Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

To první rotmistr armády a to druhé důstojník - čeho se zjistí podle znaku na koši. Nepustil bys toho rotmistra? Možná bych měl i nějaké hodinky na výměnu. Díky :)

• Odpovědi 274
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Odesláno

malda> však já se nehádám, jen uvádím poznatky jiných. Taky bych to rád viděl na letectvo :)

nádherné, opravdu....já bych bral i tento stav :) moje bývalá uniforma.

post-22454-0-90897700-1418573667_thumb.jpg

post-22454-0-19405300-1418573674_thumb.jpg

post-22454-0-36097700-1418573680_thumb.jpg

post-22454-0-37998800-1418573686_thumb.jpg

Odesláno

Jak už napsal Johnny. První je šavle pro rotmistry Československé armádyvz. 1924, druhé šavle pro důstojníky Československé armády vz. 1924 (znak na koši je trochu vidět, takže armádní šavle). Obojí ve služebním provedení. Nosily se je služebnímu stejnokroji po dobu první republiky i za protektorátu Vládním vojskem. Mohl bys ještě doplnit barvu toho portepee (třapce) z té první šavle? pokud je hnědé bavlněné, je to celkem vzácné portepee používané rotmistry někdy do roku 1930, pokud je stříbrné tak na šavli nepatří. Pokud je to po jednom předkovi, dá se předpokládat, že to byla osoba, která se z původní rotmistovské hodnosti stala důstojníkem a zbyly po ní obě šavle. 

Odesláno

Já se taky nehádám, jsem rád, že je tu někdo, kdo má stejné postižení, jako já. Jinak krásný financ! Jako nový! Já mám doma jen tohle:

post-36202-0-40914600-1418574054_thumb.jpg

Generálmajorské vycházkové sako z první války. Ale asi půjde pryč - potřebuji munici na hodinky:)

Odesláno

To bych nemohl i kdybych chtěl....Je to od tchýně, byl bych mrtvej zeťák....

Ale díky za info.

Jirka

To první rotmistr armády a to druhé důstojník - čeho se zjistí podle znaku na koši. Nepustil bys toho rotmistra? Možná bych měl i nějaké hodinky na výměnu. Díky :)

Odesláno

proč myslíš, že by nemohlo být stříbrné portepee?

jo, jo je to mannlicher 95, znehodnocenka, která už dělá radost někde jinde.

krásné sako....no jo, holt se nedá sbírat všechno....

Odesláno

Stříbrné se státním znakem? To na armádní šavli po roce 1930 nemá co dělat... Nebo teda aspoň podle tehdejších výsrojních předpisů nemá co dělat... Stříbrné se znakem a dole s červeným suknem byly pro četnictvo. 

Odesláno

Jinak to tvoje konstatování "obyčejného rotmistra ještě nemám" mi připomnělo mou situaci, když jsem s první republikou začínal. Jako první se mi podařila sehnat jako nová četnická šavle. Říkal jsem si, že ještě důstojníka a končím. No a pak jsem v rychlém sledu sehnal národní gardu, zlatý policejní kord a kordík pro letectvo. Pak jsem horko těžko sháněl ty obyčejnější šavle. Co mi dodnes chybí a obloukem se vyhýbá, je důstojnická šavle pro četnictvo...

Odesláno

Jo ták, po roce 1930 ne, ale třeba je to do roku 30 :) stejně si myslím, že se to i donošovalo, ale to jen hádám. U četnictva lvíček po roce 30 také nebyl ;)

No to na tom nejsem tak dobře, jako ty :D ale rotmistr mi chybí jak normální, tak po roce 30 :) a to už nemluvím o dorývaném ;)

Odesláno

Jenže do roku 1930 bylo portepee pro rotmisty hnědé vlněné:) Stříbrné byly pro důstojníky a zlaté pro generály, vše ze znakem. Po roce jsou pro všechny důstojníky i generály portepee zlaté a pro roťáky stříbrné, a bez znaku, tak proto jsem se ptal. A lvíček právě u četnictva po roce 1930 naopak byl, ale nebylo to pravidlem. Na aukru mi před časem uteklo četnické portepee, které mělo na původním vyšitém lvíčkovi připevněný kovový protektorátní znak. Stejně se upravovaly četnické portepee na Slovenském štátu. To budiž jasným důkazem toho, že znaky na četnických portepee ke konci prvni republiky, během druhé republiky i protektorátu byly.  

Jinak žádný dorývaný rotmistr není. To je jen blbá perokresba v knížce. Ale asis to jen nepřesně napsal a víš o co jde. Onen "vycházkový rotmistr" ve skutečnosti je jen varianta rotmistrovské šavle, která existuje jak ve služebním, tak vycházkovém provedení. Měla normální ražený koš z  bílé slitiny jako všechny ostatní šavle. 

Odesláno

Teď si nejsem jistý, ale určitě jsem někde četl, že rotmistrovské portepee bylo do roku 1930 i stříbrné se lvem, ale jak nejsem doma, nevím kde ;) Lvíček u četnictva byl do roku 1930 předpisový, po roce 1930 to v předpisech není - tedy co se týče hodností do vrchního strámistra. To co mám na šavli (té předělané z RU) je pedpisové pro hodnost strámistra a to do roku 1930 (souhlasí i barva - zelenošedá oproti té po roce 30, kdy byla barva stříbrná). Pokud o tom víš víc, tak mi prosím napiš, kde je to uvedeno - rád se poučím ;)

A dorývaný rotmistr určitě existuje - o jednom vím :) a také existuje slovenský rotmist o kterém se toho moc neví ;)

post-22454-0-54676300-1418584156_thumb.jpg

Odesláno

Asi takhle, já vycházím z toho, co je v knížce od Arsarmu, mimo fakt do očí bijících omylů a u FS z dobových předpisů, které jsou na netu. Předpisy četnictva neznám. Takže mé znalosti pramení zejména z toho, co jsem za dvacet let viděl. A věř mi, že když člověk došel na sběratelskou burzu někdy v roce 1995, bylo tam třeba třicet prvorepublikových šavlí. Tehdy měls navíc jistotu, že to jsou původní kousky, protože se nikomu nevyplatilo nic dodělávat. Takže co se týče lvíčka u četnictva, předpisový asi nebyl, protože je to tak i tak. 

Dorývaná rotmistrovská šavle? A na jaký koš? Do původního hladkého? Možné to je, ale bude to určitě individuální úprava a ne oficiální výroba. Individuální úpravy se občas objeví u šavlí z dvacátých let. Viděl jsem třeba rotmistrovskou šavli, předělávku z rakouské, hladký koš a na tom nanýtovaný mosazný státní znak. Vypadalo to moc hezky. Stejně tak jsem viděl (dvakrát) šavli NG, kde byla na původním koši dorytá výzdoba tak, jak u litých origo košů ze Štósu. Individuálních úprav u kordíků je taky celkem dost. 

Takže je potřeba odlišit oficiální verze, dobové individuální úpravy, ale taky soudobé bastly, které se třeba na aukru objevují - viz ta nedávná s nanýtovaným znakem na koši RČS

Odesláno

Asi takhle, já vycházím z toho, co je v knížce od Arsarmu, mimo fakt do očí bijících omylů a u FS z dobových předpisů, které jsou na netu. Předpisy četnictva neznám. Takže mé znalosti pramení zejména z toho, co jsem za dvacet let viděl. A věř mi, že když člověk došel na sběratelskou burzu někdy v roce 1995, bylo tam třeba třicet prvorepublikových šavlí. Tehdy měls navíc jistotu, že to jsou původní kousky, protože se nikomu nevyplatilo nic dodělávat. Nebyl problém si udělat celkem slušný přehled na základě vlastního pozorování. Tím samozřejmě netvrdím, že vím všechno. Jen je mi jasné, že dobové předpisy nejsou zrovna ideální zdroj poznatků. Takže co se týče lvíčka u četnictva, předpisový asi nebyl, protože na dochovaných šavlích je to tak i tak.

Dorývaná rotmistrovská šavle? A na jaký koš? Do původního hladkého? Možné to je, ale bude to určitě individuální úprava a ne oficiální výroba. Individuální úpravy se občas objeví u šavlí z dvacátých let. Viděl jsem třeba rotmistrovskou šavli, předělávku z rakouské, hladký koš a na tom nanýtovaný mosazný státní znak. Vypadalo to moc hezky. Stejně tak jsem viděl (dvakrát) šavli NG, kde byla na původním koši dorytá výzdoba tak, jak u litých origo košů ze Štósu. Individuálních úprav u kordíků je taky celkem dost. Sám mám dorytý kordík pro slovenské letectvo.

Takže je potřeba odlišit oficiální verze, dobové individuální úpravy, ale taky soudobé bastly, které se třeba na aukru objevují - viz ta nedávná s nanýtovaným znakem na koši RČS, nebo rytá důstojnická šavle se služební čepelí... 

A ten slovák vypadá zajímavě. Slovenský znak se ale lepil i na jiné šavle, dokonce na původní rakouské. Viděl jsem třeba rakouskou vz. 1904 s naletovaným slovenským znakem. Takže opět dobová improvizace.

Odesláno (upraveno)

Selská jízda? O té mi zatím jen pár lidí řeklo, že existovala. Nic víc, nic mín, nevím. Nikdy jsem ji neviděl. Rozhodně to ale nebyla služební policejní šavle s přejímacími značkami policie a s nějakým leptem na koši, jak se nedávno objevila na aukru:)

Toto je můj sen, bohužel mi pane neříká:( Svolení autora fotky nemám, tak snad promine....

post-36202-0-33787000-1418585564_thumb.jpg

Upraveno uživatelem malda
Odesláno

jinak co se týče armády, někde jsem našel toto:

Třapec pro důstojníky zlatý, pro rotmistry stříbrný dracounový, pro poddůstojníky z hnědé vlny a hedvábí. Třapec pro délesloužící je ze stříbrného dracounu a hedvábí hnědého a praménky se střídají jakou u třapce pro poddůstojníky hedvábné s vlněnými. Do roku 1930 byl v horní části žaludu vyšit malý státní znak.

četnictvo:

Důstojníci četnictva:
Třapec se skládá ze žaludu a upevňovací pásky, pro generály je zlatý, pro ostatní důstojníky stříbrný. Střídá se vždy jeden proužek dracounu lesklý a jeden nelesklý. Do roku 1930 byl na vrchním dílu žaludu vyšit malý státní znak.

Strážmistři četnictva:
Vrchní díl žaludu je stříbrný, do roku 1930 zdobený malým státním znakem. Někdy byl používán na vrchní díl žaludu kovový postříbřený návlak, který měl malý státní znak vylisován. Pro strážmistry je upevňovací páska z šedozeleného hedvábí a po obou stranách má 1 mm široký stříbrný proužek. Spodní díl žaludu je střídavě opleten jedním stříbrným dracounovým a jedním šedozeleným hedvábným proužkem.

Vrchní strážmistři četnictva:
Vrchní díl je shodný se třapci pro strážmistry. Pro vrchní strážmistry je upevňovací páska stříbrná a po obou stranách má 1 mm široký šedozelený hedvábný proužek. Spodní díl žaludu je střídavě opleten dvěma stříbrnými dracounovými a jedním šedozeleným hedvábným proužkem.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...