Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Tak to jo :) Zpracování bylo asi horší, zase jsou díky menšímu výskytu o hodně cennější :) některé koše jsou ale vyloženě ošklivé :D za vládní děkuju - je to v tom stylu, co posílám v příloze?

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

• Odpovědi 274
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Odesláno

Mně se právě ty odlévané koše nelíbí a většinou i celé zpracování šavle stojí za houby... Proto je nesbírám. V podstatě jediný koš, který mám mimo oficiální výrobek ze Štósu, je ten koš pro četnictvo od Zinedera. Ten je nádherný. Jinak to moje Vládní vojsko je přesně to, cos sem dal. S přenýtovaným znakem šavli nemám.

No a k tomu značení. U šavlí i bodáků přejatých z RU se běžně nachází přejímací značka S - lvíček - číslo 1-12. To číslo pak značí divizi, která zbraň převzala. Mám třeba jezdeckou šavli vz. 1869 označenou S-lvíček-3. To by mělo znamenat, že šavli převzala správa 3. divize, která měla sídlo v Litoměřicích. To čerpám z informací z internetu. K těm značkám H-lvíček-24 nic bližšího nevím a taky mi to vrtá hlavou. 

Ale troufnu si říct, že tato značka neříká nic jiného než to, že šavli přejala armáda, H je kódové označení přejímacího útvaru, a číslo jeho přesné označení. Já jsem neviděl nic jiného než H-lvíček 24, 25, 26 (to nevím jistě) a 27. Takže ty útvary, které přejímaly šavle byly tři nebo čtyři Jak sám víš, H-lvíček-24 je naprostá převaha. A aby v tom byl úplný bordel, tak je pak ještě vidět přejímací značení Ú-lvíček-37. U tohoto značení je zajímavé, že prakticky všechny slovenské šavle "nového vzoru" mají toto přejímací značení Ú-lvíček-37. Proto se domnívám, že jednotlivé přejímací útvary měly určitou územní působnost a H-lvíček 24 bych viděl někde v Praze.

Takže si myslím, že to číslo není rok převzetí šavle, ale pouze číslo přejímacího útvaru. Žádné číslo nad 27 jsem nikdy neviděl... Taky by mě přesně zajímalo, co to znamená.

Odesláno

Schválně jsem se teď díval na detail značení ze šavle vz. 4, co je na předchozí stránce. Tam je značka ZI-lvíček-31. Něco podobného mám i na kordíku pro letectvo. Mrknu na to doma...

Odesláno

Viděls toho celníka na aukru? Jsem zvědavý, kde se ta cena zastaví... Já sám celníka nemám. Někdy koncem devadesátých let jsem ho mohl mít za 15.000,- Kč a přišlo mi to moc:((( 

Odesláno

Jo, jo ale jsou to jen spekulace, já viděl i jiná čísla a písmena a zajímalo by mě to. U toho značení Ú lev 37 někdo na aukru tvrdil, že je to učiliště :D

Kordík pěkný, cena bohužel ještě hezčí...ten nikdy mít nebudu ;)

Odesláno

Ono písmeno "Ú" je učiliště, ale v souvislosti s útvarovým, ne přejímacím, značením. když se prokoušeš odkazem, který jsem sem dal, tak tam je značení v československé armádě popsané dle mého názoru celkem fundovaně. Aspoň já nic lepšího neznám...

http://bajo.cz.sweb.cz/Bodaky_M95_C_193.htm

Odesláno

Tak ta bambule s tím lvem je hezká. Kvalita už na první pohled. U toho druhého bych to taky viděl na kopii. Prostě jak to není dracounové, tak bacha. Každopádně já mám vlněné portepee na vycházkovém niklovaném bodáku od Wlaszlovitse a to je dole taky kulaté a ne oválné. A určitě to je originál. Ale ta modrá u toho na aukru celkem bije do očí... Ale udělané je hezky. Za dvacet, třicet let to bude "unikát":))

Odesláno

Podle té ceny, na kterou to došlo, je to unikát už dnes....aukro pěkně kur** ceny :(

Jinak Ú bylo na aukru prezentováno v podobě značení čepele šavle - tuším Ú - lev - 37.

A to portepee se lvem je opravdu krásné, ale ta vyvolávačka je také docela vysoká....

Odesláno

NJN, stačí pár bláznů, kteří nevědí co s prachama... Teď je ještě otázka, jestli je to nafouklá bublina, která jednou splaskne, nebo už ty ceny lepší nebudou. 

Jinak, pokud ta bambule se lvem zůstane na trojce, tak by se to ještě dalo, protože je fakt hezká. Jo takhle zlaté se lvem! To bych po něm šel i já. Podařil se mi totiž sehnat šavlový závěs se zlatým dracounem a trikolórou. Tak už zbývá jen sehnat odpovídající portepee a šavli pro důstojníky četnictva a bude to pecka. Sehnat to portepee je ale nad moje síly:( Mám jen jedno zlaté se lvem, a to je na kordu vz. 31. Na aukru snad samostatně ještě nebylo.

Odesláno

Tak to mi teď večer ani nepiš! Zase budu mít bezesnou noc:(( Každopádně bych za to 25 klacků nedal...

Odesláno

Tak tu šavli znám dokonce naživo. Prodával to známý z Břeclavi. To portepee bylo nádherné, i když takové mezi zlatou a stříbrnou. Tak to mi bohužel uteklo:( 

"ZI" to mám asi i na kordíku pro piloty. Musím se na to doma podívat. Jinam mám na všech šavlích klasiku H-lvíček-24 a na slovenském důstojníkovi Ú-lvíček-37

Odesláno

Tak zase je to Zineder ve slušném stavu a kdyby se na aukru objevila ta bambule, a to mi věř, že naživo byla fakt nádherná, tak by minimálně na pět šest tisíc vyšla... Já sám jsem dal za Zinederovskou šavli někdy v roce 2006 patnáct tisíc. Je ale pravda, že ta moje je jak nová a navíc z československých dílů. Není to předělávka z RU.

Odesláno

Tak to se určitě pochlub. Hlavně, ať to není nic, co doma nemám:)

kluci mate to hezky, budu muset prohrabat zasoby abych zjistil co to vlastne mam doma.

diky za vlakno

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...