Přejít na obsah

Hodinky YEMA

karel hb

Doporučené příspěvky

Ahoj kluci, mamka mi přinesla hodinky, které dostala asi před 50 lety a vůbec nic mi to neříká. Jde o to, že jsou ve velmi pěkném stavu, mechanické, ruční nátah, chvíli po natažení jdou a potom se zastaví. Dal bych je opravit, vyčistit, promazat, přeleštit nebo vyměnit sklíčko a koupil nový řemínek. Bohužel nevím, jestli tato investice má nějakou cenu, tedy jestli tahle značka za to stojí a nebo jestli hodinky mají jen citovou hodnotu. Pokusím se sem hodit foto, ale jsou jen z mobilu, tak se omlouvám za kvalitu. Děkuji všem za pomoc.

post-22782-000546900 1348671803.jpg

post-22782-055325600 1348671817.jpg

Upraveno uživatelem karel hb
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Yema bola kedysi dosť známa francúzska značka. Storočnú tradíciu sice nemajú, ale od nejakého ´48 roku frčali. Potom ich vzali pod krídla Seiko (dávali do nich Seiko strojčeky) a od začiatku nového tisícročia je tu snaha o osamostatnené oživenie značky. Myslím, že ich naj naj model je North Pole, či Bipôle Duopoly extra navrhnutý pre transantartickú výpravu. Spationaute, ktorý zaletel aj do vesmíru. Takisto beznožičkový vintážny Sous-Marine s monoblokom (typ puzdra) je fajnový. Len toľko v stručnosti. Podrobnosti si nájdi na nete, je toho spústa. Posledný výrazný model je ich obrovitá všehochuť Master Elements.

Odhad investície ti neurobím, neviem, ale ak skutočne v tom máš citovú hodnotu (to musíš vedieť len ty sám), tak je to vlastne jedno koľko to stojí, nie?

Odkaz ke komentáři

Všem moc děkuju, myslel jsem si to. Citová hodnota je pro mamku, dostala je od babičky. Šlo mi o to, jestli to má smysl materiálně. Jinak to nechám na ní, ať se rozhodne, jak bude chtít, prodávat je určitě nebude. Jen člověk jako laik stále žasne, za kolik se prodávají primky ve šrotovém stavu, které jako nové stály za totáče pár korun a hodinky, které nové byly o mnoho dražší a jsou po těch letech stále pěkné nemají žádnou hodnotu. No, jsme holt patrioti, Škodovka je také nejvíc top auto, i když už dávno není české. Ale to je jen takový povzdech, takže ještě jednou všem děkuji.

Odkaz ke komentáři

pokud aspoň nějak jdou tak to asi bude stačit běžný servis, vyčištění promazání seřízení. To by měli udělat v každém hodinářství kde nejsou jen vyměňovači baterek. Leštění sklíček a pouzder jsme tady probírali mockrát. Stačí Sitol za dvacku z drogerie, malou kapku na hadřík a je to. Jen malou kapku aby to náhodou někudy neprolezlo dovnitř. Nevypadají moc odřené takže po takovém přeleštění budou jak nové a to pak už by bylo blbý nerozchodit stroj žejo. Řemen se dá koupit asi tak od stovky, nech si ukázat nějaké ty "dražší", kožené. To co je pod stovku je lakovaný hajzlpapír, nic to nevydrží a vypadá to jako...no jako lakovaný hajzlpapír, omlouvám se za ten výraz. Celková investice pár stovek. Hodnota hodinek.....má to cenu řešit když je nehodláš prodávat? Řekněme že je nevyčíslitelná :-) Když si to tady pročteš, zjistíš že tady se na citovou hodnotu dost hledí.

Odkaz ke komentáři

To StanoBare: Hodinky jsem neotvíral, nic na to nemám a nechci nic pokazit, ale vzhledem k tomu, co jsem si o kalibrech této značky přečetl, tak tam asi bude Tebou postovaný strojek. Nepředpokládám, že by v té době dělali více druhů strojku. Ale pokud je otevřu, určitě to nafotím.

To Pepa SFI: Hodinky jdou vždy chvíli, tak si taky myslím, že bude stačit, když se vyčistí a promažou. S leštěním bych si poradil, jak píšeš a odřené opravdu nejsou. Řemen taky zvládnu vybrat a co se týká hodnoty, myslel jsem to tak, že pro máti mají hodnotu ať jdou a nebo ne, má je na památku. Takže jestli je lepší je opravit aby šly trochu přesně a používat je a nebo za ty stejné peníze koupit nové. Proto mne zajímala reálná hodnota, abych to nějak rozhodnul.

Odkaz ke komentáři

To StanoBare: Hodinky jsem neotvíral, nic na to nemám a nechci nic pokazit, ale vzhledem k tomu, co jsem si o kalibrech této značky přečetl, tak tam asi bude Tebou postovaný strojek. Nepředpokládám, že by v té době dělali více druhů strojku. Ale pokud je otevřu, určitě to nafotím.

To Pepa SFI: Hodinky jdou vždy chvíli, tak si taky myslím, že bude stačit, když se vyčistí a promažou. S leštěním bych si poradil, jak píšeš a odřené opravdu nejsou. Řemen taky zvládnu vybrat a co se týká hodnoty, myslel jsem to tak, že pro máti mají hodnotu ať jdou a nebo ne, má je na památku. Takže jestli je lepší je opravit aby šly trochu přesně a používat je a nebo za ty stejné peníze koupit nové. Proto mne zajímala reálná hodnota, abych to nějak rozhodnul.

A ted si představ ,že tvoje mamka bude mít od syna své dávno oželené ,ale repasované hodinkypod stromečkem.Myslím,že by to nebylo od věci,naopak.

Odkaz ke komentáři

• po měsíci...

Tak otvírám starší téma. Hodinky prošly servisem u hodináře, dostaly nové sklíčko a krémový kožený pásek "aligátor", investice cca 1000kč a předal jsem je mamce. Bohužel problém přetrvává. Pokud hodinky po natažení leží na místě, jdou bez problémů a přesně. Pokud se vezmou na ruku, občas se zastaví a až poklepáním se rozběhnou. Takže půjdou zpět na reklamaci, prostě mám smůlu a jsem na to zvyklej.

Odkaz ke komentáři

• po měsících...

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...