramkového pouzdra. Zatím jsem strojek rozebral, čistím a leštím, současný stav hlavních ploten strojku je na fotce, lze porovnat s původním na foto vedle.

post-3780-053595200 1290529519.jpg post-3780-075025500 1290529521.jpg

Zatím jsem narazil na dva problémy - zlomená součástka - přepínač, ovládající přepínání mezi natahováním strojku a nastavováním času, zároveň je podle mého strojek zastaven, tedy hacking. První foto je v poloze pro nátah, druhé nastavení/hacking - otázkou je, jestli to má takto fungovat, nebo jsem mimo? Předpokládám, že přepínač foto tři a čtyři by měl za zlomem, kde byla dírka a vnitřní závit pokračovat a byl ovládán patrně nějakým tlačítkem na plášti, nebo otočením součástky držící u kapesních hodinek ten kroužek pro zavěšení. Šroubek, který ho drží je uchycen mezi základními plotnami strojku tak, aby se mohl volně otáčet a jen držel přepínač přitažený k plotně, aby se nemohl pohybovat nahoru a dolů a dělal, co má. Nový přepínač si jsem schopen doma vypilovat - tvar doladím podle pouzdra, do kterého strojek přijde, dírku ještě zvládnu, ale závit už ne. Dokáže mi někdo pomoct? Patrně se při tomto rozměru nebude jednat o závitník - nevím :helpsmilie:

post-3780-005176500 1290530920.jpg post-3780-053427700 1290530894.jpg post-3780-003666800 1290530904.jpg post-3780-097129500 1290530907.jpg

Poslední věc je rozpadlý kámen, který byl poškozen ze spodní strany a nebylo to vidět. Myslím si správně, že sehnat jeden kamínek by neměl být fatální problém? Kdysi jsem na Aukru viděl na prodej celou plnou krabičku a patrně náhradní kameny patří k výbavě hodináře.

post-3780-000271800 1290531370.jpg post-3780-053410000 1290531371.jpg

Musím se přiznat, že mě tenhle projekt chytil tak, jako dlouho nic. Mimo šroubováčků a nějakých pinzet už mám i brousící kámen a jeden večer jsem se učil, jak nabrousit šroubováček a podobných "radostí" je víc, ale je to paráda.

• po 3 týdnech...
Odesláno (upraveno)

Malý postup, další ztráty :(

Takže při skládání strojku se kámen rozpadl definitivně a nedrží už ani na dobré slovo, jako předtím...

Strojek složen, ale pozornému oku neuniknou dva chybějící šroubečky... Jednomu praskla hlavička - měl kousek hlubší drážku, ale dostal jsem ho ven. Druhý mi vystřelil z pinzety a nebyl více nalezen :crying_anim:

Takže jsem už byl hledat další strojek na náhradní díly, je k dispozici, ale také chybí natahovací hřídelka, tak ještě hledám.

Každopádně se nevzdávám ;) ten ciferník si ještě běhání ruček užije :)

Edit: fotky

post-3780-000765300 1292168884.jpg

post-3780-016459900 1292168869.jpg

Upraveno uživatelem funf5
Odesláno

Ahoj. Děkuji za odkaz do vlákna vedle ;-) Prohlédl jsem si ciferník a musím uznat, že je to opravdu machrovina, ty dvě tenoučké linky po obvodu. Na druhou stranu při tisku na smalt člověk může smazávat do zblbnutí, než se to povede perfektně a teprve pak to vypálit :-)

Průšvih je, že se tenhle ciferník nedá opravit jenom nějakým retušováním.

Přeju hodně zdaru!

Odesláno

Průšvih je, že se tenhle ciferník nedá opravit jenom nějakým retušováním.

Ciferník zůstane tak jak je, renovace až pokud se povede úplně všechno včetně pouzdra... To bylo jen pro představu, v jakých rozměrech se pohybují čáry na cifernících.
Odesláno

Ciferník zůstane tak jak je, renovace až pokud se povede úplně všechno včetně pouzdra... To bylo jen pro představu, v jakých rozměrech se pohybují čáry na cifernících.

Jasně.

Odesláno (upraveno)

Strojek běhá, ;) už ho sleduji šest hodin a zatím se zpožďuje o 30 sekund. To půjde po usazení do pouzdra určitě doladit. Nakonec jsem při hledání kamene, šroubků, hřídelky, ruček a korunky zvolil hodináře na ulici. Pán řekl, že něco najde, že se mám zastavit za dvě hodiny a strojek si tam nechal. Po dvou hodinách bylo vše připraveno, minutovou ručku našel přesně k té mé hodinové, sekundovou by to chtělo delší a rovnější. Tak a teď sehnat nějaké vhodné pouzdro :)

Edit: Fotky

post-3780-093447000 1292786880.jpg

post-3780-005188100 1292786864.jpg

Upraveno uživatelem funf5
Odesláno

Hihi... Super! Gratuluju. Vždycky čtu se zatajeným dechem, když se někdo pouští do stejného dobrodružství, do jakého se pouštím já. :-)

Odesláno

Hihi... Super! Gratuluju. Vždycky čtu se zatajeným dechem, když se někdo pouští do stejného dobrodružství, do jakého se pouštím já. :-)

Děkuji ;) Hlásím se k tobě do školy malého chemika, čistil jsem spíš mechanicky a není to úplně ono...
Odesláno

Zdravím

To co by zajímalo mě je možná v tomhle šuplíku mimo mísu, ale odvážnému štěstí přeje...

Už půl roku zoufale sháním čep na setrvačku, popř komplet celou setrvačku pro automaty Valjoux 7750.

Budu vděčný za každou informaci, popř mě nasměrujte někam kde se řeší součástky...

(ty hodinky jsou typ Orfina - porsche design) a já je nemúžu nosit, páč se ani nehnou :(

Díky BB

Odesláno

...Už půl roku zoufale sháním čep na setrvačku, popř komplet celou setrvačku pro automaty Valjoux 7750. Budu vděčný za každou informaci, popř mě nasměrujte někam kde se řeší součástky...

zkus napsat do ofrei.com (7750 je tady)

• po měsících...
Odesláno

Strojek běhá, ;) už ho sleduji šest hodin a zatím se zpožďuje o 30 sekund. To půjde po usazení do pouzdra určitě doladit. Nakonec jsem při hledání kamene, šroubků, hřídelky, ruček a korunky zvolil hodináře na ulici. Pán řekl, že něco najde, že se mám zastavit za dvě hodiny a strojek si tam nechal. Po dvou hodinách bylo vše připraveno, minutovou ručku našel přesně k té mé hodinové, sekundovou by to chtělo delší a rovnější. Tak a teď sehnat nějaké vhodné pouzdro :)

Edit: Fotky

post-3780-093447000 1292786880.jpg

post-3780-005188100 1292786864.jpg

Je to opravdu super prácička . Jen by mě ještě zajímalo ,jestli se strojek nakonec dostal do nějakého pouzdra. Zasloužil by si to. Poté co znovu povstal k životu
Odesláno

Je to opravdu super prácička . Jen by mě ještě zajímalo ,jestli se strojek nakonec dostal do nějakého pouzdra. Zasloužil by si to. Poté co znovu povstal k životu

Pouzdro hledam, zatim jsem nasel jedno, neprilis vhodne, tak hledam dal :)

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...