Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Ahoj Všem,

Tak jsem byl včera na výletě v muzeu v Novém Městě nad Metují a tudíž bych se tu s vámi rád podělil o mé dojmy. Už dlouho jsem se tam chystal a těšil se, až si pořádně prohlédnu všechny nejznámější Primky, které se mi nepoštěstilo nikdy vidět na vlastní oči.

Jedním slovem musím říct - Krása :notworthy: . Jsem velice rád, že jsem muzeum navštívil a asi ho v budoucnu ještě mnohokrát navštívím, pokud bude expozice stále přístupná. Hluboce se ukláním předrevoluční produkci Primu, všem sběratelům a příznivcům Primek. Zároveň mi je teď trošku líto, že to už se nevrátí :crying_anim: .

Muzeum se nachází na náměstí vedle kostela, všechny potřebné informace naleznete zde http://www.muzeum-nmnm.cz/. Expozice hodinek je v prvním patře budovy v jediné místnosti. Při prohlídce není k dispozici průvodce, nikdo vás neruší a tak máte dostatek času si vše krásně prohlížet (no prohlížel jsem přes dvě hodiny a nechtělo se mi odtamtud ven).

Žádné fotky bohužel nemohu přiložit, protože nejsem dobrý fotograf, ale spousta hezkých fotek je zde: https://picasaweb.google.com/CzechJoker/MuzeumPrim#

Co je tam všechno k vidění? Uprostřed místnosti je oboustranná nástěnka s historií Eltonu a dobovými fotografiemi z výroby. Okolo místnosti jsou vitríny s exponáty (hodinky, budíky, kuchyňské časovače, palubní hodiny do letadel a autobusu, metronom, některé nástroje na ražbu součástek hodinek atd...). Hodinky jsou krásně nasvíceny a vypadají opravdu fantasticky! Je to úpně něco jiného vidět je naživo, nežli na fotografiích. Z hodinek je tam skoro od každého něco ( Spartaky, traktory, diplomaty, pavoučci, automaty - myslím že televize, elegantní bauhausy..., krásné polštářky, samozřejmě Orlíky, pár quartzových modelů, accutrony a Sporty skoro se všemi jejich variacemi a limitkami...

Jediné co úplně chybělo jsou dětské sporty a něco z nedávné produkce, což je trošku škoda ale nevadí, na obdivování toho bylo opravdu dostatek.

Exponáty se s časem možná trošku mění, všiml jsem si, že oproti fotografiím na odkazu byly zřejmě vyměneny Elton sporty, jejichž exponát měl bambírované ručičky, lesklý ciferník elton sport, krásný dobový nato strap a korunku PS 2.3. Taktéž korunky na překrásných PS 2.1 mi připadly nestandardní (exponáty mají velmi jemné drážkování a nebyly vypouklé), vystavené letecké prim automatic měly pouzdro s ostrými hranami z čílek u řemínku a nezvyklý vnitřní armovací kroužek (ale tak co lítalo je letecké - viz Accutronův příspěvek ve vlákně Prim letecké. Takže ohledně korunek a PS 2 v tom ještě nemám stále jasno. Ještě se tu musím sklonit před Igeny a PS 2.1 s červenými ciferníky, ta barva je nepopsatelná a naprosto senzační :smile_anim: .

Na závěr, Nové Město nad Metují je velice krásné, v muzeu nejsou k vidění jenom hodinky ale také výstava živočichů, mincí atd. A kdo by se chtěl obohatit ještě o trošku více může navštívit tamnější zámek s vyhlídkou z věže a nebo blízký zámek v Opočně s krásným parkem.

Tak ať tikaj a dělaj všem radost :) .

• Odpovědi 79
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Odesláno

Nemůžu než souhlasit, tak krásné město jako je NMnM je díky Eltonu ještě zajímavější.

Když jsem tam byl já, tak kromě muzea jsem zašel přímo do Eltonu. Chtěl bych pochválit vstřícnost paní inženýrky Krskové, že se věnovala předem neohlášené návštěvě, ale myslím, že se tato námaha časem vrátí ;-) Tenkrát jsem se nakazil a nyní již chronobundus stravuje moji mysl Posted Image

• po měsíci...
Odesláno

Tak i já jsem navštívil Nové Město nad Metují a v Eltonu předal IGENy k renovaci.Mám radši osobní jednání a mohl jsem se naživo podívat a vybrat barvu , ručky a řemen.Paní Krsková mě pak ochotně provedla výrobou a vysvětlila pracovní postupy.Obzvláště zajímavá byla výroba ciferníků.Poté jsem zamířil do muzea.Jak už tady bylo řečeno je to moc pěkná podívaná.Vitríny s hodinkami vhodně doplňují dobové plakáty a fotky.Škoda jen , že bylo tak málo času , ale stálo to za to.Můžu všem fandům Primek doporučit.Trochu divně pak na mě zapůsobilo,když jsem šel kolem výlohy místní prodeny hodinek , že ve městě s takovou hodinářskou tradicí narazíte na samé JVD.

Odesláno

Tak i já jsem navštívil Nové Město nad Metují a v Eltonu předal IGENy k renovaci.Mám radši osobní jednání a mohl jsem se naživo podívat a vybrat barvu , ručky a řemen.Paní Krsková mě pak ochotně provedla výrobou a vysvětlila pracovní postupy.Obzvláště zajímavá byla výroba ciferníků.Poté jsem zamířil do muzea.Jak už tady bylo řečeno je to moc pěkná podívaná.Vitríny s hodinkami vhodně doplňují dobové plakáty a fotky.Škoda jen , že bylo tak málo času , ale stálo to za to.Můžu všem fandům Primek doporučit.Trochu divně pak na mě zapůsobilo,když jsem šel kolem výlohy místní prodeny hodinek , že ve městě s takovou hodinářskou tradicí narazíte na samé JVD.

Tak na ty JVD si tam taky pamatuji, neb jsme šli okolo z náměstí až k Eltonu pěšky - a je to pěkná dálka... Koukal jsem do výloh, neboť jsem tenkrát o Eltonu a MPM neměl ani tušení a bláhově si myslel, že novoměstské Primky půjdou sehnat v hodinářství Posted Image

Jediné, co jsem tehdy věděl, bylo to, že se v NMnM dělali hodinky a něco málo z pořadu Retro

• po 2 týdnech...
  • po měsíci...
  • Po letech...
Odesláno (upraveno)

Ahoj Všem,

Tak jsem byl včera na výletě v muzeu v Novém Městě nad Metují a tudíž bych se tu s vámi rád podělil o mé dojmy. Už dlouho jsem se tam chystal a těšil se, až si pořádně prohlédnu všechny nejznámější Primky, které se mi nepoštěstilo nikdy vidět na vlastní oči.

Jedním slovem musím říct - Krása :notworthy: . Jsem velice rád, že jsem muzeum navštívil a asi ho v budoucnu ještě mnohokrát navštívím, pokud bude expozice stále přístupná. Hluboce se ukláním předrevoluční produkci Primu, všem sběratelům a příznivcům Primek. Zároveň mi je teď trošku líto, že to už se nevrátí :crying_anim: .

Muzeum se nachází na náměstí vedle kostela, všechny potřebné informace naleznete zde http://www.muzeum-nmnm.cz/. Expozice hodinek je v prvním patře budovy v jediné místnosti. Při prohlídce není k dispozici průvodce, nikdo vás neruší a tak máte dostatek času si vše krásně prohlížet (no prohlížel jsem přes dvě hodiny a nechtělo se mi odtamtud ven).

Žádné fotky bohužel nemohu přiložit, protože nejsem dobrý fotograf, ale spousta hezkých fotek je zde: https://picasaweb.google.com/CzechJoker/MuzeumPrim#

Co je tam všechno k vidění? Uprostřed místnosti je oboustranná nástěnka s historií Eltonu a dobovými fotografiemi z výroby. Okolo místnosti jsou vitríny s exponáty (hodinky, budíky, kuchyňské časovače, palubní hodiny do letadel a autobusu, metronom, některé nástroje na ražbu součástek hodinek atd...). Hodinky jsou krásně nasvíceny a vypadají opravdu fantasticky! Je to úpně něco jiného vidět je naživo, nežli na fotografiích. Z hodinek je tam skoro od každého něco ( Spartaky, traktory, diplomaty, pavoučci, automaty - myslím že televize, elegantní bauhausy..., krásné polštářky, samozřejmě Orlíky, pár quartzových modelů, accutrony a Sporty skoro se všemi jejich variacemi a limitkami...

Jediné co úplně chybělo jsou dětské sporty a něco z nedávné produkce, což je trošku škoda ale nevadí, na obdivování toho bylo opravdu dostatek.

Exponáty se s časem možná trošku mění, všiml jsem si, že oproti fotografiím na odkazu byly zřejmě vyměneny Elton sporty, jejichž exponát měl bambírované ručičky, lesklý ciferník elton sport, krásný dobový nato strap a korunku PS 2.3. Taktéž korunky na překrásných PS 2.1 mi připadly nestandardní (exponáty mají velmi jemné drážkování a nebyly vypouklé), vystavené letecké prim automatic měly pouzdro s ostrými hranami z čílek u řemínku a nezvyklý vnitřní armovací kroužek (ale tak co lítalo je letecké - viz Accutronův příspěvek ve vlákně Prim letecké. Takže ohledně korunek a PS 2 v tom ještě nemám stále jasno. Ještě se tu musím sklonit před Igeny a PS 2.1 s červenými ciferníky, ta barva je nepopsatelná a naprosto senzační :smile_anim: .

Na závěr, Nové Město nad Metují je velice krásné, v muzeu nejsou k vidění jenom hodinky ale také výstava živočichů, mincí atd. A kdo by se chtěl obohatit ještě o trošku více může navštívit tamnější zámek s vyhlídkou z věže a nebo blízký zámek v Opočně s krásným parkem.

Tak ať tikaj a dělaj všem radost :) .

Aktualizovaná  expozice v Městském muzeu Nové Město nad Metují

Původní expozice byla otevřena na jaře 2008. Mapovala historii náramkových hodinek Prim a okrajově i historii výroby budíků a hodin stejné značky. Expozice vznikla společným úsilím mé osoby a  města Nové Město nad Metují.

Po uplynutí osmi let od jejího otevření jsem se dohodl s městem na obměně expozice tak, aby prezentovala výhradně hodinářské výrobky vzniklé v Novém Městě nad Metují. Kromě toho, že o čtvrtinu vzrostl počet exponátů, bylo do prostoru expozice přidáno několik nových tematických plakátů a zároveň provedena kompletní výměna osvětlení prezentačních vitrín. Původní halogenové zářivky byly nahrazeny moderními LED svítidly, která mají vyšší výkon a lepší prostorové pokrytí světlem.

V nové expozici je tak možné spatřit mimo jiné prototypy prvních hodinek vyrobených v Československu, které nesly název Spartak. Dále reprezentativní hodinky Prim Diplomat z konce 60. let minulého století, které ve své době představovaly vrchol designu a kvality.  Hodinky pro zdravotní sestry - Prim Aeskulap, které mají na svém číselníku speciální stupnici pro měření tepové frekvence pacienta. Velkou sběratelskou raritu představují hodinky Prim Orlík z roku 1965. Bylo jich vyrobeno pouze 300 kusů a jejich současná sběratelská hodnota přesahuje částku 100.000,- Kč. Je to nejcennější exponát celé výstavy. Kromě toho jsou k vidění největší a nejmenší funkční hodinky Prim zapsané v Knize rekordů České republiky, hodiny Prim používané v legendárních autobusech Škoda RTO a pro většinu návštěvníků budou zajímavé i nejpopulárnější hodinky, které se kdy v Novém Městě nad Metují vyráběly a sice Prim Sport. Mezi jejich nejznámější uživatele patřil první Čechoslovák, který přeplaval kanál La Manche ? František Venclovský, nebo československý mořeplavec Richard Konkolski.

Současná expozice nabízí více jak 120 exponátů, které mapují historii hodinářské výroby v Novém Městě nad Metují. Jedná se o jedinou stálou výstavu hodinek a hodin Prim v České republice.

Upraveno uživatelem accutron
Odesláno

Díky Accutrone.

Možná by stálo za to, se nějak domluvit a udělat hromadnoější výpravu spojenou třeba s večerním chronosrazem v nějaké restauravi v NmnM.

Pokud se najde dost zájemců, tak uspořádám na jaře v Novém Městě nad Metují "ACCUTRON days, aneb i muži mají své dny". Na programu by byly tři až čtyři hodinové přednášky o hodinkách, vzájemné chlubení se hodinkami a samozřejmě prohlídka muzea primek s mým výkladem. Co vy na to?

Odesláno

To si nemohu nechat ujít. Je jasné že tam bude fajn společnost a navíc s Liborovym výkladem to bude myslím velký zážitek.

A mohli bychom jet vlakem, abychom ................. (Tedy abychom měli více času na debatu o hodinkách.:-)

Odesláno

Pokud se najde dost zájemců, tak uspořádám na jaře v Novém Městě nad Metují "ACCUTRON days, aneb i muži mají své dny". Na programu by byly tři až čtyři hodinové přednášky o hodinkách, vzájemné chlubení se hodinkami a samozřejmě prohlídka muzea primek s mým výkladem. Co vy na to?

Od 4.5. bych asi mohl, před tím ne.

Škoda, mám to daleko... 

O tolik dál než my ne. <_<

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...