Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Jak jsem jiz avizoval v sekci "Japonske hodinky" objednal jsem si z Madridu hodinky Citizen Promaster Chrono Alarm Eco-Drive Titanium, model AV0020-55H. Dnes jsem se pokusil o nejake ty fotografie i kdyz jsem v teto oblasti fotografovani naprosty laik a privitam jakoukoli radu jak spravne fotografovat hodinky, zamezit odleskum svetla od sklicka atp. Pozdeji jakmile zbyde trosicka casu a s hodinkami se lepe seznamim napisu nejakou malou recenzi...

citizen_1.jpg

citizen_2.jpg

citizen_3.jpg

citizen_4.jpg

citizen_5.jpg

citizen_6.jpg

citizen_7.jpg

citizen_8.jpg

Odesláno

Takze jak jsem slibil po nasbirani prvnich zkusenosti s temito hodinkami bych se s Vami rad podelil o nejake ty zkusenosti. Je mi predem jasne, ze quartzove stroje budou vetsi casti uzivatelu tohoto fora okamzite zavrhovany ja ovsem zastavam nazor, ze jako sportovni hodinky jsou vhodnejsi quartzove modely a pokud se mnou nekdo nesouhlasi klidne mne muze treba virtualne ukamenovat.

Jiz z letmeho pohledu je jasne, ze se jedna o hodinky vybavene zakladnimi funkcemi jako je chronograf, budik, datum a ukazatel stavu nabiti akumulatoru. Cena techto hodinek se u nas pohybuje kolem 30.000,- ( http://www.zlato-stribro-hodinky.cz/Detail...%20eco-drive%20 ) v zahranici je vsak mozne opet poridit o cca. 50% levneji vcetne VAT, dopravy a nejinak to bylo v mem pripade, kdy jsem opet sahnul k osvedcenemu eshopu v Madridu ( http://www.newatch.com/tienda/product_info...roducts_id/3103 ) s dobou dodani max. 30 hodin od odeslani objednavky a platby prostrednictvim systemu PayPal. Dobrodruznejsi povahy pak mohou vyuzit jeste lepsich cen primo v Singapuru, kde se daji dokonce poridit za $500 i s dopravou, ale zde jiz realne hrozi CLO. Viz. http://www.21jewels.com/productsdetail.asp...tproducttype=11

Prvni dojem, kdy jsem otevrel "vanocne" zabalenou krabicku od UPS byl ponekud rozpacity. Hodinky na uzivatele zpocatku pusobi velice chaotickym, misty az prilis asijsky preplacanym dojmem. Tento pocit vsak rychle mizi a prechazi spise do pocitu z krasneho sperku, ktery bude dozajista plnohodnotnou ozdobou muzskeho zapesti. Prvni kontakt s tlacitky chronografu je opet necekany, nebot jak jsem jiz zminoval hodinky s originalnim Citizen kalibrem e210 jsou vybaveny funkci "Strong Click", ktera by spise zasluhovala nazev "Ultra-Strong Click". :) Tato funkce je zde hned ze dvou duvodu, ten prvni je zajisteni lepsi vodotesnosti tlacitek chronografu i pri pouzivani pod vodou a druhy je ciste pocitoveho puvodu, pro uzivatele, kteri jen tezce nesou, ze nemaji na ruce mechanicky strojek a potrebuji onen "mechanical feeling" i kdyz kalibr e210 do jiste miry mechanicky je nebot se jedna o pomerne slozity a komplikovany strojek na ktery je ostatne Citizen pomerne hrdy.

Ale zpet k tlacitku chronografu umistenem na druhe hodine. Po jeho pomerne silnem stlaceni a cvaknuti se sputi velka rucicka chronografu a to s frekvenci peti posuvu za sekundu coz opet navozuje pocit mechanickych hodinek. Chronograf pak na ciferniku umistenem na treti hodine zaznamenava minuty od 0-60 a na ciferniku na devate hodine pak jednotlive ubehnuvsi hodiny az do maximalni 12te, kde se pak automaticky odpocet zastavi. Druhym tlacitkem na ctvrte hodine se pak chronograf nuluje a to okamzite jako u mechanickych hodinek postavenych napr. na Valjoux 7750. Tuto funkci nazyvaji "Instant Zero Reset". Zajimave je ze resetovaci tlacitko jiz nepotrebuje vynalozit tolik sily na jeho stisknuti jako tlacitko startovaci. Korunka umistena mezi temito tlacitky samozrejme neslouzi k natahovani, ale pouze k nastavovani. Po jejim jemnem zatlaceni a odsroubovani je po prvnim vytazeni mozne rychle presouvat datum a po dalsim vytazeni pak nastavovat samotny cas hodinek, kdy se sekundova rucicka umistena na ciferniku na seste hodine zastavi na miste kde se zrovna nachazela. Je tedy pochopitene mozne hodiny seridit presne na sekundu. Tento kalibr je samozrejme velice presny za 48 hodin je odchylka proti atomovemu casu 0.0 sec. :) Maximalni limit udavany vyrobcem je pak +-15 sec. mesicne coz je i na quartz velice nizky limit!

Co se alarmu tyce tak tento se nastavuje zapustenou korunkou umistenou na osme hodine, kterou neni nutno "sroubovat". K samotnemu nastaveni postaci korunku vysunout a otacenim nastavit cervenou rucicku na pozadovanou hodinu a nasledne vratit do puvodni polohy, kde pak tato korunka funguje jako opet mechanicke tlacitko umoznujici prepinat stav alarmu do polohy ON a OFF, coz se nasledne projevi ukazatelem na ciferniku. Pro mne velice prakticka a pouzitelna funkce. Samotny alarm pak zni samozrejme elektronicky a projevuje se klasickym prerusovanym pipanim ve dvou toninach po dobu 20ti sekund a opakovanym buzenim po 10 minutach. Nevyhoda tohoto systemu je samozrejme v tom, ze alarm nerozlisuje AM a PM z cehoz vyplyva ze je vhodne budik vypinat prave korunkou urcenou pro nastavovani budiku a pred spanim potom alarm opet aktivovat.

Tyto hodinky nejsou vybaveny radiovou synchronizaci casu s atomovymi hodinami coz znamena, ze je nutne obcas podobne jako u mnoha jinych hodinek korigovat datum a zde bych se na chvili zastavil. Datumovka umistena na pozici mezi ctvrtou a patou hodinou je pomerne hluboko zapustena pod samotnym cifernikem a je tedy za urcitych svetelnych podminek hure citelna coz je mimochodem asi jedine minus co jsem u techto hodinek zaznamenal. Tato skutecnost vsak nevznikla spatnym designerskym navrhem, ale proto ze pod cifernikem jsou umisteny solarni panely zajistujici prubezne dobijeni integrovaneho akumulatoru u ktereho mimochodem vyrobce udava zivotnost minimalne 20 let. Samotne solarni clanky jsou pak presne pod tremi malymi cernymi ciferniky. V horni casti hodinek je pak viditelny ukazatel stavu akumulatoru. Pri plnem nabiti maji hodinky rezervu chodu 8 mesicu a do plneho nabiti ze stavu naprosto prazdneho akumulatoru je mozne baterii dostat za 6 hodin na primem slunecnim svetle.

Nyni bych se rad venoval samotnemu dilenskemu provedeni, ktere je na velice dobre urovni a troufam si tvrdit ze je vlastne tou hlavni devizou techto hodinek. Samotny material pouzity na vyrobu je samozrejme titan ovsem se specialni titan-karbidovou povrchovou upravou, ktera umoznuje hodinkam udat libovolny kovovy vzhled od matne po vysoce lestenou ocel cehoz vyrobce bohate vyuzil a zajimave hodinky zkombinoval coz je ostatne dobre videt na nekterych fotografiich. Pouzdro hodinek ma sroubovaci zadni dynko a je utesneno na tlak 20 ATM coz hodinky opet radi do dalsi kategorie potapecskych hodinek ovsem s designem, ktery neni zrovna typicky pro tuto tridu. Diky pouzitemu materialu si hodinky zachovaly prijemnou vahu 130g, pro srovnani ocelova verze vazi 197g. Pouzity kovovy tah je bohuzel integrovany i kdyz existuji redukce umoznujici napojeni napr. kozeneho. Jeho provedeni je opet velice kvalitni, veskere casti jsou v matu az na lestene plosky viditelne na fotografiich, ktere jsou vlastne samostatne dilky. Samotna spona je pak vybavena bezpecnostni pojistkou s napisem Citizen. Udavana tvrdost teto povrchove upravy o sile 30-35 mikronu je 1.000-1.200 Hv tedy podobne jako safirove sklo a pro srovani takovy Duratect ma asi 800 Hv. Viz. http://www.citizen.com.sg/index.php?c=tech...ology_duractect Co se rozmeru tyce pohybuje se nekde kolem 44mm bez korunky coz je podle mne idealni velikost, samotny kovovy tah ma pak sirku od 24-20mm. Sklicko je samozrejme v teto kategorii safirove a oboustranne antireflexni.

Co dodat zaverem. Podle meho soudu velice vydarene hodinky splnujici pomerne velke sportovni a castecne i spolecenske naroky. Jednoduse zase jedny z mala univerzalne pouzitelnych kousku. Chybi snad uz jen ukazatel dne v tydnu a radiova synchronizace, ovsem pri teto presnosti by byla vyuzitelna jen pri prechodu casu na zimni/letni a korekci data...

Mnoho se da vycist take na Citizen & Seiko foru: http://www.network54.com/Forum/78440/threa...ead/1102566626/

• po měsících...

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...