Rob2805 Odesláno 12. února 2013 Nahlásit Odesláno 12. února 2013 Váhal jsem, jestli to dát do Švýcarských nebo Vintage, ale vzhledem k roku výroby někde kolem roku 1975 se to už možná hodí více sem. Kdysi jsem koupil konvolut všemožných krámů, primárně kvůli pár jiným kouskům. K tomu byla krabička jakési všehochuti, většinou bezcenných podivností z devadesátých let. Ale právě mezi nimi jsem vylovil tyhle Golany - automat, strojek AS 5008 s alarmem. Je to asi věc vkusu, ale já mám pro ten styl sedmdesátých až osmdesátých let celkem slabost, rád bych je proto nějak přivedl k životu, ovšem nevím jak. To, že nejdou, by asi nebyl nepřekonatelný problém, vím, že i tady na fóru jsou hodináři se zlatými ručičkami, kteří by si s tím poradili, a na ebay se náhradní díly na daný strojek sehnat dají. Co mě trápí víc je oprýskaný ciferník, bez něj nemá moc cenu opravovat zbytek, pořád by to byly sice jdoucí, ale škaredé hodinky. Zkoušel jsem kontaktovat současné zastoupení značky s dotazem na náhradní díly/možnosti opravy (otázka je, zda mají s původní vůbec něco společného), a dostalo se mi následující odpovědi: Thank you for your mail. Unfortunately we can't help you. We do not have any access to the old stock of Golana watches. We suggest you to check with a local watch maker if he can help you. Thanks in advance for your understanding. Takže se vás, milí kolegové, ptám na názor: co byste s tím udělali vy? Můžu doufat, že se někde objeví podobné na prodej, ale zatím nikde nic. Je mi líto hlavně toho zajímavého strojku, který by se velmi pravděpodobně opravit dal, ale bez ciferníku to nemá moc cenu. Jediná varianta, co mne napadla, by bylo oslovit někoho s výrobou vlastního ciferníku, nechat opravit strojek, vyleštit pouzdro a vyměnit sklíčko a získat tak individuální hodinky se zajímavým strojkem. Co myslíte vy? A zkoušeli jste si někdo někde nechat vyrobit vlastní ciferník? Nebo vás napadá možnost renovace toho stávajícího (o tom dost pochybuju, ale co kdyby)? Omlouvám se za kvalitu fotek, potmě to líp nevyfotím a denního světla je teď nějak málo Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.
tondako Odesláno 13. února 2013 Nahlásit Odesláno 13. února 2013 Ten číselník se nechá přetisknout, ale je to celkem drahý, pokud se dělá pouze jeden kus. Je nutné sehnat nejprve vhodný vzor, který se okopíruje, podle něj si grafik připravý tisk. Potom je nutné sundat všechny indexy a doplňky z číselníku, odstranit starý potisk a číselník dokonale vyleštit. Takže suma sumárum přibližně 1500,- až 2000,- Asi bych v tomhle případě počkal, třeba se na Ebay něco objeví.
Rob2805 Odesláno 15. února 2013 Autor Nahlásit Odesláno 15. února 2013 To jsem tak nějak měl na mysli. Nemuselo by se to zrovna otrocky kopírovat 1:1, aspoň by z toho mohl vzniknout individuální kousek. Čeho by mi bylo asi líto nejvíc, je ten metalický podklad ciferníku (nevím, jestli je to z fotky dobře vidět), otázka je, jak moc komplikované je vyrobit něco podobného. Máš s přetiskem nějakou vlastní zkušenost? Dva tisíce nejsou sice málo, ale kdyby to znamenalo tisk podle vlastního návrhu, nezní to zas tak špatně. Nějaké tipy na firmy, které se tím zabývají? Dělá to třeba Elton, nebo dělají jen pro vlastní značku? Ebay je sice možnost, ale když už se tam vyskytne něco s AS 5008, je to většinou celkem drahé. Golany s AS 5008 jsem zatím neviděl ani jedny.
tondako Odesláno 18. února 2013 Nahlásit Odesláno 18. února 2013 To jsem tak nějak měl na mysli. Nemuselo by se to zrovna otrocky kopírovat 1:1, aspoň by z toho mohl vzniknout individuální kousek. Čeho by mi bylo asi líto nejvíc, je ten metalický podklad ciferníku (nevím, jestli je to z fotky dobře vidět), otázka je, jak moc komplikované je vyrobit něco podobného. Máš s přetiskem nějakou vlastní zkušenost? Dva tisíce nejsou sice málo, ale kdyby to znamenalo tisk podle vlastního návrhu, nezní to zas tak špatně. Nějaké tipy na firmy, které se tím zabývají? Dělá to třeba Elton, nebo dělají jen pro vlastní značku? No v podstatě se nechá na ten číselník natisknout cokoliv, ale myslel jsem, že je chceš zrestaurovat do původního stavu. Ten potisk ti udělají vpodstatě v kterékoliv tiskárně, koukal jsem, že jsi z Brna, tak se poohledni ve svém okolí. Ideální je nějaká menší firma, kde dělají reklamní potisky třeba na propisky, kontakt seženeš přes nějakou reklamní agenturu. Ideální je se potom domluvit přímo v tiskárně, většinou mají svého grafika, který jim udělá přípravu k tisku. Ten grafik je na tom nejdražší ( cca 700Kč/hod) Barvu číselníku si určitě vybereš, tiskárny mají takřka neomezené barevné možnosti, včetně metalických barev. V tomhle malém množství cena barvy bude zcela zanedbatelná. Důležité je správne umístění čísel při tisku, pro to je na každém číselníku většinou na pozici ,,3 hod,, malinký zářez, aby si to správně vystředil.Další věc je, že musíš sehnat hodináře, který ti ten číselník odstrojí, musí se z něho sundat všechny indexy a vyleštit ho. Samozřejmě ti to musí zase zkompletovat.Většina číselníku tohoto typu je dělaná tak, že indexy mají dvě malé nožky, za které drží v číselníku, buďto jsou tam roznýtované, nebo jen zalepené. Duležité je, aby to ten hodinář správně zalepil, tzn, zevnitř. Někteří odborníci to lepí z pohledové strany a to je blbě. V každém případě to udělat jde, ale je to celkem pakárna, proto se nediv, jestli se do toho nikdo moc nepohrne.Hodně úspěchů.
Rob2805 Odesláno 19. února 2013 Autor Nahlásit Odesláno 19. února 2013 Díky, mělo mě to vlastně napadnout, vždyť je to v podstatě jen tampoprint. Jak jsem byl mentálně přešaltrovaný na hodinky, vůbec mi to nedošlo. Odstrojím si to sám, s tím nebudu nikoho otravovat, jen strojek svěřím odborníkům. Návrh snad taky zvládnu sám, s Corelem si poradím, kdysi jsem se zabývat digitalizací a vektorizací grafiky, takže ten základ jim snad dokážu poskytnout taky. Ještě jednou díky, pomohl jsi mi to v hlavě trochu utřídit. Aspoň budu mít nějakou zábavu na dlouhé zimní večery
jankoxxx Odesláno 20. února 2013 Nahlásit Odesláno 20. února 2013 Neviem ci ti to pomoze, povodny majitel mojich Airmanov dal vyrobit cifernik so "striebornym slnecnym brusom" tu: http://www.bethge-soehne.de/start.php Kolko to stalo neviem..
tondako Odesláno 20. února 2013 Nahlásit Odesláno 20. února 2013 To. Rob.No jestli si umíš grafiku udělat sám, tak to je velkej bonus, hlavně si dej pozor na to vystředění i když u mechanik to tolik nevadí jako u quartzu. Hlavně až budeš dávat zpět ty indexy, počítej s tím, že se ti ty dirky trochu zanesou barvou. Je potřeba ty otvory malinko projet výstřužníkem, aby tam šli lehce vsadit a potom to zespoda mužeš zalepit třeba vteřinovým lepidlem. Ideálně na každj otvor jedna malá kapička. Já to dělám tak, že si kápnu kapku vteřiňáku bokem, a potom z něho jehlou odebírám malinké kapičky a ty kápnu jen do těch direk, ovšem index už tam musí být z druhé strany nasazený aby ti lepidlo neproteklo na pohledovou stranu. Potom to necháš chvilku vytvrdnout, musí to být opravdu tvrdé, a potom ty kapičky trochu spiluj jehlovým pilníčkem, aby ti číselník příliš neodstával od stroje.Dej sem potom výsledek, docela mně zajímá, co z toho bude.
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se