Honza.manta Odesláno 3. března 2013 Nahlásit Odesláno 3. března 2013 Tak to je opravdu spíš na vyzkoušení - při standardních pohybech ruky odložit po X hodinách běžného použití a potom ohlídat, za jak dlouho se zastaví a tak si zjistit minimální potřebnou dobu denního používání. To už je kinetika a ne hodinařina.
velorexar Odesláno 11. března 2013 Nahlásit Odesláno 11. března 2013 zdravím zdejší odborníky co by běžný uživatel hodinek a naprostý nováček, aspoň co se týče automatů Koupil jsem na Aukru jedny Prim automatic kal.96. od sběratele, údajně funkční ale více nezkoušené. Dnes dorazily a ač se rozeběhly a prozatím jdou, přesto zatím mám problém nastavit čas a datum. Ručičky lze při změně času posunovat jen proti směru otáčení, dopředu se ihned povolí korunka. Sice jsem počítal s co nejdřívější návštěvou hodináře, aby udělal nějakou údržbu, ale abych tak věděl, s čím mám počítat a co mne případně čeká za lapálie. Snad to není jen mýma rukama, i když to by asi bylo nejlevnější opravou. Díky moc za radu
Honza.manta Odesláno 11. března 2013 Nahlásit Odesláno 11. března 2013 (upraveno) To je jen povolený závit spojující korunku s natahovací hřídelkou. Je to jen otázka otevřít dýnko, vyjmout korunku s hřídelkou, uchopit hřídelku do jemných kleštiček a závit korunkou s citem dotáhnout a potom vrátit zpět a je po problému. Na obrázku je označen čep, který zmáčkneš, aby šla korunka s hřídelkou vyjmout a potom taktéž zmáčkneš při zatlačování zpět. Ještě se doporučuje mít před vyjmutím korunky nastavenou korunku v poloze nařizování hodinek(povytaženou). Edit: úprava obrázku - červeně označen čep, který se mačká a zeleně osnačeno místo na hřídelce, kde je povolený závit. Upraveno 11. března 2013 uživatelem Honza.manta
velorexar Odesláno 12. března 2013 Nahlásit Odesláno 12. března 2013 V 11. 3. 2013 v 23:29, Honza.manta napsal: To je jen povolený závit spojující korunku s natahovací hřídelkou. Je to jen otázka otevřít dýnko, vyjmout korunku s hřídelkou, uchopit hřídelku do jemných kleštiček a závit korunkou s citem dotáhnout a potom vrátit zpět a je po problému. Na obrázku je označen čep, který zmáčkneš, aby šla korunka s hřídelkou vyjmout a potom taktéž zmáčkneš při zatlačování zpět. Ještě se doporučuje mít před vyjmutím korunky nastavenou korunku v poloze nařizování hodinek(povytaženou). Edit: úprava obrázku - červeně označen čep, který se mačká a zeleně osnačeno místo na hřídelce, kde je povolený závit. Díky moc za odpověď a radu. Tak to by se mi ulevilo, kdyby to bylo jen toto . Podíval jsem se pod dýnko a ten čep je tak titěrný, že bych tomu nerad ublížil. Zkusil jsem jej zmáčknout, ale nevím, co je zdravá síla, řekl bych , že se to ani nehlo a to jsem tlačil míň i víc. A co bych nalhával, bez hodinářské výbavy a umu , abych neudělal strojku újmu. Asi bych to možná měl nechat na hodináři, když mu tam ponesu ještě dvoje další primky co zlobí a nějaké otcovy.
velorexar Odesláno 12. března 2013 Nahlásit Odesláno 12. března 2013 ráno bylo moudřejší večera. Ten čep jde strašně ztuha oproti jiným hodinkám, nechám to tedy na odborníkovi, jakmile se k němu dostanu a uvidím, co z toho vyleze. Snad je to vše jen projevem ztuhlosti po zřejmě letitém odpočinku..
hodinar 1953 Odesláno 12. března 2013 Nahlásit Odesláno 12. března 2013 Honza ti nepovedal dolezite,ze ten kluc musis chytat najlepsie do okruhlych kliesti ,blizko pri korunke,inac ho mozes zlomit,Cav
velorexar Odesláno 12. března 2013 Nahlásit Odesláno 12. března 2013 V 12. 3. 2013 v 20:23, hodinar 1953 napsal: Honza ti nepovedal dolezite,ze ten kluc musis chytat najlepsie do okruhlych kliesti ,blizko pri korunke,inac ho mozes zlomit,CavNo já jsem asi zhavaroval na tuhosti čepu, šel tak ztuha zmáčknout, že až se povedlo, nevrátil se zpět. Takže hodinář to jistí :/, už sbírám ostatní kousky, které k němu vezmu na preventivní prohlídku jen doufám, že jsem při té mé snaze něco nepok............ dělal Dnes mi došly druhé automatky, tak půjdou spolem na očistu
hodinar 1953 Odesláno 13. března 2013 Nahlásit Odesláno 13. března 2013 Ked su velmi hrdzave suciastky okolo kluca,tak tu staviacu paku(to je to co sa stlaca)ani nepotlacite!Mal som stovky takych hrdzavych primiek,kde sa musi menit maraz vela suciastok.Aj sme mnohe, trochu hrdzave suciastky cistili,aby sa nemuseli menit.
velorexar Odesláno 13. března 2013 Nahlásit Odesláno 13. března 2013 (upraveno) V 13. 3. 2013 v 22:19, hodinar 1953 napsal: Ked su velmi hrdzave suciastky okolo kluca,tak tu staviacu paku(to je to co sa stlaca)ani nepotlacite!Mal som stovky takych hrdzavych primiek,kde sa musi menit maraz vela suciastok.Aj sme mnohe, trochu hrdzave suciastky cistili,aby sa nemuseli menit.Ony jsou vevnitř ty hodinky pěkný, čistý, jen ten čep šel tak ztuha, že až se zadařilo, tak se nevrací zpět, takže korunka nedrží. Snad si s tím hodinář poradí. Vteřinovka se rozeběhne, sotva je vezmu do ruky. Upraveno 13. března 2013 uživatelem velorexar
Honza.manta Odesláno 13. března 2013 Nahlásit Odesláno 13. března 2013 Je to celkem jednoduché, jen se musí sundat číselník a datový věnec - u automatů je to jednodušší přístup. Občas stačí korunku párkrát vyndat a zkusit zacvaknout zpátky. Někdy si během toho západka hřídelky zase sedne a funguje to.
Honza.manta Odesláno 13. března 2013 Nahlásit Odesláno 13. března 2013 Je to celkem jednoduché, jen se musí sundat číselník a datový věnec - u automatů je to jednodušší přístup. Občas stačí korunku párkrát vyndat a zkusit zacvaknout zpátky. Někdy si během toho západka hřídelky zase sedne a funguje to.
valjoux Odesláno 14. března 2013 Nahlásit Odesláno 14. března 2013 No ono u těch automatů se ta stavěcí páka někdy sekne a to řeším doklepnutím kartáčem. Kladivo řeší vše ale s citem.
hodinar 1953 Odesláno 14. března 2013 Nahlásit Odesláno 14. března 2013 Ja som to tiez velakrat skusal,nie vzdy sa aj podari,aj ked viem ako to v nutri je,co treba kde dostat!.Ten kto nevie ako to tam je nema sancu,iba ze ak nahoda!
velorexar Odesláno 14. března 2013 Nahlásit Odesláno 14. března 2013 V 14. 3. 2013 v 19:40, hodinar 1953 napsal: Ja som to tiez velakrat skusal,nie vzdy sa aj podari,aj ked viem ako to v nutri je,co treba kde dostat!.Ten kto nevie ako to tam je nema sancu,iba ze ak nahoda!však jsem se taky rozhodl, že už na to ani nešáhnu, dobře si vzpomínám na dětství, kdy jsem se díval, co že to je v těch hodinkách . To už nyní neudělám
valjoux Odesláno 15. března 2013 Nahlásit Odesláno 15. března 2013 V tom případě ale není velká šance pochopit jak to vlastně funguje Primek je docela dost. Tak nějaké to rozebrání hodinek neuškodí.
velorexar Odesláno 15. března 2013 Nahlásit Odesláno 15. března 2013 (upraveno) V 15. 3. 2013 v 9:46, valjoux napsal: V tom případě ale není velká šance pochopit jak to vlastně funguje Primek je docela dost. Tak nějaké to rozebrání hodinek neuškodí.no, já vím, ale zase případně "vyhodit" 800peněz, to bych za studijním účelem koupil raději nějaké vyloženě nefunkční . Ono by to pak chtělo hodinářské vypavení, nějaké to přibližovátko pro zrak...... . Nakonec se podařilo, chlad na parapetu a den volna pomohl, čep se uvolnil a vrátil se do původní polohy. Asi tam bude nějaký jiný problém, který podružně způsobuje neustálé povolování korunky, protože při posunu času to postupně a velmi rychle jde hrozně ztuha. A pohybem přes dvanáctou a zpět se nedaří posunovat datum. to lze pouze neustálým pohybem vpřed 1x za 24h. A to už bude vysoká hodinářská. Upraveno 15. března 2013 uživatelem velorexar
valjoux Odesláno 15. března 2013 Nahlásit Odesláno 15. března 2013 Nevím zda přesně chápu ten datum ale tam je potřeba na rychlo posuv zhruba 3-3.5 hodiny u 68 tam stačí ani né celá hodina.
velorexar Odesláno 15. března 2013 Nahlásit Odesláno 15. března 2013 V 15. 3. 2013 v 10:24, valjoux napsal: Nevím zda přesně chápu ten datum ale tam je potřeba na rychlo posuv zhruba 3-3.5 hodiny u 68 tam stačí ani né celá hodina.aha, tak já to bohužel ještě neznám a prodejce mi řekl, že posun data by měl být přes dvanáctku a zpět, jako je u normálních natahovaček 66,4 co mám doma.. jsou to televize cal.96. fotku z aukce raději nedávám, bo je asi známá ) . Budu muset něco teorie nasát. Ale ten posun vlastního času je divný, je znatelně znát jak žene vteřinovku vpřed a ztuha, takže jsem toho nechal, jen je nechávám "dojít do zastavení", jestli to nebude potom lepší. Jestli uvidím někde hodinářský kurz, tak se přihlásím .
Honza.manta Odesláno 15. března 2013 Nahlásit Odesláno 15. března 2013 To je každopádně na hodináře a vyčištění - hlavně nic nedělat násilím. Jinak překlápění data u automatů je u kal.96 těch zhruba 2,5 - 3 hodiny - mezi 9:30 a 12:00, tam by to mělo překlopit a u kal.69 je to stejné jako u kal.68 a 64 - tam je to tak mezi 20 - 30 minutami.
valjoux Odesláno 15. března 2013 Nahlásit Odesláno 15. března 2013 A pokud jde hůř otáčet ručka tak není namazaná čtvrťová trubka(ručkový pastorek) a tím pádem se odšroubovává korunka. Proto jiná možnost než hodinář není.
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se