malda Odesláno 14. prosince 2014 Nahlásit Odesláno 14. prosince 2014 Tak nějak tu úpravu portepee znám, ale moc jí nevěřím... Těch četnických šavlí s bambulí, která má znak (a to je šavle zavedená v roce 1927) je až příliž... Ještě jsem upravil svůj předchozí příspěvek...
JohnnyB Odesláno 14. prosince 2014 Autor Nahlásit Odesláno 14. prosince 2014 Jo, jo to je krása, ale není tam původní portepee - to mělo o hodně užší pásek
JohnnyB Odesláno 14. prosince 2014 Autor Nahlásit Odesláno 14. prosince 2014 Fakt? a já krom té své ještě jinou s tímto portepee neviděl
JohnnyB Odesláno 14. prosince 2014 Autor Nahlásit Odesláno 14. prosince 2014 jo a vlastně důstojník četnictva byl teď na aukru http://aukro.cz/savle-protektorat-cetnictvo-cetnik-uniforma-i4883572570.html?source=mlt
malda Odesláno 14. prosince 2014 Nahlásit Odesláno 14. prosince 2014 Užší pásek? Tak ještě jedna s opravdu původním portepee. Opět bez souhlasu autora, tak snad se zlobit nebude...
JohnnyB Odesláno 14. prosince 2014 Autor Nahlásit Odesláno 14. prosince 2014 tak já nevím, možná zkresluje fotka taky doufám, že se nikdo zlobit nebude.... jinak kam bys zařadil toto portepee?
malda Odesláno 14. prosince 2014 Nahlásit Odesláno 14. prosince 2014 Teď nevím, které poertepee myslíš. Na tom navázaném je evidentně páska užší, ale těžko říct... Ty šavle dělal Zineder Vrkoslavice a ta firma dělala i bambule. Třeba spešl portepe pro tuto šavli. V tom vpravo to vidím klasické portepee pro rotmistry, případně pro četnictvo. A jak už jsem psal, jestli je to strážmistr nebo vrchní strážmistr, nevím. Mám pocit, že v tom byl vždycky trochu bordel. Jinak na něm nic zvláštního nevidím. Jo hele, doma mám ještě portepee, stříbrná páska, stříbrný krk a na žaludu se střídá zlatý a stříbrný proužek, dole je vyložené červeně. Prý je to portepee pro policii. Fakt nevím. Nikdy jindy jsem jej neviděl. Je to sto pro originál. Fotku tu bohužel nemám...
JohnnyB Odesláno 14. prosince 2014 Autor Nahlásit Odesláno 14. prosince 2014 No práě ta úvaha, že ta firma dělala i tyhle užší mě taky napadla nic zvláštního na něm není, jen se ptám to tvoje, co popisuješ je každopádně zajímavé, to jsem taky nikdy neviděl....ale měl by to být inspektor I. třídy : Třapec k šavli pro strážníky a nadstrážníky Složen ze 43 cm dlouhého upevňovacího pásku a žaludu, kterým je zakončen. Žalud třapce opleten dracounem a v tomto provedení dole otevřen. Na vrchním dílu žaludu je vyšit malý státní znak. Úředníci nosili třapce zlaté. Obvodní inspektoři I. třídy definitivně ustanovení kontrolujícími veliteli strážnic, manipulanty nebo administrátory (vedoucími služby) nosili třapce stříbrné barvy, v dolní části žaludu se střídaly zlaté a stříbrné dracounové šňůrky. Ostatní obvodní inspektoři měli třapce celé zhotoveny ze stříbrného dracounu. Ostatní zaměstnanci měli třapec vyhotoven ve stříbrné barvě a v dolní části žaludu se střídaly dvě červené šňůrky se dvěma stříbrnými. teď gratuluji já
malda Odesláno 14. prosince 2014 Nahlásit Odesláno 14. prosince 2014 No to by mohlo být ono! Jen blbý dotaz, to je úprava k četnictvu nebo policii? Podle té poslední věty asi policie. Poprvé vidím, že se někde oficiálně píše o otevřených bambulích. Ty jsem originálně viděl jen na policejních kordech a národních gardách. U ostatních šavlí byly buďto dodané dodatečně nebo to byly vycházkové, a tedy soukromé, šavle.
JohnnyB Odesláno 14. prosince 2014 Autor Nahlásit Odesláno 14. prosince 2014 pro strážníky a nadstrážníky policie a bude to určitě ono Je v tom ale děsný bordel, tak by to mohla být gratulace ještě k tomu, že máš doma něco podle předpisu mě taky přijde, že si to každý krejčí vykládal po svém
malda Odesláno 14. prosince 2014 Nahlásit Odesláno 14. prosince 2014 Otázka je, jaká byla životnost takového portepee... Určitě se to valilo ve velkém a byli lepší a horší výrobci. Vidíš sám, že některé jsou pomalu umělecká díla a u jiných se nezmohli na nic jiného, než plechový krk a vrchní část žaludu... Některé podšili krásnou kůží, jiné nechali jen tak atd... Možná i díky tomu některé četnické stanice lvíčky měly, jiné ne... To už dnes nikdo nezjistí. No nic musím to doma co nejdřív pořádně pofotit. Aspoň ti zítra vyfotím to, co mám v kanceláři. Tam jsem si nechal jen Hojtaše - důstojník, roťák, strážmistr četnictva a gardový kord (teda s čepelí ze Štósu)... Jdu spát. Díky za pokec a cenné informace!
JohnnyB Odesláno 14. prosince 2014 Autor Nahlásit Odesláno 14. prosince 2014 Tady je ten rytý rotmistr, jak jsem o něm psal. Těším se na fotky, zatím se měj
malda Odesláno 15. prosince 2014 Nahlásit Odesláno 15. prosince 2014 No jo no, ale to, cos sem dal, je jeden z těch litých a ručně dozdobovaných košů, které se dělaly hlavně do doby, než komplet zavedl výrobu a tím i vytlačil tuto konkurenci Wlaszlowits Štós. Tady bych to viděl na původní šavli pro rotmistry s hladkým košem, na kterém si majitel dokoupil jeden z takových košů. Běžněji se takové šavle dokompletovávaly z dílů z rakouských šavlí. Tohle je ale podle tvaru rukojeti i pochvy už československá výroba. Zajímavý kousek. Já sám jsme si dal takové mantinely sbírky, že neberu předělávky z rakušanů ani jiné, než oficiální koše, a nedělám přenýtovačky znaků z dob protektorátu. To bych se z toho zbláznil... Z období protektorátu mám vlastně ze šavlí jen šavli pro Vládní vojsko s krásně přerytým znakem, že původní slovenský znak na prsou lva není vidět. Skoro jako by tam nikdy nebyl.
malda Odesláno 15. prosince 2014 Nahlásit Odesláno 15. prosince 2014 Jen pro inspiraci, tohle mi před cca dvěma léty uniklo na ebayi: Šavle byla nabízená pochopitelně jako šavle RU vz. 1904. Výsledná cena ani ne 500 USD (a to před zásahem ČNB). V době končení aukce nám v práci klekly počítače. Málem mě jeblo... Kupodivu na Ebayi jsem tyto šavle viděl už asi 4. Naživo na burze nikdy. Jednou v bídném stavu ve starožitnictví a jednou se myslím objevila na aukru. Myslím tím pochopitelně jen šavle vz. 4 výrobce Wlaszlovits Štós. Vyráběla je pak za první republiky ještě jedna firma s logem dvou navzájem propletených písmen "BD" nebo tak nějak. Nevím, kdo to vyráběl...
malda Odesláno 15. prosince 2014 Nahlásit Odesláno 15. prosince 2014 (upraveno) A ještě jedna série... K těm šavím: Důstojník armády, čepel Hojtaš, oboustranný lept s věnováním plus monogram na matici Rotmist armády, čepel Hojtaš, vycházková verze Strážmist četnictva, čepel Hojtaš, věnování na čepeli, monogram na matici Kord Národní gardy, čepel Wlaszlovits Štós, čočková. EDIT: bohužel jsem zapomněl některé fotky pootočit:( Upraveno 15. prosince 2014 uživatelem malda
franta123 Odesláno 15. prosince 2014 Nahlásit Odesláno 15. prosince 2014 ahoj kolego. ta čepel na tým rotmistrovi není hojtaš ale značka firmy holster solingen. snadno do hledatelný na internetu toto značení. máš to asi převzaté s knihy pana moudrého. kniha s odstupem času je značně neobjektivní. ale žádná jiná zatím takového rozsahu není. jinak pěkný. akorád mě zaráží ty prohlé kordové pochvy. ahoj. franta
malda Odesláno 16. prosince 2014 Nahlásit Odesláno 16. prosince 2014 Franto, co se týče těch "prohlých" kordových pochev, tak jednak kordy mají pochvy trochu jiné (mrkni na ostruhu) a jednak ani takhle prohnout nejdou. Normálně se vyskytují u šavlí vyrobených jinde než ve Štósu. Co se týče té značky (teda si místo "holster", myslels Hörster), tak to je fakt zajímavý postřeh! To by ale znamenalo, že firma Hynek Hojtaš Smíchov čepele nedělala a kupovala je v Solingenu. Navíc je zvláštní ta shoda písmen "HHS"..: Nemohli jejich logo "ukrást"??
JohnnyB Odesláno 16. prosince 2014 Autor Nahlásit Odesláno 16. prosince 2014 Moc pěkné s tím Hojtašem je to pravda - v knize je to špatně. Pochvy jsem také ještě nikdy neviděl a to jsem již nějaké šavle viděl - kupuješ od jednoho člověka, který ti šavle shání nebo máš více zdrojů? Mohl bych tě poprosit o foto koše vládního vojska? Díky Jinak té 04 je věčná škoda...
malda Odesláno 16. prosince 2014 Nahlásit Odesláno 16. prosince 2014 Ne, ty šavle jsem sehnal v průběhu sbírání - toho leptaného důstojníka mám snad někdy od roku 2000. Nemám žádný konkrétní zdroj. Dřív burzy a starožitnictví, no a snad posledních pět let jen aukro, které všem burzám i starožitníkům dalo zabrat:( Jinak ty Hojtašovské šavle jsou oproti těm ze Štósu o level níž, co do zpracování. A hlavně niklování mají většinou dnes dost poškozené. To je vidět i na těch šavlích, co jsem vyfotil. Fotku vládního vojska ti pošlu, ale až se k němu dostanu, což by mělo být v průběhu týdne. Ještě byla zajímavá výroba, kterou dělala firma FK & Spol. Bratislava. Mám od nich šavli Národní gardy. Ale opět co do kvality za Štósem dost pokulhává.
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se