Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno
  V 4. 7. 2011 v 9:22, 'Vlastimil7664' napsal:

Tak kucí, je to horší a horší :worried_anim: Volali mi ze servisu, že zjistily, že hodinky jsou 100% vodotěsné. Prý jediná možnost je, že mi vyjela korunka a navíc dost hluboko, protože i při vytažení korunky jsou stále dobře vodotěsné" Mě se to zdá jako blbost, jelikož korunka je velmi dobře chráněná a dá se vytáhnout nehtem a to velmi ztuha. Navíc by se mi přeřídil čas, to se nikdy nestalo. Mě to hlava nebere :sad01_anim: Mimochodem jsem se zeptal na tu Vaší saunu, a ta těmto hodinkám nemá jak ublížit, jelikož jsou testovány na daleko větší výkyvy teploty" Poslal jsem slušný dopis do TH a uvidíme. Hanák říkal, že asi poskytnou slevu, když to bylo tak krátce po záruce a dávají až 50% na díly, takže i to by potěšilo"

V 4. 7. 2011 v 9:59, 'gougy' napsal:

Já byl právě taky párkrát v sauně (a hodinky v mražáku apod..), ale jaksi jsem počítal s případnými následky. Každopádně bomba zážitek je si třeba hodinky v sauně odložit - pak dosáhnou teplot přímo neuchopitelných ;)

Jak píšeš, jedná se o extrém, někdy to dají, někdy ne, tak snad aby se saunéři podívali někam k větší rezervě těsnosti, 20atm asi nestačí. Existují vůbec hodinky se saunoodolností deklarovanou od výrobce?

To je velmi zajímavé! Ani ne tak, že jsou 100% vodotěsné, ale jak (asi naštěstí pro tebe) servis bagatelizuje tu saunu. Mám obrovské pochybnosti o jejich znalostech. :mad:

Podle toho co o tom vím, se i ty nejlepší komerční potápěčské hodinky (a nevím, jestli tvoje TH) v rámci kondenzačních testů zahřívají normálním vzduchem na teplotu maximálně +45°C (asi po 20 minut), a máchají se ve vodě o teplotě +40°C (po dobu 10 min). Ale nikdo to netestuje na prostředí jakékoliv sauny! Předpokládám správně, že se tě na prostředí v sauně ani neptali?

Všichni mají strach z teplotních výkyvů (neboli kondenzačních testů). Na to se ty nejlepší potápky (a nevím, jestli tvoje TH) skutečně testují termálními šoky s vodou o teplotě +40°C a +5°C. Pro jednoduchost řekněme, že v tom problém není.

Ale jak si může být někdo jistý, že přehřáté prostředí české sauny plné nasycených vodních par neproleze do hodinek? Jak si může být někdo jistý, když v servisu za pokojové teploty udělá zkoušku těsnosti, že stejné výsledky dosáhne, když budou těsnění přehřátá na teplotu +45°C a více. Kvůli takovým přehmatům s materiálovými vlastnostmi těsnění už NASA přišla o jeden raketoplán. Není možné, že to může zlobit i na hodinkách (a třeba ke tvé smůle jen na tom jediném kusu).

Tolik můj suchý technický pohled na věc. Přestože je zde spousta hodinek, kterým podle svědectví jejich majitelů nedělá sauna problém (a bylo všude to prostředí v sauně srovnatelné?), já bych byl do budoucna opatrný. Na takové zatížení opravdu nejsou hodinky výrobci testovány, a proto nikdo nezaručí, co to s nimi udělá.

P.S. Nezapomeň na mě s tím přehledem testů, kterými zkoušeli tvůj model hodinek.

• Odpovědi 247
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Odesláno
  V 4. 7. 2011 v 7:56, 'gougy' napsal:

Co by totiž přišlo příště - výrobce nepsal, že nesmím Pateky s turbem dávat do mikrovlnky, tak se budu soudit i o psychickou újmu? ;)

To s tou mikrovlnkou je trošku mimo - asi jsi pochopil, že Vlastimil7664 je s návody obeznámen a tudíž má přečtený i ten od mikrovlnky a tak ví, že tam nemá dávat ani Pateky, ani kočku :smile_anim:

V 4. 7. 2011 v 9:22, 'Vlastimil7664' napsal:

Tak kucí, je to horší a horší :worried_anim: Volali mi ze servisu, že zjistily, že hodinky jsou 100% vodotěsné. Prý jediná možnost je, že mi vyjela korunka a navíc dost hluboko, protože i při vytažení korunky jsou stále dobře vodotěsné" Mě se to zdá jako blbost, jelikož korunka je velmi dobře chráněná a dá se vytáhnout nehtem a to velmi ztuha. Navíc by se mi přeřídil čas, to se nikdy nestalo. Mě to hlava nebere :sad01_anim: Mimochodem jsem se zeptal na tu Vaší saunu, a ta těmto hodinkám nemá jak ublížit, jelikož jsou testovány na daleko větší výkyvy teploty" Poslal jsem slušný dopis do TH a uvidíme. Hanák říkal, že asi poskytnou slevu, když to bylo tak krátce po záruce a dávají až 50% na díly, takže i to by potěšilo"

Já teda držím palce a to právě z důvodu zmíněného upozornění na případné zamlžení v návodu. Stavím se na stranu těch, kteří tvrdí, že zamlžené sklíčko = průser. Já bych zpanikařil ihned. Ale pokud výrobce tvrdí, že je to OK, je to jiná. Ty jsi byl dle mne uveden v omyl. Slepě věřit návodům se vžy nevyplácí, ale na druhou stranu, pokud to mají popsané až takhle dopodrobna, tak to nevidím, jako zcela tvou chybu. Hádám, že kdyby v návodu nestálo, že je zamlžené sklíčko OK, tak bys hned běžel do servisu. Podle toho, co píšeš není jasné kudy se tam vlhkost dostala. Poslední varianta je přes tu korunku. Pokud ovšem jde opravdu tak z tuha, jak říkáš, tak nechápu. To, že dopadly jak dopadly, vidím jako částečnou vinu výrobce (který avizoval vlhkost jako pohodověj jev, který se nemá řešit) a část viny na tom neseš i ty, protože (sorry, že to tak řeknu), jsi měl myslet :crying_anim02:

Inu, každopádně ti fandím a jsem zvědavej, jak to celý dopadne...

Odesláno

Předmět: Doba zamlžení skla

Nevím přesně co Vlastimil má napsána v návodu, ale TAG Heuer má k zamlžování (= kondenzaci vody na vnitřní straně sklíčka) u řady AQUARACER na svých webových stránkách následující odstavec:

CONDESATION

If the temperature changes suddenly, as slight amount condensation may appear under the crystal of your watch. This mist will disappear by itself and will not affect the functioning of the watch. If the condensation persists, please see your TAG Heuer dealer.

Překládat doslova nebudu, ale říká se tam, že zamlžení zmizí samo a pokud ne, měl by se kontaktovat Váš prodejce.

To co ale výrobci (včetně TAG Heuer) tradičně neuvádějí, je ta doba za jakou by to mělo zmizet. Takže v testech (viz. teploty v mém předchozím příspěvku) je to doba 1 minuty!

Vlastimilovi už to může být jedno, ale pro ostatní - pokud Vám zamlžení na vnitřní straně skla nezmizí řekněme v rozsahu 1 ? 5 minut, tak neváhejte a navštivte prodejce/servis.

Samozřejmě to platí jen pro voděodolné hodinky, které na to výrobce testoval ? ne pro nějaký ?šunt?. A znalost této informace o testech vodotěsnosti/kondenzaci je jednou z největších ?záhad? současného trhu s hodinkami. :alien1:

Odesláno

To Petr_P: Tady máš ty testy TH z roku 2006, každopádně je to braný individuálně, nevztahují se přímo na můj model, jelikož se v té době nevyráběl" Opět jsem měl diskuzi ze Servisákem (asi ze mě brzy vyroste :smile_anim: ), jelikož v testech píšou, že na rozpálené hodinky kapnou studenou vodu a hodinky se nesmí zamlžit. Řekl mě, že každé hodinky probíhají individuálním testem, WR 100M vůbec nemají test extrémních rozdílů teplot, automaty nemají test nárazu jako quartz atd. atd. a pokud prý píšou v manuálu , že se můžou na krátkou dobu zamlžit, tak by jim to nemělo ublížit" Tady je prej navíc kalibr oddělený od pouzdra a zvlášť oddtěsněný, těžko říct. Koukal do manuálů jiných modelů a ta hláška o zamlžení je prý u všech modelů s WR 300m a více" Hlavně chlapci stále neřešte tu blbou saunu, ta těmto hodinkám neublížila" Velký průser tohoto "potápěčského modelu" asi bude absence šroubovací korunky, ovšem to by jsme ztratily unikátní ovládání funkcí právě tou korunkou. Breitling B1 má ten samej systém, ale kluci si asi trochu uvědomují možnost vniknutí vody právě korunkou, proto mají pouze WR 100M a nesmí se s tímto modelem potápět. Tady asi kluci z TH udělali chybu, protože pokud máte možnost nechtěně pod vodou vytáhnout korunku a tím zničit hodinky za 40 papírů, tak to mě hlava fakt nebere"

post-364-028487400 1310026923.jpg

post-364-010133500 1310026956.jpg

post-364-078861600 1310027006.jpg

Odesláno

Komu: Vlastimil7664

V 7. 7. 2011 v 8:24, 'Vlastimil7664' napsal:

To Petr_P: Tady máš ty testy TH z roku 2006, každopádně je to braný individuálně, nevztahují se přímo na můj model, jelikož se v té době nevyráběl" Opět jsem měl diskuzi ze Servisákem (asi ze mě brzy vyroste :smile_anim: ), jelikož v testech píšou, že na rozpálené hodinky kapnou studenou vodu a hodinky se nesmí zamlžit. Řekl mě, že každé hodinky probíhají individuálním testem, WR 100M vůbec nemají test extrémních rozdílů teplot, automaty nemají test nárazu jako quartz atd. atd. a pokud prý píšou v manuálu , že se můžou na krátkou dobu zamlžit, tak by jim to nemělo ublížit" Tady je prej navíc kalibr oddělený od pouzdra a zvlášť oddtěsněný, těžko říct. Koukal do manuálů jiných modelů a ta hláška o zamlžení je prý u všech modelů s WR 300m a více" Hlavně chlapci stále neřešte tu blbou saunu, ta těmto hodinkám neublížila" Velký průser tohoto "potápěčského modelu" asi bude absence šroubovací korunky, ovšem to by jsme ztratily unikátní ovládání funkcí právě tou korunkou. Breitling B1 má ten samej systém, ale kluci si asi trochu uvědomují možnost vniknutí vody právě korunkou, proto mají pouze WR 100M a nesmí se s tímto modelem potápět. Tady asi kluci z TH udělali chybu, protože pokud máte možnost nechtěně pod vodou vytáhnout korunku a tím zničit hodinky za 40 papírů, tak to mě hlava fakt nebere"

Díky za informace o testování hodinek TAG Heuer! :notworthy:

Takovéto informace se dnes už jen tak nevidí. Detaily o klimatických testech jsou extrémně vzácné.

Rozhodně bych TAG Heuer neodsuzoval. Je vidět, že je to vyspělý švýcarský výrobce. Bohužel dnes se výrobci zpravidla vůbec nenamáhají něco zveřejňovat (včetně TH). Jen marketingově kouzlí se slovíčky a šetří čísly a specifikacemi. Pak už není v laických silách rozlišit, kdo co umí. Hodinky jsou prostě spotřební (případně luxusní) zboží a technické detaily (ne marketingová hesla) by drtivou většinu zákazníků asi jenom odrazovaly.

Ale zpátky k dokumentu, přes světlá místa je stále hodně obecný a bohužel se netýká konkrétního modelu (nebo alespoň řady hodinek) musí se to vnímat s velkou rezervou. Přesto se pokusím v následujících odstavcích něco z toho vytáhnout, i když je to spíše mé kouzlení na základě nepřímých nápověd.

Docela dobrý je test simulující tropické klima: 2-3 týdny při teplotě +40°C a vlhkosti 90%. Pozorný čtenář si jistě všimne, že tam kde končí tropy, začíná prostředí české párové sauny! Tedy na toto české prostředí nejsou hodinky testovány.

Zrychlené stárnutí UV světlem ? celková expozice 72 hodin na středomořském sluníčku, odpovídá spíše jedné dovolené u moře, nikoliv 2 letům provozu. Účelem testu není očividně detailně studovat životnost hodinek, ale eliminovat materiály, které UV záření degraduje téměř okamžitě.

Trochu očekávaně (kromě jedné zmíněné výjimky) nejsou hodinky TAG Heuer testovány podle nepřísnější normy pro ?Diver?s watches? (švýcarská NIHS 92-11, nebo mezinárodní ISO 6425:1996 nebo německá DIN 8306). Budou s největší pravděpodobností testovány ?jen? jako standardní ?water-resistant watches? podle NIHS 92-20 (nebo starší mezinárodní ISO 2281:1990, nebo německá DIN 8310, nebo supermoderní mezinárodní ISO 22810:2010, které bohužel ještě není moc známa).

Na první pohled je to jen změť velmi podobných čísílek. Ale zdání klame. Jen pro první představu uvádím hlavní testy vodotěsnosti podle NIHS 92-20 ve srovnání s NIHS 92-11:

- Máčení ve vodě (bez přetlaku) o pokojové teplotě po dobu 1 hodiny. Náročnější NIHS 92-11 máčí hodinky po dobu 50 hodin!.

- Kondenzační test (ano to je to, co je v textu od TH potrženo) - hodinky se na speciální plotně během 10 až 20 minut zahřejí na 40 až 45°C, poté se na sklíčko kápne kapka vody o pokojové teplotě (18-25°C), 1 minutu se počká, utře se to a nesmí tam být žádná kondenzovaná vlhkost. Test se provádí jednou. U NIHS 92-11 se tento test provádí opakovaně (celkem asi šestkrát) před a po dílčích testech ve vodě.

- Termální šok ? hodinky se 5 minut máchají ve vodě o teplotě + 40°C, hned poté 5 minut ve vodě o teplotě 20°C a pak 5 minut zase ve vodě o teplotě +40°C. Ještě větší termální šoky +40°C, +5°C, +40°C v intervalu 10 minut jsou v náročnější NIHS 92-11.

- Největší rozdíl je v tlakové zkoušce - NIHS 92-20 testuje hodinky ve vodním prostředí za přetlaku, který odpovídá nominální hodnotě na hodinkách (tedy hodinky s 300 m = přetlak 30 atm) po dobu 10 minut. NIHS 92-11 je ale jiná třída. Hodinky jsou ve vodě vystaveny nominálnímu přetlaku zvětšenému o 25 % (tedy hodinky s 300 m jsou pod přetlakem 37,5 atm) po dobu 2 hodin! Následně jsou ještě vystaveny podtlaku 0,3 atm po dobu jedné hodiny.

- Hodinky podle NIHS 92-20 nejsou testovány na slanou vodu. Náročnější NIHS 92-11 je máčí ve slané (mořské) vodě po dobu 24 hodin.

- A jsou další odlišnosti, kde náročnější NIHS 92-11 požaduje řadu dalších okolnostních a funkčních testů.

- Podle NIHS 92-20 jsou testovány jen kvalifikační vzorky/prototypy hodinek. U náročnější NIHS 92-11 je také většina testů také prováděna jen na kvalifikačních vzorcích, ale halvní tlakový test a kondenzační testy jsou povinné pro každé vyrobené hodinky. A to platí i při zkoušce těsnosti v servisu! I když tam jsou časy asi kratší.Použití jednoduší NIHS 92-20 výrobce částečně zachraňuje slibem, že každé vyrobené hodinky testuje tlakovou zkouškou ve vodním prostředí (to je skutečně nad rámec NIHS 92-20 a blíží se to. NIHS 92-11). Zrada je ovšem v tom, že test blíže nespecifikuje (tlak, doba testu, kondenzační test?).

Je obrovská škoda, že současný hodinářský trh se lehce zvrhnul v honbě za co nejvyšším číslem ?water-resistance?. Je to jako s Megapixely u rodinných kompaktů. Dávno to překročilo práh užitečnosti, a jde jen o to, mít stejné nebo lepší číslo než konkurence, a tak vyvolat ?nákupní potřebu?. Preference kvantity nad kvalitou je určitě škoda, protože podle mého názoru je mnohem lepší mít například WR 200 m (a možná i 100 m) podle odolnější NIHS 92-11 než nevyužitelných 300 m podle NIHS 92-11.

Tolik k tomu dokumentu. Více se z něho asi už vyčíst nedá. Mnohem lepší by byla pochopitleně přesná znalost testů, které hodinky TAG Heuer CAF1010.BA0821 zažily během certifikace + testy výstupní kontroly, které absolvovaly ty konkrétní ?utopenci?.

Odesláno

Vlastimile pokud chceš svoje servisáky ještě trápit, zeptej se jich, jakým způsobem testovali vodotěsnost tvých hodinek s WR300:

1) Suchým testem s přetlakem vzduchu (30 sekund a tlak 10 atm/10 bar/100m?, nebo snad mají vzduchový tester na 300 m?)?

2) Suchým testem s podtlakem (30 sekund a tlak 0,7 atm/0,7 baru?)?

3) Mokrým testem s přetlakem (mají toto speciální zařízení?)?

4) Kondenzační test (mají speciální hodinkový ohřívač?)? ? už hodinky před tím otevřeli, tak je snad vysušili, ne?

To už na osudu tvých hodinek nic nezmění, jen mě prost zajímá, čím dnes servis u Hanáků testuje těsnot utopených hodinek.

:snorkle: :snorkle: :snorkle: :snorkle:

Přidám ještě pár (ne)praktických rad pro všechny, kteří si vybírají nové ?klasické? hodinky pro ?běžné? sportovní nebo outdoorové aktivity a mají obavy, aby se jim nestala podobná příhoda jako Vlastimilovi.

1) Korunka ? pouze a jedině šroubovací. Jediným důvodem je výrobní záruka (případně servisní záruka na zkoušku těsnosti v pozáručním období). Vlastimil není první ani poslední, kdo to zažil. Zdůvodnění servisu je vždy to samé ? vytažená korunka. Je to pak vždy tvrzení proti tvrzení. Zejména když ? jednoduchá? zkouška těsnosti není schopna najít žádnou netěsnost, jako ve Vlastimilově případě. Pak má tento argument z pohledu servisu svoji logiku.

Podle mého skromného názoru (a nejsem sám) je dnes mechanické jištění korunky už zbytečné po technické stránce. Moderní a dobře udělané těsnící systémy, verifikované certifikačními testy, budou na 99,xx% procenta těsnit. Pro zajímavost: hodinky Kobold Watch Company jsou testovány na water-resistance i s vytaženou korunkou.

Hodně diskutovanou záležitostí je samovolné vytažení korunky. To je záležitost odporu při vytažení, tvaru a rozměru korunky, způsobu nošení hodinek, atd. Ano, může se stát - například u hodinek s malým vytahovacím odporem dojde k vytažení a nešikovně tvarovanou korunkou. Mně se to povedlo zatím jednou v životě. A pochopitelně se mi už nepovedlo korunku náhodně zamáčknout zpět (jaká je pravděpodobnost takového jevu?). Tak jako tak to, by se tato nectnost měla projevit po nějaké době nošení v suchozemském prostředí (jaká je pravděpodobnost, že se to poprvé stane zrovna ve vodě?).

Nicméně 100,00% jistotu Vám dá jenom závit nebo jiný pojistný mechanismus.

2) Testování hodinek ? zeptejte se svého prodejce (a nebuďte překvapeni z jeho překvapeného výrazu) jakpak jsou vámi vyhlédnuté hodinky testovány. Hlídejte si, jestli hodinky mají v papírech, že splňují alespoň základní standard pro sportovní hodinky (NIHS 92-20, ISO 2281, ISO 22810, DIN 8310). Komu se to zdá málo, ať se pohlédne po potápěčských hodinkách (dle NIHS 92-11, ISO 6425, DIN 8306). V takovém případě se hodně zúží výběr a kombinace se světoznámou značkou pak může být cenově hodně vražedná.

3) Hodnota WR ? rozmyslete si jakou hodnotu WR skutečně potřebujete. 100m, 200m nebo 300m? Chcete za to platit? Není lepší nechat si něco v kapse na pravidelné servisní kontroly? Zjistíte, že hodně záleží nejen na způsobu certifikace, ale také na přístupu výrobců jak vlastní certifikaci, výstupní kontrole a servisním standardům. Někteří mají ze 100 m strach, ale podívejte se například, co říká Tag Heuer, Omega nebo v předchozím příspěvku Tissot/Certina o svých hodinkách s WR 100 (jen dle NIHS 92-20/ ISO 2281). Klidně šnorchlové potápění! A naopak někteří výrobci vám preventivně zakážou s tím vlézt i do sprchy (asi vědí proč). Čtěte pozorně jejich doporučení ? servis technik je pak neústupný.

4) Servis ? před nákupem se poptejte, jaké jsou doporučené servisní intervaly a co přesně (a za kolik) se pak s vašimi hodinkami bude dít. Má váš lokální servis všechno vybavení na testování vodotěsnosti (nebo to musí posílat někam za hranice). Nemůže se stát, že si koupíte profi-potápky s NIHS 92-11/ISO 6425 s WR 300 m a v ?servisu? je pak testují jen na sucho vzduchem přetlakem na 100m. Mají zkušební zařízení na mokré testování do certifikační hloubky vašich hodinek (u WR 300 to je ?strojek? na tlaky 40 bar/40 atm).

5) Záruční podmínky ? ptejte se, jaké jsou záruční podmínky na nové hodinky pro případ, že hodinky utopíte. Ptejte se, jak to bude se zárukou na doporučené servisní prohlídky a zkoušky těsnosti. Co se stane, když hodinky v servisní záruce utopíte?

5) Ať už si vyberete cokoliv, stejně pokud opravdu chcete minimalizovat rizika ? nekašlete prosím na servisní prohlídky a zkoušky těsnosti. Můžete mít smůlu jako Vlastimil. A co pak?

Odesláno

To Petr_P: Děkuji za zajímavé, dlouhé a velmi detailní počteníčko :notworthy: Pro mě osobně je celá tahle záležitost pouze ponaučením, že bez šroubovací korunky hodinky do hloubky už nevezmu, a zároveň zklamáním, že jí tam TH nedalo" Mě hlava vůbec nebere, že hodinky byli 100% vodotěsné, když je nejdříve rozdělali a pak teprve dělali test? Navíc, asi jak se celá záležitost bude v blízkých dnech řešit, já budu dva týdny mimo civilizaci" Ale je mi to fuk, soustředím veškeré mé síly na cestu a chci mít čistou hlavu, takže to buď uznají nebo ne, už jsem trochu vychladl a jsem připraven na všechno :wine:

Odesláno
  V 8. 7. 2011 v 12:50, 'Petr_P' napsal:

Vlastimile pokud chceš svoje servisáky ještě trápit, zeptej se jich, jakým způsobem testovali vodotěsnost tvých hodinek s WR300:

1) Suchým testem s přetlakem vzduchu (30 sekund a tlak 10 atm/10 bar/100m?, nebo snad mají vzduchový tester na 300 m?)?

2) Suchým testem s podtlakem (30 sekund a tlak 0,7 atm/0,7 baru?)?

3) Mokrým testem s přetlakem (mají toto speciální zařízení?)?

4) Kondenzační test (mají speciální hodinkový ohřívač?)? ? už hodinky před tím otevřeli, tak je snad vysušili, ne?

To už na osudu tvých hodinek nic nezmění, jen mě prost zajímá, čím dnes servis u Hanáků testuje těsnot utopených hodinek.

Mrknul jsem na webové stránky brněnské firmy "Fr. Hanák - Klenotnictví¨" a ohledně jejich vybavení na testování vodotěsnosti je asi jasno.

Mají jen přístroj Witschi Electronic ALC 2000, který testuje jen na sucho přetlakem vzduchu maximálně 10 bar (10 atm/100 m) a podtlakem 0,8 baru. Čas testu maximálně 5 minut.

Pro zajímavost uvedu také odkaz na jeden tuzemský příklad, který je nejen dobrou lekcí fyziky, ale v naši diskuzi i názorným příkladem problému "servis a vaše vytažená korunka".

Odesláno
  V 9. 7. 2011 v 14:11, 'Petr_P' napsal:

Mrknul jsem na webové stránky brněnské firmy "Fr. Hanák - Klenotnictví¨" a ohledně jejich vybavení na testování vodotěsnosti je asi jasno.

Mají jen přístroj Witschi Electronic ALC 2000, který testuje jen na sucho přetlakem vzduchu maximálně 10 bar (10 atm/100 m) a podtlakem 0,8 baru. Čas testu maximálně 5 minut.

Pro zajímavost uvedu také odkaz na jeden tuzemský příklad, který je nejen dobrou lekcí fyziky, ale v naši diskuzi i názorným příkladem problému "servis a vaše vytažená korunka".

Nemohu souhlasit!!! Pokud na ALCčku nastavíš test měření od -0,8 do 10atm, tak je to celkem 10 minut. Když k tomu přičteš stabilizaci, která se při každym testu na začátku dělá, tak celej HARD test tě nakonec vyjde na cca 15 minut. Jinak každý výrobce ti zaručí 100% těsnost pouzdra, když máš vše tak, jak máš mít (zašroubovanou korunku, nepoužívání tlačítek pod vodou atd.). Např. ani firma ROLEX po servisu nechce, aby si kupovali mašinu, kterou změříš hodinky do 300m. Ani jeden ofiko servis v ČR nemá takovou mašinu. Maji Poseidona, kterej je taky do 10atm a navíc dle mé zkušenosti měří méně objektivněji než ALCčko.

Odesláno (upraveno)
  V 9. 7. 2011 v 18:10, 'remove soul' napsal:

Nemohu souhlasit!!! Pokud na ALCčku nastavíš test měření od -0,8 do 10atm, tak je to celkem 10 minut. Když k tomu přičteš stabilizaci, která se při každym testu na začátku dělá, tak celej HARD test tě nakonec vyjde na cca 15 minut. Jinak každý výrobce ti zaručí 100% těsnost pouzdra, když máš vše tak, jak máš mít (zašroubovanou korunku, nepoužívání tlačítek pod vodou atd.). Např. ani firma ROLEX po servisu nechce, aby si kupovali mašinu, kterou změříš hodinky do 300m. Ani jeden ofiko servis v ČR nemá takovou mašinu. Maji Poseidona, kterej je taky do 10atm a navíc dle mé zkušenosti měří méně objektivněji než ALCčko.

Díky za upřesnění. :notworthy:

Jsem rád, že je tady někdo, kdo s tím má osobní zkušenost.

Máš nějaký širší přehled o tom, co jaká značka při testech vodotěsnosti po servisech chce nebo nechce?

Máš zkušenost s Omegou? Ta podle mých zdrojů požadovala, aby každé hodinky s WR 100m a více, prošly:

- suchým testem (přetlak do 10 bar + podtlak) na strojích Witschi ACL 2000, nebo Witschi Proofmaster, nebo Greiner Vibrograf Poseidon LT 100

- mokrým testem (přetlak do 100% nominální hodnoty (respektive 125%) podle normy) na stroji Roxer Natator 125

- kondenzačním testem na stroji Lititz Watch Company 125

A jak jsou v rámci ČR testovány na zkoušku těsnosti "profi-potápky" dle ISO 6425/ NIHS 92-11? Posílá se to za hranice?

Upraveno uživatelem Petr_P
Odesláno

S Omegou zkušenost nemám. Pouze takovou, že chtějí po servisech každý cca 3 měsíce vyměnit kompletně všechny oleje za nový a starý vyházet (pro mě dost nepochopitelný) a jiný podobný buzerace. Zkušenost jen s TCM, Hamilton, Longines, CK, Gucci, Rolex a Tudor. Nicméně ani jedna z těchto značek nevyžaduje tlakové zkoušky mokrou cestou. Fór je v tom, že když přetěsníš komplet pouzdro a ono ti netěsní, tak pak to dáš do válce s víc teplou vodou (ne studenou, páč s tou to nefunguje), natlakuješ válec a z místa netěsnosti ti buď dou bublinky nebo ti tím místem do pouzdra teče pomalinku voda a ty víš na co se zaměřit a nemusíš hledat chybu všude u každýho těsnění jak trubka. NIKDY se mi nestalo, že bych u 300m hodinek udělal test na 10atm a člověk se s tim vrátil, že mu do toho natekla voda. A to byli lidi, který to používali vyloženě na potápění!!!

Odesláno
  V 9. 7. 2011 v 19:01, 'remove soul' napsal:

S Omegou zkušenost nemám. Pouze takovou, že chtějí po servisech každý cca 3 měsíce vyměnit kompletně všechny oleje za nový a starý vyházet (pro mě dost nepochopitelný) a jiný podobný buzerace. Zkušenost jen s TCM, Hamilton, Longines, CK, Gucci, Rolex a Tudor. Nicméně ani jedna z těchto značek nevyžaduje tlakové zkoušky mokrou cestou. Fór je v tom, že když přetěsníš komplet pouzdro a ono ti netěsní, tak pak to dáš do válce s víc teplou vodou (ne studenou, páč s tou to nefunguje), natlakuješ válec a z místa netěsnosti ti buď dou bublinky nebo ti tím místem do pouzdra teče pomalinku voda a ty víš na co se zaměřit a nemusíš hledat chybu všude u každýho těsnění jak trubka. NIKDY se mi nestalo, že bych u 300m hodinek udělal test na 10atm a člověk se s tim vrátil, že mu do toho natekla voda. A to byli lidi, který to používali vyloženě na potápění!!!

Super! :notworthy: :notworthy:

Jen pro kontrolu. U toho "bulinkového" testu chápu dobře, že strojek je uvnitř? Ptám se hlavně kvůli elektronickým quartzům. To se stihne vyndat dřív než voda někam doteče, nebo se to nějak "prefíkaně" vysouší?

Jsou nějak hlídané vlhkosti vzduchu v dílně? I našich podmínkách to výjimečně vyletí nahoru a pak se to zavře do hodinek. Proto "někdo" trvá na tom kondezačním testu - je jedno jak se tam vlhkost dostala, ale kondenzačním testem na závěr se na to přijde.

Odesláno

Rozumím těm příspěvkům výše správně, když mi z toho vychází, že ani AD servis netestuje na u hodinek deklarovanou vodotěsnost, pokud je to více než 10atm?

Nechci tomu věřit. (říct si, co na tom, že testuju hodinky do 300m, 10atm zatím stačilo každému..)

Odesláno (upraveno)
  V 9. 7. 2011 v 19:19, 'gougy' napsal:

Rozumím těm příspěvkům výše správně, když mi z toho vychází, že ani AD servis netestuje na u hodinek deklarovanou vodotěsnost, pokud je to více než 10atm?

Nechci tomu věřit. (říct si, co na tom, že testuju hodinky do 300m, 10atm zatím stačilo každému..)

Já jsem to pochopil tak, že rozdíl mezi 10 atm a 30 atm je pak už spíš v konstrukci pláště. Takže špatně usazený těsnění poznáš už při 10 atm. Když bude usazený dobře, pak není potřeba hodinky "trápit" na 30 atm.

Ale to je jen odhad laika.

Edit: A vady pouzdra by se měly projevit už při těch 10 atm.

Upraveno uživatelem lib
Odesláno

2 Petr_P: Pouzdro se zkouší samo bez stroje. Jinak by to byl pěkně drahej hazard :) Vlhkosti v dílně moc hlídané nejsou, ale teplota by se měla pohybovat kolem 22°C. Ne víc. Ale jako každej doktor, trenér atd., tak každá firma ti řekne trochu něco jinýho.

2 gougy: Možná i teď bych za to dal ruku do ohně.

2 lib: Přesně tak. Zkoušeli ste někdy udržet pod pokličkou tlak 1atm? Já to zkusil. Otevřel sem komoru než se to vypustilo a poklop vylít jak dělo. A co takle při 10atm? Je to opravdu jen o použitých materiálech, konstrukcích a tak.

Odesláno

Léto plné utopenců :D Kámoš mi dnes donesl 1OOWR Festiny, které má asi rok v plném užívání a zkusil s nimi trojku ve sprše :whistle: Připomněl mi mé noční můry z minulosti, ale otevřeli jsem je, vysušily a uvidí se, snad to bude mít šťastnější konec. Bylo tam z výroby viditelně skříplé těsnění" Dal za ně asi čtyřku, tak nějákou záruku neřeší a prý už vodu nikdy neuvidí"

post-364-097525800 1310318119.jpg

Odesláno
  V 1. 7. 2011 v 21:25, 'Království hodin' napsal:

Omlouvám se za zpoždění,ale když jsem vypotil skoro celou odpovědˇ, přišla dcera,pustila mi na klávesnici konzervu a celé mi to vymazala. Takže datluji znovu.

U hodinek je několik druhů těsnění. Mezi sklem,korunkou,víčkem a někdy i tlačítky. Doporučuje se všeobecně, nechat si hodinky po skončení záruky znovu přetěsnit.Tato služba není zrovna levná záležitost, ale slouží jako určité krytí spotřebitele. V případě že se vám dostane do hodinek voda, je to už problém servisu a ne Váš. Pokud budete mít štěstí může Vám těsnění vydržet celou řadu let, a také to v drtivé řadě případů tak je. Ale jsou i výjimky.Je jich málo,ale jsou.Je to proto, že těsnění tvoří tenké kroužky na bázi gumy. Není to totiž vždy guma, ale i jiné pružné vodě odolné materiály. Jejich průměr je minimální a může dojít k jejich poškození. Jak mechanickému, tak i chemickému. Navíc je zde možnost i chyby vzniklé při výrobě. Voda ale využije každé příležitosti a stačí opravdu málo. V neposlední řadě může dojít k chybě u majitele hodinek. Což zřejmě není Váš případ. Rozhodně bych ale nedoporučoval konfrontační dopis ve stylu: Vaše hodinky jsou aušus. Spíš bych se snažil vysvětlit , že u tak kvalitních hodinek od firmy se kterou mám veskrze pozitivní zkušenosti jsem nepředpokládal, že speciální těsnění vydrží tak krátkou dobu.Pokusil bych se předat podobně laděný dopis do klenotnictví Hanák s prosbou o doručení přímo do firmy. Možná bych zdůraznil,že jsem nebyl dostatečně upozorněn na to,že přetěsnění hodinek je naprosto nezbytné k jejich spolehlivému provozu. V tomto případě by mohlo dojít k tomu, že firma udělá výjimku,ale její povinností to není. Přiznám se, že já mám podobnou smůlu jako Vy, ale v jiných oblastech. Např. Mobilní telefon a voda,atp. Plně Vás chápu a snažím se Vám pomoci. Je mi jasné, že lehké to nebude,ale zkusit by se to mělo.Přece nějaká spravedlnost a velkorysost být musí.Držím Vám palce. .

Trochu to nechápu. Znamená to, že standardní doba pro hodinky bez údržby jsou 2 roky? Když se zákonná záruční lhůta před pár lety zvýšila ze šesti měsíců, zvýšila se i kvalita hodinek cca 4x aby tu dobu vydržely?

Mám pocit, že zákonná záruční doba je jedna věc a pověst společnosti druhá. Když někdo vyrábí hodinky, nepředpokládá se, že vydrží právě 2 roky.

První oslovení by asi nemělo znít ve stylu když mi hodinky nevyměníte, všude to rozmáznu, ale pokud by je nevyměnili resp. neopravili, klidně bych to zkusil dát do médií, ať všichni vědí, že hodinky vydrží jenom záruku.

Odesláno
  V 3. 7. 2011 v 9:16, 'pavča' napsal:

Já nevím, já to asi přeháním, ale hodinky mám rád (skutečně rád) a tak se k nim také tak chovám. Do vody bych je nevzal ani když jsou vodotěsné (o sauně ani nemluvě), když jsem v prašném prostředí, tak je dám pod rukáv, když je odložím, tak na sametovou podložku nebo do winderu. Když s nimi i minimálně ťuknu, tak jsem nešťastný, kdyby mi náhodou upadly na zem, tak se půjdu asi oběsit. Chci tím říci, že když se někdo k hodinkám chová s citem, tak nemá zpravidla problém (až na nějaké výrobní vady, apd.), no a když se k nim někdo chová jako k běžnému spotřebnímu zboží a zkouší jít na hranice a za hranice technických možností hodinek, tak je logicky, jako jiné spotřební zboží, po čase musí vyhodit a koupit si nové a pokračovat tak stále dokola. Pokud na to ovšem má (nervy, žaludek a peníze). Tak proč se pořád divíš a brečíš a pomlouváš výrobce? Já bych se styděl se s výrobcem dohadovat o uznání nějaké mimořádné záruční opravy a řekl bych si, že to asi nebylo to pravé a změnil bych svůj přístup k hodinkám. Spisovatel Karel Čapek řekl "I věc má duši, pane" a je to užasná pravda, měl bys v těch hodinkách cítit něco jako živého tvorečka, který má své možnosti a své potřeby a potřebuje pohladit, ne věc, která musí všechno vydržet a když nevydrží, tak je to chyba někoho jiného (konstruktéra, výrobce, servisu).

Omlouvám se, snad mám dnes trochu militantní náladu, ale reagovat musím. Ať se kdokoliv oběsí, pokud má tu potřebu, ale hodinky snad (doufám) nejsou věc, ke které se člověk musí chovat s citem resp. s citem, který popisuje Pavča. Nemůžu se zbavit dojmu, že odložení hodinek mimo sametovou podložku je chování za technickými možnostmi hodinek. Doufám, že většina lidí někdy své hodinky ze sametové podložky sundá :-)

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...