Gulliver Odesláno 17. ledna 2015 Nahlásit Odesláno 17. ledna 2015 Jo a ještě jsem zapomněl - přelom 20-30. let by měla být správně léta 1919-1921. Nebo bylo v tomto případě myšlena léta 1929-31? Já ani nevím kdy byla šavle vz. 24 zavedena.
JohnnyB Odesláno 17. ledna 2015 Autor Nahlásit Odesláno 17. ledna 2015 slyšel jsem, že za ni chcete 20 tis. což si myslím, že snad nedostanete - to už by byl vrchol
JohnnyB Odesláno 17. ledna 2015 Autor Nahlásit Odesláno 17. ledna 2015 Tak když je to přelom dvacátých ( 1920 - 1929) a třicátých (1930 - 1939) let, tak to bude cca 1929-1931 V tomhle případě spíš 1930 -> protože ta šavle, z které je předělaná byla zavedena až v roce 1930.
Gulliver Odesláno 17. ledna 2015 Nahlásit Odesláno 17. ledna 2015 Nevím kde jste to slyšel o té ceně, ale já za ni nechci nic, chce ji opravdu prodat známý, já mu to jen zprostředkovávám. Samozřejmě ji chce prodat co nejlépe. Zatím ji nechci dávat na Aukro, tam by se ta cena vytvořila tak nějak sama, netroufám si odhadnout jak. O ceně jsem zatím mluvil pouze s jedním kolegou, který ji odhadl na 15 - 20 tis. Nakolik ji kdo bude chtít a kolik za ni bude ochoten dát je věc jiná. Byla na ni již nabídka ceny 6 tisíc, ta se ale nechytla . Můj osobní první odhad byl na stejné hranici.A k těm dvacátým rokům - já si myslel, když minulé století bylo dvacáté a začínalo 19, tak s desetiletím to bude stejně a roky přes 20 už jsou třicáté, proto jsem se zeptal a i na to zavedení té šavle - nejsem v tom žádný odborník.Ale stejně by mě zajímalo, kde jste slyšel o té ceně. Pokud mě jen nezkoušíte, tak buď Vás zaměstnává nástupnická organizace té, ke které patřil původní majitel šavle, nebo to víte od člověka , který je u této organizace zaměstnán.Pokud by jste měl o tuto šavli zájem, nebo o někom víte, není nic jednoduššího než nabídnout nějakou cenu. O jejím akceptování nerozhoduji já, já mohu pouze doporučit.
malda Odesláno 18. ledna 2015 Nahlásit Odesláno 18. ledna 2015 JohnyB: to vysvětlení předělávky znaku vypadá dost logicky. Ono, vyskytují se i šavle FS s čepelemi, které mají armádní přejímací značky. Takže to asi bude důvod přeletovaného znaku. Vrátím se ale k tomu portepee, u kterého jsem si nevšiml červeného vyložení, což by u FS být nemělo. Můj názor: s ohledem na německou čepel (ty se používaly podle mých zjištění v době, kdy nebyl dostatek nových československých čepelí vyráběných ve Štósu, ostatně ve třicátých letech měly německé továrny vyrábějící zbraně jiné starosti, než vyrábět čepele pro export potenciálnímu nepříteli), přeletovaný znak a portepee s červeným vyložením, by to mohla být jedna z prvních šavlí pro FS, kdy výrobce portepee omylem použil červený samet místo zeleného. Červené vyložení mají totiž prakticky všechny portepee mimo vzácně se vyskytujícího modrého vyložení. Pokud by to byla pravda, myslím, že na hodnotu šavle to nijak vliv nemá. Odhaduji ji pořád na částku kolem patnácti tisíc.
JohnnyB Odesláno 18. ledna 2015 Autor Nahlásit Odesláno 18. ledna 2015 Moc pěkné, ale proč máš policejní portepee a závěsník na četnické šavli?
malda Odesláno 19. ledna 2015 Nahlásit Odesláno 19. ledna 2015 Palec nahoru Johnny:) Čekal jsem jestli si toho všimneš Popravně, podařilo se mi sehnat tu bambuli a opasek a neměl jsem to na co navázat. Tak to mám zatím (no už asi deset let) tak... Je to sice špatně, ale líbí se mi to:)
franta123 Odesláno 23. února 2015 Nahlásit Odesláno 23. února 2015 nádhera. to ,ale není všechno tvoje že?
namoru Odesláno 24. února 2015 Nahlásit Odesláno 24. února 2015 Bohužel není. Moje jsou jenom ty tři na první fotce. Na té posledni jsem uspořádal kolektivní focení u známého
namoru Odesláno 24. února 2015 Nahlásit Odesláno 24. února 2015 Bohužel není. Moje jsou jenom ty tři na první fotce. Na té posledni jsem uspořádal kolektivní focení u známého
franta123 Odesláno 24. února 2015 Nahlásit Odesláno 24. února 2015 tak to by jsi měl znát p. Špalka z choltic?
franta123 Odesláno 24. února 2015 Nahlásit Odesláno 24. února 2015 a ten známý není to náhodou p. Dokonal,?
namoru Odesláno 24. února 2015 Nahlásit Odesláno 24. února 2015 Ano, znám pana Špalka i pana Dokonala
franta123 Odesláno 24. února 2015 Nahlásit Odesláno 24. února 2015 hm, tak to budeš známé i ty. protože neznám moc sběratelů, co mají tolik celníků. ale jsou moc pěkný, i když dnes je to už pro vyvolené. myslím cenově.
namoru Odesláno 24. února 2015 Nahlásit Odesláno 24. února 2015 Když jsem pročítal Vaše příspěvky tak jsem narazil na polemiku o používání portepee se st. znakem na krčku. Já mám 5 tipů portepee se st. znakem. Na 1 fotce by mělo být por. na šavli pro rotmistry armády s hladkým košem užívane do roku 30, dýnko je v barvě svetlých proužků, druhé portepee je na šavli pro rotmistry s armády s malým st. znakem. 3 portepee je pro vrchní strážmistry četnictva užívané od roku 27 do roku 30, 4 portepee je na šavli vrchního zřízence FS užívané od roku 38 do roku 39, má zelené dýnko a je bez zelených proužků. Poslední je úředník FS. Pokud se pletu prosím o upřesnění.
franta123 Odesláno 24. února 2015 Nahlásit Odesláno 24. února 2015 1. souhlasím, 2. já bych spíše řekl důstojník armády 3.souhlasím. 4. jestli je dýnko zelené, tak asi jo. jinak bych řekl důstojník četnictva do roku 30.5. souhlasím, i když přesné zařazení se nikdy nedovíme. je škoda , že v tých dobových předpisech jjsou ty portepe popisovány tak všeobecně. to je tolik druhů, a různých kombinací barev, že je v tom jenom nepořádek.
franta123 Odesláno 24. února 2015 Nahlásit Odesláno 24. února 2015 jinak portepee moc pěkný. kdyby bylo volný to fs, tak bych bral. ještě za ty roky žádné nemám.
namoru Odesláno 24. února 2015 Nahlásit Odesláno 24. února 2015 Bohužel. Mám je na šavli. První portepe jak jsem psal má dno krémové, stejné jako světlejší prnužky na žaludu. Druhé a třeti maji dno červené. 4 a 5 zelené. 2, 3 a 4 portepe jsou zašlé, původně stříbrné. Jinak ten hnědý závěs je nádherný
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se