Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Počkat, já se domníval, že stejný efekt chcete použít u otočného kroužku. Tak to jsme si špatně rozuměli.

Omlouvám se! Tento nápad se mi docela líbí. Už proto, že jde o skutečně prakticky zdůvodnitelnou modifikaci!

• Odpovědi 321
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Návštěvník Kamil
Odesláno

Tak abych shrnul to, co z mých návrhů či připomínek by bylo akceptovatelné:

1. řemen kaučuk v kombinaci s ocelovými částmi a sponou

2. šroubovací stěžejky

3. vroubkování korunky v polovině přerušené hladkou plochou, zhruba v úrovni hrany pouzdra

Vím, že o ciferníku se zatím nebavíme, ale připojuji se k Chronomagovi:

...Mně se na těch hodinkách nezdá řešení prostoru mezi ciferníkem a krycím sklíčkem, té stěny hodinek. ...Možná by se hodilo tam udělat skosenou hranu a na ni dát tu tachymetrickou stupnici.
Odesláno

Uvidíme, jak to bude vypadat v reálu. Optika skla udělá přeci jen jiný efekt. Do tachymetrické stupnice se mi moc nechce, už proto, že neznám nikoho, kdo by jí kdy použil.

Odesláno

Pristupujete k tomu spatne ;) Vetsina z nas se nepotapi pod 3m a ani nepotrebuje tachymetrickou stupnici, ale na tom pramalo zalezi! :) Osobne ale tachymetrickou stupnici nebudu vubec postradat ;)

Odesláno

Já si myslím, že hodinky budou dostatečně zajímavé jinými prostředky, než aby na sebe upozorňovali přeplácaným, špatně čitelným číselníkem či jeho obvodem.:) Ale jinak máte pravdu.;)

Odesláno

I po třech dnech můžu říct, že se mi uvedený design líbí. Jen mě napadlo, co kdyby se na minutovou ručičku použilo take okénko jako u vteřinové. Ručka by se tím asi malinko prodloužila, i když nemusela by. Záleželo by na vzhledu číselníku. Fluoreskující barva by pak byla jakoby vně a nebo okolo toho okénka. V tom případě by se samozřejmě musela podobně upravit i malá ručka. Osobně si myslím, že by to mohlo vypadat lépe a vyváženěji než navrhovaný hrot.

Odesláno

Už jsem na to také myslel. Hned po prvních reakcích jsem si uvědomil, že bude nutné zpřesnit odečítání času. Buďto nějakým tenkým hrotem anebo ještě lépe v "inverzi" , podobně jako u vteřinovky. Tato změna bude určitě zapracována.

Odesláno

pro mě je tachymetrická a klidně i telemetrická stupnice to jediné, co má na chronografu význam opravdu funkce navíc - vše ostatní je jednoduše a levně nahraditelné otáčecím kroužkem. Nejde o přeplácáni ciferníku, ale doplnění jedinečné funkce - jak říkám, bez ní je chronograf téměř bezcenná komplikace.

Mně teď není jasno, k čemu bude ten po pěti minutách popsaný otočný kroužek - pomozte mi. Hodinový bych pochopil - hodinový sčítač a pseudo GMT, ale pětiminutový na stopkách - nic mě nenapadá. Snad druhý stopovaný čas?

Vysoce oceňuji to vroubkováni lunety, které se kryje s minutama - tak jsem si to představoval pro ty letecké.

to prim...náčrt pošlu, v podstatě jde o to, aby byla z boku hodin v půdoryse vlnovka.

co jsou to stěžejky? a šroubovací? Prime a chronomagu bolestně postrádám online slovník hodináře - je snad na watchmagazínu. Sovisí to nějak s tím, čemu říkám nožičky? To by pak musely být stavitelné podle zápěstí. Nebo je to jen ta osička pro pásek?

to prim - inversní hrot minutovky bych nedělal, to raději inversní ručičku sčítačů stopek, aby se jasně oddělily stopky od hodin, nejen barevně - to je povinnost.

Odesláno

Stupnice na kroužku bude použita countdownová (stejná jako na Orlíku).

Stěžejky jsou osičky, ukotvující řemen do pouzdra. Obvykle jsou s pružinou, která rozpíná stěžejku do otvorů v pouzdře. Pak ale existují i duté stěžejky, které jsou na obou koncích přichyceny šroubky. Jejich hlavička se pak objevuje z vnější strany na nožce pouzdra.

S těmi ručkami se to špatně vysvětluje, ale neměl jsem namysli barevnou inverzi, ale tvarovou. Ručka by byla o kus protažena a do jejího tupého konce by přibylo vykrojení, přesně na velikost hodinového / minutového indexu stupnice.

Odesláno

to prim....jasně, že myslíme oba tvarovou inverzi, pochopil jsem vás přesně - je třeba odlišit ručičky stopek od ručiček hodinek nejen barevně, ale i tvarově, proto bych na minutovce udělal pouze hrot, ne smyčku. Naproti tomu na sčítačích stopek smyčky jako centrální vteřinovka, která má přece funkci stopek. Nebo se pletu?

K čemu je u stopek countdownová stupnice? To byla ta otázka. má přece odměřit čas od určité doby - cowntdown - to samé, co stopky, jen opačně - navíc to jde i u té hodinové (jde jen o jiná čísla na stejných indexech, počátek bude označen), ta má ale i další funkce navíc - absolutně nechápu, proč se jich zbavovat - sklouzáváte k formalismu, pozor, pozor! To samé platí i o tachymetru. vemte si poučení z historie - v 50tých letech, zlaté éře chronografů, byl tachymetr standart - a z dobrých důvodů.

Odesláno

Cigi, přiznám se, že je obtížné vás uspokojit svými odpověďmi.;)

Centrální sekundová ručka má skutečně funkci stopek, ale většina lidí nechává stopky běžet, protože je jaksi neuspokojuje pohled na nečinnost ručky, která by měla nejvíc makat.:)

Takže,.... nepletete se. Akorát netuším, co by z toho mělo plynout ve vazbě na tvar minutové a hodinové ručky.:)

K čemu je countdownová stupnice? To by se daleko lépe vysvětlovalo názorně, ale v praxi jde o to, že když například máte vařit 10 minut majíčka, nastavíte 10 proti aktuální poloze minutové ručky. Pak víte, že až minutová ručka doběhne k hlavnímu indexu kroužku, nastal čas vajíčka vyjmout z hrnce. Nemusíte si pamatovat, kolik jste si nastavil časový interval, stačí vědět, že až bude minutovka v zákrytu s hlavním indexem kroužku, nastal čas.

V případě stopek tento komfort nemáte. Jejich funkce je přeci jen jiná, více exaktní. Podstata je tedy v tom, že opačný způsob odečítání časového intervalu je pro některé případy vhodnější.

Co se týče tachymetru, nehodlám nikoho přesvědčovat, natož se o tom přít. Kdo jí tam bude chtít, bude jí mít. V tom není žádný problém. Kroužek bude uzpůsoben tak, že si zákazník bude moci vybrat stupnici, která je jeho srdci nejbližší.

Odesláno
Co se týče tachymetru, nehodlám nikoho přesvědčovat, natož se o tom přít. Kdo jí tam bude chtít, bude jí mít. V tom není žádný problém. Kroužek bude uzpůsoben tak, že si zákazník bude moci vybrat stupnici, která je jeho srdci nejbližší.

To je bezva zpráva, protože já tachymetr rád! :)

Odesláno

Občas se divím, proč tolik diskutujeme o věcech, které lze snadno a levně individualizovat, pak si ale uvědomím, že na to přeci jen lidé nejsou ještě zvyklí.

Odesláno

to prim..........super zprávy! Ohledně té individualizace. Vždy, když kladu otázku do těchto diskuzí, mám na mysli i obecný případ - zajímá mě odpověď více lidí, než jenom vaše, jejich názory, čemu dávají přednost, chci se něco dovědět, více než jasný věci jako vaření vajíček. Proto o tom diskutuju, právě proto, že umožňujete individualizaci - jinak se omlouvám, že tím zdržuju - co je tedy pro vás podstatné????

Ručičky - mně se líbí chronografy, kde je graficky jasně oddělena funkce stopek a hodin. To znamená, že centrální vteřinovka a sčítače stopek jedna forma a barva, minutovka, hodinovka a mimostředná vteřinovka a další stupnice a ručičky, co měří aktuální čas (24 hodin) druhá forma a barva. Nevím, co je na tom nejasné

Odesláno
K čemu je countdownová stupnice? To by se daleko lépe vysvětlovalo názorně, ale v praxi jde o to, že když například máte vařit 10 minut majíčka, nastavíte 10 proti aktuální poloze minutové ručky. Pak víte, že až minutová ručka doběhne k hlavnímu indexu kroužku, nastal čas vajíčka vyjmout z hrnce. Nemusíte si pamatovat, kolik jste si nastavil časový interval, stačí vědět, že až bude minutovka v zákrytu s hlavním indexem kroužku, nastal čas.

.

Jo, presne proto pozivam countdown, je to jedna z top veci na hodinkach

Odesláno

Docela mě ty hodinky oslovily. Jenže se mi design zdál moc "šedý", splývající s pozadím, průměrem. Ale něco v tom přesto bylo, co by stálo za to rozvést. No, prostě jsem zkusil malou Photoshop manipulaci. Omluvte kvalitu, musel jsem pracovat s původními podklady. Ještě jsem myslel na pár změn přímo v návrhu, ale na to jsem neměl v retuší nervy. Takže mě zabijte, alespoň za tohle... image10ic.jpg

Odesláno

Ano, to vypadá zajímavě, ale s grafikou číselníku si budeme ještě hrát. Pokud potom budete mít chuť spolupracovat na jeho dotvoření, budu rád.

Původní grafika číselníku byl vložena bez nějakého vážnějšího úmyslu jen a jen proto, aby tam nějaký číselník byl. Detailní návrh budeme vytvářet až podle výkresu strojku (bude mít jiné rozložení os subčíselníků) a definitivního návrhu ruček.

Jinak k Vašemu návrhu: byl by asi problém s kontrastem ruček.:)

Odesláno
Jinak k Vašemu návrhu: byl by asi problém s kontrastem ruček.:)

Ano, to jiste. Mam to tady i s cervene ramovanyma rucickama, ale nejak me to neuspokojovalo, tak jsem to nechal otevrene. Radeji bych to resil pomoci materialu/povrchu. Uplne idealni by bylo mit moznost zmenit barvu te rucky v pulce na oranzovou, jenze to nebude sedet vsude, protoze ty kruhy uprostred vytvari nepravidelny okraj. Jak rikam, nechal jsem si to pro sebe otevrene.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...