Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Zajímalo by mne, co má hlavní podíl na hlučnosti mechanických hodinek. Je to konstrukce strojku, případně nějaké konkrétní technické řešení, nebo je to spíše o pouzdru, nebo sklíčku?

Jediné čeho jsem si všiml tak se mi zdá že plně natažená rezerva tiká hlučněji než "před smrtí".

Díky.

Odesláno

Uz se to zde mnohokrat resilo. Nejhlasitější je dopad zubu krokového kola na paletu, ale je tam ještě pár dalších ťuků: dopad popudného kamene setrvačky na vidličku, pak zase nazpátek ťuknutí vidličky do popudného kamene na začátku popudu a ještě (u švýcarského kroku) dopad vidličky na dorazový kolík.

Odesláno

a já se tak snažil to najít...

dá se říct, že třeba konkrétní ETA je hlučnější než jiná, případně nějaký kalibr? Uvádějí toto výrobci jako parametr? A má vliv pouzdro, případně dá se říct že např, hluk "uníká" sklíčkem?

Odesláno (upraveno)

dá se říct, že třeba konkrétní ETA je hlučnější než jiná, případně nějaký kalibr? Uvádějí toto výrobci jako parametr? A má vliv pouzdro, případně dá se říct že např, hluk "uníká" sklíčkem?

Konkrétní rozdíly ve hlučnosti jednotlivých strojků neznám (snad jen že nejhlasitější tikot quartzu má R Oysterquartz), ale určitě záleží na pouzdře a skle. On ten tikot bude přes 12mm safír slyšet míň :) Upraveno uživatelem gougy
Odesláno

Z vlastni zkusenosti mohu rict, ze ETA 2824-2 v pouzdre z titanu je slyset vice nez ve stejnem pouzdre z oceli.

Odesláno

Co se týká šíření zvuku, tak vím asi tolik, že čím větší je hustota materiálu na pouzdro, tím míň zvuku se dostane ven. Je možné, že to samé bude platit pro tlouštku skla.

O'p'B

Odesláno

Pánové, mám dotaz vhodný do tohoto vlákna. U dvou svých ETA, 2834-2 a 2824 pozoruju zvláštní jev, asi to bude standart, ale nevím proč to je a od čeho vzniká: k tikání se přidává takové periodické "kovové zvonění", které se od nuly zesiluje na max a zase plynule zeslabuje, pak chvíli ticho (jen čistý tikot) a zase další perioda. Dělají to jen nějaké typy strojků, nebo je to záležitost všech, od krokového kola nebo kotvy. Ta perioda je 20 vteřin, 3x za minutu. U 2834 je ten zvuk silnější a víc zvonivý, ale je dobře rozeznatelný u obou. Kdo víte co to je?

Odesláno

Z mého pozorování je absolutním rekordmanem v hlasitosti tikání UNITAS 6498 v hodinkách Steinhart Marine Timer, ty tikaly tak hlasitě, že je slyšela přítulka i já v kině při scénách bez zvuku a dostal jsem na ně následně do kina BAN :lol2: Samozřejmě, že má zásadní vliv strojek a konstrukce pouzdra. U Steinů to byla kombinace strojku, velkého pouzdra a malé vodotěsnosti (50m), což znamená tenký safír, navíc klenutý. Momentálně nošený Sinn 857 UTC s ETA 2893-2 je prakticky neslyšitelný i při položení na ucho. WR 200m, antimagnetická vložka a patně i podstatně silnější plochý safír.

Odesláno

Pánové, mám dotaz vhodný do tohoto vlákna. U dvou svých ETA, 2834-2 a 2824 pozoruju zvláštní jev, asi to bude standart, ale nevím proč to je a od čeho vzniká: k tikání se přidává takové periodické "kovové zvonění", které se od nuly zesiluje na max a zase plynule zeslabuje, pak chvíli ticho (jen čistý tikot) a zase další perioda. Dělají to jen nějaké typy strojků, nebo je to záležitost všech, od krokového kola nebo kotvy. Ta perioda je 20 vteřin, 3x za minutu. U 2834 je ten zvuk silnější a víc zvonivý, ale je dobře rozeznatelný u obou. Kdo víte co to je?

jojo tak to mi přesně 2836-2 taky dělá.

Jinak já jako mám rád tikot, ale jenom když ho chci slyšet, tzn. dám si hodinky k uchu. Některý hodinky slyším v noci přes celý pokoj a to teda nic moc.

Odesláno (upraveno)

Keď porovnám ETU 7750 a 8500 od Omegy, tak 7750 bola hlučná pri tikaní, pri náťahu(kvoli jednostrannému) a 8500 ani neviem že mám.

Upraveno uživatelem Senseeei

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...