zralok1 Odesláno 3. července 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 3. července 2011 Ahoj, koupil jsem pendlovky Gustav Becker a potřeboval bych opravit(restaurovat) skříň,je tam docela dost děr od červotoče. Nejvíce to odnesly dvířka hodin a postraní lišty. Hledal jsem na internetu návod,nebo nějaký postup,ale zatím jsem nic nenašel. Nemáte někdo nějaké zkušennosti...? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
remove soul Odesláno 3. července 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 3. července 2011 Přesně ti neřeknu postup, protože mě bedny dělá známej, který má restaurátorskou licenci na opravy těchto věcí. Jen vím, že se používá třeba včelí vosk k zadělávání děr, hypermangan na moření dřeva do hněda atd. Pokud budeš chtít bednu opravit, tak se ozvi na ffusekle@email.cz. Dal bych ti nejprve vědět cenu a ty by ses pak rozhodl jestli jo nebo ne. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
lorch Odesláno 3. července 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 3. července 2011 Máme zkušenosti, co přesně tě zajímá? Třeba zrovna včelí vosk na dírky po červotoči všichni doporučují, ale výsledný efekt nic moc. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
zralok1 Odesláno 3. července 2011 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 3. července 2011 Rád bych viditelně odstranil dírky po červotoči (původní majitel se asi pokoušel a dirky jsou hodně vidět,zvlášť na dvířkách). Jenže je to velká plocha,proto nevím jak postupovat, pokud dřevo osmirkuji,potom zacelím dirky nějakým vhodným tmelem?? Ale jakým tmelem? Je nutné potom dřevo opět namořit?,nebo na dřevo nanést včelí vosk v určitém odstínu a vyleštit? Nerad bych něco pokazil,proto se ptám Vás,pokud máte s postupem opravy nějaké zkušennosti. Máme zkušenosti, co přesně tě zajímá? Třeba zrovna včelí vosk na dírky po červotoči všichni doporučují, ale výsledný efekt nic moc. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
VS Odesláno 3. července 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 3. července 2011 Rád bych viditelně odstranil dírky po červotoči (původní majitel se asi pokoušel a dirky jsou hodně vidět,zvlášť na dvířkách). Jenže je to velká plocha,proto nevím jak postupovat, pokud dřevo osmirkuji,potom zacelím dirky nějakým vhodným tmelem?? Ale jakým tmelem? Je nutné potom dřevo opět namořit?,nebo na dřevo nanést včelí vosk v určitém odstínu a vyleštit? Nerad bych něco pokazil,proto se ptám Vás,pokud máte s postupem opravy nějaké zkušennosti. Viděl jsem v dřevoprodeji vosky v různých barvách na opravu poškozeného dřeva. Vybrat potřebný odstín, roztavit, nakapat do dírek a pak přeleštit. Byly to špalíčky jako pečetní vosk. Jinak vím o někom, kdo má perfektní restaurovanou skříň a shání do ní strojek Gustav Becker. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
zralok1 Odesláno 3. července 2011 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 3. července 2011 Každá rada je dobrá,,proto se Vás zde ptám,asi možností jak opravit skříň bude více,jde o to zda by tato varianta byla dostačující. Mám pocit,že předchozímu majiteli se to moc nepovedlo,nevím čím zamazal ty dirky,ale jsou pěkně vidět. .Jinak na ty hodiny možná dojde(ale doufám že ne ) Viděl jsem v dřevoprodeji vosky v různých barvách na opravu poškozeného dřeva. Vybrat potřebný odstín, roztavit, nakapat do dírek a pak přeleštit. Byly to špalíčky jako pečetní vosk. Jinak vím o někom, kdo má perfektní restaurovanou skříň a shání do ní strojek Gustav Becker. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
zralok1 Odesláno 3. července 2011 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 3. července 2011 Díky,uvidím jak se mě bude dařit Přesně ti neřeknu postup, protože mě bedny dělá známej, který má restaurátorskou licenci na opravy těchto věcí. Jen vím, že se používá třeba včelí vosk k zadělávání děr, hypermangan na moření dřeva do hněda atd. Pokud budeš chtít bednu opravit, tak se ozvi na ffusekle@email.cz. Dal bych ti nejprve vědět cenu a ty by ses pak rozhodl jestli jo nebo ne. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
VS Odesláno 3. července 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 3. července 2011 (upraveno) Dole ti chybí ty ozdobné camprliky. Nahoře chybí ozdobný rámeček. Ozdobné sloupky vypadají v pořádku. Všechno se dá vysoustružit nebo koupit. Rovná část skříňky a dvířka nebude pro šikovného truhláře problém vyrobit nové.http://www.antireno-hodiny.cz/menu/hodinove-skrine-a-dily-pro/dily-pro-hodinove-skrinePři nakupování těch dřevořezeb dej pozor, dělají je i odlévané z pryskyřice a nabarvené, což asi není to pravé na starožitné hodiny.A nebo je zachovat, doplnit chybějící části a hlavně zabít toho červotoče, pokud tam ještě je, aby nepokračoval. Obrázky jsou zakryty. Prosíme, přihlašte se. Obrázky jsou zakryty. Prosíme, přihlašte se. Obrázky jsou zakryty. Prosíme, přihlašte se. Obrázky jsou zakryty. Prosíme, přihlašte se. Upraveno 3. července 2011 uživatelem VS Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
zralok1 Odesláno 3. července 2011 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 3. července 2011 Díky za odkaz, no pokusím se nejdříve dát dohromady tu skříň, myslím, že už tam červík není,protože se nic odnikud nesype. A až budu mít skříň opravenou,tak bych se pokusil sehnat ty ozdoby. Dole ti chybí ty ozdobné camprliky. Nahoře chybí ozdobný rámeček. Ozdobné sloupky vypadají v pořádku. Všechno se dá vysoustružit nebo koupit. Rovná část skříňky a dvířka nebude pro šikovného truhláře problém vyrobit nové. http://www.antireno-...hodinove-skrine Při nakupování těch dřevořezeb dej pozor, dělají je i odlévané z pryskyřice a nabarvené, což asi není to pravé na starožitné hodiny. A nebo je zachovat, doplnit chybějící části a hlavně zabít toho červotoče, pokud tam ještě je, aby nepokračoval. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
VS Odesláno 3. července 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 3. července 2011 Nezapomeň u hodináře nechat vyčistit a promazat strojek. Zaslouží si to a půjde dalších 100 let. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
zralok1 Odesláno 3. července 2011 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 3. července 2011 Díval jsem se na něj a bude to potřebovat i když strojek šlapal dobře. Teď jen provést tu opravu skříně... Nezapomeň u hodináře nechat vyčistit a promazat strojek. Zaslouží si to a půjde dalších 100 let. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
lorch Odesláno 3. července 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 3. července 2011 Viděl jsem v dřevoprodeji vosky v různých barvách na opravu poškozeného dřeva. Vybrat potřebný odstín, roztavit, nakapat do dírek a pak přeleštit. Byly to špalíčky jako pečetní vosk. Jinak vím o někom, kdo má perfektní restaurovanou skříň a shání do ní strojek Gustav Becker. Opravné vosky se rozdělují na měkké a tvrdé, na tu skřín se používají měkké, tvrdé /ty které se musejí nejdřív nahřát/, jsou spíš na víc zatížená místa, pracovní desky stolů a pod. Jinak stroj Gustav Becker by asi nějaký navíc byl, pokud by byl zájem. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
lorch Odesláno 3. července 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 3. července 2011 Rád bych viditelně odstranil dírky po červotoči (původní majitel se asi pokoušel a dirky jsou hodně vidět,zvlášť na dvířkách). Jenže je to velká plocha,proto nevím jak postupovat, pokud dřevo osmirkuji,potom zacelím dirky nějakým vhodným tmelem?? Ale jakým tmelem? Je nutné potom dřevo opět namořit?,nebo na dřevo nanést včelí vosk v určitém odstínu a vyleštit? Nerad bych něco pokazil,proto se ptám Vás,pokud máte s postupem opravy nějaké zkušennosti. Se smirkováním bych byl opatrný, jemným smirkem toho moc neobrousíš a po hrubém smirku ti zase na dřevě zůstanou stopy, nejdřív by jsi si měl spíš ujasnit, jestli necháš původní povrchovou úpravu a hodiny jen přeleštíš, nebo jestli to chceš dostat kompletně dolů a uděláš novou povrchovou úpravu, tak jak to bylo původně. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
borp18 Odesláno 3. července 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 3. července 2011 Je to jednoduchý. Bednu rozklížíš na jednotlivé části, já sundavám i řezby, následuje odstranění laku, sanace nějakým prostředkem proti červotoči, petrifikace- třeba Solakryl, ale stačí i kalafuna v toluenu. Na vosk zapomeň nejde přez něj udělat kvalitní politura. Na tmelení vosko-křídové tmely nebo nejsou špatné Clou . Po pečlivém vytmelení a opatrném přebroušení napustit fermeží. potom šelaková politura,Stačí dva grunty a jedno maximálně dvě leštění, jinak to vypadá moc našlechtěně.Řezby stačí natřít šelakem, ale jen do polomatu. Nakonec vše zpět zklížíš teplým klihem a můžeš montovat stroj..................... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
zralok1 Odesláno 3. července 2011 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 3. července 2011 Co by jsi mě doporučil dle fotografií,přeci jen ty dvířka jsou asi v špatném stavu,je tam moc děr. Dalo by se to rozleštit a zakrýt dirky po červotoči? Máš s tímhle zkušenost? (Asi bude nejlepší to vyzkoušet že?) Nebo celé komplet obnovit jak píše borp18. Se smirkováním bych byl opatrný, jemným smirkem toho moc neobrousíš a po hrubém smirku ti zase na dřevě zůstanou stopy, nejdřív by jsi si měl spíš ujasnit, jestli necháš původní povrchovou úpravu a hodiny jen přeleštíš, nebo jestli to chceš dostat kompletně dolů a uděláš novou povrchovou úpravu, tak jak to bylo původně. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
zralok1 Odesláno 3. července 2011 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 3. července 2011 Jo jo zní to perfektně jen se rozhodnout pro tu správnou variantu opravy. Každopádně díky za návod,nikde jsem takovýto návod na opravu nenašel. Poprosím tě ještě o radu jak nejlépe odstraníš ten starý lak? Máš na to nějakou fintu,nebo zda na to existuje nějaký prostředek? Je to jednoduchý. Bednu rozklížíš na jednotlivé části, já sundavám i řezby, následuje odstranění laku, sanace nějakým prostředkem proti červotoči, petrifikace- třeba Solakryl, ale stačí i kalafuna v toluenu. Na vosk zapomeň nejde přez něj udělat kvalitní politura. Na tmelení vosko-křídové tmely nebo nejsou špatné Clou . Po pečlivém vytmelení a opatrném přebroušení napustit fermeží. potom šelaková politura,Stačí dva grunty a jedno maximálně dvě leštění, jinak to vypadá moc našlechtěně.Řezby stačí natřít šelakem, ale jen do polomatu. Nakonec vše zpět zklížíš teplým klihem a můžeš montovat stroj..................... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
lorch Odesláno 3. července 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 3. července 2011 Co by jsi mě doporučil dle fotografií,přeci jen ty dvířka jsou asi v špatném stavu,je tam moc děr. Dalo by se to rozleštit a zakrýt dirky po červotoči? Máš s tímhle zkušenost? (Asi bude nejlepší to vyzkoušet že?) Nebo celé komplet obnovit jak píše borp18. Nejlepší řešení je samozřejmě to co píše borp18, jde spíš o to na co se sám cítíš, počítej s tím že tohle je tak 40-60 hodin práce, když to umíš. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
lorch Odesláno 3. července 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 3. července 2011 Je to jednoduchý. Bednu rozklížíš na jednotlivé části, já sundavám i řezby, následuje odstranění laku, sanace nějakým prostředkem proti červotoči, petrifikace- třeba Solakryl, ale stačí i kalafuna v toluenu. Na vosk zapomeň nejde přez něj udělat kvalitní politura. Na tmelení vosko-křídové tmely nebo nejsou špatné Clou . Po pečlivém vytmelení a opatrném přebroušení napustit fermeží. potom šelaková politura,Stačí dva grunty a jedno maximálně dvě leštění, jinak to vypadá moc našlechtěně.Řezby stačí natřít šelakem, ale jen do polomatu. Nakonec vše zpět zklížíš teplým klihem a můžeš montovat stroj..................... Hezká motorka , na čem jezdíš ? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
borp18 Odesláno 3. července 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 3. července 2011 Záleží na použitém laku. Lihem rozpustné laky můžeš odmýt lihem. Ostatní sundavám odstraňovačem laků. Tím na železo . Natřít, zabalit do igelitu a po nějaké té době půl hodiny až hodina oškrábnout a domýt nitrem. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
borp18 Odesláno 3. července 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 3. července 2011 Na tý motorce je můj děda, já mám jen Maneta 90 z r.1951. Hezká motorka , na čem jezdíš ? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se