Přejít na obsah

WYLER automat z roku1930 - VELKÁ RARITA!

VintageLover

Doporučené příspěvky

Mám je taky, dokonce funkční.

#770 icon_share.png

Občas je i nosím, spíš z nostalgie. Jsou to mé první vintážy, které jsem získal už někdy před dvaceti lety a pořád je mám.

Ten stroj je zajímavej nejen tím nátahem, ale i patentním tlumičem nárazu. V téhle době nebyly ještě ani Incablok ani KIF. K tlumení nárazu, nedochází odpružením uložení setrvační hřídele, ale setrvačník má zvlášt tvarovaná ramínka ve tvaru písmene ,,S,, a při nárazu dojde k tomu, že nejtěžší část setrvačky, setrvačník, dosedne na takovou klec,která je okolo sevačníku, umožní to právě ta pružná raménka, a nedojde k zlomení čepu setrvačky.

Prej měli tenkrát reklamu, že je pouštěly z Aifelovky a ty hodinky po pádu samořejmě šly. Vykládal mi to kdysi kolega hodinář, ale nevím jestli to nebyla taková ,,latina,, .

Ještě k tomu samonátahu - skutečně to funguje jen tím, že je nějaká vůle mezi hodinkami na řemínku a zápěstím, a jek se to na té ruce mele, tak se to stlačováním toho víčka dotahuje, ale není to vyždy spolehlivé. Tenhle stroj nemá pero s kluznou uzdou, jako moderní samonátahy, ale pero je pevně spojeno háčkem s pérovníkem, takže někdy dochází k tomu, že hodinky jsou na ruce přetažené a setrvačka má dokonce překyvy ( tzn setrvačka se otačí takovou silou, že dochází k narážení popudného kamene ve voditku na vidličku kotvy z druhé strany ) a někdy se hodinky natáhnou jen trochu a nevydrží přez noc.

Jako raritka je to ale supr, hodinky bez korunky, samonatahovací a přitom bez rotoru. Ale bohužel to byla slepá cesta vývoje.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Mám je taky, dokonce funkční.

#770 icon_share.png

Občas ... vývoje.

Dík za info hodné fóra, stalo se z toho výživné vlákno. 

Jinak jak jsem pochopil, Wyler byla slovutná značka, která měla více prvenství v historii, zkusím něco vyštráchat. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

• po měsících...

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...