flekl Odesláno 2. července 2012 Nahlásit Odesláno 2. července 2012 Můžete někdo poradit, jak se orientovat v různých strojcích, co se týká spotřeby proudu z baterie, tak přesnosti chodu?Jedná se mi konkrétně o hodiny na zeď, kde u jedněch baterie vydrží rok i více a u druhých je za měsíc po ní? Nikde se tento údaj neuvádí, i když dle mého hlediska je důležitý.
SvoP43 Odesláno 7. července 2012 Nahlásit Odesláno 7. července 2012 Současné nástěnné hodiny mají stejný strojek jako budíky, na baterii AA. Takových mám nejméně 10 a životnost je nejméně rok, v průměru 2 roky, někdy i 3 roky. Více než na strojku záleží na kvalitě a kapacitě baterie. Vhodné jsou jakékoliv alkalické baterie, občas značeno jako Long Life. I ty Tesca jsou docela dobré. Takže větší vliv než strojek má kvalita baterií. Výdrž 1 měsíc znamená špatný strojek nebo nekvalitní (prošlé) baterie. Chtělo by to ale konkrétnější informace o hodinkách a použitých bateriích.
SvoP43 Odesláno 7. července 2012 Nahlásit Odesláno 7. července 2012 Zapoměl jsem na přesnost. U těch mých cca 10-ti hodinových strojků na baterii AA není chyba větší než 1 minuta za 1/2 roku. Možná i za rok, to ale nevím, protože při změně času je znova nařídím. Hodiny jsou to různé, některé reklamní za pár šupů, průměrné budíčky do 200 Kč i "lepší" za cca 500 Kč. Ještě k nákupu baterií AA ( přesné označení LR6 1,5V ) - je nutné sledovat datum, někdy se ale špatně hledá. Například na bateriích Tesco je uvedeno na dýnku a je vidět i skrz blistr zespoda.Označení se také liší, většinou Alkaline, alcaline, Long life. Navíc na blistru jsou často nakresleny hodiny.
ondra_v Odesláno 13. července 2012 Nahlásit Odesláno 13. července 2012 Dobrý den,něco podobného jsem již řešil. U hodin, kde byl špatný přístup, nebo baterie nevydržely dlouho, tak se mi nejvíce osvědčili ENERGIZER L91 Ultimate Lithium, začal jsem je dávat i do budíků, vydrží velmi dlouho a mám jistotu, že nevytečou. Jinak jaké koliv lithiové baterie jsou dobré.
flekl Odesláno 29. července 2012 Autor Nahlásit Odesláno 29. července 2012 S těmi typy baterií je to možné. Já jsem si do teď myslel, že je typ AA stejný. Ale stejně si myslím, že když dám stejný typ baterie do jednoho strojku i do druhého, tak v tom jednom vydrží jak píši měsíc a ve druhém rok. Čili v těch strojcích asi bude nějaký dost podstatný rozdíl, bez ohledu na typ baterie.
SvoP43 Odesláno 30. července 2012 Nahlásit Odesláno 30. července 2012 (upraveno) Za celou éru quartz budíků (hodin) jsem se nesetkal s hodinkami, které by spotřebovaly neprošlou AA baterii za měsíc. Měl jsem jich nejméně 50, nejstarší už v roce 1980. Tehdejší strojky ještě vypadaly jinak, měly diskrétní součástky a byly poháněny baterii velikosti C (jinak také Baby Cell), která je větší než AA. Jeden z těchto strojků mám vyndaný z pouzdra a jen s ručičkami pod skleněným zvonem. Je na něj hezký pohled, vypadá skoro jako mechanický, jen místo setrvačky má cívečku jako ručkový měřák, která kmitá s frekvencí 1 Hz. I tento strojek s velkou spotřebou vydrží s AA běžet rok. Takže pokud nepoškozená AA baterie vydrží jen 1 měsíc, tak je strojek poškozený nebo je to naprostý šmejd. Upraveno 30. července 2012 uživatelem SvoP43
SvoP43 Odesláno 30. července 2012 Nahlásit Odesláno 30. července 2012 Ještě uvedu příklad zvýšené spořeby u digitálních hodinek. Koupil jsem cca 30 let staré digitální hodinky Seiko, kvalitní model, v celkem dobrém stavu. S vyměnil jsem baterií, vše fungovalo a tak jsem je dal do šuplíku. Asi za 2 měsíce jsem se na ně náhodou podíval a nic se nezobrazovalo. Baterie měla asi 0,9 V. Chystám se změřit jejich spotřebu, zatím jsem se k tomu nedostal. Zvýšená spotřeba může být způsobena například větším svodovým proudem, kdy hodinky přitom běží. U starých rádií to často dělají el. kondenzátory, může to ale dělat i IO.
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se