Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Dobry den, date mi nekdo info o hodinkach na obrazku?

Zdedil jsem nekolik hodinek a shanim informace. Pokud by mel nekdo chut pomoci, poslu vice fotek. Nejde mi ani tak o cenu, nehodlam rozprodavat. Spis vedet co mam doma, a jestli stoji za to nechat nektere zrestaurovat. Diky za pripadnou pomoc

post-36113-0-52431700-1404761084_thumb.jpg

post-36113-0-00833700-1404761102_thumb.jpg

Odesláno (upraveno)

Klíčovky s prachovým pozdrem, vypadají jen zašle, kdyby se vyčistily, udělaly by ještě parádu. Bez fotky strojku těžko hádat víc.

Výrobce Baylay teda mě nic neříká, může to být jen nějaký hodinář, který skládal hodinky z koupených polotovarů a nechal si udělat značku na ciferník.

Upraveno uživatelem Klotzman
Odesláno (upraveno)

Zdedil jsem nekolik hodinek a shanim informace.

Slovo hodinky je podstatné jméno pomnožné, takže v tomhle případě nejde napsat několik hodinek, ale několikery hodinky. Několik hodinek by znamenalo časový údaj, tedy něco úplně jiného.

Jinak jde o hodně staré hodinky, takzvané špindlovky, vyrobené podle mého laického rychloodhadu někdy začátkem 19. století. Žádnou renovaci bych nedělal, tím by se zničilo to nejcennější - dochovaná autenticita a originalita, vypadají v dobrém stavu. Ale bohužel i běžný servis je u takových hodinek náročný a drahý, a není moc hodinářů, kteří by to uměli, měli na to potřebné vybavení a chtělo se jim do toho (v sekci Opravy a servis určitě někoho schopného najdeš, například hned první tam uvedení hodináři ti s tím ochotně pomohou).

Takže jestli tě hodinky nějak zajímají (já si ale stejně myslím, že skončí na aukru), tak jim věnuj trochu času a něco si o nich vyhledej a přečti, internet je toho plný. Nebo se i zapoj do diskuzí tady na fóru, pasivní vysávači a konzumenti informací tu ale moc oblíbení nejsou.

No a jak už psal kolega, u kapesních hodinek je vždy potřeba i fotka strojku, fotka obalu je tak nějak na nic.

Upraveno uživatelem Karlos
Odesláno (upraveno)

Diky za info, fotnul jsem tedy i strojek. Hodinam nerozumim, na aukru neskonci.

I na tom strojku je stejny napis jako na ciferniku a k tomu cislo 3906.

Krasne tikaji, ani nevim k cemu jsou tam dva klicky, jdu teda googlit neco o spindlovkach.

post-36113-0-51550400-1404848103_thumb.jpg

Upraveno uživatelem al.koholik
Odesláno

Paráda a jestli jdou, tak o to větší, zachovalé a funkční se vidí málo. Tyhle strojky jsou choulostivé a po těch dlouhých letech bývají často všelijak poničené. Takže važ si toho a dávej na ně velký pozor. Jestli jsi to fakt zdědil, tak je to moc příjemné dědictví a pěkný kousek historie. Já osobně bych s nima nedělal vůbec nic, ale ani je nepoužíval (nečištěný a nemazaný strojek se tím zbytečně ničí a opotřebovává), někam si je vystavil a měl z nich radost. A jestli je chceš používat, nebo jim dopřát lázeňskou kúru, tak třeba to hodinářství Knespl & Majzlík, najdeš je v sekci Opravy a servis.

Odesláno

Diky. Toto jsou dalsi kousky, a pak asi desatery naramkove, ruhla, doxa, prim a jeste dalsi.

U tech spindlovek nechapu jak funguji. Malym klickem jsem seridil cas, jsou tedy jednorucickove. Velkym je natahl. Za deset minut se rucicka posunula tak o ctvrt ciferniku. ??

Posilam foto kdyby to nekoho zajimalo. Rad bych casem nasel nekoho s ostravy nebo severni moravy kdo by si udelal odpoledne a ukazal mu vsechny hodiny, treba by mi rekl jak se se kteryma zachazi a tak, nebo jine info. Do te doby budou lezet ve skrini.

post-36113-0-05399000-1404850596_thumb.jpg

post-36113-0-17018200-1404850620_thumb.jpg

post-36113-0-35632100-1404850635_thumb.jpg

post-36113-0-56167400-1404850648_thumb.jpg

post-36113-0-55340600-1404850666_thumb.jpg

post-36113-0-50103100-1404850684_thumb.jpg

post-36113-0-24139200-1404850711_thumb.jpg

post-36113-0-26012600-1404850725_thumb.jpg

Odesláno (upraveno)

Ty špindlovky fungujou úplně normálně, jako jiný hodinky. Někdo je připravil o hodinovou ručičku, asi ji ulomil. A jestli za 10 minut udělají 15, tak jdou trochu rychleji, to je pohoda. Jak jsem psal - buď do nemocnice, nebo nechat jak jsou a nenatahovat. Převod síly od pera je tam takovým neskutečně titěrným řetízkem, kterej když praskne, tak je velkej průšvih. A i cokoliv jinýho kdyby se na tom strojku poškodilo, tak je buď neopravitelný, nebo obtížně a za hodně. Takže - nenatahovat, ničím nikde nijak nekroutit, radši ani nešahat. Vážně.

A zbytek je normální, spíš nezajímavý soubor hodinek (ty Corgémont jsou zlaté?). Určitě u vás najdeš nějakýho hodináře, kterej ti na ně koukne a něco ti k nim řekne. A tady na fóru se jistě najde někdo, kdo ti od nich bude chtít pomoct :)

Jediné, které vypadají líp a stály by za trochu snažení, jsou ty Amalpha. Jestli nemají nějak doničený strojek, tak nechat vyčistit, promazat, doplnit chybějící ručičky a sklíčko a máš krásný kousek pro radost, který můžeš třeba i nosit a používat.

Upraveno uživatelem Karlos
Odesláno

Strojek těch špindlovek je moc hezký a podle oblíku, který vypadá neohoblovaně, ani nebyly moc nošeny. Mám několikery špindlovky a oblík, zvlášť tenhle anglický tenký, bývá dost často výrazně zeslabený od řetízku. Jinak jak psal Karlos - buď nějakou čistící kůru u někoho, kdo ví co dělá, nebo je nechat na pokoji. Hlavně nedrbat do té regulace, s největší pravděpodobností bys jim ublížil. Já osobně bych se přimlouval za lázně, aby se mohly tak jednou do měsíce trošku proběhnout. Myslím, že je škoda nechat tak pěkné hodinky zkamenět. Už jen ten pocit při natahování přes řetízek je úžasný.

Odesláno

Nemyslim ze v ostrave nebo okoli nekoho najdu, a navic podle recenzi v sekci servis tezko rict komu se daji bez obav sverit. Jedni tvrdi ze hodinarstvi U Alese je vpohode, jini rikaji ze je to amater a prznic. Tezko poradit, "laznim" jak tomu rikate, bych se nebranil. Popravde nam ty hodiny lezi uz nejaky cas doma a az ted jsem se tim zacal zabyvat. Myslite ze poslat je do prahy ke Knespl & Majzlik je dobry napad?

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...